(20:00) De credits

Radio Goeree Lokaal wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio mogelijk maakten waren:

Tim Hoek, Wim de Valk, Hans Bechtum, Jakko Vermeulen, Daniël Bom, Simon Voortman, Leo Troost, Siem & Ron Schutte, Kees Grinwis, Alexander Rokven, Ron van Splunder, Leenard Rokven, Hans van Splunder, Adri v.d. Linde, Jan van Kleef, Otto 't Hooft, Nelly van Splunder, Bianca van Splunder en natuurlijk niet te vergeten Roger Fletcher en Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclamespots en het OmloopNieuwsRadio 2011 jingle-pakket.

Verder wordt de medewerking van de lopers, die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Frans Troost, Willem-Jan Tanis, Jan van der Ent, Kommy Klepper-Tanis, Wim de Vries, Rens Jansen, Court Peeters en Christina Grinwis

Ook bedanken we Jaap Peeman voor het toesturen van diverse foto's van de beginposten van deze wandeltocht.

Natuurlijk bedankt het bestuur van de stichting Radio West Goeree-Overflakkee en de programma-staf van Radio Goeree Lokaal de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 22e omloop van Goeree-Overflakkee.

(19:47) Foto-update

In het laatste uur van de OmloopNieuwsRadio-uitzending zijn er op de foto-pagina nog een aantal foto's geplaatst van diverse posten aan het 'eind' van de omloop.

(18:54) Hans Bechtum vanaf de finish in Ooltgensplaat

Met de laatste lopers die over de finish gaan. Dat waren lopers nummer 233 en 211?, vader en zoon de Wit uit Houten, die om 18:47 over de finish gingen. Een van de twee komt volgend jaar zeker kijken. Bij de start. Of hij mee gaat lopen blijft nog even in nevelen (regenwolken?) gehuld!

Daarna nog een (dank)woord van de voorzitter. Vanmiddag, bij de Galathese haven, stonden mensen in de regen te dansen. Dat vond de voorzitter een prachtig gezicht. Iedereen die er nog was werd nog uitgenodigd om wat te komen drinken, en tot volgend jaar!

(18:43) Hans Bechtum vanaf de finish in Ooltgensplaat

Het wordt minder druk bij de finish, veel lopers zijn natuurlijk al binnen. De bezemwagen was al bij de finish geweest, maar rijdt nu weer terug richting de camping. Met een beetje geluk komt iedereen nog wel op tijd binnen.

(18:37) Hans Bechtum bij de finish

Iemand die de omloop voor de eerste (en de laatste?!) keer loopt. Hij vond het heel erg zwaar, en was erg dankbaar voor alle vrijwilligers die voor je klaar staan en je een hart onder de riem steken.

Jan Roos zal ongeveer over 10 a 15 minuten binnenkomen.

(18:35) Loper belicht: Kommy Klepper-Tanis

18:23 was Kommy over de finish gekomen. De laatste kilometers gingen stroef en stijf, maar ze heeft het toch nog redelijk snel volbracht. Kommy gaat lekker in bad liggen weken en duikt daarna in bed. Ze gaat niet fietsen (zoals een andere omloper zou gaan doen), gewoon even de pijn voelen. Misschien dat ze een volgende keer wel weer mee gaat doen, maar daar kan ze nu nog niets over zeggen.

24 uur in touw zijn - en toch van het begin tot het einde genieten! Ondanks de dip bij Herkingen, ondanks regen en wind. Maar nu gaat Kommy snel naar bad toe!

(18:01) Update: Hans Bechtum bij de finish

Hans Bechtum staat in Ooltgensplaat bij de finish. Het is er reuze gezellig. Er komt een jongeman met het nummer 406 en de jongen heet: Ruben. Hij is een beetje verlegen maar hij weet ons te vertellen dat hij al voor de derde keer loopt. Dit jaar viel het erg tegen, maar deze 18 jarige jongen heeft hem toch uitgelopen.

Nog een jongeman, Jaco Verhagen. Zijn vader heeft 22x gelopen. Voor Jaco is het de eerste keer en wil het zeker nog een paar keer doen. Het virus is overgeslagen, dat is zeker.

Ongeveer 80 deelnemers zijn nog onderweg van Galathese Haven naar de finish. De estafettes komen nu binnen, daartussen lopen de mensen van de 110km. Typisch klinkt het lied "Bloed, Zweet en tranen" op de achtergrond.

(17:35) Otto 't Hoofd bij de Galathese haven

Het is zover - de bezemwagen is gearriveerd, alles wordt opgeruimd: de laatste post gaat bijna sluiten. Er moeten nog zo'n 80 mensen op de finish binnenkomen, maar op deze post kan niemand meer vertrekken, want de post is nu gesloten. De laatste post die nu nog open is: de finish!

(17:30) Loper belicht: Kommy Klepper-Tanis

Kommy moet nog 4 km, en is dus voorbij Galathese haven. Geen dipje meer gehad, al loopt ze niet meer zo hard, want ja, die benen! Die willen niet meer zo...

Voor- en achter Kommy lopen nog andere deelnemers. De mensen voor Kommy zien er een beetje waggelend uit, maar dat zal bij Kommy ook zo zijn. Maar over een uurtje...! Dan is de finish daar! Veel wind staat er zeker, die heeft de buien misschien verdreven, maar het is heel vermoeiend. Wind, regen, hitte, het was andere jaren ook altijd wat. Kommy klinkt in ieder geval nog opgewekt, dus zo erg is het toch ook weer niet.

(17:22) Update: Hans Bechtum bij de finish

Het is reuze gezellig in Ooltgensplaat. De muziek is op het moment stil dus wordt het tijd voor een verslagje.

Een jongeman met start nummer 130, en dat is A. A Verhage wordt omringt met kussen en knuffels. Hij heeft de omloop al 2x uitgelopen. Hij moet er even overdenken of hij het volgend jaar wel weer wil doen maar hij denkt van wel.

Het is ondertussen een mengelmoesje van verschillende lopers uit de verschillende catogorieen van 30, 55, 110 km. Kortom leuk en gezellig in Ooltgensplaat.

(17:22) Otto 't Hoofd bij de Galathese haven

Niet direct een loper, maar wel een vast element tijdens deze omloop: de Bazooka's, een ska-achtige band die de lopers de afgelopen uren met hun muziek opgevrolijkt hebben. Alleen die regen valt telkens op de verkeerde tijden en/of plaatsen! Best frustrerend als je alles opgebouwd hebt, en de regen bedreigt je electrische apparatuur!

(16:52) Loper belicht: Kommy Klepper-Tanis

Kommy komt langs een bordje dat vermeld dat er nog 7 km gelopen moet worden. De voeten branden wel, maar de spierpijn is zo goed als over en er lopen vrienden en bekenden mee, dus dan loop je niet meer alleen.

Bij Herkingen is ze helemaal nat geregend, ze had een zere knie en wilde er eigenlijk mee stoppen, maar gelukkig, na het lekkere eten en de rust is ze weer helemaal opgeknapt. Met een goede regenjas aan is het beter gegaan.

(16:47) Update: Jan van Kleeff op de Galathese Haven

Het gaat best goed bij Jan van Kleeff. Het weer klaart al aardig op. Er is zonneschijn achter de wolken te zien. Jan vindt een man bij de Dixies (portable WC's). De man vindt het een zware omloop, en het is ook te zien aan de man.

De meneer vindt het een mooi evenement maar hij is blij als hij er is. Het is niet zulk mooi weer als gedacht. De man loopt op het tandvlees, maar ondanks de nare ervaringen wil meneer toch volgend jaar weer meedoen. Deze meneer hoeft nog maar 5,4km naar de finish van Ooltgensplaat.

(16:30) Hans Bechtum vanaf de finish in Ooltgensplaat

Het is droog en het zonnetje schijnt! Mensen komen naar buiten, gaan op de dijk zitten, dus onze oproep heeft toch wel succes gehad!

Loper 248 (dhr Jeroense) uit Nieuwe Tonge vond het strand en de regen heel zwaar. Hij loopt er wel monter bij, het is nog een klein stukje, dus dat gaat wel lukken!

Mevrouw Kroon zit met bloemen te wachten op haar man en zwager die de omloop bijna uitgelopen hebben. Twee jaar geleden vonden ze het al zwaar en zouden het niet meer gaan doen, dit jaar toch weer gestart, maar volgend jaar? Dit is nog de vraag!

(16:19) Jan van Kleef bij de Galathese haven

Er is inmiddels een drive-in (geen vaar-in?) discotheek in de buurt, wat het geheel opfleurt. Ook hier heeft Jan telkens weer blikken van herkenning, in ieder geval bekende gezichten. Deze loper (Wim de Vries?) doet de groeten aan masseur Kees, die ervoor gezorgd heeft dat hij weer verder kon. Tijdens de regen liep hij langs windmolens, en die kunnen er ook voor zorgen dat je droog blijft!

Goede voorbereiding is heel belangrijk, maar 2, 3 uur per keer lopen is eigenlijk te weining. De Nijmeegse 4 daagse zou handig zijn, maar dan moet je de volgende dag ook weer vroeg lopen, en met de omloop ben je na de finish gelijk klaar! De laatste paar kilometer zullen niet zo makkelijk zijn, maar de finish komt in zicht!

(16:07) Goereese finish-update

Vanuit de gemeente Goedereede zijn er ondertussen weer een aantal deelnemers de finish overgelopen, dat zijn dhr. Standhardt (15:09) en mevr. Santifort-Bickel (15:26) uit Ouddorp, dhr. de Zwart uit Goedereede die om 15:09 de eindstreep achter zich liet.

Om 4 uur kwamen verder de estafetteteams van de Jeugdbrandweer Ouddorp de finish over, zij deden dit in gezelschap van de burgemeeste van Goedereede mevr. van de Velde-de Wilde.

