Aan de Omloop van Goeree-Overflakkee worden jaarlijks één of meerdere goede doelen verbonden, waarvoor de lopers zich individueel kunnen laten sponsoren. Elke deelnemer aan de Omloop heeft ook een doel voor ogen: Het halen van de finish binnen 24 uur, maar voor sommigen is het doel om mee te doen aan een grote wandeltocht nog te hoog gegrepen. Zoals het geval is bij één van de goede doelen van dit jaar.

Waterprojecten in Indonesië

Als hoofddoel is dit jaar gekozen voor een project dat tot doel heeft om voor een betere watervoorziening te zorgen op de Indonesische eilanden Bali en Java.

Tekort aan schoon drinkwater is één van de grootste internationale problemen. Onterecht wordt dit probleem vaak op de achtergrond gesteld bij actuele grote crisissen. De zorg voor water is heel vaak de verantwoordelijkheid van de vrouwen en kinderen. Kwetsbare groepen in de samenleving, waarbij zorg om water ten koste gaat van school en andere arbeid. Schoon drinkwater is van essentieel belang voor de bestrijding van honger en bovendien een absolute noodzaak voor goede hygiënische verzorging. Zo kunnen infectieziekten als cholera en diarree worden voorkomen.

Voor één project worden waterleidingen gerealiseerd waarbij water uit de rivier en een put worden gepompt naar een centraal distributiepunt in het midden van het dorp. Van hieruit kunnen de mensen dagelijks de benodigde hoeveelheid water betrekken om te koken en om zich te kunnen wassen.

Een ander project behelst het oppompen van verontreinigd grondwater. Dit water wordt behandeld en geschikt gemaakt voor drinkwater waarbij 100 000 mensen geholpen worden.

De projecten worden door lokale bedrijven uitgevoerd met hulp van mensen uit de gemeenschap. Er is bovendien een volledig inzicht in de kosten en de voortgang van het project. De projecten zijn er allemaal op gericht om mensen, zonder hulp van anderen, in hun eerste levensbehoefte te leren voorzien. "Geef de mensen één vis en ze eten één dag, leer de mensen te vissen en ze eten voor altijd".

Door samenwerking met Rotary-club Goeree-Overflakkee bestaat de mogelijkheid om opgebrachte sponsorgelden te verdubbelen, zodat we een maximaal resultaat kunnen behalen voor die groepen van mensen die het het hardst te verduren hebben in een wereld waarin rijke landen steeds rijker worden en arme landen steeds minder mogelijkheden hebben om de armste groepen in de samenleving te ondersteunen.

Andere goede (eilandelijke) doelen

Evenals voorgaande jaren zal er van het bijeengelopen bedrag weer een bijdrage gedoneerd worden aan de volgende (eilandelijke) goede doelen, dit jaar gaat het om een bedrag van 2 000 euro: