(20:00) De Credits!!!

Radio Goeree Lokaal wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio mogelijk maakten waren:

Tim Hoek, Daniël Bom, Nellie van Splunder, Edwin van 't Geloof, Wim de Valk, Simon Voortman, Bianca van Splunder, Kees Grinwis, Leo Troost, Annefiet van Duyvenvoorde, Siem Schutte, Ron van Splunder, Hans van Splunder, Jan v.d. Nieuwendijk, Leander van Splunder, Kees den Eerzamen, Claudia Hoek, Dirk Heerschap, Adri van der Linde en de medewerkers van TV-Goeree en natuurlijk niet te vergeten Roger Fletscher en Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclame spots en het OmloopNieuwsRadio 2008 jingle-pakket.

Verder wordt de medewerking van de lopers die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Pieter den Eerzamen, Hans Phylipsen, Leander van Seeters, Bram van Oostenbruge en Annick Schavemaker die dit jaar voor de 5e (en laatste) keer mee deed met de kinderomloop.

Natuurlijk bedankt het bestuur van de stichting Radio West Goeree-Overflakkee en de programma-staf van Radio Goeree Lokaal de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 19e omloop van Goeree-Overflakkee.

Zeven uur - en toen was de 19e omloop weer ten einde.

De laatste loper die de finish gepasseerd is, dat is een deelneemster van een estafette-team. Het gaat hier om het team "'s Gravemade Duo Bouw 1" met nummer 2041.

De laatste individuele loper die de finish gepasseerd is, dat is dhr. G. Terlouw uit Bleskensgraaf, gemeente Graafstroom. Hij passeerde de finish om 18:53 - zeven minuten voor de deadline die de organisatie voor de 107 kilometer gesteld had.

Uiteindelijk zijn er 312 lopers gefinished en zijn er 153 uitvallers geregistreerd, waardoor er een uitvalpercentage van ongeveer 30% is.

(18:49) De laatste meters

En dan passeert Pieter den Eerzamen de finish, met nog minder dan 15 minuten voor dat de laatste loper binnen mag komen komt Pieter den Eerzamen de finish over.

(18:46) Rondje Eiland door Kees & Pieter

Inmiddels zijn Kees den Eerzamen en Pieter, die 110 kilometer achter zich heeft op weg naar de finish. Pieter geeft aan dat het nu goed gaat.

(18:39) Pieter den Eerzamen nadert de finish

Pieter den Eerzamen, die meerdere malen aan het woord geweest is in "Loper belicht", is inmiddels op ruim 500 meter tot ruim 1 kilometer aangekomen vanaf de finish. (Afhankelijk van de verslaggever Leo of vader Kees). Pieter geeft aan dat het nu helemaal goed komt, maar hij had ook verwacht dat hij de finish wel gaat halen. Pieter had dan ook 400 kilometer getraind voor het halen van de finish.

(18:30) Op weg naar de finish

Inmiddels zijn we aangekomen in het laatste uur van de omloop, toch komen er nog steeds lopers binnen. De meeste deelnemers vonden het een geweldige ervaring, opmerkingen als "Het was heel geslaagd", "Ik vind het super" en "Een hele mooie dag" waren regelmatig in de uitzendig te horen.

Met nog 35 minuten te gaan zijn er 272 lopers gefinished en zijn er ruim 153 uitvallers geregistreerd.

(18:16) Finishnieuws door Kees den Eerzamen

Bij de finish staat voor RGL verslaggever Kees den Eerzamen, hij ziet diverse mensen de finishlijn passeren. De leeftijden variëren daarbij van 15 jaar voor een van de jongste deelnemers tot 67 jaar voor deelnemers die tot de oudere categorie behoren.

(18:10) Finish belicht

De aflopen uren was Hans Phylipsen aan het woord in het item "Loper Belicht", inmiddel heeft hij bijna de finish bereik en loopt al op het verharde deel voor de finish lijn. Hij zal dus zo tussen 18:10 en 18:15 de finishlijn gaan passeren.

Hij zal dan samen met de estafette lopers van "De Strompelaars", die zo aardig geweest waren om voor de finish op Hans te wachten. Dit zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat Hans de finishlijn passeerd, want hij is van plan om volgend jaar weer mee te doen.

Goereese statistiekjes

Een uur geleden hadden we een overzicht met menzen die gefinished waren, in dat lijstje ontbrak dhr. C.J. Boshoven (378) die om 15:59 gefinished was. In de tussentijd is er ook weer een estafette-team gefinished dat is het team met de naam "Soelen Zorgsaam" uit Goedereede (startnummer 2022).

(17:41) De laatste lopers bij Galathese Haven

Leo Troost is nog steeds aanwezig bij de Galathese Haven. Er komen daar nog diverse lopers aan, maar dat zijn echt de laatste. Je kunt wel zien dat de laatste lopers het ook erg moeilijk hebben, want ze "strompelen" als het ware naar de finish. De laatste loper is inmiddels ook gearriveerd, dat is Angela Braber uit Oude Tonge met startnummer 512.

De laatste loper is dus op tijd aangekomen bij Galathese Haven, want de post gaaat om 17:51 dicht, terwijl Angela om 17:36 aangekomen is bij de post. Achter de laatste loper rijdt natuurlijk de bezemwagen, die hopelijk niet veel lopers op zal moeten gaan "vegen".

(17:22) Blommekes bij de finish

Onze verslaggever Wim de Valk is nog steeds aanwezig in Ooltgensplaat bij de finish. Hij ziet daar veel mensen met bloemen lopen die bedoeld zijn voor de deelnemers aan de omloop.

Tussen de lopers die de finish haalden waren ook L. Schaap en P. Schaap uit Papendrecht die de toch heel erg mooi vonden, hoewel het strand wel als erg zwaar werd ervaren omdat men door het mulle zand moest lopen. Ook vond men de hoosbuien erg vervelend, men gaf inzake het weer gelijk een pluimpje aan de vrijwilligers - omdat er snel een plastic zak versterkt werd, die man tot een sort regenjas kon improviseren.

(16:54) Goereese statistiekjes

Uit de gemeente Goedereede zijn er ook diverse deelnemers die meegelopen hebben, eventueel in estafette-verband. Hieronder ziet U een kort overzichtje van de deelnemers en de finishtijden:

NummerDeelnemerAankomsttijd
137G.P. van Dam13:16
296C.A. Keijmel15:59
104K. Nuij16:00
86M. Westhouve-Krijger16:19
2042Breen - De Ouwdurpers14:20
2012Maliepaard AHIS14:35
2039Man. AH Ouddorp15:12
2001Diependorst - De Ark 115:50

(16:42) Leander van Seeters belicht

In het item loper belicht was deze keer Leander van Seeters aan het woord, hij liep toen net voor Galathese Haven en vond het laatste stuk wel erg zwaar. Toch verwacht hij wel op tijd binnen te zijn, zo rond half zeven.

Na de finish gaat hij niet direct naar huis, hij is van plan om nog even te blijven kijken naar de verrichtingen van de lopers die nu nog achter hem lopen. Daarna gaat hij naar huis om lekker te gaan genieten van een welverdiende avond- en nachtrust.

(16:31) Galathese Haven

Leo Troost is inmiddels aangekomen in Galathese Haven, alwaar al zo'n 215 lopers gepasseerd zijn, er moeten dus nog ongeveer 90 deelnemers langs deze post komen.

In de verte zijn de lopers al wel te zien op de dijk, maar het zal volgens Leo nog even duren voor dat deze bij post 21 aangekomen zijn.

