(20:00) De Credits

Radio Goeree Lokaal wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio mogelijk maakten waren:

Wim de Valk, Edwin van 't Geloof, Daniël Bom, Tim hoek, Simon Voortman, Theo Goedegebuur, Kees Grinwis, Alexander Rokven, Leo Troost, Siem Schutte, Fred Grötzenberger, Ron van Splunder, Hans van Splunder, Adri v.d. Linde, Dirk Spahr v.d. Hoek, Jan van Kleef, Dirk Heerschap, Peter Cranendonk, Otto van 't Hooft, Arjan Huizer, Tonie Huizer, Nelly van Splunder, Bianca van Splunder en natuurlijk niet te vergeten Roger Fletcher en Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclame spots en het OmloopNieuwsRadio 2009 jingle-pakket.

Verder wordt de medewerking van de lopers, die benaderd zijn door Jan v.d. Nieuwendijk en die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Hans Phylipsen senior en Hans Phylipsen junior, Ab Bijl, Robert Kievit, Ronald Starink en onze verslaggever/loper Kees den Eerzamen.

Natuurlijk bedankt het bestuur van de stichting Radio West Goeree-Overflakkee en de programma-staf van Radio Goeree Lokaal de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 20e omloop van Goeree-Overflakkee.

(19:07) Van de voorzitter v.d. omloop

De voorzitter dan de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee sprak nadat de laatste 2 deelnemers gefinished waren ook nog kort een bedankwoordje.

Hij begon met de statistieken van deze omloop:

  • 35 kilometerloop: 80 deelnemers, waarvan 33 de finish bereikt hebben
  • 110 kilometerloop: 486 deelnemers, waarvan 363 lopers de eindstreep gehaald hebben
  • Van de estafetteteams zijn er 42 gestart en ook gefinished
  • Bij de kinderloop zijn er 547 gestart en deze hebben ook allen de kinderloop uitgelopen
  • 55 kilometerloop: Hier zijn volgens de online statistieken 133 mensen gestart en zijn er 4 uitvallers geregistreerd.

Na deze statistieken bedankte de voorzitter alle vrijwilligers die dit jaar de omloop weer mogelijk gemaakt hebben, want zonder hen is het niet mogelijk om een evenement van deze omvang uit te voeren. Het was dit jaar een jubileum-omloop, namelijk 2 decennia (20 jaar) omloop en ondanks geruchten dat dit de laatste zou zijn is er volgend jaar gewoon weer een nieuwe omloop.

Deze 21e omloop staat op de planning voor 20 en 21 augustus 2010.

(18:58) De eindstreep

En nu zijn dus om 18:55 de laatste deelnemers de eindstreep gepasseerd, dat zijn mevr. Geldhof en Carola Regts (159 en 448). Zij hebben net voor de maximale finishtijd de eindstreep weten te bereiken.

(18:44) Hans Phylipsen (junior) in een finishverslag

In het item loper belicht was het de eer aan Hans junior om ons weer te laten weten hoe het gegaan is met zijn eerste omloop. Hij gaf aan dat de aandacht van de radio wel geholpen heeft, er is dan even en breekpunt en dat is dan erg fijn.

Hans loopt nog steeds samen met z'n moeder (die dus nog steeds met de 55 kilometerloop mee doet), Hans vind het nu allemaal best maar hij voelt z'n benen wel.

Vorige jaar deed Hans in estafetteverband mee met de omloop en moest toen wel een dag bijkomen, hij verwacht dat 'ie dit jaar wel wat langer hebben van spierpijn.

En rond kwart voor zeven loopt Hans na 5 minuten in de uitzending geweest te zijn de finishlijn over.

(18:30) De bezemwagen

Het volggroepje van het peleton wordt gevormt door Trudy Geldhof uit Middelburg en Carola Regts uit Almelo, die op het moment dat verslaggever Peter Cranendonk in de uitzending was precies het 3 kilometerpunt bereikt hadden.

Zij moesten in iets meer dan een half uur dus nog de laatste 3 kilometer afleggen en moeten dus een gemiddelde snelheid gaan halen van 6 kilometer per uur voor deze laatste 3 kilomter. Ze blijven echter vol goede moed om toch nog voor 19.00 uur de finish te passeren.

(18:14) Nog twee kilometer

Op het tweekilometerpunt kwam onze verslaggever Peter 2 deelnemers uit Tholen tegen, dit waren dhr. Van Vossen en dhr. ven Heemskerk. Voor dhr. van Vossen was het nu de eerste keer en zeer waarschijnlijk ook de laatste keer. Ondanks dat hij een enigszins ervaren loper is, viel vooral de lange (fiets)paden en het gebrek aan afwisseling erg tegen.

Voor dhr. van Heemskerk was het regenachtige weer gelukkig geen probleem, hij had zich wel goed voorbereid met het aantrekken van waterdichte schoenen en het meenemen van regenkleding.

(17:52) Hey buurman!

Het is erg druk in Ooltgensplaat,langs de dranghekken maar zeker ook de lopers die de finish willen halen, 1 van die lopers is 366 oftewel A C de Lint "De verzorging was geweldig, de vrijwilligers waren erg vriendelijk en je kreeg gelijk een opbeurend woord. Eten was goed hier en daar een appeltje en daar een banaantje"

 

Peter spreekt tenslotte nog even met een loper. " De laatste loodjes zijn het zwaarst, rustig aan gedaan. Drinken hoefde we niet erg veel, wel eten!! maar je leert de mensen wel kennen tijdens de Omloop. De kick ligt in de lange duur"

(17:20) Leo interviewt Kees den Eerzamen

Kees den Eerzamen is inmiddels ook voorbij de finishlijn gelopen, zoals wel blijkt uit het feit dat Leo Troost 'm nu interviewt.

Kees heeft de omloop toch weer mooi op tijd volbracht, "geen man met de hamer" en Kees vind het als deelnemer aan de omloop gemakkelijker dan het verslaan van de omloop. Als deelnemer hoef je geen lastige vragen te verzinnen...

(17:17) Een interview met de rondearts

In de uitzending was kort de rondearts (Anke Roks) van dit jaar aan het woord, waarbij ze geïnterviewd werd door onze verslaggever. Zij is gisteravond om 19.00 uur gestart met haar functie als rondearts.

Voor de rondearts was er dit jaar niet echt noemenswaardig werk te doen, er zijn gelukkig weinig incidenten geweest waarbij ze patiënten naar het ziekenhuis moest sturen. Toch is het altijd mogelijk dat er mensen flauw vallen, vanwege zouttekort. Zelfs met het natte weer van afgelopen vrijdag, kan het zo zijn dat de lopers te veel vocht verliezen en dus een zouttekort op kunnen lopen.

Mevr. Roks geeft aan dat je vooral goed moet trainen, hoewel er toch wel jonge deelnemers zijn die zonder training nog steeds fris en fruitig zijn.

(16:59) We zijn er bijna, We zijn er bijna

De lopers stromen nog bin nen bij de finish, en dat komt natuurlijk door onze reporter: Leo troost. "Eindelijk de finish" zei een loper opgelucht "ik loop stukje bij stukje, die laatste kilometers zijn erg zwaae maar met de wind in de rug,blijft het toch leuk!"

Onze andere reporter Kees moet nog 1300 meter en dan finishen ze, nog eveneen tip: "Let op je houding, verkeerde houdig kan een blessure opleveren." De vermoiedheid slaat bij alle lopers toe. en toch moeten ze nog even!

Foto-impressie

Natuurlijk zijn er ook foto's terug te vinden die een visuele impressie geven van de 20e omloop van Goeree-Overflakkee.

Er zijn foto's te zien van o.a. Port Zélande en van de visafslag. Ook vanuit Herkingen en Oude Tonge zijn er beelden te vinden op onze site.