(15:57) Hans Bechtum (bijna) vanaf de finish in Ooltgensplaat

Hij loopt op met het estafette team van de jeugdbrandweer uit Ouddorp, en ook de burgemeester van Goedereede loopt de laatste 5 km mee. "Petje af voor deze club!" De laatste 5 km heeft de burgemeester geen jas meer aan gehad, maar vanaf het startsein in Sluis-haven geen regen meer gehad. Wilco Akershoek denkt er nog niet aan om volgend jaar weer mee te lopen. Een van de deelnemers (die er vannacht bijna door heen zat) loopt nu nog steeds mee!

(15:41) Hans Bechtum loopt richting camping

Bij de jeugdbrandweer zou de burgemeester van Goedereede mee lopen, dat gaan we zometeen live verslaan. Loper 109 (dhr. den Hartog uit Opheusden) komt voorbij.

Inmiddels is de zon weer gaan schijnen in Ooltgensplaat, maar het blijft vreemd dat de hele Voorstraat LEEG is!!! Waar blijven de supporters van de omloop nu toch?

Hans vind het leuk om verslag te doen voor OmloopNieuwsRadio, en het is wel iets dat vatbaar is voor herhaling.

(15:34) Flakeese finish-statistieken (55km-loop)

Natuurlijk zijn er ook mensen op Goeree-overflakkee die 110 kilometer te veel vinden, maar wel de 55 willen en kunnen lopen. Hieronder een overzicht van de deelnemers aan deze afstand die over de eindstreep gelopen zijn. Deelnemers van Goeree zijn in bold gemarkeerd.

Nummer Naam Woonplaats Finishtijd
3102 Koert, Pauline (V) Ooltgensplaat 27 Aug 13:58
3066 Santifort, JC (M) Ouddorp 27 Aug 14:07
3000 Both-Verhoeven, Tea (V) Dirksland 27 Aug 14:14
3055 Blok, de, M.B. (V) Middelharnis 27 Aug 14:15
3082 Boer-Peeman, den, JH (V) Dirksland 27 Aug 14:17
3036 Halewijn, van, C (V) Oude Tonge 27 Aug 14:24
3106 Geluk-Koppers, C.D. (V) Oude Tonge 27 Aug 14:36
3128 Stoop, AG (V) Oude Tonge 27 Aug 14:36
3135 Kik, J.W. (M) Oude-Tonge 27 Aug 14:37
3014 slingerland, j (M) dirksland 27 Aug 14:39
3015 slingerland-heessels, y (V) dirksland 27 Aug 14:39
3020 Polder, A.M (V) sommelsdijk 27 Aug 14:42
3060 Man, de, K (V) Melissant 27 Aug 14:57
3063 graaff, de, a (V) dirksland 27 Aug 14:57
3061 Loon, van, A (M) Melissant 27 Aug 14:57
3085 Roosmalen, van, Conny (V) Middelharnis 27 Aug 14:59
3088 Loopik, van, Kim (V) Nieuwe tonge 27 Aug 14:59
3087 Bom, Martijn (M) Middelharnis 27 Aug 14:59
3084 Roosmalen, van, j (M) Middelharnis 27 Aug 14:59
3086 Roosmalen, van, J.W.P.M (M) Middelharnis 27 Aug 14:59
3092 Torreman, Freek (M) Herkingen 27 Aug 14:59
3126 Nieuwenhuijzen, van, Bram (M) Ooltgensplaat 27 Aug 14:59
3125 Sipman, B.L. (M) OUDE-TONGE 27 Aug 14:59
3081 Sewell, M.A. (V) Middelharnis 27 Aug 15:02
3047 Vreugde, P.A.M (V) Middelharnis 27 Aug 15:02
3046 Resler, F (V) Herkingen 27 Aug 15:02
3109 Nieuwenhuijzen, van, J. (V) Oude-Tonge 27 Aug 15:07
3121 Noord, van, Karin (V) Oude Tonge 27 Aug 15:08
3104 Krijgsman, D (M) Oude Tonge 27 Aug 15:08
3105 Krijgsman-Bravenboer, M.C. (V) Oude Tonge 27 Aug 15:09
3113 Zwart, de, G.J. (M) Goedereede 27 Aug 15:09
3112 Standhardt, W.H. (M) Ouddorp 27 Aug 15:09
3120 Noord, van, Max (M) Oude Tonge 27 Aug 15:09
3139 Maliepaard, Joran (M) Oude-Tonge 27 Aug 15:11
3118 Markus, J (M) Oude-Tonge 27 Aug 15:12
3026 Stuurman, J. (M) Middelharnis 27 Aug 15:12
3025 Doorn, van, J. (M) Middelharnis 27 Aug 15:12
3004 Hoving, J (M) Sommelsdijk 27 Aug 15:12
3115 Tijl, J (M) Nieuwe Tonge 27 Aug 15:19
3116 Tijl, J.A.E (M) Nieuwe Tonge 27 Aug 15:19
3075 Melissant, A. (M) Herkingen 27 Aug 15:25
3059 Helmig, J.L.M. (V) Middelharnis 27 Aug 15:26
3069 Santifort-Bickel, A.C.W. (V) Ouddorp 27 Aug 15:26

(15:32) Loper belicht: Rens Jansen

Ondanks dat Rens (uit Spijkenisse) de omloop inmiddels 22 keer uitgelopen heeft, vind hij het niet erg dat wij hem nog een keer bellen.

Hij vond deze omloop erg zwaar, wegens het weer en de platgetrapte (niet gemaaide) dijken. Op het strand (vannacht) was het vooral de wind die erg lang tegen was. Wegens de regen is Rens ondertussen op weg naar huis. Andere jaren bleef hij wat langer plakken, maar ja, dat weer hé...

Volgend jaar zal Rens waarschijnlijk niet de hele omloop gaan lopen, misschien de 55 km (de 30 km is te kort!).

(15:20) Siem Schutte bij de finish

Vanuit de auto, want de regen komt met bakken uit de lucht.

Het is opvallend dat het de laatste jaren wat minder druk geworden is bij de publieksplaatsen en ook bij de finish. Een oorzaak zou kunnen zijn dat er meerdere evenementen naast de omloop georganiseerd worden. Alhoewel het natuurlijk ook aan het weer zou kunnen liggen, want dat werkt (zeker dit jaar) niet echt mee.

(15:16) Flakeese finishstatistieken (110km-loop)

Hieronder een overzicht van de deelnemers aan de 110km-loop van Goeree-overflakkee die de afgelopen uren de eindstreep achter zich gelaten hebben. Deelnemers uit de gemeente Goedereede staan in bold weergegeven.

Nummer Naam Woonplaats Finishtijd
360 Driesse, B.C. (M) Sommelsdijk 27 Aug 13:46
198 Zoon, Bastian (M) Dirksland 27 Aug 13:50
9 wielhouwer, L (M) Sommelsdijk 27 Aug 13:50
59 Rossum, van, A.C. (M) Melissant 27 Aug 13:51
187 Wekken, van der, L (M) Dirksland 27 Aug 14:10
127 Boshoven, -, CJ (M) Stellendam 27 Aug 14:16
150 Nuij, K. (M) Ouddorp 27 Aug 14:16
105 Steenhuis, JHJ (M) Dirksland 27 Aug 14:36
88 Westhoeve-Krijger, M (V) Ouddorp 27 Aug 14:44
230 lange-bathoorn, de, g.j (V) ooltgensplaat 27 Aug 14:45
181 Drooger, W (M) Middelharnis 27 Aug 14:45
225 potappel, wg (M) middelharnis 27 Aug 14:54
397 Ruiter, de, G.W. (M) Sommelsdijk 27 Aug 14:55

(14:55) Finishupdate

Inmiddels is de eerste vrouwelijke deelnemer uit de gemeente Goedereede ook de eindstreep gepasseerd, dat is M. Westhoeve-Krijger uit Ouddorp en zij liep om 14:44 over de finish. Ze is hiermee iets sneller dan vorig jaar, toen liep ze om 14:49 over de eindstreep.

(14:35) Loper belicht: Kommy Klepper-Tanis

Kommy is inmiddels op de hoek van st. Jaepe, moet nog 20 km, maar is er een beetje klaar mee. Spierpijn in de benen, blaren, niet zo fijn allemaal. Over 40 minuten gaat de post dicht, dus moet ze op schieten. Ze gaat nu richting Oude Tonge.

(14:34) Otto 't Hoofd bij de Oude Tongse sluis

Johan van der Eik uit Blijkswijk komt voorbij, hij loopt de omloop voor de 6e keer, en vind de afstand een uitdaging. Het evenement heeft een bepaalde sfeer, het is een happening. Hij loopt samen met z'n vader en een wandelmaatje. Z'n vader loopt beter dan hij. Nog ongeveer 15 km, dat zijn ook de zwaarste. Gelukkig regent het niet erg hard meer.

(14:26) Finishupdate

Inmiddels zijn er diverse deelnemers uit de gemeente Goedereede de finish gepasseerd, dat zijn dhr. Nuij uit Ouddorp en dhr. Boshoven uit Stellendam, die de 110km-loop achter zich hebben gelaten (rond 14:16) en ook dhr. Santifort uit Ouddorp die de 30km-loop gedaan heeft en om 14:07 binnengekomen is.

(13:54) Loper belicht: Willem-Jan Tanis

In loper belicht was Willem-Jan Tanis aan het woord, op het moment dat Willem-Jan in de uitzending kwam liep hij niet zo lekker, hij had erg veel regen gehad. Nu ook weer last van regen, dus de droge kleren die hij aangedaan had worden nu toch weer nat. Willem-Jan loopt zo'n 5km/uur en als hij straks de finish passeert dan gaat hij eerst eens lekker op een stoel zitten...

Daarna snel naar huis en dan binnen een uurtje naar bed om van een welverdiende nachtrust te genieten. Toch heeft hij bij eerdere deelnames weinig last van de omloop gehad, je kunt na een omloop het beste een rondje gaan fietsen om de spieren los te krijgen. Op die manier kun je maandag gewoon weer aan het werk en het dagelijkse leven weer hervatten...