(16:25) Kees en Pieter

Verslaggever Kees den Eerzamen even in gesprek met zijn zoon Pieter, die de omloop loopt en ook al meerdere malen in ons item "Loper Belicht" aan het woord geweest is.

Pieter geeft aan dat het nu prima gaat, hoewel hij net voor Herkingen wel even een dipje had. Dat dipje kwam niet van de weersomstandigheden of de weg, maar meer vanuit z'n eigen lichaam. Inmiddels gaat alles prima en zal Pieter tussen 18:30 en 19:00 uur de finishlijn gaan passeren, hij zal voor de omloop dus bijna de gehele beschikbare tijd gebruiken.

(16:13) Finishnieuws door Wim de Valk

Inmiddels zijn ongeveer 90 mensen aangekomen bij de finish in Ooltgensplaat, de lopers die tot op heden aangekomen zijn hebben nog een goede stemming. De lopers die nu echter aankomen die zien er minder fris en fruitig uit, waardoor gelijk de stelling 'hoe later binnen, des te meer men even op zich zelf wil zijn' bewaarheid wordt.

Er zijn ongeveer 90 mensen geregistreerd in Ooltgensplaat, daar staan helaas ook uitvallers tegenover. Het aantal uitvallers is inmiddels opgelopen tot 152 stuks, hetgeen volgens de statistieken van de omloop-site 29,8% van het totaal is.

(16:00) De post 'Oude Tonge' gaat bijna sluiten

Leo Troost is nog steeds aanwezig in Oude Tonge, alwaar op dit moment al zo'n 310 lopers gepasseerd zijn. Dat zijn er een paar meer dan in Herkingen, maar daar zal waarschijnlijk niet iedereen geregistreerd zijn. De organisatie verwacht nog ongeveer 5 lopers voor dat de post om 16:11 uur zal gaan sluiten.

De zware punten in de omloop zullen ondertussen wel bekend zijn, maar iedere keer weer geven bijna alle deelnemers aan de het vooral zwaar is op het strand van Ouddorp en ook het lopen in de regen wordt als zwaar ervaren.

De omloop mag als een lokaal evenement begonnen zijn, inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal evenement waar ook Belgen en Duits-sprekende lopers aan deelnemen, zo merkte Leo toen hij een van de lopers aansprak.

(15:51) Verslag vanaf Lodewijkseweg

Kees den Eerzamen is inmiddels aangekomen bij de post Lodewijkse weg die zich op 96,5 kilometer bevind, de lopers die hier aankomen moeten dus nog ongeveer tien kilometer lopen.

Op het moment dat Kees in de uitzending was kwamen bij de post de lopers Leander van Seters en Hans Phylipsen, bekend van ons item "Loper Belicht", voorbij. Ook kwam dhr. A. Zoon weer voorbij, hij had de omloop al wel uitgelopen, maar loopt nu samen met zijn vrouw (waardoor hij de laatste kilometers dus nog een keer loopt).

Sommige lopers hebben het helemaal gahad en lopen eigenlijk "op karakter". Sommige lopers zien er echter uit dat ze nog maar net gestart zijn, hoewel men toch de hele omloop gelopen heeft - de oorzaak moest volgens de deelneemster gezocht wordt in het feit dat ze af en toe uitrust en dan moet je extra hard lopen om wel op tijd binnen te zijn.

(15:41) Loper belicht: Hans Phylipsen

Hans Phylipsen was weer aan het woord in het item Loper Belicht, tot op heden valt het niet tegen. Dat hij niet door Oude Tonge moet lopen vindt hij eigenlijk wel fijn, anders zie je op een aantal meters de lopers voor je lopen en moet je een hele omweg door Oude Tonge maken.

Hij ziet niet echt meer op tegen eventueel lastige stukken in de route, zoals bijvoorbeeld de dijk voor Ooltgensplaat, waar hij volgens de live statistieken zo rond 18:00 uur zal passeren. Hij zal daarbij overigens niet meer "De Strompelaars" oplopen of inhalen, dat is ondertussen een wedstrijd tegen een wedstrijd geworden en Hans laat zich dan niet gek maken. Het halen van de finish is dan veel belangrijker.

Toen onze presentator vroeg hoe Hans de publieke belangstelling ervaren had, gaf hij aan dat deze dit jaar wel magertjes was. Volgens hem moet dit o.a. gezocht worden in het feit dat er minder mensen van het eiland zelf meedoen.

(15:22) Wim's finishverslag

Bij de finish heeft Wim de Valk inmiddels zo'n 40 tot 50 lopers zien passeren, waaronder de deelnemers van het estafette-team "Man Albert Heijn Ouddorp.2" uit (juist ja) Ouddorp.

Het is gezellig druk in 'De Plaat', waar de lopers druppelsgewijs binnen komen. Er zijn veel belangstellenden die wachten op de deelnemers aan de (estafette-)loop, soms met bloemen zodat de deelnemers niet alleen in het zonnetje maar ook in de bloemen gezet worden.

(15:09) Oude-Tonge bekeken door Leo

Verslaggever Leo Troost is inmiddels aangekomen in Oude-Tonge, waar al weer aardig wat lopers aanwezig en gepasseerd zijn.

Een van de (estafette-)lopers die aanwezig is dat is Hans Phylipsen jr., hij wacht op z'n vader (die regelmatig aan het woord is in Loper Belicht) zodat hij de laatste kilometers samen met zijn vader en de overige lopers van "De Strompelaars" kan lopen. Tot op heden gaat het nog steeds goed met Hans sr. en is de finishlijn nog steeds in zicht.

(14:45) Korte impressie vanaf de finishlijn

Wim de Valk is nog steeds aanwezig bij de finish in Ooltgensplaat, daar komen nog niet veel lopers binnen (hoewel dat na 16:00 uur wel anders zal worden)

Toch arriveerde er wel een loper, dat is Leo de Jong uit Dirksland. Hij gaf aan dat het slecht ging, omdat hij niet geoefend had. Als je dan tien minuten over halfdrie binnen komt dan heb je toch een mooie presentatie neergezet.

(14:40) Loper belicht: Pieter den Eerzamen

In het onderdeel loper belicht was het weer de beurt aan Pieter den Eerzamen om ons van informatie te voorzien. Tot op heden gaat het goed met Pieter en hij zal de finish dus wel gaan halen. Hij dacht niet dat hij blaren opgelopen had, maar durfde ook niet te kijken...

Om de omloop succesvol te lopen heeft Pieter onder andere de vierdaagse van Nijmegen gelopen, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken vindt hij de omloop tot op heden gemakkelijker dan de vierdaagse. Naast het oefenen met o.a. de vierdaagse is het verder belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt en goed eet tijden de omloop, zo had Pieter van zin vader begrepen (dat is onze verslaggever Kees den Eerzamen, die 'm o.a. deze nuttige tips gaf).

Finish informatie

Inmiddels zijn weer diverse lopers de finishlijn gepasseerd, dat zijn:

A. Stevens (M), A. van de Vrie (M), C. Brasser (M), C. de Jong (M), C. Mestdagh (V), Daan van den Broek (M), E. van Wijngaarden (M), G. P. van Dam (M), H. Kwak (M), H. Stheins (M), H.J. van Broekhoven (M), J. Dinnissen (M), J. van Broekhoven (M), J. van Gorp (M), J.C. Westerhoff (M), J.E.J van der Zandt (M), J.H. Wolfert (M), L.J. Stolk (M), M.L. Minheere (M), P. v d Kroft (M), Piet Rosenhart (M), r meijers (M), R. Schoors (M), R. Weverbergh (M), R.E.J.M. Cuijlits (M), Theo van Mullekom (M), van loon de Jong (T), Verheul Financieel Advies (T), W. Dekkers (M)

(14:21) Een verslag vanaf 'De Hoek van Sint Jaepe'

Onze verslaggever Kees den Eerzamen is inmiddels aangekomen bij 'De Hoek van Sint Jaepe', de lopers die hij hier nu ziet passeren hebben allemaal een blik van 'wij halen de finish (gemakkelijk)'.

