De credits!

Radio Goeree Lokaal wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio mogelijk maakten waren:
Hans van Splunder, Tim Hoek, Aad Jelier, Bianca van Splunder, Leo Troost, Michel de Bruin, Siem Schutte, Dirk Heerschap, Jaco de Neef, Carla Heerschap, Simon Voortman, Nellie van Splunder, Claudia Heerschap, Dirk-Spahr van den Hoek, Jan van den Nieuwendijk, Maurice van den Nieuwendijk, Marjan Breen, Wilbert Moerkerk, Edwin van het Geloof, Kees Grinwis, Ron van Splunder en natuurlijk niet te vergeten Roger Fletscher voor het verzorgen van de reclame spots en het OmloopNieuwsRadio 2004 jingle-pakket.

Natuurlijk bedankt het bestuur van de stichting Radio West Goeree-Overflakkee en de programma-staf van Radio Goeree Lokaal de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 15e omloop van Goeree-Overflakkee.

Van de omloop voorzitter

Na de omloop hield Ewout van den Ouden, de voorzitter van de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee een korte toespraak.

Hij riep hierin eventueel nieuwe deelnemers op om volgend jaar mee te doen, en als 110 kilometer te veel is dan bestaat er ook de mogelijkheid om in een estafette team mee te doen. Ewout had dit zelf ook gedaan, samen met zijn zonen en dat was hem erg goed bevallen - ondanks zware stukken zoals de erg natte slikken en de stranden van Ouddorp.

(19:10) Eindstatistiek

Dit jaar zijn er ongeveer 840 lopers gestart, hiervan zijn er ongeveer 280 uitgevallen. Dat betekent dus dat er plusminus 560 zijn gefinished.

Volgend jaar zal de omloop gehouden worden op 26 en 27 augustus. Dus iedereen die volgend jaar (weer) mee wil doen, die moet deze datum al vast in zijn agenda schrijven.

(19:03) De laatste personen die over de finish gelopen hebben

De laatste lopers waren nummer 275 (Dhr. Van Vuuren uit Zoetermeer) en nummer 305 (Angela Braber uit Oude Tonge).

Dhr. van Vuuren die had een goed gevoel bij deze omloop, ondanks dat deze erg zwaar was. Angela Braber zei dat dit haar laatste omloop zou zijn.

(19:00) Het eindpunt nadert

Adrie Klein uit Middelharnis, een lid van de Stellerunners, kwam op 18:56 aan bij de finish. Dit was nogal laat voor zijn doen. Hij gaat zonder douche direct in bed liggen en morgen ziet hij wel weer.

Johan van Lagen uit Barneveld kwam op zijn knieën het podium op. Hij had dit dan ook beloofd aan zijn vrouw, omdat hij zich pas op vrijdagmorgen had ingeschreven.

(18:55) De laatste loodjes

Niels Grinwis uit Ouddorp die is om 18:50 aangekomen bij de eindstreep. Hij liep in het begin te snel, het was dan ook zijn eerste keer. Hij weet nog niet of hij volgend jaar weer mee zal doen.

(18:45) In het verleden behaalde resultaten...

Voor veel lopers geldt dat behaalde resultaten geen garantie voor deze omloop biedt. Het was dit jaar dan ook uitzonderlijk moeilijk. Natuurlijk de slikken, maar sommige lopers vonden ook het laatste stukje erg moeilijk. Inmiddels zijn er ongeveer 450 lopers binnen.

Onder die lopers is ook Martin v.d. Bok, hij liep dit jaar in een estafette team, samen met 2 dames die wat ervaring met de omloop op wilden doen. De dames hebben 70 km en Martin heeft 40 km gelopen.

(18:15) Korte sfeerimpressies

De 16e omloop zal gehouden worden op 26 en 27 augustus, dus schrijf die datum in uw agenda als u dan mee wilt doen.

(18:10) De statistieken

(18:00) Loper belicht & het laatste nieuws

U heeft de afgelopen uren diverse lopers kunnen beluisteren in het item "Loper belicht". Van deze lopers zijn Aat Troost om 17:10 en Gerbrand van Dam om 17:40 gefinished.

Verder zijn om 17:10 Diana en Jan Rhoon van het Team Tieleman de finish gepasseerd en is de laatste loper voor de bezemwagen Wim Keuvelaar, men verwacht dat hij om ongeveer 19.10 de eindstreep zal bereiken.