(16:22) Statistieken: 110 kilometer

Inmiddels zijn er 170 lopers de finish gepasseerd, er zijn nu 80 mensen uitgevallen. Dat betekent dus dat er nog ongeveer 230 mensen in aantocht zijn.

Ook zijn er inmiddels 25 estafetteteams binnen.

(16:17) Otto's verslag vanaf Galatheese Haven

Otto van 't Hooft is nog steeds aanwezig bij de post 'Galatheese Haven', alwaar hij op dat moment naast Johan Brinkman zit. Johan is afkomstig uit Nijmegen en loopt de omloop al weer voor de 9e keer. Als echte Nijmegenaar is hij natuurlijk een deelnemer aan de Nijmeegse Vierdaagse en is dus 8 jaar geleden met z'n eerste omloop begonnen.

johan is via een maatje aan de omloop van Goeree-Overflakkee gekomen, waarbij z'n maatje aan de vierdaagse mee zou gaan doen en Johan dan de omloop zou gaan lopen.

Vannacht vond hij het overigens wel flink afzien, zeker met die hoosbuien. Later in het parcours krijg je daar dan toch last van, je wordt toch nat en je krijgt toch last van natte voeten en dergelijke. Na de vuurtoren gepasseerd te hebben ging het weer, en straks hoopt Johan dan ook op tijd de finish achter zich te laten.

Op de vraag van de verslaggever of de omloop en de vierdaagse te vergelijken  zijn, gaf hij als antwoord dat het wel enigszins te vergelijken is, maar dat het wel totaal verschillende disciplines zijn. Als je bij de vierdaagse een slechte eerste dag hebt, dan komen er nog 3 en bij de omloop is het na maximaal 24 uur over.

(15:50) Kees den Eerzamen in de uitzending

Ook RGL sportverslaggever Kees den Eerzamen was weer in de uitzending te horen geweest. Hij gaf aan dat het dit jaar de minst zware omloop van het totaal aantal van 10 stuks is, hoewel je dat afgelopen avond en nacht niet zou denken. Maar gelukkig is het weer mooier geworden is.

"Het is een apart gezellig wereldje", aldus Kees die aan z'n laatste 6 kilometer begonnen is.

(15:39) Hans Phylipsen (junior) belicht

In het item 'Loper belicht' was het weer de beurt aan Hans jr. om de luisteraars te laten weten hoe het tot op heden gaat met de omloop. Op het moment dat Hans in de uitzending kwam was hij bij Oude Tonge en op dat moment was het erg zwaar.

In Herkingen heeft Hans zich nog goed laten verzorgen en heeft hij genoten van de tomatensoep en de broodjes. Verder had hij "genoeg broodjes voor een heel weeshuis" bij zich"

Ondanks dat hij het nu zwaar heeft, maar hij probeert wel door te lopen om toch nog op tijd bij de finish te zijn. Inmiddels loopt hij nu samen met z'n moeder, die in Port Zélande aan de '55 kilometer'-toch begonnen is.

Voor Hans jr (die met z'n 15 jaar één van de jongste, zo niet de jongste lopers is) is het deze keer de eerste omloop. Op de vraag of hij volgend jaar ook weer mee zal doen, geeft hij aan dat hij dat nu een lastige vraag vind. Maar mocht je het morgen of later vragen, dan is het antwoord zeer waarschijnlijk "Ja!"

Misschien gaat Hans Phylipsen (jr) dan volgend jaar wel samen met klasgenoten of vrienden de omloop van Goeree-Overflakkee volbrengen.

(15:25) Korte update - de finish

Inmiddels heeft Leo weer een aantal lopers uit de gemeente Goedereede voorbij zien komen. Tot deze lopers behoren dhr. Nuij, dhr. Keijmel en dhr. & mevr. Troost-Orgers.

Ook Robert Kievit heeft inmiddels de finishlijn bereikt en was nog enven kort in de uitzending te horen. Ondanks dat hij de omloop ook helemaal heeft uitgelopen, houdt hij respect voor iedereen die de omloop helemaal uitloopt. "Slecht zand, harde dijken en als je 'm dan uit loopt, dan is dat een hele prestatie", aldus Robert.

(15:19) Een korte impressie vanaf de Finish

Leo Troost is nog steeds bij de finish van de 20e omloop van Goeree-Overflakkee aanwezig, alwaar ieder kwartier een aantal lopers voorbij komen. Tot deze lopers behoort ook Mattias van Brussel (nummer 315), die naast de omloop ook aan voetbal doet - hij geeft daarbij wel aan dat een omloop heel wat anders is dan voetbal, want bij voetbaal heb je maar 2 keer drie kwartier en zit er nog een rust tussen. Bij de omloop is het 110 kilometer en maximaal 24 uur...

Ook de lopers van estafette-teams "De Ovenkeetjes" hebben inmiddels de finish bereikt - ze hebben alle zes de omloop volbracht, zelfs de lopers die de natte nacht gelopen hebben.

Ook komen er natuurlijk individuele deelnemers voorbij die kort in de uitzending komen: "Het ging harstikke goed, ik ben blij dat ik er ben", aldus een van de loopsters.

(15:03) Een update vanaf de finishlijn door Leo Troost

Leo is nog steeds aanwezig nabij de finish, er zijn weer een groot aantal lopers voorbij gekomen. Tot deze lopers behoort ook Kees Goosens (155), die de omloop nu voor de 7e keer achter zich gelaten heeft en 'm dit keer ook weer uitgelopen heeft. Met de opmerkingen ""Het was een heel zware tocht, het strand was heel erg zwaar", "Dit is de mooiste van de zeven" en "Degene die denkt wandelen is maar een bezigheid, die moet zelf maar eens meedoen", ging Kees op weg naar de finishlijn.

Ook diverse lopers die in ons item 'Loper belicht' aan bod geweest zijn, die zijn bijna bij de finish aangekomen of hebben zelfs de finishlijn gepasseerd. Ronald Starink liet om 14:56 de eindstreep achter zich, en heeft dus de finish net voor drie uur weten te bereiken - aanvankelijk dacht Ronald dat hij het niet ging halen om voor 3 uur binnen te zijn, maar uiteindelijk bleek het toch mogelijk te zijn.

Ook Robert Kievit is inmiddels in aantocht, Leo zag de familie van Robert steeds bij de finish staan. Dat betekent dus dat hij al bijna bij de eindstreep moet zijn.  Mogelijk later in de uitzending meer over Robert die de finish passeert.

(14:34) Loper belicht: Ab Bijl

Ab! daar was hij weer. hij heeft het borjde laatste 9 kilometer gezien en hij voelt zich pirma! Op de vraag of hij het moeilijk heeft zegt hij vrolijk "Je moet blijven lachen he?"

Ab doet mee aan de Omloop omdat hij het goed georganiseert vind. Helaas hebben ze in zijn woonplaats geen omloop maar dat mag de pret niet drukken. Bij de finish wachten zijn vrouw,kinderen en schoonmoeder.

(13:45) Leo wil graag over de finish

De lopers stromen binnen, de een lachend de ander huilend. Ze kunnen trots zijn!Leo sprak met meneer Wielhouwer die al 16x heeft meegedaan aan de Omloop van Goeree-Overflakke en heeft ze allemaal uitgelopen. Het stukje  bij tieleman vond hij lkastig omdat er een wolkbreuk kwam.

Meneer Wielhouwer is 67 jaar en wordt in februari 68 "Het eten was goed geregeld en ook het drinken"

(13:41) Loper belicht: Ronald Starink

Nog geen 2 uur en dan is hij bij de Finish. De altijd trouwe Ronald Starink. Hij is 4 km voor de have en kan dan terug kijken op een goede Omloop, Hij kan met een tevreden gevoel over de finish gaan. Er kwamen al kleine blaartjes op zijn voet en hij had wat ledematen overbelast. Hij heeft geen 1x massage gehad alleen is hij even gaan omkleden

Bij de finish wachten zijn vrouw en zijn kinderen vast met een grote bos bloemen

(13:31) Doe mij maar een pannenkoek!

