Luister live via onze internetstream
(20:00) De Credits
Radio Goeree Lokaal wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio mogelijk maakten waren:
Tim Hoek, Wim de Valk, Edwin van 't Geloof, Daniël Bom, Simon Voortman, Leo Troost, Siem & Ron Schutte, Jan van den Nieuwendijk, Kees Grinwis, Alexander Rokven, Ron van Splunder, Leenard Rokven, Hans van Splunder, Adri v.d. Linde, Dirk Spahr v.d. Hoek, Jan van Kleef, Otto 't Hooft, Nelly van Splunder, Bianca van Splunder en natuurlijk niet te vergeten Roger Fletcher en Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclamespots en het OmloopNieuwsRadio 2010 jingle-pakket.
Verder wordt de medewerking van de lopers, die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:
Eric Wolfert en Kees den Eerzamen.
Natuurlijk bedankt het bestuur van de stichting Radio West Goeree-Overflakkee en de programma-staf van Radio Goeree Lokaal de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 21e omloop van Goeree-Overflakkee.
Van de voorzitter v.d. omloop
Wim de Valk had als laatste nog een interview met de voorzitter van de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee, waarin deze aangaf dat deze omloop een stuk beter was dan vorig jaar. "Het was een heerlijke omloop. Het weer was uitstekend en dat is iets wat de omloop kan breken of maken. Natuurlijk blijft er altijd wel iets waarmee geïmproviseerd moet worden, maar voor de lopers was alles perfect", aldus voorzitter Jan-Willem Kom.
Uiteindelijk zijn er ongeveer twaalfhonderd deelnemers gestart, dat is inclusief de kortere afstanden, estafetteloop en de kinderloop. Men kan tevreden terugkijken op een geslaagde omloop. "Ik vind 55 kilomter een enorme prestatie en ook 30 km is een enorme prestatie", dus die afstanden zijn wel degelijk een toegevoegde waarde aan de omloop. Men heeft de starttijden van de 30-km-loop ook zo gemaakt, dat deelnemers aan deze afstand aan konden haken bij iemand die één van de langere afstanden aan het lopen is.
Één van de wijzigingen dit jaar was het verplaatsen van de finish van de Voorstraat naar de Kaai, dat was wel een verbetering want daar was nu eenmaal meer ruimte. Men kon zo de kinderloop scheiden van de normale omloop.
Op de twaalfhonderd deelnemers zijn er ongeveer tachtig uitvallers geregistreerd, dat waren de laatste cijfers die de voorzitter doorgekregen had.
(18:46) De bezemwagen
Inmiddels zijn de laatste lopers binnengekomen, hierbij zijn Leen van Vossen uit Sint-Philipsland die de 55km gelopen heeft, dit is betrekkelijk goed gegaan want hij had verder geen problemen met de voeten en zo.
Als laatste kwam John Sijaharilatuou, uit Maurik, aan bij de eindstreep, hij kwam rond kwart voor zeven binnen. John vond het redelijk gaan, maar er zaten wel zware stukken tussen. Hij had ook al eerder deze maand een tocht van ruim 100km gelopen en dat is misschien wel iets te veel geweest.
Zeeuws onderonsje
Wim ziet als Zeeuw met plezier een deelnemer met een Zeeuwse vlag binnenkomen. Deze wordt gedragen door Robert Bliek uit Rotterdam, maar deze komt van origine uit Zeeland.
Dhr. Bliek loopt deze omloop voor de tiende keer met een zware bepakking, iets dat nog komt uit z'n tijd bij de mariniers. In hoeverre hij nog een volgende keer mee zal doen met de omloop is overigens een vraag die Robert zich nu stelt.
(18:40) Finish-update, opnieuw door Wim de Valk
Wim staat nog steeds bij de finish, waar er diverse deelnemers aankomen. Één van de deelnemers is Peter Timmer uit Sommelsdijk, die de 55 kilometer-loop bijna achter de rug heeft. Hij vond het fantastisch gaan, hoewel wel een beetje met hangen en wurgen. Gelukkig doen de benen het nog redelijk, zeker als je bedenkt dat hij niet getraind heeft. Hij is dan ook blij dat hij morgen niets hoeft te doen, en die laatste 100 meter is natuurlijk goed te doen.
Naast Peter, doet ook z'n vader Piet Timmer uit H.I. Ambacht mee, hij zal ook blij zijn dat de eindstreep bereikt is. Piet weet, net als Peter, nog niet of hij volgend jaar weer mee zal lopen met de omloop van Goeree-overflakkee...
(18:31) Wim de Valk's laatste half uurtje bij de finish
Wim de Valk staat nog steeds bij de finish, hij komt daar best wel rare figuren tegen. Zo zag hij iemand in paashaas-outfit en iemand 'op leeftijd met een baard'. Maar verder is het erg rustig, en dat baart Wim wel zorgen.
Wim ziet overigens wel af en toe iemand aankomen, en dan gaat het niet zo snel meer. Ook voor wat betreft de publieke belangstelling is het rustig. Als de lopers eenmaal gearriveerd zijn dan gaan de mensen die op de deelnemers staan te wachten ook weg. De mensen die nu nog zitten te kijken dat zijn de echte die-hards.
(18:27) Wim: Nog minder dan één uur...
Wim de Valk is onze collega bij de finish. Nog ongeveer 30 minuten te gaan en dan is het 19:00. Dat is het tijdstip waarbij alle lopers binnen moeten zijn. Als je niet binnenkomt dan kan de organisator alleen maar zeggen: Volgende keer beter!
R. Minheere uit Middelharnis, had niks anders te doen dus die dacht: "Ik ga de omloop lopen". Mocht u in Ooltgensplaat iemand tegen komen met haar handen vol met bloemen, dat is Jennefer uit Dirksland. Zij heeft bloemen voor teamgenoten, vrienden en een heleboel medelopers.
Als de lopers langskomen gaat iedereen klappen natuurlijk, zelfs onze reporters. A.P Driesse-Klink is redelijk vermoeid, ze heeft veel last van haar knie maar ze vind de finish wel een prachtig gezicht. B.J van Groningen is er van overtuigd dat hij vanavond een prachtige verrassing in de schoen gaat vinden.
(18:01) Op naar de finish met Jan van Kleef
Volgens de tijd is de Galathese Haven nu echt gesloten. De lopers kunnen nog wel langs de post komen als ze geluk hebben. De post is officieel gesloten als de bezemwagen langs is geweest. Jan sprak nog even Maja Goeman. Zij is een van de vele mensen die achter de schermen meehelpt bij de omloop.
Weinig uitvallers bij de post. Dit wordt veroorzaakt doordat dit de laatste post is voor de finish. De meeste lopers denken dan: "Deze omloop lopen we nu ook helemaal uit." Er zijn nog wat lopers gesignaleerd maar dan is het nu toch echt voorbij. De bezemwagen is voorbij gekomen dat betekent dat de post echt gesloten is!
Op naar de Finish!!
(17:51) De finishlijn, bezien door Wim de Valk
Wim is nog steeds aanwezig bij de finishlijn, de mensen komen (nog steeds) enthousiast aangewandeld. Het maakt dan niet uit of je 55, 30 of 110 kilometer achter de run hebt, dat wat je dan gedaan hebt zal vaak wel het maximum zijn wat je kunt halen.
Natuurlijk zijn er ook estafetteteams, zo kwam even over half zes één van de teams van "SVHW" over de finish. Met name voor de wandelaar die voor de laatste 5km weer mee moest wandelen na een looppauze, was het erg zwaar. Eigenlijk begon deze net weer in het ritme te komen toen de finish bereikt werd.
Na deze groep zijn er uiteraard nog meer wandelaars die de finishlijn passeren, zo ook Erwin van Trigt, die rond 17:43 de eindstreep passeerde. Erwin had toen, letterlijk en figuurlijk, honderd en tien kilometer achter de rug.
(17:30) Wim de Valk vlak bij de finish (update)
Bij de finish gaat het helemaal goed. De lopers die nu binnenkomen zijn niet meer zo fit als dezelfde mensen van 3 a 4 uur geleden. Maarten van Walsum heeft niet veel letsel. Zijn voeten zijn gezond. Hij liep in een team van 3 mensen. Bij het strand liepen ze vertraging op doordat 1 iemand niet goed meeging. Ze trokken hem later weer wel bij.
Het is een drukte van jewelste dus bij de finish waar onze collega Wim de Valk staat.
(17:23) Jan op de Galathese Haven
Onze reporter Jan van Kleef is nog heel even op de Galathese Haven. Nog 5.4 km, dan is de finish in Ooltgensplaat bereikt. Tussen 17:45 en 18:00 komt de bezemwagen bij de post. "Weinig lopers", zo luidt het bij de Galathese Haven.
Deelnemer L.M Droogendijk (nummer 116) vind het heel zwaar. Ze heeft vaker mee gedaan met de Kennedy-mars. De Kennedy-mars is een tocht van 80 km die je binnen 20 uur moet voltooien. Over een kleine 10 minuten sluit de post.
(17:01) Otto bij de Galathese Haven
Otto staat weer bij de Galathese Haven en daar intervieuwt hij Tira van der Maat. Zij komt uit Alphen aan de Rijn. Het weer is geweldig deze omloop. Als training heeft mevrouw van der Maat in totaal 450 km gelopen.
Vorig jaar gooide het weer roet in het eten. Het weer zorgde voor weinig toeschouwers en voor veel blaren.
(16:56) Terugblik door Jan v.d. Nieuwendijk
Aan het eind van het 23e uur had Edwin v.h. Geloof een kort interview met Jan die terugkeek op zijn deelname aan de omloop van 2001. Het kriebelt sindsdien wel om nog een keer mee te doen, maar Jan had z'n vrouw beloofd om één keer mee te doen en daarna niet nog een keer mee te doen.
De keuze om niet nog een keer mee te doen, is verder een praktische keuze. Jan doet namelijk ook aan hardlopen en dat combineert niet goed met een prestatie-wandeltocht, zoals de omloop is.
Voor de omloop van 2001 had Jan zo'n 600 km getraind. Eerst korte stukjes en daarna van Stellendam naar Ouddorp. Als je dan de vuurtoren ziet, maar hij komt maar niet dichterbij, dan lijkt het wel eindeloos.
De omloop is ook heel zwaar, omdat je over dijken en het strand moet en ook de asfaltdijken na Herkingen zijn eindeloos. Als je dan voorbij Herkingen bent dan heb je er al bijna 18 uur op zitten en als je dan weet dat je nog 4 uur moet wandelen dan is dat ook geestelijk enorm zwaar.
Als advies aan mensen die er aan denken om de omloop zelf te gaan lopen, geeft Jan het advies om ook eens door de berm te lopen en niet alleen over de verharde weg, een groot deel van het parcours is namelijk niet over de verharde weg.
Als je dan de finish weet te bereiken, dan is het wel moeilijk om je emoties in bedwang te houden, juist vanwege de enorme prestatie die je bereikt hebt. Voor Jan was dat moment zo rond vier uur 's middags.
(16:31) Wim de Valk vlak bij de finish
Wim de Valk vindt het tijd worden dat mensen met het normale tempo binnenkomen. Met het normale tempo bedoelt hij niet te snel en niet te langzaam gewoon rustig aan.