Hij komt daar ook diverse belangstellenden tegen, waaronder een oude bekende namelijk de vrouw van Hans Phylipsen die straks de laatste kilometers samen met hem en het estafette-team "De Strompelaars", waar ze zelf bij hoort, zal gaan lopen.

(14:13) De finishlijn bekeken door Wim de Valk

Op het moment dat Wim in de uitzending kwam, was het erg rustig bij de finish. De meeste kinderen waren reeds binnen en van de deelnemers aan de "grote" omloop is niemand in velden of wegen te bekennen.

Inmiddels zijn alle kinderen gearriveerd, de laatste kinderen zijn door de clowns 'opgehaald' en naar de finishlijn geholpen.

(13:54) De laatste update vanaf de Battenoordse Dijk

Leo Troost is nog steeds aanwezig bij de Battenoordse Dijk, waar toch een redelijk windje waait. De meeste lopers zijn deze post reeds gepasseerd en Leo gaat dan ook onderweg naar de een volgende post om daar voor ons verslag te doen.

(13:43) Wim's finishverslag

Wim de Valk is nog steeds aanwezig bij de finishlijn in Ooltgensplaat, hij komt hier veel deelnemers aan de kinderomloop tegen en natuurlijk de belangstellenden die de kinderen aanmoedigen.

De vader, moeder, broer of zus van sommige van de kinderen hebben soms de omloop al meerdere keren gelopen of lopen zelfs dit jaar mee. Sommige deelnemers aan de kinderomloop denken dan ook nu al na om over een paar jaar de echte omloop te lopen.

(13:37) Loper belicht: Hans Phylipsen

Hans is inmiddels aangekomen bij de Hoek van Sint Jaepe, hij loopt nu een stuk beter dan een paar uur geleden. Op dit moment loopt hij alleen, de estafetteloper die meeloopt in het team "De Strompelaars" loopt op dit moment voor hem, zodat hij een extra doel heeft om naar toe te lopen. De loopster van "De Strompelaars" is namelijk bij Van der Velde eerder dan Hans van start gegaan.

Op het moment van het interview had Hans nog geen last van blaren, hoewel hij zelf aangeeft dat hij daar meestal geen last van heeft. Ook waren de weersomstandigheden tijdens het gesprek goed, het is droog en Hans had de wind in de rug.

(13:29) Standplaats: Battenoordse Dijk

Leo Troost is nog steeds aanwezig bij de Battenoordse Dijk, de meeste deelnemers die hier voorbij komen zijn nog steeds vrolijk en hebben er nog steeds zin in.

Als er al zware stukken in de route aanwezig zijn, dan vinden de meeste lopers het strand zwaar. Hoewel sommigen daar ook weer anders over denken en het strand goed te doen vinden....

Finishstatistieken e.d.

Inmiddels zijn de eerste twintig deelnemers de finishlijn gepasseerd, onder hen bevinden zich ook de eerste vrouwelijke lopers die de omloop met succes volbracht hebben. Dat zijn mevr. J. Bergs om 11:49 en Marianne Roeleveld Verheul die om 12:52 de eindstreep gepasseerd is.

Hieronder vind u een opsomming van de lopers die de finishlijn achter zich gelaten hebben.

A.M. Ju (M), M. van Welie (M), G.M. van Haandel (M), Munck Overkanters (T), A. den Hartog (M), I. Quist (M), a.j. korteweg (M), L. Cornelisse (M), P. Posthuma (M), E. van Oorschot (M), Marianne Roeleveld Verheul (V), M. van den Berg (M), H.J. van Broekhoven (M), J. Bergs (V), J Vervloet (M), A. Zoon (M), Frans Devoght (M), A P Klootwijk (M), S.S. de Jong (M), Theo van Mullekom (M), M. Bruijns (M)

Naast de lopers die de finishlijn wel passeren zijn er helaas ook deelnemers die niet langer meer deelnemen en helaas de omloop vroegtijdig hebben moeten beëindigen, dat aantal nadert inmiddels de 150.

(12:48) Impressies vanuit 'de Plaat'

Zoals al eerder aangegeven is, is Wim de Valk aangekomen in Ooltgensplaat. Hij ziet daar veel deelnemers van de kinderloop binnenkomen, een van hen geeft aan dat hij er "gelukkig" helemaal doorheen is.

Tussen het publiek zijn veel belangstellenden voor de kleine deelnemers aan de kinderomloop, onder hen zijn diverse mensen die voorgaande jaren meegelopen hebben met de omloop en misschien volgend jaar weer bij de deelnemers gerekend kunnen worden.

(12:44) Annick Schavemaker belicht

In het onderdeel loper belicht was Annick weer aan het woord, tijdens het gesprek was ze nog zo'n 2,5 kilometer voor de finish (ze liep bij de windmolens). Ten opzichte van vorig jaar loopt ze ook harder en verwacht rond 13.15 uur binnen te zijn.

Tijdens het lopen heeft ze toch best veel deelnemers aan de kinderomloop ingehaald, want tijdens het vorige gesprek liep ze nog enigszins achteraan.

Voor Annick zal het dit jaar de laatste keer zijn dat ze meeloopt met de kinderomloop, ze heeft dan 5 keer meegedaan met de kinderloop. Op de vraag of ze over een paar jaar mee zal gaan doen met de "grote" omloop, geeft ze als antwoord dat het haar best wel leuk lijkt om mee te doen aan de honderdtien kilometer lange omloop.

Leo's verslag vanaf de Battenoordse Dijk

Leo Troos is inmiddels aangekomen bij de Battenoordse Dijk, alwaar het zonnig, mooi en gezellig is. Na de regen en de wind hebben we nu weer mooi zomerweer.

De meeste deelnemers vinden enige verkoeling wel aangenaam, maar de regen wordt over het algemeen niet erg gewaardeerd. "De regen was pet", liet een deelneemster aan onze verslaggever weten.

(12:24) Het eerste finishverslag

Wim de Valk is inmiddels aangekomen bij de finish in Ooltgensplaat. Hier zijn al enkele lopers voorbijgekomen, maar over het algemeen is het achter de finish nog erg rustig. In de Voorstraat is het echter al wel gezellig druk.

De kinderen die aan de kinderloop meedoen die arriveren echter al wel in grote getale bij de finish en af en toe komt er dan ook nog een loper aan de "grote" omloop binnen.

Een van die deelnemers aan de grote omloop is A. Zoon uit Dirksland, hij was 11:55 binnen. Hij geeft aan dat dat het in het begin wel goed ging, maar dat het vooral zwaar was bij het strand van Ouddorp. Toch weerhield dit hem niet om rond twaalf uur te finishen. Na 107 kilometer heeft hij nog steeds zin om te lopen en dat gaat hij ook doen, hij gaat nu zijn vrouw gezelschap houden die ook de hele omloop loopt maar nu nog bij Oude-Tonge is.