(13:41) Finish-update

En inmiddels zijn er weer 8 lopers de eindstreep gepasseerd, hieronder een overzichtje:

Nummer Naam Woonplaats Finishtijd
250 Struijk, A (M) Herkingen 27 Aug 12:50
412 Meijers, M.A.C. (M) Sprang-Capelle 27 Aug 12:58
79 Gorp, van, Jos (M) Kasterlee 27 Aug 12:58
108 Verhagen, R (M) Barendrecht 27 Aug 12:58
317 Mullekom, van, Theo (M) Nijmegen 27 Aug 13:39
402 Rosenhart, Piet (M) Heemstede 27 Aug 13:39
89 hebing, w m (M) hoogvliet 27 Aug 13:42
389 Dorré, E.R. (M) Arnhem 27 Aug 13:42

(13:37) Jan van Kleef's omloop-impressie

Jan staat nog steeds  bij 'het pannenkoekenvrouwtje', die dit jaar ruim 500 pannenkoeken gebakken heeft. Hier begint het toch langzamerhand steeds drukker te worden, langzaam maar zeker komen de wandelaars een pannenkoek nuttigen en schuilen dan gelijk even onder het zeil voor de regen.

Één van die deelnemers is Aly Witvliet uit Sommelsdijk (nr. 217), zij loopt nu voor de 6e keer mee en heeft wisselend de omloop wel en weer niet uitgelopen. Dit jaar gaat ze natuurlijk de omloop weer uitlopen. Soms lijkt het een rare vraag om nu al te vragen of men volgend jaar weer meeloopt, maar Aly weet nu al dat ze volgend jaar weer een omloop doet - maar het is dan wel haar bedoeling om de 55km-loop te doen in plaats van de gehele omloop.

Aly is begonnen met een estafetteloop, maar kreeg toen eenzelfde medaille als de deelnemers aan de 110km - eigenlijk wilde ze die niet, maar er was geen andere medaille. Omdat ze die kreeg vond ze dat ze verplicht was om de 110km te gaan lopen en heeft dat straks dus 6 keer gedaan, soms met succes en soms ook niet...

(12:59) Een finish-overzicht

Inmiddels zijn er al ruim 25 deelnemers de eindstreep gepasseerd, hieronder een overzicht van de wandelaars die uitgewandeld zijn en nu lekker kunnen relaxen. Ook is om 11:23 de eerste vrouwelijke loper de eindstreep gepasseerd, dat was Caroline Mestdag uit Geel.

Nummer Naam Woonplaats Finishtijd
413 Posthuma, piet (M) Oost-Souburg 27 Aug 10:58
32 Wolfert, Eric (M) Sommelsdijk 27 Aug 11:05
81 Schoors, Rudy (M) Geel 27 Aug 11:23
80 Mestdagh, Caroline (V) Geel 27 Aug 11:23
249 Noord, van, GJM (M) Aduard 27 Aug 11:26
260 Korteweg, A.J. (M) Ooltgensplaat 27 Aug 11:35
197 HERMAN, CLAUDE (M) BELGIE 27 Aug 11:49
67 Klinkendon, I (V) Barendrecht 27 Aug 11:50
91 Bergs, Jenny (V) Wouw 27 Aug 11:50
376 jelier, martin (M) sommelsdijk 27 Aug 11:54
49 Klootwijk, Arie (M) Barendrecht 27 Aug 11:57
94 Maaskant, W (M) Barendrecht 27 Aug 11:57
398 Peeters, CPM (M) Almere 27 Aug 12:08
271 Haandel, van, GM (M) Zeeland 27 Aug 12:08
427 Heunks, Gerard (M) Barendrecht 27 Aug 12:08
156 Kroft, van der, Piet (M) Reeuwijk-dorp 27 Aug 12:08
115 Meer, van der, A.G. (V) Oldeholtpade 27 Aug 12:08
143 Broekhoven, van, J (M) Dirksland 27 Aug 12:09
176 Broekhoven, van, H J (M) Dirksland 27 Aug 12:10
102 Cornelisse, L (M) Middelburg 27 Aug 12:11
201 Zoon, Adrie (M) Dirksland 27 Aug 12:11
16 Bouman, D.W.D (M) Oude-Tonge 27 Aug 12:13
383 Mijs, Job (M) Sommelsdijk 27 Aug 12:26
420 Ju, Aad (M) Herkingen 27 Aug 12:26
316 Maas, P.M.E. (M) Werkendam 27 Aug 12:28
160 Tersteeg, R.J.A. (M) Nieuwkoop 27 Aug 12:31
216 kwak, h (M) spijkenisse 27 Aug 12:33
172 Troost, F.L. (M) Goedereede 27 Aug 12:43

(12:56) Loper Belicht: Frans Troost ~Finish~

Frans Troost stond te schuilen onder de poorten van Sint-Hendrik toen de enorme regenbui langs kwam. Het is daar ontzettend druk en gezellig. De kinderen die de kinder omloop lopen komen er bij. Frans vindt het wel zielig voor sommige kindertjes aangezien die geen regenkleding bij zich hebben. Hij is ongeveer 300 meter van de finish vandaan verwijdert en ziet dan ook het eind podium staan.

Straks als hij eenmaal over de eindstreep is gaat hij eerst blaren prikken terwijl hij op zijn vrouw wacht. Daarna gelijk door naar het cafe voor het nodige bier.

Deze omloop vond Frans erg gezellig, wel zwaar. Er waren heel veel dijken en die waren nat en glibberig. Strand was ook heel zwaar met de tegenwind en het zand. Maar al met al was het het waard.

Frans heeft niet in zijn eentje gelopen, hij had W.J Tanis bij zich en Leo Brands. Er waren ook onderweg nog lopers van heinde en verre die met hem mee liepen.

Dit is de 10de keer dat Frans Troost de omloop liep, hij heeft hem nu in totaal 9 keer uitgelopen.

Namens OmloopNieuwsRadio: Gefeliciteerd met de snelle tijd en bedankt voor het goede verslag!

(12:55) Finish-update

Met enige vertraging is het live-gedeelte van de omloopsite bijgewerkt, zoals te verwachten was is de eerste loper die over de finish lijn ging Piet Posthuma uit Oost-Souburg. Hij passeerde dit jaar de finish rond 10:58, dat is ongeveer een uur later dan vorig jaar; toen passeerde Piet de finish om 10:02

De top 3 wordt dit jaar gevormd door:

  1. Piet Posthuma (Oost-Souburg) - eindtijd 10:58
  2. Eric Wolfert (Sommelsdijk) - eindtijd 11:05
  3. Rudy Schoors (Geel) - eindtijd 11:23

Zoals te lezen was is Eric Wolfert als tweede over de eindstreep gekomen, vorig jaar was hij de vierde loper binnen en liep toen om 10:27 over de eindstreep.

(12:21) Omloopverslag door Otto 't Hoofd

Otto staat bij de loods van v.d. Velde. Het regent hier nog steeds, maar het wordt wel wat lichter. Bij deze post zijn er toch aardig wat deelnemers die gemasseerd moeten worden, volgens de masseur is het vooral belangrijk dat de lopers goed trainen. Het lijkt er wel op dat men soms wel heel erg snel aan de omloop begint en dus al snel blessures op loopt.

Hij komt ook een deelnemer uit Maasland tegen die het nu voor de eerste keer doet, maar waarschijnlijk ook de laatste keer. Hij vindt het erg zwaar, ondanks dat hij het schema dat op de omloop-website staat, gelopen heeft.

Een andere deelnemer die niet van Goeree-overflakkee komt, maar uit Boven-Hardinxveld dat is dhr. Noorland - vorig jaar woonde hij overigens nog wel op het eiland. Ook hij heeft enige verzorging nodig, ondanks dat het niet de eerste keer is dat hij de omloop doet weet hij nog niet of hij volgend jaar weer mee gaat doen.

(11:52) Herkingen in de regen

Het regent flink in Herkingen, Leo liet even de regen horen en gaf daarna aan dat hij medelijden heeft met de mensen die nu nog richting Herkingen komen. Met natte kleren wandelen dat is nu eenmaal niks.

Leo sprak ook nog met Ben Kok (nr. 337) uit Ridderkerk, die gaf aan dat er niets aan de regen te doen is. Maar: We houden het vol en hij had verder geen pijntjes, ondanks dat hij niet echt getraind heeft.

(11:39) Loper belicht: Frans Troost

En in dit item was het de beurt aan Frans, die inschat dat hij nog ongeveer zes kilometer moet wandelen - hij loopt nu bij Sluishaven. Het was hartstikke leuk hoewel het strand wel zwaar was en de grasdijken toch nog nat waren, "maar we komen er wel!". Het liep gewoon lekker, zowel letterlijk als figuurlijk.

Frans is van plan om straks als hij binnen is nog lekker te gaan genieten van de omloop...

(11:33) Regenachtig Herkingen

Ons verslaggever Leo is nog steeds in Herkingen aanwezig, alweer hij nog even blijft. Leo zegt dat hij van plan is om straks met de laatste loper mee te lopen, we zijn dus erg benieuwd in de studio of hij dat ook gaat doen.

Leo sprak ook nog kort met dhr. Driessen uit Rhoon, deze gaf aan dat het wel afzien is. Aan de andere kant: Het moeilijkste punt bij het strand is achter de rug, op dat moment was het hoog water en dus moest je door het mulle zand lopen. "Verstand op nul en dan lekker lopen", hij moet dus nog 30km en hoopt wel dat het nog droog wordt. Het ging lekker, maar wel jammer van de regen.