C. Gutteling (nummer 443) heeft vanaf Ouddorp al een zere knie dus is blij dat hij aan het eind is. Hij mag zijn vrouw in de armen gaan sluiten. Ook loper Kees Braal (nummer 106) is blij dat hij thuis is. Hij rent met open armen naar zijn vrouw.
De muziek staat niet heel hard maar dat maakt ook niet uit. De meeste mensen zijn blij als ze hun bloemen, snoep en het belangrijkste, de medaille hebben!
(16:29) Flakkeese finishstatistieken - tot 15:45
En opnieuw een kort overzicht van de mensen uit Goeree-overflakkee die de afgelopen tijd de finish gepasseerd zijn.
Nr | Naam | Woonplaats | Tocht | Gem. snelheid (km/h) | Finishtijd |
1530 | Munck, de, H.C. (M) | Oude-Tonge | Individueel zaterdag 55 | 6,5 | 21 aug 10 15:43 |
4500 | De wandelmaatjes | Estafette | 5,1 | 21 aug 10 15:40 | |
259 | Zoon, BH (M) | Dirksland | Individueel | 5,1 | 21 aug 10 15:38 |
434 | Oudenaren, van, Peter (M) | Sommelsdijk | Individueel | 5,1 | 21 aug 10 15:38 |
210 | Paasse, Nico (M) | Middelharnis | Individueel | 5,1 | 21 aug 10 15:37 |
1562 | Jansen, C.D. (M) | Melissant | Individueel zaterdag 55 | 6,6 | 21 aug 10 15:36 |
1534 | Eijk, van, Ron (M) | Melissant | Individueel zaterdag 55 | 6,6 | 21 aug 10 15:36 |
196 | Weijman, J.G. (M) | Sommelsdijk | Individueel | 5,1 | 21 aug 10 15:35 |
286 | Korteweg, Kees (M) | Ooltgensplaat | Individueel | 5,1 | 21 aug 10 15:34 |
237 | Wijk, van, JM (M) | Oude Tonge | Individueel | 5,1 | 21 aug 10 15:32 |
3129 | Roozemond, AJ (M) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 3,6 | 21 aug 10 15:31 |
3021 | Tengnagel, C (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 3,6 | 21 aug 10 15:31 |
3040 | Prinse, H.P. (M) | Oude Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,6 | 21 aug 10 15:29 |
109 | Kraan, van der, P (M) | Middelhanris | Individueel | 5,1 | 21 aug 10 15:28 |
3019 | Jacobi, Cees (M) | Oude Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:26 |
3140 | Keuvelaar, J.J. (M) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:26 |
374 | Grinwis, Evert (M) | Middelharnis | Individueel | 5,2 | 21 aug 10 15:24 |
217 | Molhoek, P.J. (M) | Middelburg | Individueel | 5,2 | 21 aug 10 15:24 |
3182 | Grit, Jolize (V) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:21 |
3191 | Sluijs, van der, F.J. (V) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:20 |
3169 | Jelier, Janneke (V) | Stellendam | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:20 |
3190 | Brandwijk, P.N. (M) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:20 |
3193 | Brandwijk, Tobias (M) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:20 |
3124 | Voorde, ten, G.J. (M) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:19 |
3112 | Groenendijk, J.w. (M) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3033 | Jager-Verhorst, de, M.G. (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3038 | Luiten, A.F. (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3069 | Oversier, L (M) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3094 | Litsenburg- Verbraak, van, P.T.J. (V) | Nieuwe-Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3079 | Helmig, G.J. (M) | Middelharnis. | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3080 | Helmig, M.R. (M) | Middelharnis. | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3060 | Felsbourg, M.P.W. (M) | Ouddorp | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:18 |
3142 | Ouden, van den, E.B. (M) | Oude-Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,7 | 21 aug 10 15:17 |
3134 | Tijl, Anseline (V) | Nieuwe-Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,8 | 21 aug 10 15:03 |
3144 | Tijl, Jeroen (M) | Nieuwe-Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,8 | 21 aug 10 15:03 |
4509 | Dojo Senshi 3 | Estafette | 5,3 | 21 aug 10 15:01 | |
4508 | Dojo Senshi 2 | Estafette | 5,3 | 21 aug 10 15:01 | |
4507 | Dojo Senshi 1 | Estafette | 5,3 | 21 aug 10 15:00 | |
76 | Westhoeve-Krijger, M (V) | Ouddorp | Individueel | 5,3 | 21 aug 10 14:59 |
333 | Jeroense, R.P. (M) | NieuweTonge | Individueel | 5,3 | 21 aug 10 14:57 |
3072 | Verhage, W (M) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 3,9 | 21 aug 10 14:55 |
3073 | Verhage, W.A. (M) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 3,9 | 21 aug 10 14:55 |
3077 | Bergen, van, Anton (M) | Oude Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,9 | 21 aug 10 14:51 |
3078 | Bergen, van, Toke (V) | Oude Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,9 | 21 aug 10 14:51 |
3076 | Bergen, van, Suus (V) | Oude Tonge | Individueel zaterdag 30 | 3,9 | 21 aug 10 14:51 |
(16:14) Wim de Valk en de voorzitter van Best Buddies
Wim de Valk sprak met de voorzitter van Best Buddies. De voorzitter is trots op de mensen die de laatste 5 km hebben doorgezet. Jan (de voorzitter) liep samen met zijn Buddy Rob. In de laatste kilometers werd flink gezweet, maar volgend jaar hopen ze met het dubbele aantal mensen te komen.
Nu komen er alleen nog estafette-lopers binnen, van Best Buddies. Het weer is goed met een fris windje!
(16:14) Laatste post Oude-Tonge gesloten
Leo Troost was bij de laatste lopers in Oude-Tonge. De laatste 2 lopers waren R. Notten uit Nijmegen (nummer 203) en J.G Kolverbach uit Middelaar (nummer 301). Deze laatste 2 lopers gaan nu richting Ooltgensplaat. Ook zij moeten voor 19:00 vanavond in Ooltgensplaat zijn.
(15:44) Otto en meneer Hebing
Verslaggever Otto staat in de Galathese Haven waar een drumband aanwezig is. Otto sprak W.M Hebing uit Hoogvliet. Volgens meneer Hebing was het een perfecte organisatie maar de omloop was wel erg zwaar.
Het pad van de vismijn naar de duinen was een verschrikkelijke tocht. Het was donker en er waren veel brandnetels. Heerlijk voor brandnetel thee, maar niet voor de lopers.
Op weg naar de finish dus!
Flakkeese finishstatistieken - tot 14:45
Hieronder een kort overzicht van de deelnemers van Goeree-overflakkee die rond half drie de finish gepasseerd zijn, hierbij gaat het om individuele 110km-lopers, 30km-lopers en estafette-lopers.
Nr | Naam | Woonplaats | Tocht | Gem. snelheid (km/h) | Finishtijd |
3154 | Spoel, van der, S.C.J. (V) | Nieuwe Tonge | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:44 |
3143 | Steensma, Fanny (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:44 |
3149 | Breur, A (V) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:44 |
3184 | Eck, van, J.C.M. (V) | Herkingen | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:44 |
3147 | Veer, van der, Piet (M) | Herkingen | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:44 |
3146 | Stee, van, Gerda (V) | Herkingen | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:44 |
3180 | Mulder, Alize (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:43 |
3122 | Wit, de, Nelleke (V) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:43 |
3039 | Beukers, I. (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:43 |
3116 | Jukkema, CM (V) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:43 |
3181 | Admiraal, Carina (V) | Ouddorp | Individueel zaterdag 30 | 4 | 21 aug 10 14:41 |
278 | Admiraal, W.P. (M) | Ouddorp | Individueel | 5,4 | 21 aug 10 14:41 |
3141 | Zanten, van, I.J (M) | Den Bommel | Individueel zaterdag 30 | 4,1 | 21 aug 10 14:39 |
3179 | Flohil, Jan Cornelis (M) | Goedereede | Individueel zaterdag 30 | 4,2 | 21 aug 10 14:21 |
3099 | Coenradi, Marleen (V) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 4,2 | 21 aug 10 14:20 |
3100 | Broekhoven, Carla (V) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 4,2 | 21 aug 10 14:20 |
3101 | Klink- Bosland, Karin (V) | Stellendam | Individueel zaterdag 30 | 4,2 | 21 aug 10 14:20 |
3089 | Overweel- Los, C. (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4,3 | 21 aug 10 14:11 |
3104 | Dubbeld-Buurveld, M. (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4,3 | 21 aug 10 14:11 |
370 | Potappel, Willem (M) | Middelharnis | Individueel | 5,5 | 21 aug 10 14:03 |
3153 | Mackloet, J. (M) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 4,4 | 21 aug 10 14:03 |
442 | Gebuis, Hans (M) | Middelharnis | Individueel | 5,6 | 21 aug 10 13:58 |
3083 | Koert, P C (V) | Ooltgensplaat | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:58 |
3084 | Koert, M J (V) | Ooltgensplaat | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:58 |
3051 | Arensman, L (M) | Oude Tonge | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:56 |
3132 | Boer, den, J.H. (V) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:55 |
3176 | Laan, van der, C. (M) | Oude Tonge | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:54 |
3162 | Putten, van, Riet (V) | Herkingen | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:53 |
3163 | Putten, van, Jan (M) | Herkingen | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:52 |
3173 | Vroegindeweij, Tim (M) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 4,5 | 21 aug 10 13:52 |
3172 | Troost, J. (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4,6 | 21 aug 10 13:49 |
4501 | Woudlopers | Estafette | 5,6 | 21 aug 10 13:49 | |
3102 | Schaaf, Ad (M) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 4,6 | 21 aug 10 13:49 |
3103 | Schaaf, Jordi (M) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 4,6 | 21 aug 10 13:48 |
3049 | Albrechts, Annet (V) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4,6 | 21 aug 10 13:48 |
3048 | Albrechts, Jeroen (M) | Middelharnis | Individueel zaterdag 30 | 4,6 | 21 aug 10 13:48 |
427 | Gebraad, P.M. (M) | Sommelsdijk | Individueel | 5,6 | 21 aug 10 13:47 |
364 | Schwendinger, Isolde (V) | Sommeldijk | Individueel | 5,6 | 21 aug 10 13:47 |
3047 | Tanis, J. (M) | Dirksland | Individueel zaterdag 30 | 4,6 | 21 aug 10 13:45 |
3177 | Guijt, A.J.C. (M) | Nieuwe-Tonge | Individueel zaterdag 30 | 4,7 | 21 aug 10 13:41 |
288 | Gurp, van, Piet (M) | Sommelsdijk | Individueel | 5,7 | 21 aug 10 13:32 |
389 | Ruiter, de, G.W. (M) | Sommelsdijk | Individueel | 5,7 | 21 aug 10 13:32 |
4510 | WAnD-ELLEN | Estafette | 5,7 | 21 aug 10 13:28 | |
228 | Lange-Bathoorn, de, G.J. (V) | Ooltgensplaat | Individueel | 5,7 | 21 aug 10 13:28 |
3009 | Bouman, W.E.W. (M) | Oude-Tonge | Individueel zaterdag 30 | 4,9 | 21 aug 10 13:23 |
(14:33) 140 kilometer in plaats van 110 kilometer.