(11:52) Veldverslag Herkingen

Inmiddels zijn er veel mensen aangekomen bij de post Herkingen/Van der Velde, het is binnen nu ook veel drukker dan 1 uur geleden.

De lopers blijven goedgemutst, zo blijkt wel uit de reacties op de vraag hoe het gaat: "Tot nu toe gaat het prima!"

(11:44) Loper belicht: Leander van Seters

In het onderdeel loper belicht is deze keer Leander van Seters aan het woord. Hij loopt op dit moment ongeveer zeven kilometer voor Herkingen, tot op heden is de omloop goed bevallen en hij is van plan om het -ondanks de blaren dit jaar- volgend jaar weer te doen.

Zo als het er nu naar uitziet zal Leander de omloop met succes af gaan ronden, het is dus geen wonder dat hij van plan is om volgend jaar weer mee te doen. Toch zal hij dan wel proberen om meer te trainen op de dijken en niet alleen op het asvalt.

Korte statistieken

Inmiddels zijn er 2 lopers die de finishlijn gepasseerd hebben, tot op heden zijn ze de enige die de met succes achter zich hebben. Helaas zijn er ook diverse uitvallers, op dit moment zijn er 136 uitvallers geregistreerd (26,7% van het totaal). Bij die 136 uitvallers zijn ook 3 mensen uit de gemeente Goedereede, zij zijn echter tot op heden de enige personen uit onze gemeente die helaas hebben moeten stoppen.

(11:18) Leo's verslag vanaf de Diederiksweg

Inmiddels is een groot aantal lopers de post 'Diederiksweg' gepasseerd, toch zijn er toch diverse lopers die nog bij de post aankomen.

Het is wel regenachtig en winderig geweest, dat kost meer energie liet een van de lopers weten. "Als de regen maar op houdt", liet een deelnemer die nu voor de 8e keer loopt Leo weten, dan vind men een kleine regenbuitje niet zo heel erg.

(11:11) Kees den Eerzamen doet verslag vanaf Herkingen

In Herkingen is het inmiddels prachtig weer aan het worden, er staat een lekker windje en de zon schijnt. Dat het wel anders geweest is, dat liet Kees Boshoven aan onze verslaggever weten: "Het was verschikkelijk die buien", maar Kees is een oudgediende want hij loopt nu al weer voor de 9e keer en weet precies wat hij dan moet doen (schuilen dus).

Dat het dan een uurtje later wordt, dat vindt men niet erg zo liet Ko Nuij weten. Het is nu weer mooi weer en we gaan er voor...

Foto's van Herkingen

Inmiddels zijn er ook foto's van Herkingen beschikbaar via het foto-gedeelte van onze site. De foto's geven een beeld van de weersomstandigheden de afgelopen nacht, maar gelukkig is het droog geworden en zijn er op de buienradar nog geen wolkjes aan de lucht.

Haastige spoed...

De eerste lopers hebben de finishlijn reeds bereikt, de eerste loper die de finish gepasseerd is dat was...

...een oude bekende, Dhr. Posthuma uit Oost-Souburg passeerde om 10:28 de finish. Hij heeft hiermee zijn tijd van vorige jaar verbeterd. Ook vorig jaar was hij de eerst, maar was toen 18 minuten later bij de finish.

Ook nummer 2 is inmiddels bij de finish aangekomen, om 10:33 passeerde dhr. M. van Welie uit Rotterdam de finish.

(10:35) Annick Schavemaker in het zonnetje

In het onderdeel loper belicht was het ditmaal Annick Schavemaker uit Goedereede die in de uitzending gehaald werd. Zij loopt mee met de kinderloop en het is voro haar de 5e keer dat ze mee doet.

Tot op heden gaat het lopen haar best goed af, toch zegt ze dat ze niet echt getraind heeft. Tijdens de vakantie heeft is ze echter op loopvakantie geweest en heeft als training in de bergen gelopen soms wel 6 uur op een dag.

Op dit moment loopt ze samen met haar vader en een vriendin en haar vader. Vorig jaar was ze rond 13.30 binnen en zal proberen om dit te verbeteren.

De post Herkingen beschouwd door Kees den Eerzamen

In Herkingen komt Kees diverse mensen tegen, niet alleen uit Nederland maar ook uit België. De stemming zit er bij de meeste deelnemers zit te stemming er goed in.

De lopers zijn meer geïntereseerd in een goed parcours dan in goed weer. De regen vindt men dus geen probleem, maar men is uiteraard wel blij met het zonnetje. "Van het ene uiterste in het andere uiterste," merkte een van de lopers op over de weersomstandigheden.

(10:27) Hans Phylipsen belicht

In het onderdeel loper belicht was het deze keer de beurt aan Hans Phylipsen, op het moment dat hij in de uitzending was hij voorbij de post 'Ingang slikken'. De slikken vallen tot op heden best wel mee, maar de dijk tussen Stellendam en de ingang Slikken was best wel zwaar.

Het stuk tussen Stellendam en de ingang van de slikken was echt afzien, "Het leek wel schaatsen." Maar inmiddels is dat achter de rug en is Hans onderweg naar de uitgang van de Slikken en als hij dat gaat halen dan is hij van plan om de omloop ook echt uit te lopen.

Hans loopt samen met het estafette-team "De Strompelaars", dat is wel fijn. Als je dan denkt over stoppen dan helpen de estafette-lopers je weer op weg. Tussen Stellendam en de Slikken had Hans die ook nodig.

(10:10) Post: Diederiksweg

Leo Troost is inmiddels aangekomen bij de post Diederiksweg, de lopers die hier aangekomen zijn blijven toch vrolijk ondanks de regen. Het zonnetje schijnt nu en de wandelaar houden de moed er nog steeds goed in.

(09:57) Hans' verslag vanaf Herkingen

Het is in een rustig Herkingen inmiddels bijna droog geworden, er zijn nog niet veel lopers die Herkingen gepasserd zijn (hoewel er ook mensen zijn die al een aantal posten verder zijn). Ook qua publiek is het nog niet erg druk, hoewel er wel veel tassen met droge kleding klaar staat - zodat de lopers na een natte nacht toch weer droge kleren aan kunnen trekken.

De regen is natuurlijk vervelend, maar men heeft nog meer last van natte dijken: "De dijken, daar wordt je gek van", zo liet een deelnemer aan Hans weten - het ging daarbij vooral om de nattigheid van de dijk.

Hoewel je als verslaggever zou denken dat het natte weer door iedereen een last is, zijn er wel degelijk mensen die het lekker weer vinden. "Ik vind het heerlijk weer, het loopt ideaal", waarbij men aangaf dat de luchtvochtigheid ideaal is.

(09:25) Pieter den Eerzamen in het zonnetje

Inmiddels is het bij de studio weer even droog geworden en is het enigszins zonnig geworden, dus leek het ons een goed idee om Pieter den Eerzamen weer eens in het zonnetje te zetten in het item Loper Belicht".

Tot op heden gaat het voor hem prima, hoewel hij wel last gehad heeft van het regenachtige weer. Zo zijn z'n schoenen e.d. nat geworden, hij had zich -volgens eigen zeggen- ook niet heel erg goed voorbereid op nat weer. Inmiddels heeft hij echter droge kleding aan en heeft nu ook regenkleding aan (dat loopt gelukkig niet zwaarder) om voorbereid te zijn op typisch Nederlands weer.