Onze trouwe verslaggever Jan was weer aanwezig. De lopers komen de pijp uit vlakbij staat een tent waar ze pannenkoeken bakken. 21 pakken zijn er al door heen gevlogen dat zijn ongeveer 425 pannenkoeken en de mensen van de catering hebben nog 100 pannenkoeken over dus grijp je kans!!!

De catering schenken lekkere koffie en limonade, geen alchoholische dranken dit keer. De catering begon om 7 uur vanochtend en ze staan er nog tot 15:30 nogmaals grijp je kans

 

(13:13) Leo's finishverslag

Inmiddels is Leo Troost ook weer aangkomen bij de finish, alwaar net dhr. Stolk (nummer 255) over de finishlijn gekomen was. Hij gaf aan dat het tot op heden goed gegaan was, maar het onweer was niet zo prettig. Aan het eind waren er bloemen en een taart (met een foto van net na de omloop van vorig jaar) en natuurlijk een medaille.

Inmiddels heeft hij er 16 omlopen op zitten, maar of er een 17e keer volgt dat is nog een open vraag. Maar dhr. Stolk is wel een ervaring loper, want hij loopt meer dan duizend tot tweeduizen kilometer per jaar.

(13:03) Finish-statistiekjes

Zoals inmiddels bijna traditioneel is, dat is dhr. Posthuma uit Oost-Souburg. Hij passeerde de eindstreep om 10:31 en liep met een gemiddelde snelheid van 6.8 kilometer per uur.

Nummer Naam Woonplaats Gem.snelheid Eindtijd
4 Posthuma, P. (M) Oost Souburg 6.8
10:31
322 Overbeek, C.S. (M) Schijndel
6.8 10:42
93 Schoors, R. (M) Geel
6.7 10:56
482 Leijtens, FJM (M) Dordrecht 6.7 10:57
151 Broekhoven, van, H J (M) Dirksland 6.5
11:20
338 Zoon, A. (M)
Dirksland 6.5
11:20
133
Broekhoven, van, J. (M)
Dirksland
6.5 11:20
69 Wolfert, Eric (M)
Sommelsdijk
6.5
11:20
150 Meer-Timmerman, van der, A G (V) Oldeholtpade 6.5
11:20
510 Weverbergh, Rik (M) Diepenbeek 6.5 11:20
304 Hage, P. (M)
Scherpenisse
6.5
11:20
225 Korteweg, A.J. (M)
Ooltgensplaat
6.4
11:30
188 Welie, van, Matthijs (M) Rotterdam
6.4
11:30

(12:37) Robert Kievit in het zonnetje gezet

In het item loper belicht was het deze keer de beurt aan Robert Kievit, die net rond 'De Hoek van St. Jaepe' liep en daarna richting Oude Tonge ging.

De omloop is al weer ruim 17 uur bezig, en het is nu wel afzien voor Robert. Hij is in Herkingen nog wel op de massagetafel gaan liggen, maar de verzorgster van de omloop kon helaas de spieren niet meer los krijgen. Het laatste stuk is dus erg lastig, maar toch hoopt Robert zo rond 4 uur vanmiddag de finishlijn te passeren.

Robert traint vooral voor zichzelf om op die manier de omloop te kunnen volbrengen, ook heeft hij dit jaar de zeven-dorpen tocht van Tholen gelopen, maar dat is echter niet te vergelijken met de 110 kilometer dan de omloop. De zeven-dorpen tocht is namelijk maar 50 kilometer.

(12:20) Zomaar een verslagje

Onze verslaggever had 20 kilometer voor de finish een 2 personen van een wandel-trio in de uitzending. Waarbij voor de verandering de vrouwelijke deelnemer (mevr. Lokhorst uit Driebergen), voorop loopt en de mannelijke deelnemers er achteraan komen. Maar bij de controleposten wacht men weer wel op elkaar zodat het groeje wel bij elkaar blijft.

Volgens dhr. van Schaik uit Woudenberg, is de vrouwelijke deelnemer dan ook lichamelijk uitstekend gezond en kan de zelfs 7 km/uur lopen, maar moet nu toch wel een beetje inhouden voor de andere leden van het groepje. Soms loopt ze wel wat vooruit, maar bij de posten word er dus wel altijd gewacht.

(12:08) Wat losse statistieken

Zomaar wat willekeurige statistieken voor wat betreft de uitvallers:

  • De 110-kilometertocht: 78 personen - 16%
  • De 35-kilometertocht: 21 personen - 26.3%
  • De 55-kilometertocht: 1 persoon - 0.8%

Met name bij de 35-kilometertoch zijn er, mogelijk mede door het slechte weer, flink wat uitvallers geregistreerd.

(11:56) Een verslag vanaf het eind v/d Grevelingendam

Otto van 't Hooft staat al weer enige tijd aan het eind van de Grevelingendam, alwaar hij diverse lopers voorbij ziet komen. Één van die deelnemers is deelnemer met nummer 274, dhr. v.d. Berg uit Gouda. Hij loopt deze omloop voor de eerste keer en gaf dus aan: "Dit was even nieuw voor mij, het was even wennen". De regen vond hij overigens wel meevallen en ook de onweersklappen bleven gelukkig op enige afstand.

Dhr. v.d. Berg loopt overigens ook andere tochten, zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse vierdaags. Bij die toch doet hij altijd wel een ludiek iets, en omdat hij gehoord had dat het bij de omloop erg gezellig had heeft hij een Jodokus-hoed opgezet voor deze tocht.

(11:37) Hans Phylipsen jr lost z'n vader af.

Helaas heeft Hans sr een blessure opgelopen en heeft hij moeten besluiten om uit te moeten stappen. Hij verzorgt nu z'n zoon, maar heeft toch nog wel last van de opgelopen blessure.

In het onderdeel 'Loper belicht', komt dan ook deze keer Hans jr in de uitzending. Op dat moment bevond hij zich bij post 16 'Korte Schenkeldijk'. Vannacht ging het eigenlijk wel goed, er was wel wind op het strand maar dat was niet direct een groot probleem. Nabij de slikken werd het echter wel even slikken voor Hans jr, dat was voor hem toch wel een zwak punt.

Zonder belangstelling van je familie, bekenden en ander publiek red je het dan niet om over zo'n zwak punt hen te komen. Hans gaf dan ook aan dat hij het heel leuk vond dat er veel aandacht voor de lopers was.

Met de opmerkingen "Ik ben blij dat ik zo ver mag komen" en "Het is heel goed uitgelopen", besloot Hans jr. zijn tijd in de uitzending.

(11:27) Een velde-verslag

Verslaggever Jan van Kleeff is al weer enige tijd aanwezig bij de post 'Van der Velde', alwaar hij kort sprak met de één van verzorgers van de lopers, die kort uitleg gaf aan Jan welke problemen de deelnemers allemaal kunnen oplopen. Zo is het zo dat men niet alleen last van de voeten kan krijgen (blaren en dergelijke), maar dat de deelnemers ook rugklachten kunnen krijgen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat men over verschillende ondergronden moet lopen, en je loopt nu eenmaal anders over een zanderige ondergrond dan op een harde (asfalt-)ondergrond.

Jan sprak ook met één van de behandelde deelneemsters, bij haar werden er blaren onder de voeten doorgeprikt. Ze gaf aan dat dit een grote opluchtin is, en daarna gaan we het wel halen was het motto van deze patiënt.

(11:16) Peter's omloopverslag

Peter Kranendonk is om dit moment tussen de post 'Korte Schenkeldijk' en 'Herkingen', alwaar hij diverse lopers tegenkwam.