(11:20) Uitvallersoverzicht

En ondertussen zijn er weer bijna tien uitvallers bijgekomen, hieronder een korte opsomming van de wandelaars die de rest van de omloop hebben moeten 'laten lopen':

Nummer Naam Woonplaats Tijdstip Uitgevallen bij
325 Berge, van de, D.J. (M) Nieuwerkerk 27 Aug 08:51 Ouddorp Haven
288 Bijl, J.C. (M) Naaldwijk 27 Aug 08:51 Ouddorp Haven
378 Arensman, JJ (M) Den Bommel 27 Aug 08:53 Ouddorp Haven
60 Bergen, van, F.A.S. (M) Hoek van Holland 27 Aug 09:17 Ingang Slikken
58 Brunt, Y.M. (V) Achthuizen 27 Aug 09:19 Ingang Slikken
26 Brussel, van, M M (M) Sommelsdijk 27 Aug 09:58 Korte Schenkeldijk
1510 Tengnagel, C (V) MIDDELHARNIS 27 Aug 10:07 Ingang Slikken
281 Linden, van der, D.W. (M) Alblasserdam 27 Aug 10:10 Uitgang Slikken
387 Weststrate, R (M) Rotterdam 27 Aug 10:18 Uitgang Slikken

(11:12) Update vanaf Herkingen

Leo Troost is nog steeds aanwezig bij v.d. Velde in Herkingen, alwaar ook de Bazzooka's weer aanwezig zijn om voor een muzikale omlijsting. Op dit moment is het nog niet overdreven druk in Herkingen, de echte drukte moet nog komen.

Zoals Leo al eerder aangegeven had is Herkingen wel een beetje een keerpunt, hier zijn dan ook veel deelnemers waarbij de blaren geprikt moeten worden - waarna men weer verder kan, richting de finishlijn.

Tot één uur kunnen de deelnemers aan de 30km-loop nog steeds van start gaan, het is zelfs nog mogelijk voor geïnteresseerden om zich in te schrijven voor deze afstand - in principe is dit mogelijk tot 1 uur vandaag.

(10:35) Otto's omloopverslag

Otto 't Hoofd is ook weer van de partij en had een kort interview met diverse mensen van de medische dienst. Zo was er een medewerker van een IC die als 'omlooparts' meewerkt met de omloop, hierbij is de voornaamste taak om te kijken of deelnemers door mogen gaan of dat het verstandig is dat men toch stopt met deze omloop.

Verder is natuurlijk ook het Rode Kruis weer aanwezig, eigenlijk vooral om blaren door te prikken. Normaal doe je dat niet, maar de meeste wandelaars willen door en dan is het 't beste om de blaren door te prikken.

Deze keer gaan de lopers niet door de slikken, maar niet iedereen vind dat even leuk. Je mist zo toch een stukje van de natuur van Goeree-overflakkee, dus eigenlijk 'liever de slikken'.

(10:21) Leo's startverslag vanaf Herkingen

Aldus Leo zijn de lopers bij v.d. Velde door Joep Roelofsen weggeschoten, dit is een presentator van een nachtprogramma bij Q-music.

Volgens Leo is Herkingen ook een post waar het een breekpunt is voor de lopers. Hier krijg je last van de eerste pijntjes, aldus dhr. Nuij - één van de deelnemers aan de 110km-loop.

(09:59) Foto-update

Inmiddels zijn er weer diverse foto's bijgekomen, namelijk van de Vismijn en van de 'Kwade Hoek', zoals vanouds zijn die te bewonderen vanaf onze foto-pagina.

(09:42) Herkingen bezien door Leo

Leo is inmiddels aangekomen bij de post 'Herkingen/v.d. Velde' alwaar later vandaag de 30km-loop van start zal gaan, de lopers zullen weggeschoten worden door Q-music...

Op het moment de Leo Troost in de uitzending was kwam er helaas ook een uitvaller (nr. 288) aan bij de post, althans dat was de inschatting van Leo. Hij denkt dat de deelnemer wel door zou willen, maar dat hij straks van de organisatie te horen zal krijgen dat hij niet meer door mag...

(09:27) Loper belicht: Kommy Klepper-Tanis

in het item 'Loper belicht' kwam Kommy aan het woord, zij is nog steeds erg vrolijk en mogelijk de vrolijkste deelnemer aan het item 'Loper belicht' en misschien wel van de hele omloop. Als eerste gaf Daniël aan haar een groetje door van moeder Tanis, die haar veel succes toewenste. Ook was er een groetje van Sjaan Driese die Kommy ook veel succes toewenste.

Op het moment dat ze in de uitzending kwam is ze net Stellendam voorbij en loopt ze richting de ingang Slikken en ziet in de verte al diverse windmolens staan.

Op de vraag hoe het met de blaren ging, kwam het antwoord dat ze daar eigenlijk geen last van had. Ze heeft er eentje zelf doorgeprikt bij de post 'Westhoeve' in Ouddorp, maar verder heeft ze nergens last van. Ondanks dat ze op oude, en mogelijk ongeschikte, schoenen loopt geen blaren; juist vanwege die schoen denkt Commy zelf - het voelt gewoon goed.

Vanwege diverse opmerkingen over de afstanden, en dan met name dat de korte afstanden eruit zouden moeten, gaf Commy als reactie dat dit niet nodig is. Niet iedereen kan zich voorbereiden op de 110km en dan kan men toch het sfeertje proeven met één van de kortere afstanden - zelf had Commy vorig jaar de 55km gelopen.

Qua publieke belangstelling is het nu wat minder, maar het is natuurlijk ook nacht geweest en de meeste mensen zullen nog wakker aan het worden zijn. Toch vond ze dat het zeker gisteravond, bijvoorbeeld in Stad, geweldig was qua publieke belangstelling.

 

(09:16) Uitvallersoverzicht

Het aantal uitvallers is inmiddels opgelopen tot ruim 60, er zijn dus al meer dan 10% van de ruim 400 deelnemers die vroegtijdig 'De wandeltocht' hebben moeten verlaten.

Nummer Naam Woonplaats Tijdstip Uitgevallen bij
315 Huizer-Kievit, C (V) Nieuwe Tonge 26 Aug 22:45 Tieleman
151 Bruinhorst-Florijn, van de, A.C. (V) Boskoop 26 Aug 22:45 Tieleman
171 Kniep, M. (M) Den Haag 26 Aug 22:50 Tieleman
148 Noteboom, M D (M) NieuwTonge 26 Aug 23:15 Tieleman
279 Schaaf, Ad (M) Dirksland 26 Aug 23:45 Dirkslandse Sas
124 Kern, PMC (V) Middelharnis 26 Aug 23:50 Dirkslandse Sas
368 Hanenberg, I (V) Sommelsdijk 27 Aug 00:15 Dirkslandse Sas
17 bouman, wew (M) Oude-Tonge 27 Aug 00:15 Dirkslandse Sas
212 Hertog, den, W (M) Ouddorp 27 Aug 01:05 Vismijn Stellendam
278 Stolk, KJ (M) Nieuwe Tonge 27 Aug 01:09 Scheelhoek hek 4
166 Rooker, J.C. (V) Heemskerk 27 Aug 01:15 Scheelhoek hek 4
305 Jong, de, D (M) Rozenburg 27 Aug 01:25 Scheelhoek hek 4
275 Veenstra, M J (M) Delft 27 Aug 01:47 Vismijn Stellendam
106 Lodder, H (M) Alblasserdam 27 Aug 02:05 Reddingsbrigade
246 Velden, van, Pieter (M) Naaldwijk 27 Aug 02:05 Vismijn Stellendam
114 Lodder, P. (M) Hendrik Ido Ambacht 27 Aug 02:05 Reddingsbrigade
193 Schot, van der, R (M) Huijbergen 27 Aug 02:20 Vismijn Stellendam
215 Kok, de, HJ (M) Hardinxveld Giessendam 27 Aug 02:25 Vismijn Stellendam
291 Hoek, van der, L. (M) Oostvoorne 27 Aug 02:25 Vismijn Stellendam
62 Bos- Franken, van den, A.A.M.L. (V) Scharendijke 27 Aug 02:30 Vismijn Stellendam
27 IJsselstein, L. (M) Middelharnis 27 Aug 02:46 Reddingsbrigade
361 steffens, E (M) Heesch 27 Aug 02:47 Kwade Hoek
287 Prinsen, J (M) Sommelsdijk 27 Aug 03:00 Kwade Hoek
369 Stander, R (M) Sommelsdijk 27 Aug 03:05 Kwade Hoek
259 Meer, van der, A.E. (V) Utrecht 27 Aug 03:30 Kwade Hoek
22 Vroegindeweij, M (M) Utrecht 27 Aug 03:30 Kwade Hoek
408 Korteweg, Kees (M) ooltgensplaat 27 Aug 03:44 Reddingsbrigade
409 Bruin, de, R. (M) Ooltgensplaat 27 Aug 03:45 Reddingsbrigade
182 Palsgraaf, Stefan (M) Nieuwerkerk aan den IJssel 27 Aug 04:03 Reddingsbrigade
424 Rietveld, M.A. (M) Hendrik Ido Ambacht 27 Aug 04:05 Reddingsbrigade
410 Ronde, de, Abraham (M) Delft 27 Aug 04:08 Reddingsbrigade
314 Verweij, H (M) Hendrik Ido Ambacht 27 Aug 04:10 Reddingsbrigade
301 Struik, P.G. (M) Delft 27 Aug 04:18 Reddingsbrigade
45 freire tavares mendes, rodney (M) oude-tonge 27 Aug 04:20 Schuur westhoeve
100 Jager, de, R.A. (M) rotterdam 27 Aug 04:25 Reddingsbrigade
73 Ouwendijk, Patrick (M) Koudum 27 Aug 05:05 Kwade Hoek
375 Schraven, Remco (M) Hellevoetsluis 27 Aug 05:07 Kwade Hoek
41 Beukers, M (M) Vlaardingen 27 Aug 05:10 Reddingsbrigade
169 dooge, jp (M) Oosterland 27 Aug 05:10 Reddingsbrigade
168 Linden, van der, Anne (V) Sommelsdijk 27 Aug 05:10 Reddingsbrigade
5 Slikboer, R. (M) Maasdam 27 Aug 05:15 Vrijheid
364 Nimwegen, van, W,C (M) Middelharnis 27 Aug 05:22 Reddingsbrigade
391 Leeuwenburgh, R (M) `sommelsdijk 27 Aug 05:23 Kwade Hoek
229 Verweij, M.A (M) Nederland 27 Aug 05:25 Vrijheid
355 Hartog, den, T A T (M) Ridderkerk 27 Aug 05:25 Vrijheid
261 Rietveld, H.A. (M) Hendrik Ido Ambacht 27 Aug 05:25 Vrijheid
7 Keuvelaar, W.F.A. (M) Leiden 27 Aug 05:40 Reddingsbrigade
334 Vis, L (M) Den Bommel 27 Aug 06:15 Schuur westhoeve
307 Visscher, P (V) den Bommel 27 Aug 06:15 Schuur westhoeve
107 Veld, in't, B (V) Zuid-Beijerland 27 Aug 06:20 Vrijheid
99 Edelman, Suzanne (V) rotterdam 27 Aug 06:45 Schuur westhoeve
282 Bieren, R.J. (M) Alblasserdam 27 Aug 06:45 Vrijheid
98 Peters, Ralph (M) rotterdam 27 Aug 06:45 Schuur westhoeve
429 Nieuwenhuizen, van, C.G.W. (M) Sint Philipsland 27 Aug 07:01 Schuur westhoeve
145 Engelen, Michel (M) Spijkenisse 27 Aug 07:10 Schuur westhoeve
243 Weenink, A.M. (V) Dirksland 27 Aug 07:10 Schuur westhoeve
144 Tunderman, M.B.J. (M) Den Bommel 27 Aug 07:10 Schuur westhoeve
139 Christensen, J.T. (M) Nieuwe Tonge 27 Aug 07:15 Vrijheid
146 Ozinga, R.S. (M) Achthuizen 27 Aug 07:30 Schuur westhoeve
55 Groot, de, F.W. (M) Dirksland 27 Aug 07:30 Preekhilpolder
136 Rolfes, MAH (M) Oud-Beijerland 27 Aug 07:30 Schuur westhoeve

(09:01) Loper belicht: Frans Troost

Frans zit bij Herkingen aan een heerlijke kom soep. De slikken waren niet begaanbaar, de lopers gaan nu aan de buitenkant over een grasdijk, maar dat is wel een 1 1/2 km langer...

Het is in Herkingen niet druk, onderweg naar Herkingen ook niet trouwens. Frans denkt dat het ergste nu wel achter de rug is, en dat de volgende 4 1/2 uur recht toe recht aan gaan worden.

Aan het einde van de loop krijgen we nog een overzicht van het aantal blaren van Frans.

(08:50) Leenard bij de uitgang van de slikken

Nummers 141, 61 zijn gepasseerd. Deze post staat op een afstand van 78,7 km - al een eind op weg naar de 110 kilometer! Er komen mensen in groepjes van 2 a 3 man over de dijk aanlopen.

De zon gaat schijnen, volgens onze weerman Alexander gaat het een mooie dag worden. Tot nu toe nog geen regen gehad. Leenard komt nu richting de studio, dus onze andere verslaggevers gaan het van hem over nemen.

(08:38) Loper belicht: Willem-Jan Tanis

Ook nu weer een update van deze loper, inmiddels bij de haven beland. Het laatste stuk gaat wel weer lekker, het strand was zwaar: tegenwind en je weg zoeken - hij is blij dat hij van het strand of kon.

Hij vindt de Kwade hoek mooier dan de Ouddorpse haven, maar deze gebieden worden meestal in het donker doorkruist, en dat is toch niet zo fijn.

(08:25) Leenard bij de uitgang van de slikken

De lopers gaan gelukkig niet door de Slikken (want dat is heel erg nat), maar via een andere route. Er zijn natuurlijk al mensen van het Rode kruis aanwezig, samen met een paar grote trucks waar de massagetafels in staan.

(08:04) Leenard loopt weer

Onze verbinding is weer hersteld. De massage was heerlijk, en Leenard loopt daardoor nu ter hoogte van nr. 6 op de haven. Het is droog en winderig, wind in de rug, dus prachtig loopweer.

Rugnummer 387 is ondertussen langs gekomen. Hij vond het strand een drama, en alleen omdat het droog was viel het mee.

(07:42) Leenard op de massagetafel

Leenard is op de massagetafel terecht gekomen. Hij had inmiddels al behoefte aan massage. Helaas viel daardoor de verbinding weg, waardoor uw reporter ook niet meer te weten kon komen hoe lang (of hoe kort) de tocht van onze verslaggever geduurd heeft.

(07:17) Leenard aan de wandel

Hij is bijna bij de haven van Ouddorp en loopt helemaal alleen. Veel mensen noemen dat stuk heel mooi. Leenard is er op uitgekeken, maar er liggen natuurlijk heel mooie jachtjes in de haven. Links (richting Ouddorp) is de omgeving mooi met de molen en huizen enzo, je moet alleen niet naar rechts gaan, want dan wordt je nat!

Vannacht was er weinig publiek bij de schuur van Westhoeve, bij Preekhil was helemaal geen publiek.

(07:02) Loper belicht: Rens Jansen

Hij is Ouddorpse haven bijna 20 minuten geleden gepasseerd, en is dus nu op weg naar de ingang van de Slikken. Van de afgelopen 21 Omlopen heeft hij er 19 uitgelopen. Vaak loopt hij met mensen mee die hij onderweg heeft leren kennen. De beste voorbereiding voor de omloop: blik op oneindig, geest op 0 en af en toe een beetje dom lullen, want als je na gaat denken over hoe zo'n tocht in elkaar zit, krijg je het niet goed tussen je oren.

(06:27) Loper belicht: Wim de Vries

Wim loopt in de buurt bij de N57, op weg naar Zeelenberg. Ook Wim heeft last van spierpijn, verder nog beugelbenen en gevoelige voeten. Het strand was zwaar, tegenwind, zoeken naar vaste ondergrond. Wim vond het jammer dat het donker was, want dan kun je niet echt genieten van de omgeving. Wim is heel benieuwd hoe het bij de slikken zal gaan, met prikkende insecten en zo. Wim loopt heel gezellig samen op met Christina Grinwis.

(06:13) Leenard bij Westhoeve

Loper 406 komt voorbij. Hij loopt nog goed, heeft wel pijn in z'n benen. Het strand was redelijk zwaar, met harde wind, maar een muziekje vergoed veel.

Leenard gaat rond half 7 richting Preekhilpolder, en loopt dan een stuk mee met de lopers.

(06:04) Loper belicht: Kommy Klepper-Tanis

Het strand is behoorlijk pittig geweest, de wind blaast pal in je gezicht en maakt je moe. Er waren veel zachte stukken op het strand, en dan loop je wat hard zand te zoeken.

Het mooiste vind ze de mensen langs de route en op het strand, die je (ook midden in de nacht) aanmoedigen.

Kommy kijkt uit naar de Ouddorpse haven, als ze dat heeft gehaald, haalt ze de rest ook wel. Ze loopt veel Oostdijk, Ouddorp en Goedereede. Gelukkig geen blaren, wel spierpijn.

 

(05:59) Leenard is verhuisd naar de schuur van Westhoeve

Hier is het nu even rustig. Er zijn inmiddels zo'n 130 mensen gepasseerd. Veel mensen zijn toch snel weer weg, waarschijnlijk om snel bij de spaghetti in Herkingen te kunnen zijn. Of zou het toch zijn om de spieren niet te veel te laten afkoelen? Al is een snelle tijd om binnen te zijn natuurlijk ook nog mogelijk!

(05:46) Loper belicht: Jan van der Ent

Hij loopt richting de vuurturen, en het gaat nog steeds prima, ondanks dat hij af en toe wat stijf is. Het strand is prima te doen. Jan komt zometeen bij de schuur van Westhoeve, maar ziet daar niet zo naar uit, want je moet ook weer overeind. Jan verwacht rond 17 uur binnen te komen.

(05:34) Leenard Rokven op het strand

Leennard heeft op het strand een 74 jarige man ontmoet, die voor de 15e keer mee doet (de vorige 14 keer uitgelopen). Deze man heeft last van Alzheimer, en doet toch mee. Hulde!

(04:57) Loper belicht: Willem-Jan Tanis

Willem-Jan Tanis loopt net op het strand, hij begint het wel een beetje te voelen op dit moment. Krampen in de kuiten en al lichte blaren op de voeten. Ondanks dit denkt Willem-Jan dat hij de omloop toch wel uitloopt.

Hij heeft 15 jaar niet meegedaan, en dacht: Laat ik het maar weer een keer doen. Het is een soort verslaving. Dit was een weddenschap met zijn neefje. Als zijn neefje de Nijmeegse 4 daagse uit zou lopen, zou Willem-Jan de omloop lopen. en zo geschiedde.

(04:32) Loper belicht: Frans Troost

Op het moment zit Frans Troost bij de schuur van Westhoeve. Hij heeft nog ongeveer 56.9 kilometer te gaan, en heeft zojuist het strand overleefd. Dit was erg zwaar, aangezien het zand zacht was en hij tegenwind had. De lekkerste stukjes komen nu, weet hij ons te melden.

Hij hoopt morgen 1 uur a half 2 in Ooltgensplaat aan te komen. Daar staat zijn familie al te wachten op hem. Hij moet wel op tijd komen, want anders krijgt hij problemen thuis.

Hij loopt op dit moment alleen in zijn eigen tempo. Hij gaat aftellen. Elke kilometer is er 1.

(04:22) Leenard Rokven op het strand

Leenard Rokven is op het strand beland. Er is heel weinig publiek. In looppas gaat Leenard naar een wat oudere meneer die op een bankje zit.

Deze meneer is 74 jaar en loopt deze omloop voor de 16 keer. Meneer heeft al 15 keer de omloop uitgelopen en is van plan dit weer te doen. Das is een hele prestatie aangezien deze meneer Alzheimer heeft. Het weer is uitstekend. Gisterochtend was het nog twijfelachtig maar gelukkig is het nu droog.

De verzorging is voor deze man niet nodig aangezien deze man nooit problemen heeft gehad met lopen. Als je gaat lopen zie je meer van de natuur dan dat je met de auto of fiets gaat, en daar geniet deze man van. Hij heeft nog ongeveer 14 uur te gaan om de 110 km uit te lopen.

(03:54) Loper belicht: Rens Jansen

Meneer Jansen loopt ter hoogte van de vuurtoren. Het is goed te doen. Hij loopt samen met 2 andere mensen. Dat heeft hij wel nodig, want op dit moment zakt hij weer een eindje weg. Hij is bijna bij de vuurtoren, maar dat denkt hij al een hele tijd aangezien de vuurtoren lekker in zijn zicht schijnt.

Dit jaar hoopt meneer Jansen voor de 20ste keer de omloop uit te lopen. Hij mag niet klagen dus. Meneer Jansen wil benadrukken dat het voor hem geen wedstrijd is, als hij maar morgen voor 19:00 finisht vindt hij het goed. Soms is het wel aardig zwaar.

Meneer Jansen heeft zich goed voorbereid. Hij heeft zijn voeten in laten tapen. Hij heeft wel een paar rollen tape versleten en een heleboel talkpoeder gebruikt.

(03:20) Loper Belicht: Christina Grinwis

Bij Cristina Grinwis gaat het prima. Ze loopt op dit moment bij de reddingsbrigade. Ze heeft geen flauw idee hoeveel mensen er nog moeten komen.

Ze gaat straks het strand op en verwacht een moeilijke tocht aangezien het wind tegen is. Ze is al bijna over de helft van de omloop. Dit is de 3de keer dat ze meedoet, ze heeft hem nog nooit uitgelopen maar hoopt dit nog wel te doen.

Ze vindt het superleuk om mee te doen en het lijkt haar geweldig om de monstertocht uit te lopen. Vorige keer had ze veel last van blaren maar daar heeft ze dit jaar geen last van gelukkig, dus verwacht ze een voorspoedige omloop

(03:16) Leenard Rokven bij de kwaaie hoeck

Leenard Rokven is de oostdijk ingelopen en komt 5 a 6 lopers tegen. Het gaat om de estafette ploeg Rotary Schouwen-Duiveland. Het gaat goed op dit moment en ze wandelen stug door.

De ambulance heeft het druk met op en neer rijden. Er zijn weinig toeschouwers. De organisatie is druk met water uitdelen. Sommige mensen van de organisatie  zijn vrijdag ochtend begonnen om 7 uur en moeten door tot middag 9 uur

(02:56) Loper Belicht: Kommy Klepper-Tanis

Onze loper loopt nu op de kwade hoeck. Ze is zojuist de post gepasseerd. Ze loopt nu op het duinpad. Gelukkig heeft Kommy nog geen last van blaren, maar ze gaat haar knieeen wel voelen, maar dat hoort erbij zegt ze.

Ze heeft niet veel getraind, ze had namelijk geen tijd er voor. Ze heeft wel vaker in een week kleine afstanden gelopen. Het is de 4de keer dat ze met de grote omloop mee doet van de 110 km, deze heeft ze 2x uitgelopen. Ze heeft ook 2x de halve omloop gelopen, deze heeft ze allebei succesvol voltooid.

De sfeer is geweldig. Ze loopt nu alleen, maar de mensen is de dorpen zijn erg aardig. Ze bieden drankjes en snoep aan. Kommy is in Havenhoofd geboren en daar ging ze juigend door de straten.

Ze gaat proberen de 110km te voltooien. Ze heeft er een beetje een hard hoofd in maar ze gaat haar best doen

(02:51) Loper belicht Willem-Jan Tanis

Willem-Jan Tanis is nog steeds op weg met hier en daar wat blaren, maar zelf controleert hij dit niet echt. Gelukkig heeft hij geen last van de muggen die er rond zoemen. Willem-Jan Tanis loopt na de vismijn, dat is ongeveer bij het Havenhoofd.

Op dit moment is het heerlijk weer voor de lopers. Het is wel te hopen dat dit voorlopig zo blijft met de slikken in de vooruitzicht. Voorlopig zijn er nog sterren aan de lucht, dus Willem-Jan denkt dat het nog wel even droog blijft.

Dit wordt de 7de keer dat Willem-Jan de 110 km loopt, hij heeft al 2x Ooltgensplaat bereikt. Hij hoopt ook dit jaar weer op tijd in "de plaaete" aan te komen.

(02:02) Leo bij de Kwade Hoeck

Leo was tot 2 uur bij de Kwade Hoeck. Daar kwam hij nummer 82 tegen. Meneer de Krom liep fris en fruitig langs de Kwade Hoeck.

Er kwam een meneer langs die de duinen in wilde lopen, maar Leo wees even de weg. Er komen 2 mensen aangelopen. De 2 lopers komen uit Zwolle en Spijkenisse en hebben elkaar ontmoet bij de start van de Omloop.

Meneer Tanis met nummer 329 loopt er niet soepel bij. Hij vindt het erg pittig en zijn spieren doen zeer. Meestal had hij dit bij Herkingen. Helaas moet hij het akelige zand van het strand nog trotseren maar hij gaat het afmaken.

(01:45) Uitvallersoverzicht

Inmiddels zijn de eerste uitvallers ook al weer geregistreerd, op dit moment zijn er ruim 10 deelnemers die vroegtijdig de omloop verlaten hebben.

 

Nummer Naam Woonplaats Uitgevallen bij
151 Bruinhorst-Florijn, van de, A.C. (V) Boskoop Tieleman
315 Huizer-Kievit, C (V) Nieuwe Tonge Tieleman
171 Kniep, M. (M) Den Haag Tieleman
148 Noteboom, M D (M) NieuwTonge Tieleman
124 Kern, PMC (V) Middelharnis Dirkslandse Sas
17 bouman, wew (M) Oude-Tonge Dirkslandse Sas
368 Hanenberg, I (V) Sommelsdijk Dirkslandse Sas
212 Hertog, den, W (M) Ouddorp Vismijn Stellendam
278 Stolk, KJ (M) Nieuwe Tonge Scheelhoek hek 4
166 Rooker, J.C. (V) Heemskerk Scheelhoek hek 4
305 Jong, de, D (M) Rozenburg Scheelhoek hek 4

(01:45) Update: Vismijn Stellendam

Leo is voor de laaste keer bij de Vismijn in Stellendam. Nog steeds mensen die komen voor de nodige rust. Meneer Lanters vindt het reuze mee vallen. Hij doet al voor de 2de keer mee en het is tot nu toe nog geweldig. Ook dit jaar is de verzorging 100%!

Iedereen geniet van de spaghetti en de andere lekkernijen en de rust. Op de post kunnen de mensen ook van een massage genieten en daarna moeten ze toch echt weer beginnen.

De meeste zijn al vertrokken. Ze hebben even pauze gehad en gingen gelijk al van start.  Na de maaltijd zijn de meesten al opgeladen en gaan dan nog even door naar de massage tafels.

Rode kruis heeft even niks te doen. Lopers houden rekening met natte paden.

 

(01:33) Loper belicht: Frans Troost

Voor het item Loper belicht was het dit keer Frans die aan de beurt was om de vragen van Frans te beantwoorden, op de vraag hoe het ging kwam het volgende antwoord:Het loopt goed, de wind is een beetje gaan liggen. Het belangrijkste, dat is: "Het is nog droog." De highlights tot op heden is dat het erg gezellig is, bij Tieleman is het wel wat geforceerd, maar ook elders in de route is het erg gezellig. Zelfs midden in de polder krijgen de lopers op diverse punten zomaar een versnapering.

Frans heeft niet direct een verzorger, vanuit de organisatie is er voldoende verzorging. Het is al weer de 10e keer dus hij weet hoe het werkt bij de omloop.

Frans had zich een week of 3 geleden eigenlijk als grap ingeschreven, afgelopen maandag nog wat getraind en dan maar van start. Op dit moment loopt Frans overigens niet alleen, maar loopt samen met 2 andere wandelaars. het is op dit moment het streven om rond 13.00 uur binnen te komen.

Misschien dat er toch nog een 23e omloop komt, als dit uit komt met de vakanties en Frans het na vandaag niet echt zat is.

(01:18) Leo Troost bij de vismijn in Stellendam

De mensen bij de Vismijn van Stellendam zijn nog steeds wakker, en mochten ze in slaap vallen dan worden ze al snel wakker geschud. Nog niet iedereen is bij de Vismijn aangekomen. Leo wacht op de laatste lopers. Er zijn nog altijd genoeg supporters die de lopers aanmoedigen.

Leo spreekt een loper aan. Deze loper is zo goed als de laatste maar maakt zich geen zorgen, want hij komt vanzelf aan het einde. Hij moet toch echt doorlopen want de post gaat bijna sluiten.

(01:17) Jeugdbrandweer estafetteteams

Inmiddels zijn de estafetteteams van de Jeugdbrandweer Ouddorp aangekomen bij de visafslag in Stellendam, de meeste deelnemers aan de teams doen nog maar voor de eerste keer mee. De meesten hebben wel getraind, maar toch is het niet voor iedereen voor herhaling vatbaar (hoewel sommigen dat weer wel vinden). Er zijn ook teamleden die wat moeilijk lopen, maar dat komt dan vaak omdat men niet getraind heeft.

Voor alle deelnemers geldt echter dat ze in Stellendam afgelost worden, omdat men in estafetteverband loopt. Alle teamleden moeten nog wel de laatste kilometers lopen, het zit er dus nog niet helemaal op voor de geïnterviewde jeugbrandweerlieden.

(01:05) Foto-update

En weer zijn er een aantal foto's online gezet, een deel van de foto's zijn afkomstig van RGL-medewerkers. Er zijn echter ook een aantal foto's die Jaap Peeman ons toegestuurd heeft, waarvoor onze hartelijke dank.

(00:41) Loper belicht: Rens Jansen

Op het moment dat Edwin Rens aan de lijn krijgt was hij bijna bij de vismijn. Als 'm verteld wordt dat hij spaghetti krijgt dan geeft 'ie aan dat hij dit lekkerder vind dan spruitjes.