Wim de Valk staat bij de havendijk in Ooltgensplaat. Daar komt hij 2 dames tegen die dit jaar de 30km hebben gelopen zonder voorbereiding. Volgend jaar willen ze allebei graag de 50km doen ook dan zonder training. Volgens de lopers was het winderig en rustig op de dijk.
Na een zoektocht vind Wim een loper die niet 110km heeft gelopen maar 140km! Aad van Broekhoven uit Dirksland doet voor de 16de keer mee met de omloop. Aad doet dit wel meer en vindt het totaal niet erg.
De lopers blijven binnen druppelen in Ooltgensplaat. Het is een drukte vanjewelste. Ondertussen zijn er 76 mensen uitgevallen.
(14:31) Leo's verslag vanuit Oude Tonge
Leo komt bij Oude Tonge diverse deelnemers tegen, één van de deelneemsters gaf aan dat het best wel zwaar was. Ze had namelijk niet gerekend op de dijken, maar verder is het een prachtig eiland en ze hoopt volgend jaar dan ook weer mee te doen met de omloop.
Dat is overigens niet de mening van alle deelnemers, zo was er een loper die het ook erg zwaar had en onze verslaggever het volgende zei: "Eens en nooit weer", deze moet natuurlijk wel uitgelopen worden, maar verder...
(14:16) Keersluis bezien door Leo
Leo Troost staat weer bij de Keersluis van Oude-Tonge, waar de wandelaars moeten wachten totdat de geïmproviseerde brug weer op z'n plaats ligt, zodat de lopers door kunnen lopen. Qua medische verzorging is er hier weinig te doen, de deelnemers die hier staan hebben geen verzorging nodig.
Dhr Kieviet wordt door onze verslaggever aangesproken, waarbij hij aangeeft dat het lijkt alsof de loper de spreekwoordelijke 'man met de hamer' tegengekomen is. Daar is de loper het helemaal mee eens, maar hij geeft aan dat dit ook te verklaren is. Hij is 'koud', dus met erg weinig oefening aan deze omloop begonnen onder het motto 'Laat maar zien wat je kunt!.'
(14:10) Kinderomloop ook bij de finish
Onze reporter Wim de Valk meldt dat het rustig en gezellig is in Ooltgensplaat. De finish voor de kinderomloop is op de Havendijk. Bij de Havendijk wordt de kinderomloop en de andere omloop gescheiden.
Wim de Valk spreekt een jongen Sander die de 5km heeft gelopen in 1 uur en 15 minuten. Sander heeft nog nooit zo'n grote afstand gelopen. Hij had een goede training want hij heeft op vakantie geoefend.
Altijd wanneer de kinderomloop is staan massa's familieleden langs de lijn. Dat geeft de lopers veel kracht en ze zijn er dus erg blij mee!
Steeds meer lopers komen Ooltgensplaat binnen, dit is een resultaat van het goede loopweer!
Finish-statistiekjes tot 13:30
Nr | Naam | Woonplaats | Tocht | Gem. snelheid (km/h) | Finish tijd |
165 | Stekelenburg, Barend (M) | Rotterdam | Individueel | 5,7 | 21 aug 10 13:21 |
3135 | Wolfert, Matthijs (M) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 4,9 | 21 aug 10 13:21 |
3155 | Kot, Harmen (M) | Sommelsdijk | Individueel zaterdag 30 | 4,9 | 21 aug 10 13:21 |
430 | Pardon, W.E.J. (M) | Roosendaal | Individueel | 5,8 | 21 aug 10 13:16 |
4502 | Gamma Spijkenisse Team 1 | Estafette | 5,8 | 21 aug 10 13:16 | |
4503 | Gamma Spijkenisse Team 2 | Estafette | 5,8 | 21 aug 10 13:16 | |
285 | Blonk- Wielhouwer, M. (V) | Biddinghuizen | Individueel | 5,8 | 21 aug 10 13:15 |
38 | Bal, M (M) | Dirksland | Individueel | 5,8 | 21 aug 10 13:14 |
323 | Wielhouwer, L. (M) | Sommelsdijk | Individueel | 5,8 | 21 aug 10 13:14 |
268 | Heemst, van, Z.C. (Gerco) (M) | Oude Tonge | Individueel | 5,8 | 21 aug 10 13:04 |
200 | Dam, van, Gp (M) | Stellendam | Individueel | 5,9 | 21 aug 10 13:00 |
49 | Kransse, Jan (M) | Nieuwe-Tonge | Individueel | 5,9 | 21 aug 10 12:51 |
92 | Stolk, Leen (M) | Melissant | Individueel | 5,9 | 21 aug 10 12:50 |
35 | Minheere, R. (M) | Middelharnis | Individueel | 5,9 | 21 aug 10 12:50 |
298 | Jelier, Martin (M) | sommesldijk | Individueel | 5,9 | 21 aug 10 12:47 |
433 | Nieuwenhuijzen, van, W.K. (M) | Steenbergen | Individueel | 6 | 21 aug 10 12:42 |
214 | Sanders, H.M. (M) | Voorburg | Individueel | 6 | 21 aug 10 12:37 |
271 | Weerheim, J.H. (M) | Delfgauw | Individueel | 6 | 21 aug 10 12:36 |
310 | Toussaint, M.P.F (M) | Wolphaartsdijk | Individueel | 6 | 21 aug 10 12:34 |
232 | Vrie, van de, A (M) | Wieringerwerf | Individueel | 61 | 21 aug 10 12:24 |
53 | Bouman, D.W.D (M) | Oude-Tonge | Individueel | 6,1 | 21 aug 10 12:24 |
83 | Cornelisse, L. (M) | Middelburg | Individueel | 6,1 | 21 aug 10 12:23 |
363 | Voogt, Ed (M) | Alphen aan den Rijn | Individueel | 6,1 | 21 aug 10 12:22 |
174 | Wiche, R.T.P. (M) | Zandvoort | Individueel | 6,1 | 21 aug 10 12:22 |
293 | Verwoerd, P (M) | Baarn | Individueel | 6,1 | 21 aug 10 12:10 |
274 | Meijer, J.J.H (M) | Kapelle | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 12:07 |
219 | Mullekom, van, Theo (M) | Nijmegen | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 12:03 |
205 | Peeters, CPM (M) | Almere | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 12:02 |
(13:42) Goed doel:
In de uitzending was aan het woord Kees Veldboer van de Stichting AmbulanceWens, dat de laatste wens van niet-mobiele patiënten probeert te vervullen. Men is 3.5 jaar geleden gestart in Rotterdam en men heeft inmiddels 180 vrijwilligers. Zo kan men bijvoorbeeld mensen afscheid laten nemen van hun huis of nog een laatste keer de zee zien of toch het nieuwe huis van je kind zien.
Kees had eerst 15 jaar als ambulancechauffeur in Rotterdam gewerkt en is eigenlijk bij toeval begonnen met de stichting. Het begon in Rotterdam met iemand die eigenlijk nog wel een keer wilde varen, en toen is Kees gaan zoeken naar een oplossing en heeft de directeur van Spido bereid gevonden om 2 uur aan te bieden aan deze patiënt, zodat deze nog een keer door de haven kon varen.
Men is gestart met een geleende ambulance, maar heeft inmiddels 4 ambulances en men hoopt dit jaar de 5e in gebruik te kunnen nemen.
Het is goed dat het goede doel, dit jaar Stichting AmbulanceWens is. Ze hebben namelijk maar 45 vaste donateurs en zijn dus ook afhankelijk van steun zoals dit jaar door de Stichting Omloop Goeree-overflakkee gegeven wordt.
In principe kunnen alle wensen die met een ambulance bereikt kunnen worden uitgevoerd worden, maar het moet natuurlijk wel redelijk blijven. Met bepaalde intstellingen in Nederland heeft men een afspraak, zodat men hier gratis terecht kan als AmbulanceWens.
Overigens is het niet zo dat de stichting alleen in Zuid-West-Nederland werkt, men werkt eigenlijk in geheel Nederland - de startplaats van de ambulance is echter altijd Rotterdam.
(13:01) Rustig St. Jaepe in woorden gevangen
Jan van Kleef geeft aan dat het nog niet erg druk is bij St. Jaepe, druppelsgewijs komen de deelnemers binnen. Toch had hij wel een kort gesprekje met Toos Roubos uit Zwijndrecht, die dit jaar voor de tweede keer mee doet en 'm ook hoopt uit te lopen - met nog 17 km voor de boeg moet dat goed te doen zijn. Ze vind de omloop geweldig en zou eigenlijk geen verbeterpunten weten, eigenlijk alleen 's nachts is het echt zwaar. Het is dan donker en de wind, je moet dan heel erg op het parcours letten. Maar verder is alles goed geregeld...
(12:51) Leo's impressies vanuit Herkingen
In Herkingen zijn er weer diverse deelnemers die de post gepasseerd zijn, er wordt druk gescand en de mensen die nu deze post passeren zullen -met eenzelfde gemiddelde snelheid- zo rond 18.00 uur de finish passeren.
Leo vroeg aan één van de verzorgers waarom sommige deelnemers wel blaren oplopen en andere er (bijna) geen last van hebben. Dat heeft niets te maken met natte sokken, maar wel met het soort sokken dat men aan heeft. Je kunt het beste naadloze sokken aan doen en ook je schoenen moeten goed ingelopen zijn. Als je dar aan voldoet dan is de kans dat je blaren oploopt minimaal, aldus deze verzorger.
(12:39) Jan's St. Jaepe verslag
Onze verslaggever Jan van Kleeft is hier de dijk opgelopen. Hij ziet hier een dame met een rugzak op haar rug, die de dijk aftuurt en kijkt of de lopers die ze verzorgt er al aankomen. Ze staat te wachten op haar man en haar zoon, die de omloop respectievelijk voor de 12e keer en de 1e keer de gehele omloop aan het afwerken zijn. Op Jan's vraag of ze zelf ook niet een keer meedoet, geeft ze als antwoord dat ze "Wel trots is op 'haar mannen' en voor goede verzorging zorgt, maar dat is goed genoeg."
Jan had ook nog kort een gesprekje met een verkeersregelaar, die met een glimlach probeert om het verkeer in goede banen te leiden. Op die manier lukt het beter dan wanneer je met een norse blik de toeschouwers de juiste weg wijst. De vraag over hoe hij de omloop ervaart, of het niet minder gezellig is dan vroeger, die wordt beantwoord met de opmerking dat het aantal deelnemers dat van het eiland komt, minder is geworden. Als men eenmaal een aantal keren meegedaan heeft dan vinden veel eilandbewoners het wel mooi geweest en op die manier neemt het percentage deelnemers van buiten het eiland toe, die nemen echter minder publiek mee dan de eigen inwoners van Goeree-overflakkee.
(12:30) Leo Troost is in Herkingen (update)
Leo Troost is bij een mevrouw die al 21 jaar met de omloop meedoet. Niet als loper, maar bij de organisatie. Het is nou eenmaal een virus dat niet te verslaan valt. Deze mevrouw staat altijd op Herkingen. Ook doen haar man, zus en nichtje mee aan de organisatie.