(17:40) Het wordt echt druk

Inmiddels zijn er meer lopers binnen, maar nog niet alle lopers zijn binnen. Om te voorkomen dat de laatste lopers net voor de finish zullen stranden, heeft de organisatie besloten om de omloop ongeveer 15 minuten langer open te houden.

Volgens de organisatie was de vroege start (om tien voor zeven) veroorzaakt doordat er een rotje was gegooid. Dat klinkt als een startschot, en dan hou je 800 deelnemers -die staan te popelen om te gaan lopen- niet meer tegen!. Volgens onze verslaggever die ter plaatse was, had Lee Towers echter nog een volgende afspraak en was er geen sprake van een rotje.

(17:30) Ook de voorzitter...

... heeft de finish bereikt. Hij heeft dit dan wel gedaan in estafette-verband, dus het is niet verwonderlijk dat hij dan ook zegt dat het een fluitje van een cent geweest is.

Je zou het in een dag kunnen in plaats van 24 uur, maar bij de slikken was het toch wel zwaar.

(17:10) Nieuws vanuit Ooltgensplaat

Inmiddels zijn er ongeveer 180 deelnemers die kunnen zeggen dat ze de 15e omloop hebben uitgelopen, dit is beduidend minder dan andere jaren - vorig jaar waren er 249 lopers gefinished op dit tijdstip.

(16:55) Het laatste verslag vanuit Galathese Haven

Leo deed voor ons weer het laatste verslag vanuit post 21, voor de lopers die hier nog langs kwamen was het nog even doorzetten. De lopers die hier aankomen moeten nog 5km lopen.

(16:40) En het blijft maar druppelen

Zoals het onderwerp van dit berichtje al aangeeft, gaat het niet hard in Ooltgensplaat. Er zijn nu ongeveer 140 deelnemers binnen.

Van de Bosseschool uit Middelharnis zijn nu de estafette-teams aangekomen bij de finish. De woordvoorder wilde nog wel een rondje doen, ondanks dat hij het zware stuk over de slikken gelopen had. Dus wellicht volgend jaar loopt hij de volledige omloop.

(16:20) Het aantal gefinishte lopers is...

...120, dat betekent dat er nog zo'n 400 lopers over de eindstreep zal moeten komen. Tenminste als er niet meer lopers uitvallen dan andere jaren.

(16:15) Nieuws vanuit Galathese-Haven

Er was veel wind, waar niet alleen de lopers maar ook de organisatie last van heeft. (Hoewel de tent nog niet omgewaaid is, waren er toch harde windstoten)

Dat er veel verschillende mensen aan de omloop meedoen, dat blijkt wel. Leo Troost had een kort gesprekje met een loper die alleen maar de omloop liep. Ze had elk jaar weer meer blaren, maar dit is dan ook een zware omloop.

De 15e omloop is iets speciaals, zo liet een andere deelnemer ontvallen.

(15:55) Er zijn bijna 100 lopers gefinished

Van deze lopers was André Admiraal de 96e deelnemers die over de eindstreep gekomen is.

Volgens André waren de slikken ondoenbaar. "Dit was echt buffelen. Het was echt zwaar."

Verder vond hij de omweg door Middelharnis niks, maar hij is van plan om volgende jaar toch weer mee te lopen in de 16e omloop van Goeree-Overflakkee.

(15:40) Nieuws vanuit Galathese haven

Het is bij die post erg gezellig, zowel op de terrasjes als langs de kant. Er is veel publiek om de lopers aan te moedigen.

Het is en blijft iets bijzonders, dat was de reactie van één van de lopers.

(15:10) Iedereen bij de finish heeft dezelfde mening.

Wat is die mening dan? Nou dat is niet zo moeilijk: De slikken waren het zwaarste stuk van deze nogal natte omloopnacht.

Inmiddels is ook Martha Westhoeve uit Ouddorp gefinished in Ooltgensplaat, dit was haar 5e omloop. Ook zij vond de slikken verschikkelijk, mede hierdoor -en de route door Middelharnis centrum- was zij 1 uun later dan vorig jaar binnen.

(14:50) Nieuws vanuit Ooltgensplaat

Inmiddels zijn ook de laatste wandelaars van de kinderloop, onder deze zeven lopertjes was er ook nog een jarige. Deze is door het publiek toegezongen.

