Zoals ieder jaar zijn er ook dit jaar weer een aantal goede doelen gekozen waar men voor kan gaan lopen. Deze keer is er, net zo als voorgaande jaren, één groot goed doel en zijn er drie eilandelijke goede doelen. Het grote goede doel is dit jaar 'NebasNsg', een organisatie die sportmogelijkheden voor mensen met beperkingen mogelijk maakt.

De 3 eilandelijke doelen zijn:

NebasNsg

NebasNsg is de Nederlandse sportorganisatie voor mensen met een beperking. De organisatie cre‘ert en waarborgt sportmogelijkheden voor hen. Want sport draagt bij aan het welzijn van mensen. Iedereen, ook mensen met een beperking, moet de mogelijkheid krijgen om te sporten. Het uitgangspunt van NebasNsg daarbij is:

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.

In veel gevallen kan gesport worden volgens de gebruikelijke spelregels maar soms gebeurt dat vanuit een rolstoel of is aangepast materiaal nodig. Zo fietst iemand die niet (goed) kan zien op een tandem met een piloot voorop. Bij sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking is goede begeleiding vaak nodig. Voor sporters met een chronische aandoening is het belangrijk aandacht te besteden aan de intensiteit van de sport. En als het startpistool niet gehoord kan worden, wordt gebruik gemaakt van vlaggen of een lichtsignaal. Voor ieder is wel een passende activiteit te vinden die plezier geeft en goeddoet.

De Regenboog

Kinderdagcentrum 'De Regenboog' in Middelharnis, een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep, biedt dagbesteding aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke en/of een meervoudige handicap. In het kinderdagcentrum worden alle aspecten van de ontwikkeling gestimuleerd en in stand gehouden zodat de kinderen zich optimaal kunnen ontplooien.

'De Regenboog' bestaat uit 3 groepen, de kinderen worden ingedeeld in de groep die het best past bij hun hulpvraag, ontwikkelingsniveau en hun leeftijd. Aan de hand van observaties wordt bekeken wat de hulpvraag van het individuele kind is, verder worden op deze manier ook de mogelijkheden van het kind vastgesteld.

Het kinderdagverblijf biedt verder ook zaterdagopvang aan, dit wordt onder andere georganiseerd voor kinderen die ook het dagcentrum bezoeken. Maar ook kinderen van buitenaf, die bijvoorbeeld op een ZML-school zitten, zijn hier van harte welkom. Op deze dagen staat de gezeligheid en het samenzijn centraal, de activiteiten bestaan bijvoorbeeld uit knutselen, koekjes bakken en spelen.

Verder wordt er ook nog zomeropvang aangeboden, dit is opgezet om kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap opvang te bieden tijdens de zomervakantie. Het karakter van de zomeropvang is vooral ontspanning. Daarbij kijken we wel naar het bieden van structuur als het kind dit nodig heeft.

Stichting Boog Ooltgensplaat

De Stichting Boog, die begin 2004 is opgericht heeft tot doel het behoud van de monumentale en karakteristieke panden in Ooltgensplaat. Zodat men op deze manier het aanzicht van dit dorp verbeterd en ook in stand houdt.

Het speerpunt is natuurlijk het raadhuis aan de Kaai, dat gebouwd is in de zeventiende eeuw en daarmee meteen en belangrijkste monument van de het dorp is. Wie vanaf 'zee' het dorp nadert, ziet het raadhuis hoog oprijzen aan de einder. Het staat dan ook op het hoogste punt, op de dijk. Aan de ene zijde daalt de Kaai af naar de haven, aan de andere kant daalt de Voorstraat af naar de kerk, die op zijn beurt wordt omzoomd door de woningen aan de Kerkring.

Dit gebouw wordt beheerd door de vrijwilligers van Stichting Boog, zij maken het mogelijk dat er tgegenwoordig in het raadhuis exposities georganiseerd worden. Verder kan men er ook feesten en partijen organiseren.

Stichting Vakantiewoning voor gehandicapten

De Stichting Vakantiewoning Gehandicapten -onderdeel van de Lionsclub Goeree-Overflakkee- exploiteert op niet-commerciële basis een schitterende vakantiewoning op het Noordzeepark in Ouddorp: "de Leeuw-Inn".

Sinds het begin van de jaren zeventig stelt de stichting zich ten doel mindervaliden en hun familieleden c.q. begeleiders een betaalbare vakantie te kunnen bieden in een perfect geoutilleerde woning, in een normale omgeving zoals een vakantiepark. Door inspanningen van de Lions op dit prachtige eiland -die de zorg voor deze zeer moderne woning tot hun kernactiviteit hebben gemaakt- en door sponsoring en giften, wordt de mogelijkheid geboden in een veilige omgeving te recreëren.