Dhr. Orgers uit Goedereede zit aan de vla. Hij kwam moeilijk binnen. Vannacht was het moeilijk, zeker op de dijk. Hij ziet wel waar het schip strandt.
(12:30) Het Pannenkoekenvrouwtje
Jan van Kleef was te gast bij het pannenkoeken vrouwtje, oftewel Anneke.
In 1991 is ze gestart met de omloop. In 1993 is ze gestart met pannenkoeken bakken. Ze begonnen met 2 pakken meel maar zitten nu al al aan de 24 pakken. Ze staan met 5 mensen pannenkoeken te bakken. Anneke meld dat er vaak belgen op de dijk staan die staan te roepen: "Strooppannenkoeken!". Ze denkt dat ze er nooit mee zal kunnen stoppen.
Ook spreekt Jan van Kleef nog met Arthur Westeman vaan stichting OmJoop. Joop is een tijdje overleden aan ALS. Zijn vrouw heeft een actie opgezet genaamd "OmJoop". Deze stichting geeft geld voor onderzoek naar ALS.
Finish-statistiekjes tot 12:00
Nr | Naam | Woonplaats | Tocht | Gem. snelheid (km/h) | Finish tijd |
207 | Harten, van, G (M) | Hoevelaken | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 12:00 |
437 | Mijs, Job (M) | Sommelsdijk | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 11:59 |
146 | Welie, van, Matthijs (M) | Rotterdam | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 11:58 |
77 | Jong, de, S.S. (M) | Sexbierum | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 11:57 |
435 | Bosch, van den, E.A. (M) | Zeist | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 11:55 |
340 | Maas, P (M) | Werkendam | Individueel | 6,2 | 21 aug 10 11:54 |
179 | Wit, Jajo (M) | Tuitjenhom | Individueel | 6,3 | 21 aug 10 11:48 |
162 | Klootwijk, Arie (M) | Barendrecht | Individueel | 6,3 | 21 aug 10 11:45 |
114 | Maaskant, Willem (M) | Barendrecht | Individueel | 6,3 | 21 aug 10 11:45 |
296 | Ju, A.M. (M) | Herkingen | Individueel | 6,3 | 21 aug 10 11:42 |
221 | Hage, Piet (M) | Scherpenisse | Individueel | 6,3 | 21 aug 10 11:42 |
4512 | De Ouwdurpers | Estafette | 6,4 | 21 aug 10 11:32 | |
182 | Bergs, Jenny (V) | Wouw | Individueel | 6,4 | 21 aug 10 11:32 |
171 | Klinkendon, I (V) | Barendrecht | Individueel | 6,4 | 21 aug 10 11:32 |
143 | Kwak, Harold (M) | Spijkenisse | Individueel | 6,4 | 21 aug 10 11:30 |
287 | Korteweg, Ton (M) | Ooltgensplaat | Individueel | 6,5 | 21 aug 10 11:20 |
202 | Zoon, A. (M) | Dirksland | Individueel | 6,5 | 21 aug 10 11:14 |
(12:01) Leo's verslag vanaf de post Herkingen/v.d. Velde
Leo is nog steeds bij post 17, waar nog steeds veel lopers voorbij komen en dat zal nog even zo blijven, want deze post sluit pas om 12:52 - dus ongeveer over één uur.
De meeste wandelaars kijken nog vrolijk, "Het gaat lekker" en "Het is fantastisch", dat zijn uitspraken die Leo aan een deelnemer weet te ontlokken. Natuurlijk zijn er altijd wel pijntjes en zijn er lopers die bijvoorbeeld het strand een minder gemakkelijk stukje vinden. Het laatste stukje met de verharde dijken is dan toch een stuk gemakkelijker.
Ook heeft Leo een kort gesprekje met Wim Vlietland die in Goedereede gewoond heeft, hij loopt nu voor de 15e keer en waarschijnlijk voor de laatste keer. Volgend jaar gaat hij z'n schoonzus en z'n zus, die dan estafette doen verzorgen en doet dan dus op een compleet andere manier aan de omloopbeleving.
(11:24) Leo Troost is in Herkingen (update)
Leo Troost is nog steeds in Herkingen. Meneer T.M. de Krom is binnengekomen, hij vond het strand het zwaarste van de omloop tot nu toe. Meneer T.M. de Krom heeft een goede voorbereiding gehad. Hij heeft een keer 6x 40km gewandeld en 2x de Nijmeegse Vierdaagse.
Zere voeten, heel veel blaren. Zo komen de lopers van het strand af.
In Herkingen komt Leo ook Minne Veenstra uit Driebergen tegen. Tot op heden gaat het goed met de omloop, het mede veroorzaakt wordt door het weer. Het is echt een geweldige dag qua weer. Ook de entourage is weer prachtig. Dhr. Veenstra is wel verbaasd over de drukte midden in de nacht, de mensen staan soms wel 6 rijen dik langs de route. Ook is het fijn dat er muziek bij is, "ik vind het echt een feestje."
Minne geeft verder aan dat hij ook meegedaan heeft met de Vierdaagse van Nijmegen, maar 4 keer vijftig kilometer is toch echt wat anders dan in één keer 110km!
(11:02) Leo Troost is in Herkingen
In Herkingen staat Leo Troost bij de scan post. Er zijn op dit moment 121 mensen gescand. Het is ontzettend warm in het hok van Herkingen.
A.J van Rossum (nummer 206) is al uitgevallen in Ouddorp maar wacht nog op een persoon.
Kees Korteweg is 17 jaar jong en loopt de omloop voor de 2de keer. Hij heeft de 1ste omloop uitgelopen en verwacht deze omloop ook uit de lopen!
(10:59) Otto's verslag vanaf Herkingen
Otto komt bij deze post een oud-overbuurjongen tegen: Dick van Prooijen uit Numansdorp. Dick loopt nu zijn 4e omloop, maar is bang dat hij deze keer de omloop niet uit zal gaan lopen. Hij heeft namelijk last van blaren en die blijven maar lekken.
Otto probeert hem aan te moedigen om toch door te gaan, het grootste deel zit er immers al op en hij loop nog steeds bij de kopgroep. Dick moet hier nog over nadenken en zal misschien doorgaan, maar zelf verwacht hij eerder dat'ie er mee zal gaan stoppen.
(10:58) Otto bij de slikken
Bij de slikken treft reporter Otto 2 dames met een t-shirt van de wereldwinkel. De 2 dames lopen de halve omloop. Deze omloop start bij Port Zelande. Het gaat op dit moment nog goed. Ze hebben geen blaren. De 2 dames lopen voor het goede doel. Ook om nog meer bekendheid te krijgen voor de nieuwe winkel op de dijk van Middelharnis.
Een 14 jarige dame loopt ook de omloop voor de 1ste keer. Ze heeft op dit moment 1 blaar en heeft al 15 broodjes gegeten.
Later spreekt Otto nog een vader en een zoon. De vader is nog steeds fris en fruitig. Ze hebben zich afgelopen donderdagavond nog even snel ingeschreven.
(10:52) De finishlijn - top 4
Inmiddels zijn de eerste deelnemers de finish gepasseerd, dat zijn weer de bekende deelnemers die ieder jaar weer bij de eerste wandelaars behoren. De top 3 wordt gevormd door de volgende deelnemers:
- Piet Posthuma uit Oost-Souburg - eindtijd 10:02
- H. van Broekhoven uit Dirksland - eindtijd 10:03
- C. Overbeek uit Schoonhoven - eindtijd 10:05.
Deze deelnemers, waar Eric Wolfert nog mee samenliep bij de Flipjes in Ouddorp, hebben de omloop uitgelopen met een gemiddelde snelheid van 7 kilometer per uur.
Deze deelnemers, waar Eric Wolfert nog mee samenliep bij de Flipjes in Ouddorp, hebben de omloop uitgelopen met een gemiddelde snelheid van 7 kilometer per uur. Ze hebben de omloop ook iets sneller dan de eerste deelnemer van vorig jaar afgelegd, toen was Piet Posthuma, die dit jaar ook weer als eerste binnen is, om 10:31 binnen.
Eric Wolfert is als vierde de eindstreep overgegaan en deed dit om 10:27 en heeft hiermee een gemiddelde snelheid van 6.8 km/uur bereikt voor deze omloop.
(10:34) Loper belicht: Eric Wolfert
Rond 10:25 kwam Eric Wolfert over de finish. Het midden was erg zwaar dit jaar. Ook de laatste meters vielen niet mee. Deze deelname was de 4de keer.
(10:31) Uitgang slikken voor het voetlicht
Onze verslaggever komt diverse dames tegen die de halve omloop lopen, en hun verzorger André Groenendijk, die vandaag de eer heeft om de 16 lopers van het team van een hypotheek-bedrijf te begeleiden. Er komen nog een aantal heren ook, maar die lopen achter op de dames...
André heeft zelf in 1993 de gehele omloop gelopen en het gaat wel weer een beetje kriebelen. Op de vraag of dat betekent dat hij volgend jaar ook weer mee doet, komt er echter niet direct een positief antwoord.
Verder komt hij ook nog Sandra de Graaf uit Rotterdam tegen die haar 'long distance'-boekje deze keer vol hoopt te stempelen. Op de vraag of ze nog 'fris en fruitig is', was het antwoord dat ze niet fris meer was maar wel fruitig...
(10:10) Stichting ALS (Westland) in de uitzending.
In het vorige uur was mevrouw Slaghuis van de Stichting ALS-Westland aan het woord, die een uitleg gaf over het werk van de stichting.
"Wat is ALS?"
"ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Van de ziekte is bekend dat de zenuwcellen in het ruggenmerg die sterven geleidelijk aan af, waardoor de spieren geen goede impulsen meer ontvangen en langzaamaan verzwakken totdat ze totaal uitvallen. Er treedt uiteindelijk vrijwel totale verlamming op."
"Hoeveel mensen in Nederland lijden aan deze ziekte?"
"Aan deze ziekte lijden, in Nederland, gemiddeld rond de1500 mensen. Er komen ieder jaar weer ongeveer 500 mensen bij en ieder jaar overlijden er ongeveer 500 mensen aan deze ziekte."
"Wat doet de Stichting ALS?"
"De stichting is een aantal jaren geleden pas opgericht met als doel de patiënten een hart onder de riem te steken, gewoon dat er iemand voor die mensen is die voor hun belangen op komt. Dat is heel belangrijk, omdat heel veel mensen onbekend zijn met de ziekte: 'A.L.S. wat is dat?', mensen hebben er niet van gehoord dat komt ook omdat de patiënt vaak zo snel achteruit gaat dat ze uit het gezichtsveld zijn. Je ziet de ALS-patiënten dan niet meer snel op straat, de bekendheid van de ziekte vergroten dat was hun doel...
...en ook geld inzamelen voor onderzoek, want er is een professor in Utrecht die zet zich enorm in voor meer onderzoek naar deze verwoestende ziekte. Er is geen structurele ondersteuning van de farmaceutische industrie of van de overheid, dus het moet allemaal komen uit initiatieven zoals bijvoorbeeld de Stichting Omloop nu toekent."