Voor één van die lopers was het vooruitzicht van de rustpost/behandelpost bij 'Van der Velde' heel erg positief, ondanks dat het nu al wel wat beter gaat. In het begin was het erg zwaar, en ook het strand werd als moeilijk ervaren. "Ik zal blij zijn als ik in Herkingen bent."

(10:41) Standplaats 'Korte Schenkeldijk'

Inmiddels is er weer een nieuwe verslaggever te horen in de uitzending en dat is Peter Kranendonk. Deze staat bij post 16 'Korte Schenkeldijk', alwaar hij een aantal lopers tegenkwam van een estafetteteam. De lopers waren niet afkomstig van het eiland, maar waren door een collega uit Ouddorp min of meer de omloop ingeloodst.

De meeste lopers komen overigens nog steeds enthousiast voorbij, zij hebben al weer meer dan de helft van het parcours erop zitten en gaan nu aftellen.

Weer een update van het uitvallersoverzicht

Hieronder weer een overizchtje van de deelnemers die uitgevallen zijn de afgelopen uren:

Nr. Naam Woonplaats Tijdstip
493 Kruijf, de, C.A. (M) Barneveld 29 Aug 02:34
314 Stander, J (M) Middelharnis 29 Aug 02:34
492 Kruijf, de, C.M. (V) Barneveld 29 Aug 02:34
431 Verweij, M.A (M) Hendrik Ido Ambacht 29 Aug 02:34
493 Kruijf, de, C.A. (M) Barneveld 29 Aug 02:34
495 Verbaan, C. (M) Bodegraven 29 Aug 02:35
454 Kooijman, H (M) Dordrecht 29 Aug 02:35
265 Mastenbroek, A.M. (M) Schiedam 29 Aug 02:49
115 Kremer, Bert (M) Spijkenisse 29 Aug 02:50
88 Dorst, S. (M) Spijkenisse 29 Aug 02:50
115 Kremer, Bert (M) Spijkenisse 29 Aug 02:50
516 Troost, Andre (M) Melissant 29 Aug 03:06
260 Troost, M. (M) Pernis 29 Aug 03:07
154 Troost, C (V) Pernis 29 Aug 03:07
514 Bouman, W.E.W. (M) Oude Tonge 29 Aug 03:07
370 Smit, de, H.M. (M) Hellevoetsluis 29 Aug 03:10
106 Jager, de, R.A. (M) Ooltgensplaat 29 Aug 03:59
267 Tahaparij, I.C.A. (M) Nieuw Lekkerland 29 Aug 03:59
406 Klok, HM (V) Rotterdam 29 Aug 03:59
300 Dannenberg, Jaco (M) Ede 29 Aug 04:03
396 Peters, R.M. (M) Rotterdam 29 Aug 04:03
402 Hack, Wesley (M) Ooltgensplaat 29 Aug 04:33
82 Geloof, van 't, A.T. (M) Hendrik Ido Ambacht 29 Aug 04:33
441 Rietveld, H.A. (M) Hendrik-Ido-Ambacht 29 Aug 04:55
393 Struijk, T.D. (M) Herkingen 29 Aug 05:33
394 Ochtend, van den, Henk (M) Herkingen 29 Aug 05:34
18 Slikboer, R (M) Maasdam 29 Aug 05:34
435 Weterings, RFM (M) Rotterdam 29 Aug 05:38
450 Hoeve, ten, T.J. (M) Rhoon 29 Aug 05:49
451 Mallegrom, D. (M) Oud Beijerland 29 Aug 05:49
452 Rolfes, M.A.H. (M) Oud Beijerland 29 Aug 06:26
372 Prins, GJC (M) Middelharnis 29 Aug 06:38
40 Snoep, R.L. (M) Bodegraven 29 Aug 06:39
259 Essen, van, J (M) Utrecht 29 Aug 06:56
229 Goedegebuur, C.G. (M) Zwijndrecht 29 Aug 06:56
335 Knops, A.H. (V) Oude Tonge 29 Aug 07:12
203 Platschorre, M.A. (M) Hendrik Ido Ambacht 29 Aug 07:12
204 Rietveld, M.A. (M) Hendrik Ido Ambacht 29 Aug 07:13
357 Bouman, D. (M) Oude Tonge 29 Aug 07:21
131 Zee, van der, F. (V) Rotterdam 29 Aug 07:44
217 Dooge, Debora (V) Brouwershaven 29 Aug 08:53
98 Deurloo, V. (M) Delft 29 Aug 08:54
461 Oudijk, J.F. (V) Rotterdam 29 Aug 08:54
279 Driece, B.S. (M) Sommelsdijk 29 Aug 08:57
3124 Ebbelaar, Lyda (V) Oude-Tonge 29 Aug 08:57
74 Leffers, A. (M) Bergen op Zoom 29 Aug 09:04
500 Ligthart, Symen (M) Numansdorp 29 Aug 09:07
160 Jong, de, T (V) Den Bommel 29 Aug 09:08

.

(09:56) Eerste verslag vanaf van der Velde

Hans van Splunder is aangekomen bij de post 'Van der Velde' in Herkingen, alwaar het al lekker druk is qua publiek. Er zijn al wel lopers, maar de grote groep deelnemers moet nog komen. Er zijn dan ook nog geen grote blessures, de massagetafels zijn nog steeds leeg.

Voor de lopers staat bij deze post brood en tomatensoep op het menu, zodat ze weer enigszins versterkt worden en dus weer vol goede moed richting de finish kunnen wandelen.

(09:38) Ronald Starink aan het woord

In het item 'Loper belicht' komt Ronald Starink opnieuw in de uitzending, op dat moment was het wel zwaar. De voeten beginnen nu toch wel zeer te doen, mede omdat de dijk voor Herkingen (alwaar hij nu loopt), nu niet direct ideaal is om te lopen.

Het is dan ook de bedoeling dat Ronald wat langer rust zal houden bij de post 'Van der Velde' in Herkingen. Gelukkig is daar ook belangstelling van familie en/of vrienden aanwezig - vanwege de harde wind viel de exact aard van de belangstelling helaas weg onder een ruis.

(09:31) Korte impressie van Hans v. Splunder

Onze verslaggever, Hans v. Splunder, heeft inmiddels het punt nabij de ingang van de sikken verlaten en bevind zich nu tusen Herkingen en Melissant. Alwaar dhr. J.H. Gebuis ook voorbij loopt, deze geeft aan dat het nu boven verwachting gaat. Zeker als je kijkt naar het stuk over het strand, waar er dit jaar weer sprake was van het lopen over het losse zand.

Ook de andere mensen die hier passeren richting de finish, die geven aan dat het fantastisch gaat. Dit is ook te zien, omdat de deelnemers de pas erin houden. Overigens is dat ook niet overdreven moeilijk, met de wind in de rug.

(07:53) De Slikken

Onze reporter Hans staat voor de vroegere ingang van de slikken, er staat een fris windje en voor de rest is het weer prima. 68 lopers zijn er gepasseert  en over de dijk komen nog veel meer lopers. De route gaat over de dijk en dan door de slikken en bij de hekken er weer uit.

Hans kwam weer iemand tegen. Deze vrouw had last van haar voet dus het liep erg moeilijk. Iets langzamer dan normaal dus. Het is de 3de keer voor deze mevrouw. Het slechte weer stoort haar niet "Hoort bij de Omloop" zegt de mevrouw.

(07:15) 55km Van start!!!

Onze reporter ter plekke Hans van Splunter heeft de 110 lopers weg zien lopen richtig het uiteindelijke doel: de voorstraat in Ooltgensplaat! heel veel succes  dames en heren van de 55km!!

Inmiddels hebben de lopers van de 110km het strand verlaten zonder kleerscheuren!! Ook hen, heel veel suc6!

(06:30) 110km? dat doe ik wel ff!