"Winderig en nat", dat was de opmerking van een van de deelnemers. "De slikken waren het moeilijkste stuk en 110km is een behoorlijk pittig stuk." Toch zal deze loper ook volgend jaar weer meedoen.

(14:10) Finishnieuws

Inmiddels zijn er 27 deelnemers gefinished, waaronder dhr. Krijger uit Goedereede.

Verder stonden er bij Jan van den Nieuwendijk een aantal leerlingen van Buten de Poorte die de kinderloop ook tot een goed einde gebracht hebben. Dit zijn de volgende kinderen:

  1. Pieter de man
  2. Pieter 't Mannetje
  3. Cynthia Nagtegaal
  4. Wouter Mellisant
  5. Ties Posthuma
  6. Willem-Jan Hoekman

(13:55) Battenoords nieuws

Jaco de Neef staat voor ons nog steeds bij de post Battenoord. Hij had hier een gesprek met Donny van Dijk die de omloop voor de eerste keer loopt, Donny had weinig getraind en heeft het meer gewoon geprobeerd en was nog steeds op weg naar de finish.

Verder had hij een nieuwe deelnemer Diana Eradus uit Delft, die via de Nijmeegse vierdaags en een kennis gehoord heeft van de omloop. Volgens haar was het een beetje survival, heel anders dan een vierdaags.

Post herkingen is gesloten

Inmiddels is de post bij Herkingen gesloten en is onze verslaggever aldaar op weg naar een andere post waar hij voor ons weer verslag zal doen.

Hij sprak hier met dhr. Schellevis uit Sommelsdijk, die hier uit de omloop stapte. De tocht was dit jaar erg zwaar, vooral omdat het vannacht is gaan regenen. Het strand vond hij erg zwaar, maar de slikken waren het ergst. De slikken hebben hem dan ook uiteindelijk de das om gedaan. Dhr. Schellevis heeft al eerder meegedaan (5 jaar geleden), toen heeft hij de omloop wel uitgelopen.

(13:40) Nieuws van de finish door Jan van den Nieuwendijk

Inmiddels hebben zo'n 20 lopers de finish gepasseerd, en natuurlijk heel veel kinderen. Onder die kinderen bevond zich ook de jongste deelnemer, die nog maar 3 jaar oud is en gestart is vanaf Galathese Haven.

Inmiddels zijn ook de eerste vrouwelijke deelnemers aangekomen in Ooltgensplaat. De eerste dame die de eindstreep bereikt heeft is A.J.A. de Wit uit Nuland en de 2e vrouwelijke wandelaar is Mevr. Bergs uit Roosendaal.

Ook heeft Abram Maliepaard de finish bereikt, dhr. Maliepaard is de loper die ieder jaar weer het meeste sponsorgeld weet in te zamelen.

(13:40) De stand van zaken bij Sint Jaepe

Leo Troost ziet op de post van Sint Jaepe mensen de even de pijn verbijten, even rusten en dan weer op weg naar de finish gaan.

(13:30) Kinderloop

Jan van den Nieuwendijk bericht dat inmiddels ook alle lopers van de basisschool Buten de Poorte bij de finish aangekomen zijn. Hij had een kort gesprekje met Annelies Schavemaker (3584) die gestart was bij Galathese Haven en na het kleine interview snel haar medaille in ontvangst ging nemen.

(13:15) Oeltgense finish

Er zijn inmiddels 15 personen gefinished, de eerste deelnemer had twee uur en een kwartier eerder deze zelfde eindstreep gepasseerd.

Als eerste Ouddorper is Leen Hoek (418) in Ooltgensplaat aangekomen, hij liep om 13.03 over de eindstreep. Hij ging daarna zelfs nog even terug naar Galathese Haven om nog een andere deelnemer op te halen.

Er zijn inmiddels ook veel kinderen binnen gekomen, de eerste deelnemer van de kinderloop kwam om 1 uur binnen. Dit was Lex vd Wekken van de CBS Prins Maurits.

(13:10) Interview met een medewerkster van het Rode Kruis

Verslaggever Dirk-Spahr van den Hoek had een kort interview met een medewerkster van het Rode Kruis uit Den Bommel. Zij was al 15 jaar betrokken bij de verzorging van de deelnemers van de omloop.