"Hoe geven jullie bekendheid aan de stichting?"
"Er is op een gegeven moment in Nederland, een paar jaar geleden voor het eerst, het evenement 'Trap ALS de wereld uit' georganiseerd. Wij hebben daar nu in het Westland voor het tweede jaar aan meegedaan, er waren 16 teams die zich daar voor inzetten in Nederland. Wij hebben het uit Honselersdijk georganiseerd, maar er kwamen mensen uit Katwijk en verder nog, naar ons evenement: Families, ALS-patiënten zelf. De behoefte is enorm om iets met elkaar te ondernemen en op die manier ook ruchtbaarheid te geven.
Van een actie komt een actie, en dat is heel mooi. Zo zijn we ook bij de omloop gekomen door mijn broer die de omloop een paar keer gelopen heeft. Doordat hij het binnen heeft weten te krijgen als één van de kleine doelen gaat een groep mensen in Herkingen starten om hun overleden vriend Joop Keuvelaar te gedenken. En ook zijn schoonzus, die ook ALS heeft, zal proberen om aanwezig te zijn langs het parcours.
Ze gaan ook foto's maken onderweg, die ook weer verkcoht worden via www.omjoop.nl."
(...)
"Wat wordt er met de opbrengst gedaan?"
"Wij zijn natuurlijk een regionaal team, wij dragen het af naar de landelijke stichting. Zij hebben en 'Goede doelen'-keurmerk en vrijwel alles gaat naar onderzoek. Het is heel belangrijk dat er langdurig en intensief onderzoek gedaan kan worden, naar een ziekt die als sinds 1865 bekend is, maar waar heel veel geld voor nodig is.
Ze zijn vanaf Utrecht ook bezig om een Europese trial op te zetten en dat komt omdat wanneer er hier een middel is, waar men van vermoed dit zou wel eens invloed kunnen hebben op de ziekte om dat te remmen, dan moet je wel een patiëntengroep bij elkaar weten te krijgen. Het laatste middel dat ze getest hebben was ongeveer 2 jaar konden ze pas bij de 100e persoon toepassen, op het moment dat mensen behandeld gaan worden met het middel moeten de mensen allemaal wel in het zelfde stadium zijn.
Door de Europese trial op te zetten is de patiëntengroep waar onderzoek op gedaan kan worden veel groter."
"Wordt er internationaal samengewerkt?"
"Nee, er zijn wel congressen - wereld ALS-congressen. In Azië en Amerika wordt er aan stamceltherapie gedaan, in Mexico wordt dat ook gedaan en daar reist wel iemand naar toe. Het is nog niet zo ver dat men weet wat de oplossing is. Maar het is allemaal nog niet dat ze de oplossing hebben.
Die stamceltherapie zijn ze wel aan het verdiepen, omdat ze denken dat dit vertragend werkt en dat zijn ze nu verder aan het onderzoeken."
"Daarnaast is er het DNA-onderzoek, dat kost zo veel moeite om dat te ontrafelen. Dat is zo ingewikkeld, het is nodig dat het langdurig onderzocht wordt, het is bekend dat 10% van de gevallen ALS al in de familie voor kwam. Het is nog niet bewezen dat het erfelijk is, maar men wist wel dat het al in de familie voor kwam en dan is DNA-onderzoek ook belangrijk."
Op de sites van ALS Westland en de landelijke stichting 'ALS Nederland' kan men meer informatie vinden. En natuurlijk is er OmJoop.
"Ik vind het geweldig dat deze omloop er is.", daarmee sloot mevrouw Slaghuis het gesprek af.
(08:54) Loper belicht: Eric Wolfert
In het item loper belicht was het dit uur weer de beurt aan Eric om een korte impressie van deze omloop te geven vanuit het standpunt van een deelnemer. Hij liep op dat moment net voorbij Oude Tonge.
Eric voelt de benen wel, maar omdat het nog 13 km is verwacht hij verder geen problemen meer. Het doet wel pijn, maar dit wordt een mooie omloop voor mij "Lekker naar de finish.".
Als je kijkt naar het feit dat hij nu nog 13 km te gaan heeft, wekt het geen verbazing dat hij vannacht net achter de organisatie liep. Dat is nu iets minder, maar toen Eric in Herkingen aan kwam was het zeven uur - precies het moment dat je daar ook weer weg mocht van de organisatie, maar voor dat hij dat deed heeft hij nog wel even een broodje gegeten.
Eric loopt nu overigens wel alleen, maar dat komt omdat hij nu op z'n eigen tempo loopt. Dat is een bewuste keus, anders is het te lang om zo'n stuk snel door te halen. Eric is toch wel als één van de eerste binnen, hij loopt nu als vierde.
Deze omloop is voor Eric wel de beste tot op heden en ook nog de mooiste. Het is nu wel erg rustig langs de route. Je ziet eigenlijk geen publiek, maar alleen mensen van de organisatie. Verder zijn er natuurlijk ook de twee verzorgers van Eric die zorgen dat ze iedere keer weer op tijd bij de volgende post aanwezig zijn.
Als Eric straks de finish bereikt heeft, dan gaat hij niet op een terrasje zitten, maar lekker naar huis en het bed in "en dan lekker slapen.". Eric verwacht dat hij zo rond 10:45 bij de finishlijn aan zal komen.
(08:17) Hans is bij de slikken aangekomen
De reporter Hans van Splunder is bij de slikken aangekomen. 174 mensen zijn al langs de ingang van de slikken gekomen. Over een uurtje zullen de mensen van Port Zelande ook bij de slikken aankomen.
Hans sprak met een meneer die voor de 2de keer meedeed. Hij vond het strand erg zwaar, maar ook de nachtloop was moeilijk. De meneer vond het wel een "Verwen-omloop". Je krijg s(n)oep en cola. Daarin tegen wordt wel van de lopers verwacht dat ze om 19:00 in Ooltgensplaat zijn. Mevoruw C.A.M van der Salm (nummer 99) heeft het moeilijk en weet niet of ze het gaat halen.
Het weer voorspelt veel goeds, ieder geval beter dan vorig jaar. Vorig jaar regende het pijpenstelen. Dit jaar regent het zonnestralen.
(07:22) Hans in de haven aangemeerd
Bij de haven staat Hans van Splunder. Het is er erg rustig. Op dit moment wordt de massagetafel bezet maar de meeste tijd was hij leeg. Alle lopers zijn op dit moment nog fris en fruitig.
Het weer met deze omloop is perfect. Het strand was zwaar maar leverde geen problemen op. Achter het havenhoofd was het ook even gokken waar de lopers heen moesten. Dit is een van de weinige omlopen met goed weer.
(07:03) Hans staat nog aan de haven
Hans staat op de dijk bij de Ouddorpse haven. Loper 196 komt voorbij, hij vond het begin van het strand wel zwaar (want dat was los zand), gemiddeld genomen ging het. De morgenstond heeft goud in de mond, zo ook deze morgen, Hans ziet de zon opkomen.
Loper 342, Marco (van een supermarkt in Ouddorp) loopt daar ook in de buurt en hij is nog helemaal fris.
(06:45) Loper belicht: Eric Wolfert
Eric Wolfert (en zijn atlethiek trainer, die op de fiets mee rijdt) zijn momenteel voorbij de Korte Schenkeldijk al bijna bij Herkingen dus dat gaat al aardig op weg naar Ooltgensplaat!
Gelukkig heeft hij nog steeds geen blaren, ook het strand vannacht viel zeker mee. Dit is de 4e keer voor Eric.
(06:29) Hans staat aan de haven en kijkt uit over...
Hans staat aan de haven met uitzicht op de Grevelingen, en het weer blijft fantastisch. De lopers die langskomen vinden de tocht tot nu toe goed te doen, ook het strand. Wel wat spierpijn, maar wat wil je, na het halve eiland rondgelopen te zijn!
Straks gaan er ca. 100 mensen starten in port Zelande voor de halve omloop, waar we helaas geen verslag van kunnen doen aangezien Hans momenteel de enige verslaggever is.
Er zijn nu al rond de 100 mensen de haven gepasseerd en richting de Slikken gelopen. De eerste 19 mensen zijn ook al weer uit de Slikken gekomen!
(05:38) Hans in de schuur van Westhoeve (update)
Het laatste verslag van Hans vanuit de schuur van Westhoeve.
Hans ontmoet daar iemand uit Melissant (een van de weinige eilanders deze omloop) die voor de 2e keer mee loopt. Ook deze meneer vindt het prima loopweer.
(05:25) Hans in de schuur van Westhoeve
Een van de lopers die Hans hier aan treft, is Ko Nui en hij is niet in z'n hum, aangezien het strand erg zwaar was, de gemeente had gisteren een rondje met de strandreiniger gedaan. Ko zal toch proberen om de tocht te volbrengen.
Cor Keijmel vond het stuk door het waterwin gebied ook erg donker. Ook hij gaat voor het eindresultaat: de Plaat!
(05:11) Hans bij de schuur van Westhoeve
Er zijn inmiddels al 120 lopers bij de schuur van Westhoeve gepasseerd.
Het is niet druk bij de blarenprikkers en de masseurs.
Voor de statistieken: Er zijn ondertussen 40 mensen uitgevallen.
(04:36) Hans bij de reddingspost
Hans staat inmiddels bij de reddingspost, waar ondertussen al ruim 350 lopers gepasseerd zijn, men ligt voor op het schema.
Veel mensen (waaronder een paar mensen van een carnavalsvereniging uit den Bosch) vinden de route wel wennen en hobbelig, maar wel mooi, en jammer dat het donker is.
Het aantal uitvallers bedraagt inmiddels 37.
(04:24) Hans van Splunder bij de reddingsbrigade
De reporter Hans van Splunder is aangekomen bij de reddingsbrigade van Ouddorp. Bij deze post krijgen de lopers wat te drinken en kunnen ze even goed uitrusten.
Bij het medisch team is het ook rustig. Dit jaar geen bijzonderheden. Het weer is beter dan vorig jaar. Toen hadden ze helaas regen. Het medisch team waarschuwt er wel voor dat het hard gaat afkoelen, maar er zijn genoeg voorzieningen om te zorgen dat de mensen niet onderkoelt raken.
Het is aardig donker op het strand dus hopen dat alle lopers goed de weg kunnen vinden.
(03:58) Hans van Splunder bij speeltuin de Flipjes
Het is lekker druk bij speeltuin de Flipjes. Dit keer niet omdat er zoveel jonge mensen op de schommels willen zitten, maar omdat de omloop voorbij komt.
2 dames komen langs Hans die de omloop nu nog leuk vinden. Ze weten echter niet of dat over een paar uur nog zo is! Veel mensen vinden de nieuwe weg veel beter dan de vorige weg. Helaas is het op sommige punten iets te donker dan normaal.
Weinig mensen hebben te klagen over het weer. Het weer is uitstekend en de meeste denken dan ook dat ze het gaan halen.
(03:48) Hans staat bij de speeltuin (update)
Hans staat nog bij de Flipjes. Er komen lopers langs die 4 jaar geleden ook meeliepen, en de route vanaf de vismijn heel verrassend vonden, en ook het zandpad bij het Havenhoofd heel zwaar vonden, al liepen ze daar in colonne en was het daar toch wel gezellig.
Er zijn bij Hans inmiddels 2 mensen uitgevallen.
(03:36) Loper belicht: Kees den Eerzamen
Met Kees den Eerzamen gaat het minder goed, hij kreeg last van z'n knie en moest afhaken. Hij gaat nog wel naar de Plaat, maar dan als toeschouwer. Zijn zus kwam trouwens onderweg alleen kijken, en loopt de omloop dus niet mee.
(03:30) Hans staat bij de speeltuin
Hans staat bij de speeltuin en ontmoet allemaal mensen die het tot nu toe allemaal nog prima weer vinden, ze zien er fris uit en het loopt super.
(03:06) Verslag vanuit het bos bij de Jonkerstee
Hans staat bij Jonkerstee Bos. Er komen regelmatig lopers langs, de meesten zijn positief en opgewekt. Een meneer uit Bergen op Zoom had last met zijn inlegzooltje en begon wat blaren te krijgen.
(03:05) Loper belicht: Kees den Eerzamen
Kees den Eerzamen loopt in de Stelling. Hij heeft wat problemen, en op het pad achterlangs het Havenhoofd loopt het allemaal niet zo soepel, omdat het daar nogal klimt en daalt en de ondergrond telkens anders is dan je verwacht.
Bij de vismijn was het gezellig, het eten was goed, alleen het aantal toiletten was wat weinig (of slecht aangegeven).
Kees loopt de omloop voor de 11e keer, hij heeft wel wat verzorgers, maar bij het mooie weer van dit jaar heb je die nauwelijks nodig.
Ook zijn zus loopt dit jaar voor de eerste keer mee, dus dat is ook een stimulans om deze omloop weer uit te lopen.
(02:59) Hans bij de Jonkerstee
Onze reporter Hans van Splunder staat bij de Jonkerstee. De lopers gaan niet meer via de duinen maar via de Jonkerstee. Er kwam een loper naar onze reporter toe met de vraag of hij zich kon afmelden daar. De loper is later doorgelopen naar de volgende post.
Op dit moment is het goed donker bij de Jonkerstee dus pas op dat je nergens over valt. Veel mensen beginnen al een beetje last te krijgen van blaren. Een deelnemer zei: 1 blaar is niet erg maar meerdere gaan toch wel zeer doen.
(02:30) Dirk Spahr van de Hoek op weg naar de Kwade hoek
Bij de vismijn staat de bezemwagen al te wachten op Dirk.
Dirk sprak nog even met Bram Hoek. Een kleine 30 mensen zijn geholpen bij de EHBO post. De laatste mensen gaan nu de post verlaten. Gezien het aantal deelnemers zijn de gewonden best veel. Blarenpleisters zijn niet zo'n goed idee voor de omloop aangezien die nogal snel gaan schuiven. Het is beter als de blaren gewoon afgeplakt worden. De volgende post waar de EHBO is post Westhoeve. Het duurt nog ruim 1 uur voordat de eerste lopers daar aan komen.
In de vismijn zijn uiteindelijk 16 mensen uitgevallen. 419 mensen zijn gescand en gaan door.
(02:17) Leo Troost bij de Kwade hoek
Leo Troost was bij de Kwade hoek waar het goed druk was. Veel mensen komen even snel iets drinken voordat ze het strand opgaan. De sfeer komt er al lekker in en het is dus heel gezellig op het strand.
Maas Verduin had last van zijn nek, maar gelukkig is dit al een heel eind weggetrokken. Hij sprak over soms geen lucht meer krijgen dus op zo'n moment moet je rustig aan doen. Dhr. Verduin had al in 2003 meegelopen maar heeft het toen niet gehaald. In 2005 deed hij opnieuw mee, toen haalde hij de finish in Ooltgensplaat wel. Nu hoopt hij de finish weer te halen voor 19:00 uur.
(01:59) Loper belicht: Eric Wolfert
Eric is inmiddels de Flipjes gepasseerd en loopt nu naar het stand van Ouddorp. Hij loopt hier samen met Piet Posthuma (uit Oost-Souburg), Huib van Broekhoven en een deelnemer uit Schoonhoven (NvdR: dat is Dhr. C. Overbeek). Ze zitten met hun vieren in de kopgroep en worden vergezeld door de organisatie die de routepijlen uitzet die ze dan volgen.
Op de vraag of Eric dan ook straks als één van de eerste deelnemers de eindstreep overwandelt, geeft hij een ontkennend antwoord. Straks bij Herkingen zal dhr. Posthuma er nog een schepje bovenop doen en gaat dan echt lopen, volgens Eric had hij gezegd: "Bij Herkingen wordt ik pas echt wakker".
Het einde van de route vindt Eric verder niet het lastigste stuk, dat zijn meer de grasdijken bij de haven van Ouddorp en de Slikken van Flakkee. Daarna krijg je asfaltdijken en dat gaat wel eigenlijk. Je mag dan wel vermoeid zijn, maar de wetenschap dat je bijna bij het einde bent, helpt mee om het vol te houden.
De routewijziging die hem net langs de Flipjes gevoerd had, zorgt er voor dat je langs een prachtig gebied wandelt. Het is dus jammer dat het donker is. Overigens is de route net na de vismijn door deze wijziging weer wel een stuk zwaarder, omdat je nu door het mulle zand moet lopen. Het Havenhoofd met de mensen met de BBQ-stelletjes is dan wel een stuk gemakkelijker.
Als voorbereiding had Eric dit jaar aan hardlopen gedaan, maar moest daarmee stoppen vanwege een knie-blessure. Daarna is hij weer gewoon gaan wandelen. In totaal heeft hij overigens ongeveer 1300 kilometer getraind.
Op de vraag hoe je inwoners van Goeree-overflakkee enthousiast zou kunnen maken geeft Eric aan dat het dan vooral op de bekendheid aan moet komen. Zo was het bij Tieleman een bruisende massa met het publiek en kom je daar allerlei bekenden tegen. Verder loop je over eigen grond en het is mooi om dan als eilandbewoner zelf ook een keer mee te doen. Ook is het de charme van de omloop en de kick dat je 'm uitloopt.
Er is wel verjonging nodig vind Eric, er zijn nu best wel wat vijftig-plussers die meedoen en je kunt niet verwachten dat die nog 20 jaar mee blijven doen. De deelnemers aan de kinderloop zijn eigenlijk nog net te jong, maar mogelijk dat die over een paar jaar wel mee willen gaan doen.
De Nasi was perfect, die heeft uitstekend gemaakt. Op de vraag wat hij verder eet gaf Eric aan dat hij de broodjes die aangeboden worden natuurlijk aanpakt en zich de soep die bij Herkingen aangeboden wordt, zich goed laat smaken. Ook zijn er natuurlijk de verzorgers die voedsel bij zich hebben, deze verzorgers zijn verder ook mentaal erg belangrijk - je ziet dan een bekend gezicht.
(01:52) Dirk Spahr van de Hoek aan het einde van de vismijn
Onze reporter Dirk Spahr van de Hoek was bij de vismijn waar hij sprak met 2 mensen. Hij sprak met een meneer die wel aan een hapje toe was. Deze meneer vond het wel iets te warm, maar hij denkt dat hij het wel haalt. Dit blijft volgens hem koffiedik kijken. Deze meneer is met de omloop in aanraking gekomen door een zwager. Hij heeft zelf het inschrifgeld betaalt maar heeft ook wel sponsors.
Veel mensen maken bij de Omloop foto's. Ook wij van RGL maken foto's die zijn vinden op de knop Foto's bovenaan deze pagina
(01:36) Leo Troost in de vismijn
Er komen nog steeds lopers binnen in de vismijn, terwijl de eerste al weer lang en breed weg zijn. De lopers die nu binnen komen kunnen nog rustig eten om daarna verder te gaan.
Leo Troost spreekt met Dhr. Admiraal. Hij mag dan niet meer mee doen, maar hij is nog wel aanwezig als vrijwilliger.Dhr. Admiraal zet posten op en doet bagagevervoer. De laatste keer dat Dhr. Admiraal de omloop heeft gelopen was in 2006 en liep deze ook uit. Hij mist het niet om loper te zijn.. Hij beoefent nu een andere sport: wielrennen. Ondanks zijn knie kan Dhr. Admiraal dus gewoon bezig zijn met de omloop.
Leo spraak ook nog met de voorzitter van de Omloop. De voorzitter leefde met spanning naar de start toe. Er zijn inmiddels 6 uitvallers. De lopers gaan nu op weg naar de kwade hoek.
(01:18) Dirk Spahr van de Hoek bij de vismijn
Dirk Spahr van de Hoek is in de vismijn. In de vismijn zijn er veel mensen met blaren en veel mensen worden gemasseerd.
160 mensen zijn inmiddels door de scanner geweest in de vismijn. De scanner stuurt de codes van de lopers naar de ene computer. Deze computer stuurt ze naar een 2de computer die ze vervolgens naar internet stuurt.
Om 00:16 ging de eerste loper weg bij de vismijn. De lopers hebben de tijd tot 03:30 en dan is het toch echt te laat.
(00:59) Loper belicht: Kees den Eerzamen
In het item loper belicht is Kees den Eerzamen weer aan het woord geweest, die bij de Scheelhoek loopt. Hij ziet al uit naar de vismijn, want hij heeft trek in een warme hap. Presentator Tim Hoek vroeg aan Kees of hij oosters eten lust, want er staat bami en nasi op het menu - dat vond Kees super. Goed eten is belangrijk, maar eigenlijk moet je van te voren al goed eten, zo had Kees vrijdagmorgen een flink bord pannenkoeken weggewerkt. Je moet ook verder niet te zwaar zijn, want ieder kilootje moet je weer wel meeslepen.
Vroeger was voor Kees het wandelen meer seizoensgebonden, want Kees voetbalde in het verleden ook nog. Toen gingen de wandelschoenen na de omloop al snel de hoek in.
Op de vraag hoe het dit jaar ging, met de diverse routewijzigngen, was het antwoord: "De route is bekend, daar moet je je niet druk om maken. Negatieve energie moet je vooral niet hebben met zo'n omloop." Vorig jaar was er voor het eerst de post Tieleman erbij en toen regende het, dat zat dus tegen, maar ook dit jaar valt er nog best wel wat te verbeteren, bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen - hopelijk zal de organisatie dat ook oppakken. Als je dit vergelijkt met de vismijn, die er al 21 jaar in zit en altijd al goed geregeld is, hetzelfde gold vorig jaar voor de post bij Westhoeve in Ouddorp en de post van v.d. Velde in Herkingen is ook altijd super. Jammer dat de nadruk op het gebeuren in Middelharnis gelegd wordt terwijl het andere al jaren goed geregeld is. "Laten we gezellig houden, zoals het was. Het lijkt erop dat alles gekocht moet worden". Ondanks de minpunten vindt Kees het wel een van de beter georganiseerde tochten die hij kent, zo had Kees eerder deze maand in Tessel gelopen en daar waren ook problemen met zitplaatsen.
"De omloop had in het begin heel veel succes, iedereen moest het doen. Dat is misschien wel de val geweest."
Kees vindt verder dat de afstanden van 30 en 50 kilometer er al eerder in had mogen zitten, want dat heeft toch ook wel wat.
Uiteraard hoopt hij de omloop weer uit te lopen, maar op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen. Mogelijk zou het de laatste keer zijn dat hij dit jaar de hele omloop voor het laatst loopt en volgend jaar de omloop niet loopt of juist één van de kortere afstanden. Want de hele is toch wel heel erg lang, van de 40-km-tochten kun je meer genieten.
(00:24) Verslag vanaf de Scheelhoek
Het is betrekkelijk rustig bij de Scheelhoek, toch komt Dirk Spahr v.d. Hoek nog wel diverse wandelaars en hun verzorgers tegen. Dat de omloop meer en meer landelijk publiek krijgt wordt duidelijk als hij een kort gesprek heeft men verzorgers van een deelnemer uit Alphen a.d. Rijn, die zelf ook de omloop gelopen hebben en dus anderen met het omloop-virus aangestoken hebben.
Komt u een verzorger tegen, met een AH-tas, dan is dit de verzorger van Marco v.h. Geloof uit Ouddorp die dit jaar de omloop voor de tweede keer loopt.
(23:38) Loper achtervolgt door razende reporter
Het is nog rustig als de reporter Dirk Spahr van de Hoek richting de vismijn loopt. Volgens Dirk is "er geen kip te zien". De lopers hebben de Jacobsstraat verlaten en zijn op weg naar de vismijn. Weinig licht op de plek van Dirk want de eerste lantaarnpaal staat 500 meter verder.
Na 2 minuten ziet Dirk een loper in looppas voorbij komen. Helaas heeft Dirk het nummer niet kunnen zien. Onze reporter op leeftijd rent met een grote snelheid richting de ,dan nog onbekende, loper. Nadat de loper onze razende reporter in de gaten heeft, gaat de loper wat langzamer lopen. De loper bleek Piet Posthuma (nummer 151) te zijn.
Terwijl onze reporter uit loopt te hijgen, gaan de lopers op naar de vismijn!
Interview met medewerker van Best Buddies Nederland
Even voor tien uur had Wim de Valk een interview met een medewerker van Best Buddies. Dat inmiddels al weer 5 jaar actief is in Nederland.
"Wat is Best Buddies?"
"Best Buddies is een programma wat primair de vriendschap moet versterken tussen studenten/jongeren tot 25 jaar, met iemand die met een verstandelijke beperking leeft. Daar hebben ze ook afspraken over gemaakt, zodat ze één keer in de 14 dagen of één keer in een maand elkaar moeten ontmoeten en dan iets doen, maar dan vooral primair vriendschap. Het blijkt namelijk dat mensen met een verstandelijke beperking, 47% van die groep mensen heeft geen vriend. Je moet bedenken wat zoiets betekent, we doen dus goed werk."
"Hoe wordt je buddy?"
"Dat is eigenlijk heel eenvoudig. We hebben ook een beetje de wind in de zeilen. Scholen van VMBO, MBO, HBO en WO-onderwijs - echt iedereen kan dat en dat gebeurt gelukkig ook allemaal, die moeten tegenwoordig maatschappelijke stages doen, anders kun je geen studiepunten halen. Dat is ook gelijk zo'n beetje onze zorg, iedereen wil bij ons iets doen en dat betekent dat we buitengewoon snel groeien. We gaan dit schooljaar in 43 steden in Nederland van start, dus honderden studenten gaan daarmee van start. Het gaat dus primair via de scholen zo worden de scholen geïnformeerd, dat gaat ook best wel snel want met die grotere schoolorganisaties (een Albeda Collega, een ROC of WO-onderwijs) die vertellen het allemaal aan elkaar en via scholen komen we aan nieuwe studenten."
"Is Best Buddies ook op Goeree-overflakkee actief?"
"Ja we zijn actief in het Albeda College, daar hebben we een match gemaakt met mensen met een verstandelijke beperking van 'De Zuidwester', dat was ook de eerste in Nederland, toen dat aansloeg werden al de andere Albeda Colleges heel snel benaderd en dat ging ook heel snel. We hebben van de zomer ook ons eerste lustrum gevierd en als we dan ook zo'n eerste dag doen met alle buddy-paren, dan lopen we met een kleine 400 jongelui een hele aardige dag met elkaar te delen - dan is het gewoon een enorm feest. Op Goeree-Overflakkee zien we dus ook wel dat we op die school 3 groepen van 10 hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Dat is dus 30 studenten en 30 mensen met een verstandelijke beperking, dus op Goeree-Overflakkee loopt het dus heel goed."
"Mogen we stellen dat op Goeree-overflakkee de victorie voor Best Buddies begon?"
"Dat ook wel, maar er zijn ook andere plaatsen hoor bijvoorbeeld in Hoogeveen hebben we zelfs 4 groepen op een school als het Albeda College. Dat maakt het heel goed, als je een goede school hebt waar het aanslaat, als je leerlingen hebt en leraren die het zien zitten dan gaat het vanzelf lopen."
"Bezoekt Best Buddies een school of is het de school die bij Best Buddies terecht komt?"
"Het laatste komt meer voor, want op het moment dat wij scholen gaan bezoeken dan kun je eigenlijk elke dag wel een school bezoeken. Dan ga je ook valse verwachtingen wekken, want je moet het ook allemaal wel zien te matchen, we hebben namelijk maar twee mensen in dienst die de boel aan elkaar matchen in Nederland. Waarbij we het opgedeeld hebben in 8 regio's, waarbij we ook 8 studenten hebben die betaald werk voor ons doen en zo heel veel werk uit handen halen om het allemaal te organiseren en doordat ze dat betaald doen hebben ze een kleine bijdrage -financieel- in hun portemonnee, maar ze krijgen er ook extra studiepunten voor.
Dat is ook weer een model wat heel erg aan slaat. Mensen die graag wat willen bijverdienen en ook gelijk leren, want je probeert ook iets te organiseren, je moet iets van de grond zien te krijgen, je moet activiteiten oppakken. Die mensen zijn van nature geïnteresseerd om iets te doen..."
Overigens doet Best Buddies ook mee met een estafette team van bestuurders en morgen zullen buddy-paren uit verschillende streken uit Nederland die de laatste 5 km lopen. Ze doen dat in een herkenbaar shirt en men kijkt ook of men volgend jaar op deze manier weer mee kan doen.
(23:15) Leo Troost bij het Dirkslandse Sas
Leo Troost staat bij het dirkslandse sas waar de lopers langzaam aan voorbij komen. Het publiek is, zoals altijd, enthousiast en dat is net wat de lopers nodig hebben!
Dhr. M.J.J Vervloet loopt voor de 7de keer mee. Het hoogtepunt voor deze meneer was de Omloop van 2009, want toen was hij het snelste binnen. Het moeilijkste punt was in 2004, toen de slikken onder water stond.
Leo Troost staat ondertussen met de radio heel hard aan bij het dirkslandse sas.
(23:01) Verslag vanuit de Jacobcatsstraat
Ook dit jaar worden de deelnemers weer gescand. De deelnemers hebben een pasje waar hun geboortedatum,naam en nummer opstaan. Als deze gescand wordt de tijd geregistreerd en kunnen ze precies zien hoe laat de mensen zijn binnengekomen
Dirk Spahr van de Hoek staat in de Jacobcatsstraat waar nog steeds vuurpijlen worden afgestoken.
Na 10 uur kwamen nummer 351 (J.C. de Bonte uit Kapelle) en nummer 359 (W.T. de Bonte uit Vrouwenpolder) nog langs het hek. Deze 2 Zeeuwen lopen met een rugzak van 25kg op hun rug met een grote Zeeuwse vlag.
(22:28) Leo Troost op weg naar de post
Reporter te plaatse Leo Troost gaat op weg naar de post in Middelharnis. het is een drukte vanjewelste bij de scanners. Bij de scanners treft Leo Troost een jonge dame.
A.M Weenink uit Dirksland is 15 jaar en loopt voor de 1ste keer mee. Samen met een vriendin heeft ze zich voor de gein ingeschreven. Ze kijken hoever ze komen, maar onze verslaggever verwacht haar in Ooltgensplaat.
Veel jonge en enthousiaste deelnemers deze omloop dus dat belooft veel talent!
Omloopstatistieken
Door Tim Hoek zijn nog wat statistieken verzameld over het aantal deelnemers aan de 21e omloop van Goeree Overflakkee.
- Individueel - 110 km: 398 deelnemers
- Individueel - 55 km: 114 inschrijvingen
- Individueel - 30 km: 153 inschrijvingen
- Estafette: 22 teams van start gegaan
- Kinderomloop - start Oude Tonge: 226 deelnemers
- Kinderomloop - start Galatheese Haven: 280 deelnemers
(22:06) Dirk Spahr van de Hoek bij het industrieterrein Middelharnis
Dirk Spahr van de Hoek was op het industrieterrein van Middelharnis vlakbij het pompstation. 10 voor 9 kwamen de eerste lopers daar langs.
Vlakbij Dirk staat Dhr. Klepper (een motorrijder) waarmee Dirk een gesprek gaat hebben. Op de vraag van Dirk waarom de meneer hier staat antwoordt de man: De mensen kunnen hier langs komen en dan komen ze op het pad van de lopers. Dhr. Klepper staat hier al voor het 2de jaar met de motor. Hij heeft instructies gehad om "niet over zich heen te laten rijden". Hij wil hier langer mee door gaan als het gaat.
De laatste wandelaar moet rond 10 over 10 daarvoor bij komen. Tot zover zijn verslag op het industrieterrein van Middelharnis
(21:53) Loper belicht: Kees den Eerzamen
Als tweede kwam Kees den Eerzamen aan bod in onze rubriek 'Loper belicht', Kees loopt voor de 11e keer mee en heeft tot op heden alle omlopen ook daadwerkelijk de finish (op tijd natuurlijk) te bereiken. Op het moment dat Kees de uitzending in kwam liep hij bij het voetbalveld van Flakkee - de Pallandpolder.
Als eerste vroeg Wim de Valk wat de kick nu is van het meedoen met de omloop. De kick van 110 kilometer is dat je een beetje gestoord bent, dat zei Kees een beetje gekscherend. Maar het zijn vooral de bekenden die je dan toch weer tegenkomt tijdens de omloop. zo kwam hij dit jaar een oud-college tegen die hij al weer een paar jaar niet gezien had - tot op heden lopen ze dan ook samen op.
Als training heeft hij onder andere een rondje Tessel gelopen, en dan zie je weer hoe mooi Flakkee is. Het is echter een goede training, maar door het regenachtige weer werd het rondje Tessel pas leuk op de boot terug naar het vaste land. Overigens loop Kees elk week, je kunt het een manier van leven noemen - dat is dan eigenlijk geen training meer te noemen.
Kees liep in het begin, 1996, nog op het eiland om te trainen en alles te ontdekken. Nu doet hij dat eigenlijk niet meer, omdat alles al wel bekend is. Overigens kun je dat toch nog verrast worden door bijvoorbeeld regen, zeker als je dan geen regenkleding bij je hebt.