Tot op heden vond Pieter het nergens afzien, het strand liep heerlijk en de route over het strand was goed aangegeven (i.v.m. het gevaarlijke slib onder het zand). Zo als het er nu naar uitziet zal Pieter tussen 18.00 en 19.00 uur de finishlijn gaan passeren, hij zal dus bijna 1 dag in touw zijn...

(09:15) En toen was het weer Slikken

Volgens verslaggever Hans van Splunder is het bij de Slikken weer verschikkelijk, het is nu echt afzien voor de lopers en dat natuurlijk vanwege het nattige weer. De lopers worden moe en krijgen last van (spier)pijn e.d.

De lopers zijn daarentegen wel goed voorbereid op het natte weer, dat meer regel dan uitzondering aan het worden lijkt in Nederland. Vrijwel iedereen heeft wel regenkleding bij zich, de mensen die slechts in een shirt lopen vormen een uitzondering - hoewel deze er wel zijn. "Mijn jas kan niet nat worden", vertrouwde een loper Hans toe ", want die ligt thuis..."

Het Weer

Hiernaast ziet u een momentopname van de buienradar van 08:35, het is nog erg regenachtig boven Goeree-Overflakkee.

Voor de lopers ziet het er verder nog niet erg hoopvol uit, maar na regen komt wel zonneschijn. Hoewel vanmorgen regen en zonneschijn ook wel door elkaar gemixt is...


(08:45) Leander van Seeters belicht

In het onderdeel Loper Belicht was het deze keer de beurt aan Leander van Seeters, ondanks de regen kijkt hij nog steeds positief tegen deze omloop aan en hoopt de finish wel degelijk te gaan halen. Tot op heden gaat het goed, hij heeft de wind in de rug dus dat levert geen problemen op.

Bij Port Zélande had hij wel last van blaren en ging toen verkeerd lopen, daardoor kreeg hij last van spierpijn. Eenmaal aangekomen bij Port Zélande is hij hier voor verzorgt, op de vraag wat hij het mooiste stuk vond van de omloop was het antwoord dan ook Port Zélande. Of dat nu was vanwege de (gezellige) drukte of de verzorging of het rusten - dat laten we maar in het midden.

(08:30) Loper belicht: Hans Phylipsen

Op het moment dat Hans Phylipsen aan het woord was in het onderdeel loper belicht was het best regenachtig en had men last van de wind. Gelukkig kan je hiertegen wapenen door een regenjas aan te doen, nu heeft Hans hier wel een hekel aan, maar tegenwoordig maken ze die dingen zo dat je er niet in gaat zweten.

Het lopen gaat tot op heden "in principe goed", maar vanwege de regen is het wel glibberen en glijen op de dijk.

De mooiste omgeving vind Hans toch wel stelling bij het Havenhoofd en de duinen bij Ouddorp, hij geniet daarbij vooral van de rust en de natuur. Het lastigste deel van de omloop zit voor Hans in het stuk van D'n Diek naar 't Sas, daar loop je dan voor het eerst in het donker en dat is best lastig. Hij is daar ook de eerst keer uitgevallen, hetgeen het ook psychisch lastig maakt.

Ook nu loopt hij nog steeds samen met zijn vrouw die meeloopt in estafette-verband in het team "De Strompelaars".

(07:54) Hans van Splunder bij de Ouddorpse haven

Het wordt weer lichter, en ook de mensen waar Hans mee praatte zijn weer enthousiast! Tenslotte is die regen maar een beetje water, en de meeste druppels vallen toch naast je!

(07:46) Loper belicht: Leander van Seters

Leander gaat richting Ouddorpse haven en verwacht daar met een minuut of 10 aan te komen. Ondanks de blaren gaat het wel weer, al had hij eerst het idee om bij Port Zelande ermee te stoppen. Goed dat 'ie het niet gedaan heeft, want nu het ingelopen is, gaat het weer en gaat 'ie voor de finish!

(07:26) Loper belicht: Hans Phylipsen bij de ingang van de Preekhil polder

Hans heeft momenteel slecht weer en schuilt bij de tent van de organisatie. Verder gaat het best nog goed met hem, wel hier en daar wat pijntjes, maar hij gaat gewoon door. In de hoop op beter weer gaat hij zo weer verder.

(07:09) Hans van Splunder staat nog bij de ingang van de Preekhil polder

Het wordt steeds regenachtiger, met flinke wind, zodat het echt erg koud wordt. Hans verwacht bij de Ouddorpse haven daarom weer meer uitvallers. Daarvan zijn er momenteel 75 van genoteerd.

(06:45) Loper belicht: Leander van Seters

Het gaat weer wat beter. Inmiddels 2 blaren laten prikken, dus het is even afwachten hoe het blijft gaan. Er komen donkere wolken aan, en ook hier in de studio horen we af en toe een donderslag. Het blijft dus spannend wat we vandaag voor weer krijgen.

(06:39) Hans van Splunder staat bij de ingang van de Preekhil polder

Het begint weer harder te regenen en de wolken worden donkerder...
Ondertussen is ook het raadsel van de uitvallers opgelost. Leek het er eerst op dat er al rond de 110 mensen uitgevallen waren, later werd dat opeens 'teruggeschroefd' naar rond de 70. Blijkbaar waren bij de 110 uitvallers ook de 48 mensen die niet gestart zijn, geteld. Die worden nu niet meer meegeteld.

(06:24) Loper belicht: Hans Phylipsen

Hij vondt het strand 'goed slecht'! Bij Port Zelande weer helemaal op adem gekomen, hij verwacht (als alles zo blijft gaan) de omloop wel uit te lopen. Ook de telefoontjes vanuit de studio, aanspraak van vrienden en bekenden helpen je er doorheen.

(05:55) Hans van Splunder is nog steeds bij Port Zelande

De lopers stromen nu binnen.
Twee mensen van de Landmacht, niet met de volledige bepakking, vonden het strand zwaar, vooral de wind! Ze zijn nog steeds vol moed en in afwachting van het publiek, 'want daar krijg je altijd een hoop energie van'.
Er zijn ondertussen ca. 110 mensen uitgevallen.

(05:27) Hans van Splunder is bij Port Zelande

De lopers druppelen binnen voor eten, drinken en verzorging. Gelukkig hoeven er eigenlijk geen blaren geprikt te worden, de EHBO heeft het erg rustig. De lopers die Hans sprak vonden het strand goed te doen en goed aangegeven en hopen de omloop uit te lopen.

(04:47) Loper belicht: Pieter den Eerzamen

Hij loopt nog op het strand. Hij verwacht bij Port Zelande even pauzeren en daarna weer vrolijk verder te lopen. Zoals het nu gaat, hoopt hij de omloop uit te lopen.

Loper belicht: Leander van Seters

Leander is net voorbij de vuurtoren en begint spierpijn te krijgen. Gelukkig kan dat bij Port Zelande gemasseerd worden, en met de aangevraagde muziek moet dat toch genoeg zijn om hem uit z'n dipje te halen!

Hans van Splunder staat nog steeds op de strandtent

Hans had een gesprek met mensen die van het strand afkwamen, het losse zand en de vele wind waren zwaar, maar het goede doel (het ziekenhuis) maakt het toch waardevol. Ook deze mensen zouden het leuk vinden om dit deel van de omloop eens bij daglicht te lopen, voorstellen daarvoor lopen uiteen tussen het 'de andere kant op' lopen (vanaf de Plaat richting de Slikken) of het starten vanaf de vismijn.

(04:04) Hans van Splunder staat op de strandtent

De reacties van de lopers wisselen nogal. De een vindt het strand verschrikkelijk, de ander komt er lachend vanaf. Er zijn intussen ca. 120-130 mensen richting Port Zelande gelopen.