Wat haar vooral opvalt is dat de lopers die het eerste aankomen nergens last van hebben en de lopers die later binnen komen echt moeten vechten om de eindstreep te halen. Toch heeft ze voor de eerste en de laatste deelnemer die de finish bereiken net zoveel respect.

De post waar onze reporter staat zal nog ongeveer 30 minuten geopend zijn, de post zal om 14:38 gesloten worden.

(12:55) Het druppelt binnen

Er zijn nu 11 volwassen deelnemers binnengekomen bij de finish in Ooltgensplaat. Deze keer lopen er echter ook een aantal kinderen de "kinderloop", deze is reeds begonnen en over een kwartier verwacht men de eerste jeugdige lopers te kunnen begroeten.

De kinderen uit groep 6 t/m 8 zijn om 11 uur gestart in Oude Tonge (14,8 km) en de kinderen uit groep 3 t/m 5 zijn een uur later gestart in Galathese Haven (4,8 km).

(12:30) Standplaats Finish-Ooltgensplaat

Inmiddels zijn er 10 mensen over de finish gekomen, deze worden begroet met champagne en bloemen. Volgens verslaggever Jan van den Nieuwendijk ben je je leven niet zeker op het podium vanwege de rondvliegende champagnekurken.

(12:20) Van de andere kant bekeken

Dirk-Spahr van den hoek interviewt niet alleen lopers, maar heeft af en toe ook een gesprek met iemand van de organisatie. In dit geval sprak hij met een inwoner van Delft die op de post Herkingen de tijdsregistratie voor zijn rekening nam.

Wat deze man vooral opvalt is het feit dat er veel gewone mensen meedoen aan deze monstertocht. Het zijn geen sportmensen, maar gewone burgers. Hij kan zich best wel voorstellen dat er personen zijn die de omloop al voor de 13e keer lopen, maar zelf zal hij dat niet doen.

(12:10) Leo's bericht - vanuit de hoek van St. Jaepe

Leo Troost zit bij post 18 veel lachende gezichten, veel lopers weten dat ze nu beginnen aan de laatste loodjes.

Inmiddels zijn hier reeds veel lopers voorbij gekomen, waaronder ook deelnemers die woonachtig zijn in de gemeente Goedereede.

(11:55) Finish verslag

Inmiddels is ook nummer 69, Mischa Mikx uit Utrecht, gefinished. Onze verslaggever Jan van den Nieuwendijk had een kort gesprek met hem. Mischa vond het goed te doen en alleen de laatste 20km was afzien. In tegenstelling van andere lopers vond hij het ploeteren door het water van de Slikken wel leuk.

Hij liep zijn 13e omloop, dus qua weer klopt dat wel :-). Mischa was dit keer nog redelijk fit toen hij bj de finish aankwam, dat is vorige keren wel anders geweest. Omdat hij in Ooltgensplaat gewoond heeft had hij kennis aan de omloop en "Het mooiste eiland van Nederland".

(11:40) Een bericht uit Herkingen

Dirk-Spahr van den Hoek interviewde hier kort Ewout van den Ouden, de voorzitter van de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee. Hij loopt samen met zijn 2 zonen in de estafetteploeg "Old & Young Boys".

Verder had de verslaggever een kort gesprek met Diana Rhoon uit Ouddorp. Zij vond het strand goed te doen, maar -u raadt het al- de slikken erg zwaar. Vanwege het water werden de sokken nat en had ze last van blaren.

(11:20) De eerste 3 lopers zijn binnen

Eerder berichtten we al over de eerste loper, die om 7 minuten voor 11 de 15e omloop erop had zitten. Inmiddels hebben drie lopers de eindstreep van deze monstertocht bereikt.

  1. Dhr. Posthuma uit Oostsouburg om 10:53
  2. Dhr. A.J. Pieterse uit Oude-Tonge om 11:07
  3. Dhr. L. Meijer uit Ooltgensplaat om 11:19

(10:55) Nieuws vanuit een gezellig Battenoord

Jaco de Neef staat voor ons nog steeds verslag te doen vanuit een erg gezellig Battenoord. Volgens 1 van de mensen die de kraampjes die daar staan is het erg gezellig, alleen jammer dat het zo\'n slecht weer is.

Jaco sprak hier verder met Dhr. Rietveld uit Delft (254):

Het gaat eigenlijk wel lekker, als het zo blijft dan gaat het wel.

Dhr. Rietveld had via een vriend van de omloop gehoord. Hij loopt de toch nu voor de 4ed keer en blijft nog wel vaker terugkomen.