Tot op heden gaat het wandelen nog hartstikke goed en het weer is super ten opzichte van vorig jaar. (NvdR: vorig jaar regende het pijpenstelen en dat is nu gelukkig wel anders)
(21:39) Verslag vanuit Middelharnis - post Tieleman
Leo is nog steeds aanwezig bij Tieleman in Middelharnis, hoewel hij eerst bij de muziek stond is hij nu naar de ingang van het terrein gegaan. Hier komen de wandelaars aan en zijn ook veel toeschouwers die, volgens Leo, de lopers een warm hart toewensen. De eerste loper kwam overigens om 21:57 voorbij.
"Nog maar honderd kilometer", wat de reactie die een van de deelnemsters gaf toen Leo haar aansprak. Je ziet dat het lopers zijn die al maar lopen, ook met de vierdaags aldus Leo.
Leo had ook een kort gesprekje met Adri Zoon, die aangaf dat het weer dit jaar een stuk beter was dan vorig jaar. Adri had ook dit jaar weer goed getraind, door heel het jaar te lopen.
(21:35) Dirk Spahr van de Hoek in Middelharnis
Het is een heerlijke avond in Middelharnis, waar onze collega Dirk Spahr van de Hoek rondloopt en verslag doet van de Omloop 2010. Dirk had een plezierige mededeling voor de luisteraar: Hij heeft een kleinzoon erbij gekregen!
De heer W. Maaskant uit Barendrecht loop vooruit gevolgd door H.M Sanders uit Voorburg
Er zat ruim een half uur tussen de eerste en de laatste deelnemer die door het hek kwam. Over de laatste mensen zei het publiek: "Die halen het niet".
Als echte fries sluit Dirk af met de tekst: "Iet giet oan!"
(21:29) Wereldwinkel Goeree-Overflakkee
Net voor het eind van het vorige uur had Jan v.d. Nieuwendijk een vrijwilliger van de Wereldwinkel Goeree-overflakkee aan de lijn. Dat was Sylvia v.d. Vlugt en die had het nogal druk met de voorbereidingen voor hun deel in de omloop.
"Heeft u moeten lobbyen om als hoofddoel van de omloop te mogen fungeren?"
"Ja en Nee. We hebben hulp gehad van iemand die zei 'Hee, omloop jullie zoeken een goed doel. Ik weet wel een goed doel.' Vervolgens zijn we uitgenodigd door de omloop en mochten we een presentatie houden om er voor te zorgen dat ze de wereldwinkel zagen zitten als een goed doel. We hebben ons best gedaan en een goed verhaal gehouden want het is gelukt."
"Blij verrast?"
"Ja Ontzettend. We kunnen het geld heel goed gebruiken als stichting. Zoals u weet hebben we een nieuwe winkel gerealiseerd op D'n Diek. Dat kost heel veel geld en aangezien we als stichting een heel klein spaarpotje hebben moesten we andere middelen vinden om de verhuizing te mogen bekostigen. En ja we hopen dat dit een deel kan bijdragen."
"Wereldwinkel ik heb er wel eens van gehoord. Maar wat is de wereldwinkel?"
"Wat is de wereldwinkel. ik zal het proberen uit te leggen. In Nederland zijn er 400 wereldwinkels die allemaal hetzelfde doel hebben. Het idee is dat wij inkopen bij importeurs die op hun beurt zaken doen met producenten in ontwikkelingslanden. En doordat wij via de winkel de producten van de producenten verkopen, kunnen wij hen een goed bestaan bieden. Via de importeurs zorgen we er voor dat ze sowieso een eerlijk loon krijgen, ze krijgen een goede prijs voor de producten die ze maken. Maar daarnaast geven we ook een bijdrage zodat hun kinderen naar school kunnen en we zorgen er voor dat ze ook een extra bijdrage om te kunnen investeren in hun bedrijfje. Ze zullen bijvoorbeeld machines of andere onderdelen moeten kopen, puur om hun bedrijfje voort te zetten en in de reguliere markt krijgen ze niet zo veel kans, als dat ze zaken met ons doen.
Ieder product wat bij ons in de winkel staat, heeft een verhaal, want wij kennen de producenten allemaal en we weten hoe de producten gemaakt zijn. Allemaal handgemaakt ieder product wat via importeurs verkocht wordt, bijna alles is handgemaakt en alles wat je bij ons koopt is bijzonder. En dat is een extra tintje wat andere winkels niet hebben in Middelharnis."
"Ik heb begrepen dat de winkel gerund wordt, deels door vrijwilligers en scholieren."
"Ja, dat klopt. Voorheen zaten we achter D'n Diek en waren we niet zo heel vaak open, omdat we afhankelijk waren van onze vrijwilligers en die konden we zes dagen in de week in de winkel zetten. Maar nu hebben hebben we samenwerking met de Prins Maurits en van maandag tot donderdag wordt de winkel gerund door leerlingen van het praktijk onderwijs en dat zijn leerlingen die niet zo heel erg goed kunnen leren en eigenlijk niet zo'n goede kans hebben op een goed plaatsje op de arbeidsmarkt dan andere leerlingen. Doordat ze bij ons in de winkel werken, want ze werken volledig zoals een vrijwilliger dat ook zou doen, kunnen ze ervaring op doen waardoor ze een beter C.V. en hopelijk meer kans hebben op een goede plaatst op de arbeidsmarkt."
Iedereen is van harte welkom om te kijken hoe het zit in de winkel, iedereen is erg enthousiast (zowel de vrijwilligers en de leerlingen). Men hoopt overigens ook iets terug te doen omdat ze een waterpunt zijn en ze dingen kunnen proeven (gedroogd fruit, chocolade e.d.). Men blijft open tot de laatste loper voorbij is.
Ook morgen is men nog betrokken bij de omloop, want ze hebben een kraampje bij de finish waar leuke dingen voor jong en oud te koop zijn. Voor een heel klein bedrag kun je leuk cadeautjes kopen.
(21:20) Leo Troost in Middelharnis
Onze verslaggever Leo Troost in in Middelharnis waar het al druk is met publiek. De sfeer in Middelharnis is leuk en gezellig.
René Schoenmaker, mevrouw van de organisatie, heeft nog een leuke herinnering van de omloop van 2009. Ze ontmoete iemand uit België die de eerste keer meedeed met de omloop. Toen de meneer vroeg hoever hij nog moest schrok de man zo dat hij gelijk afhaakte.
Veel toeschouwers en weinig lopers, zo is het op dit moment verdeelt in Middelharnis.
(20:35) Verslag vanuit Stad aan het Haringvliet
In Stad wordt het volgens Dirk Spahr v.d. Hoek al donker, want hij kon de maan al zien - in hoeverre dit Stad dan ook een onderdeel van het parcours is, dat is wel erg de vraag.
Toch zag Dirk wel degelijk een aantal wandelaars voorbij komen, bij de eerste wandelaars behoren o.a. Dhr. Hakvoort, Huib van Broekhoven en Dhr. Posthuma. De eerste wandelaar die voorbijkwam dat was echter dhr. G. van Harten uit Hoevelaken rond zeven voor half negen.
(20:20) Leo's omloopupdate uit Den Bommel
In Den Bommel staat nog steeds onze verslaggever Leo Troost, die daar weer diverse lopers voorbij heeft zien komen. Tot deze lopers behoren onder andere Dhr. Hakvoort en Dhr. Posthuma. Dhr. Posthuma kwam rond 20:02 langs en is ieder jaar als één van de eerste deelnemers over de finish.
Leo interviewde ook nog heel kort Dhr. Faasse uit Sommelsdijk, die aangaf dat hij niet voor de omloop getraind had. Dit werd echter direct genuanceerd door de opmerking dat hij iedere week loopt en dus geen extra training nodig heeft.
(19:53) Kort verslag van Dirk Spahr v.d. Hoek
Dirk staat weer bij het schapentunneltje bij Ooltgensplaat waar de meeste lopers al weer voorbijgekomen zijn, rond 19:45 was de laatste wandelaar gepasseerd en de eerste wandelaar kwam rond half acht voorbij.
Tussen de wandelaars was er één met een rugzak, die rugzak woog maar liefst 25 kilogram. Als deze wandelaar morgen daadwerkelijk de finishlijn passeert, dan heeft hij niet 1 maar zelfs 2 prestaties volbracht...
(19:46) Leo's verslag vanuit Den Bommel
Leo staat weer in Den Bommel, waar het droog is (in tegenstelling tot vorig jaar), maar ook nog erg rustig.
Hier interviewde Leo ook nog kort een vrijwillige die het eigenlijk wel leuk vindt om zelf ook mee te doen. Aan de andere kant is het ook leuk om de lopers als vrijwilliger bij te staan en al-met-al is er nog niets van gekomen. En als ze dan ook meedoet, dan wil ze wel de gehele omloop afmaken en niet in estafette-verband...
(19:43) Loper belicht: Eric Wolfert
In het item loper belicht was het dit jaar Eric die als eerste in de uitzending kwam. Eric is 19 jaar oud en heeft de omloop al 3 keer gelopen, de 3 voorgaande deelnames liep hij respectievelijk met de finishtijden 15:39, 12:58 en 11:20 uit. Elk jaar een stukje sneller dus.
"De Omloop is voor mij het sportieve hoogtepunt in het jaar, ik train erg veel om een goede Omloop te lopen. Deels loop ik voor de gezelligheid en voor het plezier maar ik ben door de jaren heen wel een stukje fanatieker geworden waardoor ik toch probeer om met de Omloop, de mooiste tocht van het jaar voor mij, het maximale resultaat eruit te halen, en dat komt er dus eigenlijk wel op neer dat ik vroeg binnen wil zijn. Maar mijn instelling is wel dat uitlopen de hoogste prioriteit heeft en op het tweede plan de tijd die daaraan vast zit. Het is puur voor mezelf dat ik snel loop, voor een ander die 6 uur binnen komt heb ik minstens net zo veel respect!", zo gaf Eric voor de uitzending al aan.
In de uitzending vroeg Jan v.d. Nieuwendijk hoe het kwam dat hij al zo jong begonnen is met de omloop, Eric gaf hierop als antwoord dat z'n vader ook al met de omloop mee deed en hij dus zo het omloop-virus overgesmet had. "Het is zo'n mooi evenement, dat moet ik ook even doen", was de gedacht.
Op dit moment loopt Eric al lekker vlot door, maar het uitlopen is het belangrijkst en als het dan lekker gaat komt de snelle tijd vanzelf wel. "Het mooiste is altijd weer de prestatie die je weet te bereiken."
(18:57) De 21e omloop weer van start
De 21e omloop van Goeree-Overflakkee is weer van start gegaan. Dit jaar zijn de lopers weggeschoten door Richard Groenendijk, die het erg kort hield. Hij wilde eigenlijk nog wat over de goede doelen vertelen, maar dit was reeds gedaan door de voorzitter. Richard zal overigens ook een klein stukje meelopen in de geest van Joop Keuvelaar en voor de Stichting ALS.
Met de woorden: "Heel veel succes en tot morgen" werden de lopers even voor zeven uur weggeschoten, met een startpistool dat deze keer wel in één keer werkte...