(03:43) Hans van Splunder op het strand

Er zijn nu een kleine 70 mensen van het strand af gekomen, Hans is heel benieuwd hoe de situatie op het strand was geweest, want bij de uitgang van het strand was het droog. Een van de lopers die voorbij kwam had op het strand een klein buitje gehad. Verder was het mooi wandelweer.

Loper belicht: Pieter den Eerzamen

Het gaat nog steeds goed met Pieter, hij gaat het strand op, en heeft nog geen last gehad van blaren. Goede voorbereiding is voor Pieter: veel trainen, regenkleding en een voedselpakketje.

(03:06) Verslag van Leo Troost vanaf de Kwade hoek

Leo mist veel lopers vanuit de gemeente Goedereede, waaronder bv. mw. Veneman. Zij had vorig jaar haar 10e omloop gelopen, en hield het daarna voor gezien.
Inmiddels zijn er tot nu toe 79 uitvallers.

(03:02) Loper belicht: Leander van Seters

Hij liep tijdens het interview net het strand bij de reddingsbrigade op. Het is voor Leander de 1e omloop, tot nu toe bevalt het prima, al weet hij nog niet of hij de Plaat haalt, want de hielen doen wat zeer. Het 's nachts buiten lopen is toch wel een bijzondere ervaring, en hij verwacht volgend jaar ook weer van de partij te zijn.

(02:52) Hans bericht vanaf de post Reddingsbrigade

De eerste lopers zijn binnen. Er ligt dit jaar veel bagger op het strand, maar dat is goed afgezet met lampjes. Je moet daardoor wel door het losse zand baggeren, dat kan voor de lopers erg zwaar worden, denkt Hans.

Foto impressie visafslag

Inmiddels is er een foto-impressie vanaf de visafslag beschikbaar. Later zullen nog meer foto's volgen.

In het onderdeel 'Loper belicht' is Hans Phylipsen al meerdere malen aan het woord geweest. Hiernaast ziet u een foto, waarop hij samen met z'n zoon geniet van een welverdiende maaltijd. Na deze maaltijd is Hans echter weer op pad gegaan, nu samen met zijn vrouw, en is ondertussen Goedereede-Havenhoofd al weer gepasseerd.

Uitvallers uit de Gemeente Goedereede

Inmiddels zijn er ook diverse lopers uit de Gemeente Goedereede uitgevallen, dat zijn:

  • Bram van Oostenbrugge uit Stellendam
  • K. Metske uit Ouddorp
  • B. Metske uit Ouddorp

(01:40) Loper belicht: Hans Phylipsen

In het onderdeel "Loper belicht" was dit uur Hans Phylipsen aan het woord. Hieronder een korte weergavevan het gesprek van de presentator Edwin van het Geloof met Hans had.

Op da vraag waarom Hans meeloopt, gaf hij aan dat o.a. de goede doelen een reden zijn. Verder scheelt het ook in het lichaamsgewicht (door de benodigde training) en is het dus ook goed voor de gezondheid, want ook na 10 keer moet je blijven trainen. Hoe meer je traint, des te makkelijker de omloop namelijk is.

Op het moment dat Hans in de uitzending was liep hij net uit de vismijn en was onderweg naar Goedereede-Havenhoofd. Hij doet dit nu samen met zijn vrouw, die meeloopt in estafette-verband in een team dat de "De Strompelaars", tot Stellendam had zijn zoon meegelopen en vanaf Stellendam dus zijn vrouw.

(01:25) Hans eerste impressie vanaf Goedereede-Havenhoofd

De lopers die inmiddels in Goedereede-Havenhoofd aangekomen zijn vinden het tot op heden nog steeds meevallen. Een van hen loopt al voor de 10e keer en ze geeft aan dat het ieder jaar wel weer anders is (hetgeen het voor de lopers interessant houdt).

"Laten we maar kijken of we 'm uitlopen" liet Kees Boshoven aan onze verslaggever weten. Hij gaf verder aan dat het tot op heden hartstikke goed ging.

(01:09) Aflossing van de (nacht)wacht

Annefiet Duyvenvoorde is inmiddels afgelost door Hans van Splunder die voor ons in de nachtelijke uren verslag zal gaan doen. Op dit moment is hij nog aanwezig bij de visafslag, maar gaat -net als de lopers- richting Goedereede-Havenhoofd.

Volgens Hans is het op dit moment lekker weer voor de lopers, op dit moment regent het niet en de temperatuur is precies goed om te wandelen. Als we de radar-beelden mogen geloven zal het de komende tijd ook droog blijven...

(00:58) Uitvallers

Op dit moment zijn er 4 individuele lopers uitgevallen en 2 estafette-lopers die het stokje niet door hebben kunnen geven. Op het totaal valt het aantal uitvallers nog mee, maar het zware stuk (het Ouddorpse strand en verder) moet nog komen.

Annefiet's impressies vanaf de vismijn

Ondanks het idee van de verslaggevers en presentatoren dat het niet echt een fijn loopweer is, denken de wandelaars daar zelf anders over. Een deelneemster geeft aan dat je het al snel (te) warm hebt en dat 't dus belangrijk is om je in laagjes aan te kleden.

Bij de visafslag wordt de warme maaltijd geserveerd en een loper vertrouwde onze verslaggever toe dat 't erg lekker was, dat is natuurlijk erg belangrijk.

Tussen de lopers zitten altijd mensen die 'm al meerdere keren gelopen hebben en die geven aan dat het best lekker loopt, sommige mensen geven daarbij aan dat 't beter loopt dan vorig jaar.

Bij het lopen is het voor sommige deelnemers onvermijdelijk dat ze blaren krijgen, maar men neemt dit voor lief en gaat -na behandeling- toch weer op weg naar de finish.

(00:40) Pieter den Eerzamen in de schijnwerpers

In het onderdeel loper belicht was Pieter den Eerzamen weer aan het woord. Hij geeft daarin aan dat het tot nu toe prima gaat, hij heeft nog geen last van de voeten of andere blessures.

Hij schatte tijdens het gesprek dat hij nog zo'n 3 kwartier lopen van de vismijn af is en denkt niet dat hij de verzorging van het Rode Kruis nodig zal hebben. Hij ziet wel uit naar de warme maaltijd die altijd in de visafslag geserveerd wordt.

Op dit moment loopt Pieter alleen, dat vindt hij wel prettig omdat hij dat z'n eigen tempo kan lopen. Dat lopen doet hij vooral voor de kick om de omloop van Goeree-Overflakkee een keer gelopen te hebben. Verder kom je dan ook op plekken waar je normaal nooit komt of zelfs niet eens mag komen, onder andere de dijken van het eiland.

Zoals hij nu gaat denkt Pieter dat het goed mogelijk zal zijn om de finish te gaan halen, hij waagde zich daarbij echter nog niet aan een voorspelling voor een aankomsttijd in Ooltgensplaat.

(00:29) Korte impressie vanaf de visafslag

Qua publiek is het gezellig druk bij de visafslag en het is er ook erg gezellig. De grote groep lopers moet echter nog komen, tot op heden komen de deelnemers echter druppelsgewijz binnen.

Het publiek is heel gevarieerd, er zijn belangstellenden die het gewoon leuk vinden om de omloop te bekijken en die geen familie/collega's/kennissen hebben die meedoen. Er zijn echter ook mensen die speciaal voor een collega en dan helemaal uit Limburg komen.