Een meneer van 70 die de Omloop doet. Dat zie je niet vaak! Meneer Steenhouwer doet het toch "Ja het gaat prima ik zie het nog zitten maar bij die storm zag ik het heel ff niet meer zitten." Op de vraag of het hem iets uitmaakt dat hij dit jaar niet langs Port Zelande  antwoordt hij: "Maakt mij helemaal niks uit"

Een andere kandidaat van 15 jaar heeft het opgegeven "Ik ben kapot en ik ga er uit" De lopers gaan lekker en binnekort weer een verslag

(05:43) Loper belicht: Ronald Starink

Het is weer tijd voor Loper belicht! Dit keer is het de beurt aan Ronald Starink."Het gaat buitengewoon goed. Alleen wat stijve spieren. Ik ben nu opweg naar PreekhilPolder. Het gaat best goed maar tot aan de vuurtoren was het dramatisch."

Ronald loopt voor de 3de keer mee en op de vraag geniet je een beetje zei hij "ach, oogkleppen op en gaan!". We zien hem vast wel terug in Ooltgensplaat.

(05:17) Het strand ligt achter ons.

De lopers komen met bosjes van het strand afgelopen. Onze reporter Hans van Splunder sprak een loper aan en zijn indruk van de omloop was "Mooi, genieten onderweg". Veel mensen komen  nu het strand lopen.

Een andere loper meld "De eerste 20 minuten waren zwaar maar bij de waterkant was het best te doen". De lopers moeten nog even lopen voor hun grote onthaal in Ooltgensplaat!

(04:42) Loper belicht: Robert Kieviet

Dit keer volgen we de loper Robert Kieviet. Hij is eindelijk van het strand af en daar is hij erg blij mee. Alles zat tegen zeker de wind, alleen het laatste stuk was wel fijn. Wind in de rug en het zand was wat steviger.

Hij gaat nu richting Westhoeve, samen met zijn loopmaatje die hij heeft opgedaan bij de Omloop, normaal liep hij met zijn oom maar die had deze keer geen tijd.Robert verheugt zich erg op het stukje na de Westhoeve, dan ben je namelijk ongeveer op de helft

(04:05) pssst! Ik heb wat zand in men schoenen!

Razende reporter Hans van Splunder was weer ter plekke, 18 graden om te lopen. Hans staat op de plek waar de lopers van het strand af komen. De lopers kunnen het eind niet missen want er staat een vuurkorf en een heleboel kaarsen.

Een loper ter plaatse "het strand is erg meegevallen". Publiek is ook weer masaal aanwezig.

(03:31) Lekker Temperatuurtje

Bij de ingang stond onze razende reporter Hans van Splunder, hij had geluk. Het leek wel even zomer wind stil, de temperatuur was goed! Hans sprak weer wat lopers aan.

"Wij lopen droog maar helaas waren onze voorgangers helemaal nat" was de reactie van 1 van de lopers. De lopers gaan nu het strand over tot aan de beroemde slikken. Het is de 1ste keer voor de lopers dus ze weten niet wat ze te wachten staat.

Een lijst met uitvallers...

Een kleine update van het aantal uitvallers, want de afgelopen uren hebben er helaas weer een aantal deelnemers de omloop voor de finishlijn in Stellendam of Ooltgensplaat moeten verlaten...

Nummer Naam Woonplaats Tijdstip
1553 Baeke, T.M.J.A. (V) Zevenbergen 29 Aug 00:00
65 Mierop, M (V) Made 29 Aug 00:00
356 Boshoven, C.J. (M) Stellendam 29 Aug 00:18
123 Phylipsen, H. (M) Stellendam 29 Aug 00:20
491 Schreuders, M.B. (M) Delft 29 Aug 00:22
122 Oudenaren, van, L (M) Sommelsdijk 29 Aug 00:30
383 Vries, de, T (M) Hendrik Ido Ambacht 29 Aug 00:33
382 Kocks, A (M) Ridderkerk 29 Aug 00:33
519 Visser, W. (M) Nieuwe Tonge 29 Aug 00:49
21 Vin, de, WB (M) Zwijndrecht 29 Aug 01:19
467 Groef, van der, A (M) Stellendam 29 Aug 01:24
468 Soest, van, Jan (M) Stellendam 29 Aug 01:24
117 Audier, S. (M) Spijkenisse 29 Aug 01:30
96 Dienst, van, W.D.C. (M) Piershil 29 Aug 01:50
387 Huveneers, A.P.L. (M) Geleen 29 Aug 01:50
175 Boers, F. (M) 's-Gravenzande 29 Aug 02:09
26 Seters, van, M (M) Melissant 29 Aug 02:09
172 Hanse, L.P. (M) Noordgouwe 29 Aug 02:09
429 Prooijen, van, K.L. (M) Numnasdorp 29 Aug 02:10
16 Velthuizen, C (M) Hellevoetsluis 29 Aug 02:17
371 Vos, de, JAC (M) Sommelsdijk 29 Aug 02:17
469 Knops, P.D. (M) Oude-Tonge 29 Aug 02:17
1533 IJsselstein, L.C. (M) Middelharnis 29 Aug 02:17
1549 Heerschap, Peter (M) Hellevoetsluis 29 Aug 02:19
1545 Plomp, J. (M) Brielle 29 Aug 02:19
420 Buter, L.W.J. (M) Gorinchem 29 Aug 02:20
1574 Nimwegen, van, Astrid (V) Achthuizen 29 Aug 02:20
1548 Shala, B. (M) Oostvoorne 29 Aug 02:20
1542 Ruijfrok, Thekla (V) Hellevoetsluis 29 Aug 02:20
1573 Raap, M.T. (V) Achthuizen 29 Aug 02:20
1544 Ruijfrok, K. (V) Poortugaal 29 Aug 02:20
1543 Mes, M.J. (V) Oostvoorne 29 Aug 02:21
1578 Visser, Steven (M) Ouddorp 29 Aug 02:21
1562 Fokker, L. (V) Middelharnis 29 Aug 02:21
1546 Metz, Jeroen (M) Rotterdam 29 Aug 02:22
1547 Cappon, Jan (M) Rotterdam 29 Aug 02:23

(02:29) Kees in de Vismijn

Onze meeloper/verslaggever Kees is aan gekomen bij de Vismijn. Hij heeft weer lekker gegeten en kan weer lekker verder lopen. Sfeer was in Sommelsdijk meegevallen. Hij wou met zijn zoon finishen maar helaas is zijn zoon uitgevallen door maagklachten.

Zijn loopmaatje was hij even kwijt "Dat was niet leuk" aldus kees;maar na even zoeken is hij weer terug gevonden

(02:15) Oeps verkeerd weddenschapje?

Soms sluit je een verkeerd weddenschapje af en moet je er voor boeten, Gerbert Prins doet de eerste keer mee met de Omloop van Goeree-Overflakkee. Als hij het haalt zal de nodige drank gaan vloeien...

De lopers zijn op weg naar de duinen en worden goed ondersteund door de mensen langs de zijlijn. Bij sommige plaatsen staan zelf potten met vuur! Opgepast dus

(01:39) Loper belicht: Ab Bijl

Ab Bijl is ook weer aan het woord geweest in het item 'Loper belicht' en werd dus een goede nacht gewenst door onze presentator/technicus. Op dat moment was hij al bij de Visafslag, alwaar hij lekker kan gaan rusten. Ab gaf aan dat dit wel nodig, na de harde regenbuien van de afgelopen uren.

Dit jaar loopt Ab alleen de omloop, omdat z'n loopmaatje vanwege een operatie niet mee kon doen met de omloop van Goeree-Overflakkee. In hoeverre dat jammer is, dat kon Ab niet direct beantwoorden. Soms is het fijn om een loopmaatje te hebben en soms is het lastig, zo gaf Ab aan.

Overigens is het ontbreken van een loopmaatje geen belemmering om de finish te halen, want Ab heeft het hele jaar door, in de weekens en dergelijke, gelopen als voorbereiding voor de omloop.