Van de 22 keer heeft hij er slechts 2 niet uitgelopen, onder meer omdat hij niet z'n maatjes had. Als het echt niet meer kan dan moet je het gewoon opgeven. Volgens Rens kun je nu eenmaal niet verletten omdat je per se de omloop uit wil lopen. Één van de keren liep het gewoon niet omdat hij niet meer met z'n vaste groep kon lopen en toen moest hij het in Ouddorp opgeven. Het deed wel pijn, maar als je niet lekker in je vel zit dan moet je het niet doen.

Heeft vroeger in een groep gelopen en die noemde men de klinktrein, maar dat groepje werd steeds kleiner. Op een gegeven moment liep hij als het ware alleen bij de start.

Loopt samen met Jan uit Oude-Tonge, daar heeft hij vorig jaar ook mee gelopen - soms ook een andere tocht. Hij gaf vorige week via een mailtje aan: Jan we zien elkaar weer bij de start. Ze zijn samen aan de loop gegaan, Jan kan wel heel erg goed lopen maar dan vraagt hij aan Jan om een stapje minder voor 'm te doen. Wandelen is geen wedstrijd, je kunt ten slotte tot 7 uur 's avonds aankomen. Als je het binnen die limiet volbrengt dan heb je allemaal je doel bereikt, en dat is wandelen.

Het is prachtig mooi, jammer dat je 's nachts door de Scheelhoek moet. Hij kwam daar wel eens paarden tegen, wel twintig die in galop langs kwamen denderen - dat is overigens al weer jaren terug geweest. Overigens is het hele eiland mooi, mogelijk met uitzondering van de dijk bij Oude-Tonge.

Aan het eind van het gesprek kwam een brommer voorbij op de Mr. Snijderweg, maar die mogen niet stempelen zo gaf Rens aan. Hij ging kijken naar de spaghetti, en hoopte dat Edwin de waarheid sprak...

(00:34) Scheelhoek bezien door Hans

Hans staat nog steeds bij de uitgang van de Slikken, er zijn hier ongeveer 40 man gepasseerd; de grote meute moet dus nog komen.

Wilhelm de Heer uit Werkendam (nr. 356) kwam net op dat moment bij de verslaggever aan en gaf aan dat 't redelijk ging. Verder waren er weinig wandelaars aanwezig, we gingen dus snel over naar het volgende item.

(00:23) Standplaats 'De vismijn in Stellendam'

Leo is inmiddels aangekomen in Stellendam en heeft ontdekt dat de lopers hier getrakteerd worden op spaghetti. Het is hier verder erg druk en gezellig.

Volgens dhr. Bal uit Dirksland (nr. 28) is het positieve nieuws dat het droog is, het gaat prima. Je moet in 'De plaat' even op gang komen, maar daarna is het van een leien dakje gegaan. Hij loop voor de 4e keer mee en weet dus wat 'm (op het strand) te wachten staat.

Leo sprak verder met Martin Jelier (nr.376), hij vond het wel leuk om door Stad aan 't Haringvliet te gaan, het is weer eens wat anders. Voor wat betreft de afstand geeft Martin aan dat er dagen zijn dat hij dit niet loopt, eigenlijk is het een bepaalde verslaving. Het is eigenlijk van den zotte om binnen 24 uur te proberen om 110km te lopen, maar de omloop is volgend Martin voor 98% mentaal. Hij hoopt morgen rond 12 uur binnen te komen, op de vraag of hij bang is voor de regen geeft Martin de reactie dat regen op zich niet zo'n ramp is.

Verder komt Leo ook wandelaars tegen die met de Roparun meegedaan hebben, voor hen moet het dus een eitje zijn.

(23:40) Loper belicht: mevr. Grinwis (uit Ouddorp)

Op het moment dat onze presentator/technicus Edwin belt loopt ze lekker, ze loopt op dat moment net voorbij de Scheelhoek. Het is nu de 3e omloop, ze heeft de voorgaande keren echter niet de finishlijn bereikt. De vorige keer is ze uitgevallen bij de 'Uitgang Slikken' en de keer daarvoor bij Ouddorp Haven. Voorgaande keren moest ze opgeven omdat ze last van blaren had. Omdat ze de omloop toch echt een keer uit wil lopen, doet ze dit jaar weer meer.

Tijdens het korte gesprek stond er wel veel wind, dat maakt het lekker koel. De wind bemoeilijkt echter wel het interview.

(23:12) Wereldverslag van Leo

Leo heeft de post 'Tieleman' inmiddels achter zich gelaten en staat nu bij de Wereldwinkel Goeree-overflakkee. Ook hier is het erg gezellig en laat het publiek 't echt niet afweten.

"Alles goed hoor" en "Prima" wordt er geroepen. Jan van der Ent geeft aan dat 't, tot op heden, wel lekker gaat. Jan loopt samen met Willem-Jan Tanis, die eerder vandaag al te beluisteren was in het item 'Loper belicht'.

(23:08) Mini verslag vanaf 'Sas

Hans staat nog steeds bij het Dirkslandse Sas, hier zijn al wel een aantal deelnemers voorbij gekomen. De grote menigte moet echter nog komen, en met deze mededeling besloot hij z'n verslagje.

(22:48) Een update van Leo Troost

Leo Troost bevindt zich op de dijk, en ook daar hoopt hij weer veel mensen te begroeten. Als hij op de dijk loopt komt er een loper aan met nummer 183.

De heer Hogenvorst vindt het helemaal super gaan. Hij heeft de nodige meters getraind. Zoals altijd is het eten heerlijk. Het sfeertje is weer prima en dat geeft de lopers weer moed en kracht voor de komende kilometers.

Foto-update

Inmiddels zijn de eerste foto's ook weer binnen en terug te vinden op onze fotopagina.

(22:34) Loper belicht: Rens Jansen

Is er alle jaren nog bij geweest, loopt net de dijk op in Middelharnis. Ze kennen 'm nog steeds, dat komt mogelijk door de omloop. Ondanks dat hij niet meer op het eiland woont spreekt hij toch nog Flakkees het gesprek wordt dan ook in het Flakkees en het Zeeuws gevoerd. Hij heeft weer het witte petje met een wiebelend haasje op, dat is zo'n beetje z'n handelsmerk.

Hij loopt, tot op heden, eigenlijk gewoon als een automatisme, hij had eigenlijk na vorig jaar gelijk weer willen inschrijven. Maar als je 22 keer meedoet dan ben je ook 22 jaar ouder geworden - hij is inmiddels de 60 gepasseerd en hoopt in september 61 te worden.

Hij wandelt het hele jaar, er zit nooit een stop in, het is altijd het doel om de omloop te doen en dan moet je wel het hele jaar te wandelen.

Hij doet o.a. de zevendorpentocht van Tholen, die is 50 km en loopt een tweedaagse (in z'n vakantie). Eigenlijk is zijn hele leven ingericht op de omloop.

Zijn vrouw doet ook wel eens mee, dit jaar niet. Nu zorgt ze voor de verzorging in o.a. Middelharnis en de vismijn van Stellendam, hoewel de organisatie ook goed voor de wandelaars zorgt.

Er moeten wel een paar goede sponsors zijn om het evenement van de grond te krijgen. Het moet wel professioneel, maar het lijkt soms wel té professioneel te worden - eigenlijk moeten ze dat niet doen. We komen om te wandelen, het is mooi als je goede doelen steunt. Je bent zo gedwongen om te lopen om zo het doel te verwezenlijken het geeft dan wel een stimulans.

Het is voor Rens, net als voor veel andere wandelaars, wel degelijk een monstertocht. Als hij dit weer mag volbrengen, dan is hij erg blij als je morgenmiddag weer binnen mag wezen.

Als ik dit mag volbrengen dan ben ik heel dankbaar dat het gaat.

(21:57) Een update van Leo Troost

Leo is nog steeds aanwezig bij de post 'Tieleman' in Middelharnis, het is hier een komen en gaan van de lopers. Dat moet eigenlijk wel stimulerend werken.

Hier komt ook dhr. Bouwman (nr. 16) uit Oude-Tonge voorbij, hij geeft aan dat het lekker gaat. Hij had de omloop eerder gelopen, maar heeft 'm nog niet uitgelopen. Dit jaar beter dus.

Het publiek is hier massaal aanwezig het is eigenlijk niet te geloven hoe druk het is bij deze post, die tevens één van de publieksplaatsen is.

(21:43) Leo's verslag vanuit Middelharnis

Op het moment dat Leo in de uitzending komt, zijn er nog geen lopers aanwezig bij post 'Tieleman', Leo loopt ze dus maar tegemoet en komt daarna wel degelijk deelnemers tegen. Als eerste ziet hij daar een wandelaar uit Oude-Tonge "Rodney Freire tavares mendes" (deelnemer 45) die samen met 2 andere wandelaars de voorhoede vormt. Ook komt hij daar de eerste vrouwelijke deelnemer tegen, dat is Ilona Klinkendon (no. 67) uit Barendrecht.

(21:34) Loper belicht: Willem-Jan Tanis

Als eerste kreeg hij een groetje door van zijn zoon Niels en dus "Veel succes" toegewenst.

Willem-Jan Tanis is net Stad aan 't Haringvliet voorbij, hij loopt dus achterin het deelnemersveld. Hij loopt daar, samen met een paar andere deelnemers lekker in z'n eigen tempo.

Heeft een aantal tochtjes in het voorjaar gedaan om zo te oefenen voor de omloop. Door de deelname van een zoon aan de Nijmeegse vierdaagse is het wandelvirus weer aangeslagen en verder had hij aan een neefje de belofte gedaan om de omloop te doen als hij de vierdaagse uit zou lopen en wat gebeurde er...

Eerdere omlopen heeft hij niet altijd uitgelopen en soms zit 't in de benen en soms zit 't tussen de oren als je merkt dat je moet stoppen.

