Aan de Omloop van Goeree-Overflakkee worden jaarlijks één of meerdere goede doelen verbonden, waarvoor de lopers zich individueel kunnen laten sponsoren. Elke deelnemer aan de volledige omloop heeft ook een doel voor ogen: "Het halen van de finish binnen 24 uur!"

Voor sommigen is het doel om mee te doen aan een grote wandeltocht echter te hoog gegrepen. Zoals het geval is bij één van de goede doelen van dit jaar. Overigens kunnen zowel de deelnemers aan de volledige omloop, als ook de deelnemers aan één van de kortere wandeltochten zich natuurlijk laten sponsoren.

Stichting ALS Nederland

Stichting ALS Nederland wil op de eerste plaats ALS de wereld uit helpen. "ALS op de kaart, ALS van de kaart". Daarvoor is veel onderzoek nodig. Maar er is nog een lange weg te gaan. Daarom heeft de Stichting daarnaast als doel de kwaliteit van zorg in Nederland te waarborgen, en op te komen voor de belangen van mensen met ALS. Kortom, de missie van de Stichting ALS is:

Het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling van ALS én het creëren van een betere kwaliteit van leven van ALS-patiënten en hun omgeving.

Wat is ALS?

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. Dat komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen - de zogenaamde hersenstam - afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen.

Zorgverlening

Nadat de diagnose ALS is gesteld, hebben patiënten adequate en intensieve zorg nodig, bij voorkeur van specialisten. Voor de begeleiding van de patiënt is naast de neuroloog en de klinisch neurofysioloog ook nog aan groot aantal andere zorgverleners noodzakelijk.

Hierbij is te denken aan een:

Ook is een maatschappelijk werker noodzakelijk en in een later stadium zijn ook andere artsen, zoals een maag-darmarts en een longarts, van belang.

Elke patiënt is uniek, zeker bij een zeldzaam ziektebeeld als ALS. Tijdens het ziekteproces treden dan ook diverse stoornissen op.

Hierbij gaat het om:

(tussen haakjes staan de hulpmiddelen en/of behandelingen die een patiënt dan nodig heeft)

Medicatie

ALS is een progressieve aandoening, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. Er is een medicijn, riluzol waardoor het ziektebeloop geremd kan worden. Dit middel is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Rilutek en als het merkloze riluzole in tabletten.

Hoe werkt riluzol?
De oorzaak van ALS is niet bekend. Wetenschappers denken dat glutamaat - een stof die de prikkeloverdracht in de zenuwuiteinden verzorgt - een belangrijke rol speelt. Glutamaat is van nature aanwezig in het menselijk lichaam.

Echter, bij ALS-patiënten is glutamaat in een te hoge, toxische concentratie aanwezig in de zenuwcellen. Deze sterven hierdoor af. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van Rilutek onbekend is, schijnt het middel, door de remming van glutamaat-afgifte, een gunstige invloed te hebben op het verloop van ALS.

Andere goede doelen

Evenals voorgaande jaren zal er van het bijeengelopen bedrag weer een deel gedoneerd worden aan de volgende kleinere goede doelen:

Jeugdbrandweer (Ouddorp/Den Bommel)

In Nederland zijn meer dan 150 jeugdbrandweerkorpsen actief, op Goeree-overflakkee zijn zijn er korpsen in Ouddorp en Den Bommel. Dit jaar is de Jeugdbrandweer uitgekozen als één van de kleine goede doelen van de Omloop.

In de korpsen van Ouddorp en Den Bommel wordt de jeugd een aantal aspecten van het brandweervak bijgebracht. Daarbij is een van de doelstellingen dat kinderen door kunnen stromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. Zo zijn bij een groot aantal brandweerkorpsen mensen werkzaam die hun brandweercarrière bij de jeugdbrandweer zijn begonnen. Het gaat hierbij niet alleen om brandweerkorpsen met een jeugdbrandweer, maar ook bij korpsen die geen jeugdbrandweer hebben zijn mensen in dienst die elders bij de jeugdbrandweer begonnen zijn.

Leden in de leeftijd tussen de 12 en de 15 jaar zijn junioren. Vanaf het jaar dat een jeugdlid 15 is kan hij of zij meedoen bij de aspiranten. Na het jaar dat het jeugdlid 18 is geworden mag hij of zij niet meer meedoen met de jeugdbrandweer maar met een pré solliciteren bij een vrijwilligers, beroeps of bedrijfsbrandweerkorps.

IVN Goeree-overflakkee

IVN ontstond op 21 mei 1960 als Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (Vereniging van Natuurwachten en Natuurgidsen). Dit instituut kwam tot stand als opvolger van de Bond tegen Verontreiniging van Stad en Land. Met de totstandkoming van het I.V.N. werd bewust gekozen voor een andere lijn: meer aandacht voor 'wat wel mag' dan voor het 'verbod'. In het I.V.N. werkte vanaf dat moment de grote groep gemotiveerde vrijwilligers vooral preventief. Geen correctie meer, maar educatie. De IVN-afdeling op Goeree-overflakkee is ook één van de kleine goede doelen van de omloop van 2011.

Het IVN staat voor meer natuur en een beter milieu. Het wil bijdragen aan een duurzame samenleving, die gericht is op het behoud van de biologische diversiteit en de vitaliteit van de aarde. Uiteraard kunnen wij niet aan alle aspecten van een duurzame samenleving aandacht geven. Daarom concentreren wij ons op de verhoging van de kwaliteit en de kwantiteit van de natuur op Goeree-overflakkee. En ons middel om dat te bereiken is educatie. Door natuur- en milieueducatie onderscheiden we ons van andere natuur- en milieu-organisaties.

Kindermiddag Stichting Kinderhulp Goeree-Overflakkee

Er zijn duizenden kinderen die om verschillende redenen niet meer in hun eigen woonsituatie kunnen blijven. Een kind met bijvoorbeeld gedragsproblemen of een ontwikkelingsachterstand kan een grote belasting zijn voor de overige gezinsleden. Echter er kunnen ook situaties ontstaan in een gezin dat een kind zich niet veilig kan ontwikkelen. Voor deze kinderen wordt dan gezocht naar een pleeggezin of gezinshuis.

Het doel van de Stichting Kinderhulp Goeree-overflakkee is het bevorderen van (crisis-)opvang voor kinderen van 0 tot 16 jaar, op Goeree-overflakkee.

Er staan honderden kinderen op een wachtlijst voor plaatsing in een pleeggezin of gezinshuis. De Stichting wil er voor zorg dragen dat kinderen in nood die afkomstig zijn van Goeree-overflakkee kunnen worden opgevangen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Met de steun die de Stichting dit jaar krijgt, als één van de kleine doelen van de omloop, wil men dit jaar met Sinterklaas alle pleegkinderen op Goeree-overflakkee tracteren op een pannenkoek. Ook krijgen ze een sinterklaaskadootje en komt Sinterklaas zelf ook nog langs.