(01:32) Een update vanaf 'De vismijn'

Verslaggever Fred Götzenberger kwam in de vismijn Peter den Oudenaren tegen die voor de 14e keer deelneemt aan de omloop. Hij loopt nu alleen, nu zijn vader vanwege het onweer besloten heeft om niet verder te lopen.

Volgens Peter is het zo dat het tot Stellendam een warming up is, daarna begint het eigenlijk pas - zeker voor een ervaren loper. "Tot Stellendam is het eigenlijk een peulenschilletjes". Overigens was Peter wel bang dat hij vanwege de harde wind last zou krijgen van de wind, maar ook dat viel tot op heden mee. Voor de rest was het niet overdreven lastig, natuurlijk is er wel regen geweesst, maar dat hoort erbij "dat is de omloop."

(01:25) Kees den Eerzamen in de uitzending

Ook Kees den Eerzamen is weer aan het woord geweest in de uitzending, waarbij hij aangaf dat hij heel kort alleen gelopen heeft. Z'n vaste loopmaatje was'tie even kwijtgeraakt, maar na kort telefonisch contact heeft men elkaar toch weer gevonden.

Kees geeft verder aan het het pas bij Herkingen echt begint, een dipje krijg je altijd een keer of drie-vier, zeker met "beestweer" als het daarnet was. Maar goed het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus, ondanks wat klachten, is Kees toch weer begonnen - zeker nu met de 20e omloop.

"Het is geen schande als je uitvalt", zo besloot Kees z'n uitzending.

(01:14) De voorzitter aan het woord in De vismijn

Fred Götzenberger is nog steeds aanwezig in de vismijn, die langzaamaan vol begint te lopen. Helaas is er wel wat minder publiek aanwezig, mede veroorzaakt door het natte weer in Middelharnis alwaar het op een gegeven moment richting de 13 graden ging.

Fred sprak hier ook kort met de voorzitter. "Het is een heel bijzondere omloop, waarbij de leuke activiteiten helaas in het water gevallen zijn", alsdus de voorzitter. Overigens gaf hij aan dat het wel mee viel qua uitvallers, zeker als je kijkt naar het weer.

Op de vraag of men al serieus zat na te denken om de omloop vroegtijdig te beëindigen gaf de voorzitter aan dat men daar nog niet direct over zat te denken. Zeker omdat in het begin van de omloop nog veel deelnemers dicht op elkaar zitten en ze dan wel opgehaald moeten worden door de verzorgers en/of familie. Toen bleek dat het onweer betrekkelijk snel naar verder naar het oosten trok is dan ook definitiet besloten om door te gaan.

(00:50) Een wisselverslag

Aldus Leo Troost zijn het net bosjesmannen, de lopers duiken als het ware vanuit de bosjes op. De meeste deelnemers zijn nog steeds enthousiast, hoewel het wel jammer was dat het hard regent - gelukkig is het wel droger geworden.

Direct hierna kwam Fred in de uitzending, die nog steeds in 'De vismijn' aanwezig is. Alwaar hij Kees van Boshoven niet als deelnemer, maar als toeschouwer tegenkwam. Hij had helaas om gezondheidsredenen op moeten geven, waardoor hij dus de 10e keer de omloop niet uit heeft kunnen lopen.

Inmiddels zijn om 00:39 de eerste lopers weer richting de vuurtoren van Ouddorp gegaan, waarna ze weer 'terug' gaan richting Ooltgensplaat.

 

(00:44) Loper belicht: Ronald Starink

Ronald Starink is al weer voor de tweede keer te horen geweest in het item loper belicht. Op het moment dat hij in de uitzending kwam, had hij net het einde van 'De Scheelhoek' bereikt. De scheelhoek was overigens goed te doen, de paden waren betrekkelijk droog en ook de regen is een stuk minder geworden.

Tot op heden "gaat het als de brandweer", dus vooralsnog blijft de finishlijn nog steeds in zicht. Ook was het erg leuk dat er veel mensen aanwezig waren bij de post Tieleman - hoewel Ronald (en de andere lopers) wel last hadden van de felle regenbuien.

(00:35) De Vismijn

Verslaggever Fred Götzenberger is al weer enige tijd in de Vismijn aanwezig, alwaar een groot aantal deelnemers reeds aanwezig zijn en genieten van een welverdiende Nasi-schotel.

Vanaf deze post zullen de lopers de donker nacht in duiken, en onder het schijnsel van de vuurtoren 'Het Westhoofd' richting de volgende post wandelen. De toeschouwers zullen dit, over het algemeen, overigens aan zich voorbij laten gaan. De meeste toeschouwers gaan nu naar huis om te genieten van enige nachtrust om over een aantal uren weer aanwezig te kunnen zijn bij de 20e omloop van Goeree-Overflakkee.

In de vismijn kwam Fred ook een een deelnemster tegen die enigszins geblesseerd waren en sprak hij ook kort een deelnemer die nog enige paracetemol moest gebruiken om de omloop te kunnen lopen - doping?

(23:57) Uitvallers-update

Helaas zijn er weer meer mensen uitgevallen, hieronder een kort overzicht van de deelnemers die helaas op hebben moeten geven.

Nr. Naam Woonplaats Tijdstip
1550 Lesierse, JH (M) Dirksland 28 Aug 22:19
33 Zandt, van der, JEJ (M) Herkingen 28 Aug 22:19
1575 Kaim, A. (M) Sommelsdijk 28 Aug 22:20
1576 Kaim, N. (M) Sommelsdijk 28 Aug 22:20
1541 Zuidwijk, C.A. (M) Sommelsdijk 28 Aug 22:21
1513 Zuidwijk, Jannet (V) Sommelsdijk 28 Aug 22:21
1557 Pietersen, M (M) H. I. Ambacht 28 Aug 22:28
233 Veer, van der, GJC (V) Leiden 28 Aug 22:57
1555 Tijl, J (M) Nieuwe-Tonge 28 Aug 23:28
524 Bosman, J. (M) Baarland 28 Aug 23:29
290 Geelhoed- Jacobs, Jose (V) Den Bommel 28 Aug 23:45

(23:50) In z'n Sas

Leo Troost is inmiddels aangekomen nabij het Dirkslandse Sas, alwaar hij in de verte een aantal lampjes aan ziet komen. De meeste lopers die voorbij komen zijn echter wel kletsnat, vanwege de regen die met bakken uit de lucht gekomen is in en rond Middelharnis.

De lopers die deze post voorbij komen, die houden de moed er overigens nog wel in. "Het gaat goed hoor" en "Het gaat harstikke goed", waren reacties van de voorbij komende wandelaars.

(23:44) Loper belicht: Robert Kieviet

En zo zijn we weer aangekomen bij het vaste onderdeel 'Loper belicht', deze keer komt Robert Kievit aan het woord. Hij is inmiddels Middelharnis voorbij, en loopt op de grasdijk richting het Dirkslandse Sas. In Middelharnis heeft hij veel last van de regen gehad, maar inmiddels is het weer beter geworden. Op dit moment is de wind gaan liggen en regent het bijna niet meer.

Robert heeft gelukkig weinig last van het natte weer gehad, tot op heden heeft hij geen last van blaren en dergelijke ongemakken. Dat kan ook mede komen door het feit dat bij op maat aangemeten schoen heeft.

Het is de 3e keer dat Robert meeloopt, de eerste keer was het erg zwaar - mede omdat Robert last had van een allergische reactie. De tweede keer was het relatief gemakkelijker om de omloop uit te lopen, na de zware eerste keer. Deze keer hoopt Robert ook geen al te zware omloop te krijgen en verwacht zo rond half drie of drie uur aan te komen - uiteraard als hij in staat is om het huidige tempo aan te houden.