De belangstellenden vinden de omloop wel een uitdaging en een prestatie, maar hebben zelf niet de mogelijkheid om mee te doen of hebben geen interesse voor deelname.

(00:19) Leo's laatste verslag vanaf het Dirkslandse Sas

Er zijn nog steeds diverse lopers bij het Dirkslandse Sas, maar de meerderheid heeft deze post reeds gepasseerd. Bij de deelnemers die nog bij 't Sas lopen zit de moed er nog steeds in, ondanks dat men soms al wel last krijgt van de spieren.

De volgende verslagen van Leo zullen vanaf de Scheelhoek gedaan worden, alwaar ruim een kwartier geleden al zo'n 60 lopers gepasseerd zijn.

CPO-Nieuws: Uitvallers, Scanapparaat probleempjes

Helaas heeft het scanapparaat op Middelharnis Havenhoofd niet goed gewerkt en zijn er vele lopers niet gescanned. Op de post Scheelhoek worden de lopers wederom gescanned en dan hopen we dat er niemand meer gemist zal worden!

Tussen Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis is in totaal 1 loper uitgevallen. Op de post Sas is nu de tweede uitvaller geregistreerd.

Dirkslandse Sas in het kort

Leo Troost is nog steeds aanwezig bij het Dirkslandse Sas, daar is de helft van de lopers reeds gepasseerd. De meeste lopers die aan het woord komen die vinden het toch lekker lopen en hebben dus niet direct last van de weersomstandigheden.

(23:51) Standplaats: De Vismijn

Onze verslaggever Annefiet Duyvenvoorde is van de uitgang Scheelhoek verhuist naar de vismijn, bij de uitgang Scheelhoek waren op dat moment nog maar 20 personen gepaseerd. Het peleton moet dus nog komen.

Qua weer is het op zich wel lekker wandelweer, maar het is niet overdreven warm. Het is zo'n 14/15 graden. De lopers denken hier wel verschillend over, sommige mensen lopen in een korte broek en een shirt en andere hebben en lange broek en en trui aan.

(23:45) Bram van Oostenbrugge in loper belicht

Het is voor Bram van Oostenbrugge de 2e keer dat hij meeloopt met de omloop, hij heeft (zoals bij ons radio-overzicht te lezen was) niet echt aan voorbereiding gedaan. De oorzaak van dit gebrek aan voorbereiding moet gezocht worden in het inschrijftijdstip, dat was namelijk pas in juli.

De vorige keer dat Bram meeliep met de omloop was in 2004 en in 2006 had hij zich wel ingeschreven, maar hij was toen verhinderd.

Dat hij zich niet goed voorbereid heeft dat is te merken, want hij hoopt dat hij Stellendam (Visafslag) kan halen. Hij overweegt echter om bij de visafslag uit te stappen, dat was tijdens het gesprek nog zo'n 7 kilometer schatte Bram zelf.

Hij loopt nu in z'n eentje, zodat hij wel in staat is om zijn eigen tempo te lopen. Toch denkt hij er heel sterk aan om bij de vismijn te stoppen, zodat hij volgende week toch nog fatsoenlijk kan lopen.

(23:26) Kort verslag vanaf uitgang Scheelhoek

Inmiddels hebben de eerste deelnemers de 'Uitgang Scheelhoek' gepasseerd, dat zijn dhr. Posthuma uit Oost-Souburg en dhr. Kok uit Spijkenisse.

Tot op heden zijn er nog geen andere deelnemers die deze post gepasseerd hebben, de grote massa moet nog komen.

B-B-Bibberverslag

Onze verslaggever in het veld heeft wel last van de weersomstandigheden, waarop een van de lopers opmerkte "moet je wel doorlopen". Waarop onze verslaggever ook gelijk mee ging lopen met de wandelaars en ook gelijk merkt dat het aangenamer is.

Wat quotes van de deelnemers:

  • Dit is wel zo afwisselen
  • Ik hou er van om hier te lopen
  • (We) komen speciaal naar hier omdat het hier niet verhard is.

(22:56) In je Sas bij Dirksland

Verslaggever Leo Troost is inmiddels aangekomen bij het Dirkslandse Sas, bij de meeste deelnemers zit de sfeer er nog steeds goed in. Toch geven diverse deelnemers, waaronder dhr. van Broekhoven, aan dat men toch iets te hard van stapel gelopen is. Hij gaat dus wat gas terugnemen om de omloop toch helemaal uit te gaan lopen of een poging hier tot te doen.

Verslag vanaf "De Westplaat"

Verslaggever Annefiet Duyvenvoorde is inmiddels aangekomen op de Westplaat in Sommelsdijk. Het merendeel van de lopers is hier ook inmiddels al weer voorbij, we zijn dus een beetje aan het eind van het lopersveld. Er vallen best wel gaten, dit in tegenstelling tot vorig jaar.

Gelukkig is het weer droog geworden en hebben de lopers dus geen last meer van nattigheid uit de lucht...

(22:44) Leander van Seeters in het zoeklicht

In het onderdeel loper belicht was deze keer Leander van Seeters aan het woord, op het moment dat hij in de uitzending was had hij net Middelharnis gepasseerd. De route over D'n Diek was best wel stimulerend en werd dus niet als een last ervaren eerder het tegendeel.

Naast het oefenen tijdens zijn vakantie hat hij ook nog diverse keren een toch gelopen van 20 en 30 kilometer, ook heeft hij geoefend op het strand. Die strandoefening was wel met tegenwind en dan valt het best wel tegen, maar de vooruitzichten voor het strand zijn nu echter gunstig.

Toen onze presentator vroeg waarom Leander zich ingeschreven had voor de omloop gaaf hij aan dat hij voorgaande jaren de lopers o.a. bij de vismijn binnen had zien komen en toen dacht "dat wil ik ook wel". Ook heeft zijn vader twee keer de omloop gelopen, hoewel dat wel 10 jaar geleden is.

Leander geeft verder aan dat hij niet mag klagen tot nu toe, maar hij weet nog niet wanneer hij uiteindelijk de finish zal gaan bereiken. Hij durfde wel te voorspellen hoe laat hij bij het Dirkslandse Sas zou zijn, dat zou rond half twaalf bereikt gaan worden dacht Leander.

(22:23) Een nattig verslag vanaf D'n Diek

Helaas begint het te regenen, waardoor het minder druk wordt op D'n Diek of de mensen kruipen onder een paraplu om droog te blijven. Toch is het nog steeds gezellig in Middelharnis.

De deelnemers zijn hoopvol dat men het haalt en zijn verder voorbereid op het natte weer dat helaas onvermijdelijk is. "Je kunt je er op kleden", was de reactie van een deelnemster toen Leo Troost vroeg hoe men tegen het natte weer aankeek...

(22:14) Een impressie vanuit Middelharnis

De lopers genieten van een heerlijk bakje koffie (eventueel met suiker) en een broodje. Volgens de diverse deelnemers die geïnterviewd zijn is het een perfect wandelweer. Ook de overige omstandigheden vind men prima, hoewel het op de dijken wel oppassen is vanwege de drassigheid.

De diverse deelnemers hebben bijna allemaal geoefend, hoewel de methode verschilt: De ene loopt een vierdaagse en de ander loopt slechts 5-10 kilometer over een langere periode. Sommige deelnemers blijken de omloop eerst te "oefenen" in estafette-verband en lopen dit jaar dan de volledige omloop.