De slikken waren effe slikken, er stond daar een hoop water en het is dan gewoon hopen dat je erdoor komt. Maar als je de slikken hebt gehad, dan gaat het wel.

Hij heeft de reeds omloop 2 keer uitgelopen en 1 keer, ook vanwege slecht weer, op moeten geven.

(10:53) De eerste loper heeft de finish bereikt

De eerste loper die aangekomen is in Ooltgensplaat is Piet Posthuma uit Oostsouburg. Hij wandelde om zeven minuten voor elf over de finishlijn.

Onze verslaggever Jan van de Nieuwendijk had een kort gesprek met hem:

Dit was de 8e omloop en Piet had nog nooit zulk slecht weer gehad. Dit is niet leuk, zeker niet voor degene die de omloop voor het eerst lopen.

Ik heb een lekker tempo en als ik bij het laatste stukje nog wat over heb dan gooi ik er nog een tandje bij.

Inmiddels is het in 'de Plaet' droog geworden en hoopt men op een droge zaterdag.

(10:30) Dirk-Spahr v.d. Hoek doet voor ons verslag vanuit Herkingen

Hij sprak hier met Cor Keijmel:

Het is jammer van de regen, maar voor de rest gaat het prima. Alleen de slikken vallen nog al tegen.

Ik ga er vanuit dat ik de eindstreep haal!

Hij had verder een kort gesprek met Kees Boshoven:

Het strand ging prima, maar de slikken vielen toch wel tegen.

De laatste kilometers moeten toch wel lukken.

De mensen komen bij de post even tot rust. Er zijn, zo zei een van de verzorgers, nog niet erg veel mensen behandeld. Dit wordt mede veroorzaakt door de slechte toegankelijkheid van de slikken.

Inmiddels is, vanwege het regenachtige weer, al éénvierde deel uitgevallen. Er zijn ongeveer 800 lopers gestart, dus dat betekent dat er plusminus 200 uitvallers zijn.

(10:10) Nieuws vanuit de post "Van der Velde" te Herkingen

Leo Troost doet voor ons verslag vanuit Herkingen, hij sprak hier met diverse lopers, waaronder 2 Belgen. Deze lopen niet alleen mee in de omloop, maar ook in andere tochten. Bij de omloop zijn de slikken zwaar, zeker als het nat is, maar volgens deze deelnemers is het bij andere prestatietochten ook niet altijd gemakkelijk.

(10:00) Uw groetjes en/of verzoekjes zijn nog steeds welkom!

Een loper uit de gemeente Goedereede, of daarbuiten, bemoedigen? Dat kan, door een groetje en/of verzoekje op de radio. Natuurlijk via Radio Goeree Lokaal!

Uw kunt dit op de volgende manieren doen:

(09:45) Na regen komt?

Vanuit Herkingen wordt, door Hans van Splunder, bericht dat het ook daar (net als op Battenoord) harder is gaan regenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de slikken erg nat zijn dit jaar, natuurlijk mede veroorzaakt door de hoosbuien die we de afgelopen dagen gehad hebben.

Na regen komt dus nattigheid, dat geldt in dubbele mate voor de slikken van Goeree-Overflakkee.

(09:35) Van de drup in de regen

Normaal kom je van de regen in de drup, maar dit jaar is dat precies omgekeerd. Volgens Jaco, ons reporter op Battenoord, is het namelijk opgehouden met miezeren en is het daarvoor in de plaats hard gaan regenen.

Een van de lopers maakte tegen hem de opmerking dat de slikken 1 grote waterbak waren. Hij had last van blaren, maar deze zijn uitstekend verzorgt door het Rode Kruis. "Als je eenmaal het eind haalt, dan vergeet je de rest weer", zo relativeerde deze loper de nattigheid voor dat hij weer verder liep richting de finish.

(09:20) "Ik heb me laten verrassen!"

Aad Jellier staat nog steeds voor ons verslag te doen van een regenachtige omloop. Vooral bovenop de dijk valt het erg tegen.

Hij had een kort gesprek met mevr. Klumpers-Jongenotter uit Maasland, die voor het eerst deelneemt aan de omloop:

"Goed voorbereiden", dat was haar reactie toen Aad vroeg hoe het ging. "Ik heb me laten verrassen" en "Volgend jaar weer". Naar aanleiding van deze laatste reactie maakt Aad de opmerking dat Ooltgensplaat nog ver is, de reactie hierop was echter "Het shiet aardig op."