Inmiddels heeft Robert er in elk geval 30 kilometer opzitten, want de post van het Dirkslandse Sas komt al in beeld aan het eind van het item 'Loper Belicht'...

Onweer tijdens de omloop

Zoals al aangegeven is, is het bar en bos met het weer rond Middelharnis. Hieronder is een overzicht van de buien en het onweer van rond 21:50


Bron: buienradar.nl

Inmiddels is het weer beter geworden, maar het onweer is nog niet helemaal over. Zoals het er nu uit ziet kan het weer gelukkig alleen nog maar beter worden.

(22:53) Loper belicht: Hans Phylipsen

Deze keer was het de beurt aan Hans Phylipsen om de luisteraars mee te laten beleven hoe de omloop dit jaar is. Helaas moet Hans aangeven dat 'het bar en boos is', het regent pijpestelen zogezegd. Zo vroeg als nu heeft hij nog nooit regen meegemaakt. Vorig jaar was er wel regen, maar was het pas op zaterdag en dus later in de route. Hans zag de regen echter wel aankomen, en heeft zich dus wel goed voorbereid op regenachtig weer.

Hans Phylipsen loopt dit jaar samen met z'n zoon Hans jr (15 jaar oud), die dit jaar voor de eerste keer mee doet met de omloop. Hans jr. loopt de omloop op z' slofjes, maar voor dat hij mee mocht doen met de omloop vonden z'n ouders dat hij eerst een tocht van 50 kilometer moest volbrengen. Na deze tocht, die dus goed verlopen is, kwam de omloop in beeld en enige weken geleden heeft Hans jr. zich dus ook ingeschreven.

Overgens zal ook de vrouw van Hans sr. morgen aan een halve omloop (die van 55 kilometer) beginnen, Hans verwacht dat zij dan rond Herkingen vader en zoon Phylipsen zal oplopen.

(22:46) Leo's Diekverslag in het kort

Leo Troost heeft inmiddels en nieuwe standplaats, hij is aangekomen bij het eind van D'n Diek. Op deze plaats is het weer regenachtig, één van de deelnemers vroeg zich dan ook af of men nog veel regen op geeft.

Na dit punt moeten de deelnemers de donkere polder in om vandaar richting de volgende publieksplaats ('De Vismijn') te gaan.

Uitvallers-update

Inmiddels zijn er al weer meer uitvallers geregisteerd, dit keer bij de post 'Middelharnis-Haven'. Mogelijk wordt het aantal "vroege" uitvallers mede veroorzaakt door het minder mooie weer.

Hieronder een overzicht van de uitvallers, het totaal staat nu op 5 uitvallers.

Nr. Naam Woonplaats Tijdstip
132 Huizer- Kievit, C. (V) Nieuwe-Tonge 28 Aug 22:17
430 Lange, Wolfgang (M) Oude Tonge 28 Aug 22:18
251 Meerman, H.G. (M) Schore 28 Aug 22:18
148 Weenen, van, M.P.H.G (M) Nieuwe-Tonge 28 Aug 22:21

(22:30) Een verslag vanaf post 'Tieleman'

Fred Götzenberger is nog steeds aanwezig bij post 3a (Tieleman), alweer het publiek de lopers nog steeds aanmoedigt. De mensen blijven gewoon staan, ondanks het slechte weer. Overigens proberen ze wel op alle mogelijk manieren te schuilen tegen de regen en het ontweer.

De meeste deelnemers trekken zich overigens weinig aan van het slechte weer, zij lachen nog steeds. Als ze bij deze post aankomen krijgen ze volgens Fred een dosis druivensuiker uitgereikt en daarna gaan ze weer door naar de volgende controlepost.

Fred vind het jammer van het slechte weer, dit zijn ingrediënten die je nu net niet wilt hebben bij een omloop. Het is echter niet anders, en de lopers zullen het met dit gegeven weer moeten doen.

(22:05) Een hôôdverslag

Leo Troost is nog steeds aanwezig op het Havenhoofd van Middelharnis. Toch zit de moed er nog goed in bij de meeste deelnemers aan deze omloop, Leo vroeg naar de stand van zaken aan één van de voorbijgangers. Volgens deze loper gaat het 'prima, uitstekend!', maar wordt het wel steeds heftiger (met het weer), vooral het laatste stukje van de dijk. Overigens was het laatste stukje niet zo erg glad, hoewel je dat wel zou verwachten met regen.

Bij deze post komt Leo ook Hans Orgers uit Goedereede tegen. Hans vindt dat de omloop tot op heden nog steeds goed gaat, er was wel een klein buitje onderweg, maar daar was'tie op voorbereid. Hans heeft, vanaf April, dan goed getraind voor deze omloop. Hij loopt nog steeds samen met Kees den Eerzamen.

Eerste uitvaller

Inmiddels is de eerste uitvaller geregistreerd, mevrouw A.C. de Jong-Koote, uit Oude Tonge, heeft helaas de finish moeten laten lopen. Zij is om 21:35 gestopt bij de post 3a - Tieleman - in Middelharnis.

           

(21:51) Ab Bijl voor het voetlicht

Ab Bijl uit Middelharnis is inmiddels aangekomen nabij Middelharnis, alwaar het flink onweert. De organisatie heeft de route al enigszins aangepast, men loopt nu onder aan de dijk in plaats van op de dijk. Verder is het ook erg winderig.

Ab had dit weer niet verwacht, maar had zich gelukkig wel voorbereid om regenachtig weer. Vorig jaar was er ook regen, maar toen had hij last van de regen nabij Port Zélande en dit jaar is er dus in elk geval regen voor dat men de post 'De vismijn' in Stellendam bereikt heeft.

(21:35) Een loopverslag van Kees den Eerzamen

Één van de sportverslaggevers van Radio Goeree Lokaal doet dit jaar ook weer mee met de omloop, het is nu de 10e keer dat hij deelneemt aan de omloop en hij heeft dus de helft van het totaal meegelopen.

Kees heeft zich wel goed voorbereid, ondanks dat hij het hele jaar eigenlijk wel loopt. Vanaf mei voert hij het aantal kilometers op tot veertig, ook doet hij mee met de Nijmeegse Vierdaagse en loopt de omloop van Terschelling.

Ondanks dat het op diverse plaatsen regent, is het nu droog op de plaatst waar Kees nu loopt. Hij geeft verder aan dat het tot op heden wel meevalt, hij heeft slechtere weersomstandigheden tijdens de omloop meegemaakt.

Op dit moment nadert Den Eerzamen de post Middelharnis haven en tot op heden gaat het super, maar geeft hij aan: "De omloop begint pas bij Herkingen!", de eerste 50 kilometer hoeven geen probleem te zijn, als je jezelf maar niet verstapt. En verder moet het ook tussen de oren zitten.

Kees loopt deze editie van de omloop samen met Hans Orgers, ze houden elkaar een beetje aan de gang. De één trekt zich dan weer op aan de ander, om zo uiteindelijk allebei de finish te halen...

(21:26) Het regent...

...en Leo die werd nat.

Inmiddels is Leo de auto in gevlucht vanwege de regen, om zo de apparatuur te beschermen. De lopers trekken zich overigens niets aan van de regen, en zijn nog steeds onderweg naar Middelharnis. Zij passen overigens wel hun kleding aan en doen dus een regenjas of een regenpak aan, omdat ze er niet gerust op zijn dat het weer snel droog wordt.

Maar goed, het is nu eenmaal mogelijk dat het gaat regenen tijdens de omloop - het is immers niet de eerste keer dat de regen met bakken uit de hemel komt tijden een omloop.

Ondanks de slechts weersomstandigheden is er toch veel belangstelling voor de verrichtingen van de deelnemers aan de 20e omloop van Goeree-Overflakkee.

(21:19) Met bakken uit de hemel...

Fred heeft het weer getroffen!