Een kort Diekverslag

Leo Troost is inmiddels aangekomen in het centrum van Middelharnis waar het erg leuk en gezellig is. De lopers krijgen hier een groot applaus van de vele bezoekers die het lopen voor de deelnemers erg plezant maken.

(21:43) Loper belicht: Hans Phylipsen

In het onderdeel loper belicht hadden we het vorige uur een nieuwe deelnemer, maar dit uur was een oudgediende aan het woord. Hans Phylipsen loopt nu voor de 10e keer de omloop, van de voorgaande keren heeft hij 6x de omloop uitgelopen en op dit moment ziet het er naar uit dat dit jaar de stand 7-3 zal gaan worden in het voordeel van de uitgelopen omloopdeelnames.

Dit jaar loopt Hans samen op met een estafette-team (de "Strompelaars"), hij vind dat zelf gemakkelijker. Na een bepaalde tijd krijgt hij dan namelijk iemand naast zich die weer "fris de strijd in gaat". Hij loop onder andere op met zijn zoon Hans jr. - zijn zoon mag de omloop nog niet helemaal lopen omdat hij nog maar 14 jaar is en doet dus mee in estafette-verband.

Hans geeft aan dat hij tot op heden beter loopt dan vorig jaar, hoewel het in het begin wel erg modderig was. Vorig jaar was hij rond kwart voor zeven binnen, maar dit jaar moet dat wel beter kunnen denkt Hans zelf...

(21:30) Verslag vanaf Middelharnis-Havenhoofd

Inmiddels zijn de eerste lopers aangekomen bij het Havenhoofd van Middelharnis, de eerste loper was dhr. Posthuma uit Oost-Souburg, de volgende was dhr. Willemsen uit Ridderkerk en de 3e was dhr. Beeuwkes uit Ede.

Inmiddels hebben al ruim 15 personen de post gepasseerd, maar het leeuwendeel is nog onderweg tussen Stad en Middelharnis-Havenhoofd.

Leo's (laatste) verslag vanaf Stad aan het Haringvliet.

Ieder jaar zijn er weer mensen voor wie het de eerste keer is dat men meeloopt met de oudgedienden in de omloop. Via bekenden uit de regio of mensen die al deelnemen hoort men van deze monstertocht en wordt men uiteindelijk enthousiast en schrijft men zich in voor de omloop.

Naast nieuwe lopers uit Nederland zijn er ook mensen uit het buitenland die speciaal voor de omloop naar Nederland komen, zo sprak onze verslaggever met een Belg die nu voor de 2e keer meedoet met de omloop. Vorig jaar heeft hij de omloop in zo'n 23.45 uur uitgelopen en dit jaar zal hij dat weer gaan proberen.

Op het moment dat Leo in de ether was kwamen de laatste lopers reeds aan bij de controlepost. De post gaat dus sluiten en Leo gaat onderweg naar de volgende standplaats...

(20:55) Eerste loper aangekomen in Stad a/h Haringvliet

Om 20:35 is de eerste loper aangekomen in Stad a/h Haringvliet, dat is dhr. Posthuma uit Oost-Souburg. Daarna arriveerden Dhr. Willemsen, A. Zoon, Den Hartog en A.J. van Broekhoven. In de tussentijd is een groot aantal lopers gepasseerd.

Volgens onze verslaggever is het wel erg koud, de lopers gaan dan ook liever verder op weg dan dat ze wat drinken.

Het parcours is wel een beetje drassig, zo gaf een deelnemer aan, maar gelukkig regent het nog niet...

(20:41) Loper belicht: Pieter den Eerzamen

Voor Pieter den Eerzamen is dit de eerste keer dat hij meedoet met de omloop, voor hem is dus alles nog nagelnieuw. Hij weet dus ook niet wat hij kan verwachten: "We zien wel waar het uitkomt", was dus ook zijn reactie toen onze presentator daar naar vroeg.

Het is verstandig om de omloop goed voor te bereiden, Pieter heeft dat ook gedaan. Zo heeft hij de vierdaagse gelopen en diverse kleinere loop-evenementen volbracht. Totaal heeft hij er zo'n 400 kilometer op zitten.

In Nederland weet je nooit wat het weer doet, maar ook daat heeft Pieter zich op voorbereid. Om een nat pak te voorkomen heeft hij dus ook regenkleding meegenomen, zoals de weerverwachting nu is zal hij die ook nodig gaan hebben...

(20:29) Drinkpost "Stad"

Leo Troost is inmiddels aangekomen in Stad a/h Haringvliet, daar zijn nog geen lopers aangekomen. Toch is de drinkpost reeds bemand. Een van de mensen die hier de post beheren doet dat al voor de 19e keer.

Deze medewerker heeft de omloop zien veranderen, maar toch vindt hij het nog steeds gezellig. Het is wel anders geworden, maar het blijft nog steeds erg leuk om als medewerker de lopers van dienst te zijn...

(20:24) Bo(e)mmelende omloop

Verslaggever Annefiet Duyvenvoorde is inmiddels aangekomen in Den Bommel, op het moment dat ze in de uitzending was waren er al zo'n 100 lopers voorbij. Rond 8 uur 's-avond arriveerden de eerste (mannelijke) lopers en een paar minuten later de eerste vrouwelijke loper.

Tussen het publiek waren ook mensen aanwezig die de omloop eerder gelopen hadden, een van hen gaf aan dat het al 10 jaar geleden was en heeft sindsdien niet meer meegedaan met de omloop. Toch sluit ze niet uit dat er ooit nog eens een keer zal komen dat ze wel deelneemt aan de omloop.

Dat onze verslaggevers nomaden zijn die van post naar post zwerven is bekend, er zijn echter ook belangstellenden die hetzelfde doen. "We zijn op de moter", gaf men aan en men was van plan om op diverse plaatsen de omloop de aanschouwen. Ook werd niet uitgesloten dat men ooit zelf mee zal doen aan de omloop.

(19:55) "Schaapstunneltje"

Onze verslaggever Leo Troost geeft aan dat de meeste lopers het tunneltje bij de Schaapsweg inmiddels gepasseerd zijn, de zon schijnt en de moet zit er nog goed in.

Leo ziet veel lopers van buiten Goeree-Overflakkee, ook mensen van het leger. Naast de militairen is er ook een vertegenwoordiging van het ziekenhuis te zien.

De reacties van de deelnemers is wisselend: Sommigen geven aan dat ze behoorlijk getraind hebben, terwijl anderen beweren dat ze nooit trainen (hoewel dit gelijk door andere aanwezigen betwijfeld wordt...)

(19:03) De 19e omloop van Goeree-Overflakkee is weer van start

Voor het startschot geeft Lanah Evers dat ze het een hele eer vond dat ze uitgekozen is om het startschot van de omloop te mogen geven. Lanah geeft aan dat de omloop een enorme uitdaging is en er een enorme krachtinspanning voor nodig is.

Voor het startschot geeft ze de lopers het volgende mee: "Help elkaar naar de eindstreep", waarna er een poging gedaan wordt om een knal te laten horen. Ook dit jaar levert dat weer problemen op, dat weerhoud de lopers echter niet om toch van start te gaan.

Voor het startschot was eerst nog de voorzitter van de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee aan het woord. Hij had in zijn toespraak nog aandacht voor het weer, de goede doelen en het strand van Ouddorp (waar de lopers dit jaar wel extra goed op moeten letten i.v.m. gevaarlijk slib onder het zand)

Uiteindelijk zijn er 529 individuele lopers en 47 estafette-teams van start gegaan, morgen zullen verder 370 kinderen deelnemen aan de kinderomloop.