Het gaat prima met het weer, het is nog droog en wel een flinke wind gehad voor Stad en nu begint het weer te waaien en eigenlijk is het best warm als je aan het wandelen bent.

Het 'feestje' in Stad vond Willem-Jan erg leuk, hij geeft ze dan ook een complimentje voor dit feest.

Met de opmerking "Niels ik ben nog lekker aan het lopen", besloot Willem-Jan dit gesprek.

(21:26) Laatste verslag vanaf Stad aan 't Haringvliet

Hans Bechtum is nog steeds aanwezig in Stad, waar inmiddels de laatste deelnemers gepasseerd zijn. Het was erg gezellig nu de route meer door het dorp zelf ging, volgens de toeschouwers zou het erg leuk zijn als dit volgend jaar herhaald wordt. Waarop Hans de opmerking maakte dat hij dan wel meer muziek verwacht...

Aangezien de laatste lopers voorbij zijn, is het tijd voor Frans om naar de volgende post te gaan en dat zal dan het Dirkslandse Sas moeten zijn.

(21:00) Leo's verslag vanuit Middelharnis

Leo is inmiddels gearriveerd in Middelharnis bij Keukencentrum Tieleman, hier zijn (natuurlijk) nog geen wandelaars aanwezig. Wel zijn er al een aantal toeschouwers, waaronder ook ex-deelnemers aan de omloop, soms kunnen ze niet meer meedoen door lichamelijke omstandigheden. Op deze manier kan men toch nog 'meegenieten' van de omloop van Goeree-overflakkee.

(20:54) Stad's verslag door Hans

Inmiddels heeft Hans Bechtum de eerste wandelaars voorbij zien komen en is het lopersveld ook al uit elkaar gerukt. We hebben dus al de snellere wandelaars en de langzamere omlopers. In Stad aan 't Haringvliet staan er verder kinderen met water voor de wandelaars, dit wordt duidelijk gewaardeerd.

Als echte Zeeuw is Wim erg benieuwd naar de verrichtingen van de snelle Zeeuw uit Oost-Souburg (Dhr. Posthuma), die vrijwel iedere omloop voor in het lopersveld aanwezig is. Op dit moment is hij nog niet de eerste loper, maar loopt wel in de voorste linies en is mogelijk weer op jacht naar de 'winst'.

Dat het lopersveld uit elkaar valt is overigens niet vreemd, er zijn tenslotte verschillende wandeltechnieken.

(20:37) Hans Bechtum's impressie

Hans komt diverse toeschouwers tegen in Stad aan 't Haringvliet, deze vinden "het is gewoon harstikke leuk hé" en "het is gezelliger voor de mensen". Hierbij gaat het over de versiering van de straten nu men door Stad aan 't Haringvliet loopt.

(20:33) Loper belicht: Frans Troost

In ons item 'Loper belicht' komt als eerste Frans uit Goedereede aan het woord, hij loopt op dat moment bij de haven van Den Bommel en heeft zo'n 8km en heeft net de eerste post gehad.

Het loopt lekker, zowel letterlijk en figuurlijk, er is een beetje harde wind maar je loopt aan de onderkant van de dijk dus daar heb je geen last van. "Nu eerst nog even Stad en rond een uur of tien hoop ik in Middelharnis aan te komen", aldus Frans. Als rechtgeaarde Goereeër vind hij overigens dat hij het eerste leukee nog moet zien.

Het is nu de 10e keer dat Frans meeloopt en eigenlijk is alleen de eerste keer niet gelukt. Op zich is de omloop tenslotte wel leuk, totdat je spierpijn krijgt natuurlijk.

Frans had zich niet echt voorbereid, had maandag nog wel 35km gelopen en hoopt zonder problemen de vismijn te halen. "Lopen is leuk, maar het kost zoveel tijd", Frans heeft dus alles maar in één keer gestopt, heeft even een rondje op de kop van Goeree gedaan om te kijken hoe het strand er uit zag.

Op den duur kom je wel alleen te lopen, "je ziet geen kip" en op dat moment kun je gewoon (op je eigen tempo) lopen.

(20:22) Leo's verslag vanuit Den Bommel

We zijn op dit moment nog steeds aan het begin van de omloop, dus als onze verslaggevers vragen of het goed gaat, dan is de reactie 'vraag je dat nu al?'

In Den Bommel komt Leo Mathijs de Wit uit Fijnaart tegen, het is voor hem de 11e omloop en hij heeft 'm tot op heden altijd uitgelopen. Op de vraag wat de leukste omloop geweest is, komt de reactie "Wat is leuk?" en "80km met een regenpak is op zich ook wel leuk". Vandaag verwachtte hij water, maar het is droog.

Verder komt ook Dhr. Lindenburg (240) nog aan het woord, hij heeft de omloop al weer 3x uitgelopen (1x estafette en 1x een halve 'omloop').

(19:58) Den Bommel bezien door Leo Troost

Leo is inmiddels aangekomen bij de haven van Den Bommel, hier zijn nog geen lopers aanwezig. De eerste regendruppels zijn al gevallen, maar gelukkig... (bleef het daarbij).

Wel zijn er diverse toeschouwers aanwezig, zo had Leo een kort gesprek met de moeder van Ivo en Jelle Arensman (no. 324 en 378), die overigens al eerder meegedaan hebben met de omloop. Hun vader had de omloop ook al zes keer gelopen en hun moeder loopt deze omloop de hele nacht mee om Ivo en Jelle te verzorgen.

(19:44) Het tunneltje

Hans Bechtum staat bij het tunneltje bij Ooltgensplaat en komt hier diverse wandelaars tegen, natuurlijk zijn deze van plan om de omloop uit te lopen. Er zijn al aardig wat groepen door het tunneltje, zij hebben flink de pas er in. Het is reuzegezellig en er staan diverse toeschouwers. Verder loopt het nog redelijk dicht bij elkaar.

Wim de Vries uit Goedereede was kort aan het woord en gaf aan dat hij al zo'n 5 keer meegedaan heeft met de omloop...

(19:39) Interview met dhr. Kom (voorzitter van de omloop Goeree-overflakkee)

Ongeveer een half uur na de start had Leo Troost een interview met dhr. Kom van de omloop. Hij gaf aan dat het een pak van z'n hart was dat het nu in elk geval droog is, hij werd vanmorgen wakker van het onweer. Toch was de gedachte positief, want wat 's morgens valt dat heb je 's avonds niet. Volgens Leo vond een aantal lopers het ideaal omloopweer, goede temperatuur en een ietwat stevige wind.

Omdat de inschrijvingen voor de 110km achteruit gaan is men druk bezig met reclame voor de omloop, vandaar de nieuwe site 'De wandeltocht' en verder twittert men tegenwordig. Ook wordt er vanuit de gemeenten aan promotie gedaan, Goeree-overflakkee als wandeleiland en de omloop probeert hier bij aan te haken.

Verder komt morgen Q-music het startschot geven in Herkingen voor de 30km-loop, ook hiermee probeert men reclame te maken voor de omloop.

Leo vroeg verder hoe het gegaan was met de 21e omloop. Volgens dhr. Kom waren er wel wat kleine dingetjes, maar over het algemeen was deze omloop goed verlopen.

Voor deze omloop is men nog wel alert op het weer, iets waar de omloop eerder toch wel problemen mee gehad heeft. Een aantal jaar geleden was er flink wat onweer bij de kop van Goeree en heeft men de omloop tijdelijk gepauzeerd en pas toen bleek dat dit niet doorzette de omloop (na een pauze van ongeveer een half uur) weer hervat. En twee jaar geleden was het weer bar-en-boos bij Tieleman in Middelharnis, daar was toen een feest voor 20 jaar omloop. Dit feest viel toen letterlijk en figuurlijk in het water.

Dhr. Kom sloot af met de woorden "Dat onweer, dat moet weg blijven", maar dat zullen we af moeten wachten.

(19:14) Burgemeester Goedereede

Mevrouw van de Velde-de Wilde was ook bij de start aanwezig om de teams van de jeugdbrandweer succes te wensen. Vannacht zal ze ook op de visafslag aanwezig zijn om deze teams en de andere lopers succes te wensen.

(19:11) De voorzitter van de Omloop-GO aan het woord

Voor het startschot was de voorzitter van de omloop nog even aan het woord, waarbij hij het aantal lopers op dat moment opnoemde. Voor de 110km zijn er zo'n 430 wandelaars van start gegaan, morgen gaan voor de 55km zo'n 130 man van start en zullen er 110 personen deelnemen aan de 30km loop.

Voor de estafette-loop zijn er 20 teams van start gegaan, waarbij er maar liefst 6 teams van de jeugdbrandweer meelopen. Morgen zullen verder meer dan 500 kinderen aan één van de twee kinderafstanden deel gaan nemen.

Verder gaf hij aan dat er kleine aanpassingen in de route zitten, zo gaan we bij Den Bommel/Stad aan 't Haringvliet door Stad heen. Verder is het mogelijk dat de route bij de Slikken ook nog aangepast gaat worden, afhankelijk van de omstandigheden. Ook de tijden van de posten wijken iets af, omdat er op bepaalde plaatsen fietspaden aangelegd worden - dat scheelt toch weer een aantal minuten voor iedere omweg die de wandelaars moeten afleggen.

(19:00) De 22e omloop is van start

Dit jaat is er een confettikanon in plaats van het startpistool dat nog wel eens wilde weigeren. Helga van Leur heeft de lopers met dit kanon weggeschoten met de worden: "wees trots op jezelf, dat mag echt!" en "zing liedjes, zoals 'You never walk alone'!".

Met de worden: 'Zijn jullie er klaar voor?" "5-4-3-2-1-GO" is de confetti de lucht in geschoten en daarna nog de woorden: "Zet 'm op" en "Straks hebben jullie alle ruimte" gingen de lopers van start.

Voor de omloop had Leo Troost een kort interview met Helga, waarin ze aangaf dat ze "goed weer besteld heeft, maar je dat natuurlijk niet voor het zeggen hebt."