Het is weer een apart weertje, eerst was het lekker aangenaam, droog weer met een beetje wind maar nu valt het met bakken uit de hemel!

De lopers zijn op weg naar Middelharnis waar een groot feest gepland staat. Buiten onder een zeiltje gezelliger kan het toch niet? De lopers gaan proberen zich een weg te banen naar Middelharnis.

(20:54) Het goede doel: "Alles draait om water."

Bovenstaand goede doel is dit jaar in samenwerking met de Rotary van Goeree-Overflakkee gekozen. Zij zorgen voor de uitvoering van dit goede doel, in samenwerking met de lokale Rotary Club in Indonesië.

Het doel is dat er schoon drinkwater komt voor de lokale bevolking, waardoor de kinderen niet vele kilometers moeten lopen voor schoon drinkwater. Ook heeft men tot doel gesteld om te zorgen voor goede afvoer van het vuile water. Men heeft het project zo opgezet dat de lokale bevolking zelf het project zal gaan trekken, zodat men ook zelf kan gaan zorgen voor het onderhoud aan de infrastructuur.

De connectie met de omloop en water is natuurlijk duidelijk aanwezig, omdat je langs water loopt om tot de 110 kilometer te komen. "Wat als je zo'n afstand (of een deel er van) moet lopen voor schoon drinkwater?" vroeg Dhr. Springvloed-Dubbeld zich af? Die connectie maakt het dus wel duidelijk hoe moeilijk sommige inwoners het nog steeds hebben in Indonesië.

Het is overigens niet alleen dit project dat de Rotary verbind met 'De Omloop', zo is een deel van de vrijwilligers van de omloop ook lid van de Rotary Club. Waarbij zij voor eten en drinken zorgen.

(20:44) Loper belicht: Ronald Starink

Dit jaar werd de spits van dit onderdeel afgebeten door Ronald Starink, die al weer voor de 3e keer met de omloop mee doet. Hij deed dit verslag met als ondertoon een luidruchtig windje, maar gelukkig is het nog wel droog gebleven...

Ondanks dat gaat het tempo nog steeds lekker, dit ondanks dat hij zich niet zo veel heeft voorbereid. Maar hij doet wel aan hardlopen, en de spieren blijven dan ook wel bezig. Verder heeft hij twee jaar geleden de omloop ook geheel uitgelopen zonder enige training.

Wat hij geleerd heeft van de voorgaande keren, dat is dat je niet moet focussen op de 110 kilometer, maar dat je de omloop van post tot post moet lopen. Verder moet je de aandacht bij de omloop houden en niet te veel met andere mensen praten. Toch is tot Stellendam het sociale deel wel degelijk erg leuk.

Ronald loopt niet helemaal vooraan, hij schat dat er ongeveer 20% van de deelnemers voor 'm lopen. Zij lopen allen over de dijk en zien wel grote grauwe regenwolken aan de linkerkant aankomen drijven.

(20:33) En de stroom mensen blijft maar komen...

Leo is nog steeds aanwezig in Den Bommel, alwaar er nog steeds mensen van de dijk af komen wandelen. We zien dan ook nog geen einde, zo geeft Leo aan, er komen nog steeds veel mensen enthousiast voorbij.

De voorbijgangers zijn soms meer en soms minder ervaren, zo was het de derde keer voor J. Mol uit Balen (België). Hij vond met name het strand een mooi onderdeel van de omloop. Voor Jos de Vos was het al weer de 4e omloop, een aantal jaren geleden had hij ook al een paar keer meegedaan en natuurlijk ook uitgelopen.

Adrie Klein die voor de 10e keer deelnam, had wel niet getraind, maar het virus ging toch weer toetreden en dus heeft hij zich toch opgegeven voor deze 20e omloop.

(20:16) Een korte impressie vanaf de haven van Den Bommel

Leo Troost is nog steeds aanwezig in Den Bommel, alwaar inmiddels de eerste lopers gepasseerd zijn. Eric Wolfert, uit Sommelsdijk was de eerste deelnemer die de post 'Den Bommel' achter zich heeft gelaten, na Eric zijn Dhr. Hakvoort uit Lelystad en Posthuma uit Oost-Souburg de nummers 2 en 3 bij deze controle- en drinkpost.

Op het moment dat Leo in de uitzendig was passeerde net Niels van der Wekken uit Dirksland, die aangaf weinig getraind te hebben. Hij was echter vol goede moet dat hij toch de eindstreep zal gaan halen.

(19:52) De staart van het omlooppeleton

Inmiddels is het grootste deel van de deelnemers het schapentunneltje reeds gepasseerd. Ze moeten nog steeds één voor één door het tunneltje, dat kost wel wat tij.

Sommige mensen hebben er nog heel erg veel zin in, zij komen hollend voor bij. Maar de meeste houden het bij een rustiger tempo, waaronder de laatste 9 deelnemers die volgens onze verslaggever Fred tot de allerlaatsten behoren die dit punt nog moeten passeren.

(19:47) Leo's regenverslag vanuit Den Bommel

Onze verslaggever Leo Troost is inmiddels aangekomen in Den Bommel, alwaar het helaas is gaan regenen. Het enthousiasme van het publiek en de omloop-medewerkers is er overigens niet minder om.

Het water in de bekertjes stond al klaar, maar volgens één van de medewerkers komt er meer water in dan gepland...

(19:34) Nostalgie bij het tunneltje

Onze verslag Fred Götzenberger stond al klaar bij het schaapstunneltje, alwaar mensen al met verrekijkers in de aanslag stonden om te kijken of de lopers reeds in aantocht waren.

Inmiddels is het, tot op heden stoffige tunneltje, geasfalteerd en is er dus geen sprake meer van stof en modder. Onze verslaggever vond dat overigens wel jammer. Met deze vooruitgang gaat er toch een stukje geschiedenis verloren...

(19:15) Nog wat extra weetjes

Helaas zijn de nummers 1 en 2 niet van start gegaan, Bram Maliepaard en Robert Bliek konden dit jaar helaas niet deelnemen aan de 20e omloop.

Zoals al aangegeven is het voor Rob Mes, C.F. Donkersloot en Adwin Verhage de 20e keer dat ze aan de omloop meedoen. Verder loopt Adwin dit jaar samen met zijn zoon en zal morgen zijn vrouw bij het groepje komen, waarbij zij de 55 kilometer loop zal gaan doen.

Verder zijn er 499 individuele lopers voor de 110 kilometer van start gegaan, zijn er 84 deelnemers aan de vijfendertig-kilometerloop en zijn er 43 estafettelopers.

(19:02) De 20e omloop is weer van start gegaan!

Dit jaar is het geen bekende Nederlander die de lopers wegschoot, maar een vaste loper. De deelnemers zijn namelijk door Rob Mes, uit Dinteloord, weggeschoten. Dit heeft hij niet alleen gedaan, maar samen met C.F. Donkersloot uit Ooltgensplaat en Adwin Verhage uit Nieuwekerk a/d IJsel. Alle drie zijn ze namelijk al 20 keer van start gegaan bij de Omloop van Goeree-Overflakkee.

Tijdens z'n korte toespraak vroeg Rob Mes zich nog af waarom hij deze eer te beurt gevallen is, aanvankelijk dacht hij dan ook dat iemand een geintje uithaalde. Maar het bleek echt te zijn. Hij geeft verder aan dat het geen prestatie is dat je 20 keer mee mag doen, het is "toeval" dat het toegelaten wordt.

Ook vroeg hij zich af of "Het startdinges" wel in werking is, het is immers bijna traditie dat deze dienst weigert en dat de lopers mondeling weggepraat moeten worden.

Rob Mes gaf verder aan dat hij het een goede zaak vindt dat naast de estafette en de kinderomloop, nu ook een 35- en een 55-kilometerloop toegevoegd is. Zodat nieuwe deelnemers rustig kunnen opbouwen naar de 110 kilometer.