(09:05) Nieuwtjes vanuit een regenachtig Herkingen

Voor u staat nog steeds Hans van Splunder verslag te doen, hij begroet hier veel lopers die blaren op hun voeten hebben. Deze worden vooral veroorzaakt door de slikken, die zoals we al eerder meldden, nogal moeilijk zijn.

Onze reporter had een kort gesprek met Dhr. Kwak uit Rotterdam (367): Volgens deze loper ging het nu weer, maar de slikken waren erg zwaar. Dit zullen we nog wel vaker horen tijdens deze omloop.

(08:55) Even slikken, die slikken van Flakkee

Onze reporter, Aad Jelier, ging de Slikken weer verlaten en is op weg naar de volgende luisterpost. Voor hij de post ging verlaten, had hij toch nog een kort gesprek met een van de deelnemers. Volgens deze deelnemer waren de slikken erg zwaar en waren er te weinig stoelen in Port Zélande - wellicht dat de organisatie volgende jaar voor meer stoelen kan zorgen?

(08:45) Nieuws van Jaco de Neef vanuit Battenoord

Onze collega-verslaggever van Radio Superstar, de officiëlle omroep van Middelharnis, is ook bij RGL regelmatig in de uitzending te beluisteren geweest. De eerste lopers waren bij hem rond acht uur, echte snelwandelaars dus.

Op de slikken staat er 20cm blubber, dus de slikken zijn erg moeilijk. Dit weet Jaco ook uit eigen ervaring, hij heeft de omloop namelijk ook 2 keer gelopen. Er was dan ook sprake van dat de slikken afgesloten zouden worden, dit werd onder andere gemeld door een van de lopers Dhr. Bik uit Melissant. Hij vond de slikken erg zwaar, juist vanwege de natte grond aldaar.

(08:40) De eerste lopers zijn in Herkingen gearriveerd

Hans van Splunder doet voor ons verslag vanuit "Van der Velden" in Herkingen. Hier druppelen de eerste lopers reeds binnen. Voor deze mensen is er bij de post volop brood, soep en koffie beschikbaar.

Volgens onze reporter gaat het weer regenen en dus is druk bezig om alle voorzieningen in orde te krijgen. Men verwacht hier veel werk te krijgen, juist vanwege het natte weer en de natte slikken. Er is bijna niemand meer die droge kleren aan heeft, juist vanwege het weer van de afgelopen nacht.

(08:25) Nieuws vanuit de uitgang van de slikken

Volgens Add Jelier is het nog al nat op de slikken, het is dan ook niet verwonderlijk dat de deelnemers die de slikken af komen niet vrolijk kijken.

De lopers reageren dan ook niet allemaal even positief:

"Het is niet normaal, onverantwoordelijk. Wie haalt je weg als je wat overkomt?" en "Dat sloopt je, er zullen er wel een aantal uitvallen."

De lopers worden dan ook door de organisatie aangemoedigd (om even te gaan zitten) en worden voorzien van een hapje en een drankje.

Toch heeft niet iedereen het zwaar op de slikken zoals blijkt uit de volgende reactie:

"Beetje nat, niks aan de hand!"

(07:45) Onze verslaggever Aad rapporteert:

Het is een drama, de slikken: er staat zoveel water dat de lopers hun schoenen overscheppen. Toch houd men de moed er nog in!

(07:40) Jaco de Neef op Battenoord:

Er is nog geen mens langs gekomen, ook de schapies in de wei houden zich nog rustig.

Onze verslaggever Hans, nog bij de ingang slikken:

Het wordt drukker, het gaat weer regenen en toch gaan er nog mensen van een estafetteploeg wisselen: zij moeten dan min of meer door de slikken "zwemmen".

(07:13) Aad Jelier, bij de uitgang van de slikken:

Het is nog erg rustig, al komen er mensen op de sokken uit de slikken. Het lijkt er inderdaad wel op een zwembad en dat maakt de slikken erg zwaar. Maar als je goede schoenen hebt, valt het met de blaren ook wel mee.

(07:05) Onze verslaggever Hans bij de slikken meldt:

De slikken: de lopers moeten langs de buiten- (Grevelingen) kant lopen. De wind zal hoogst waarschijnlijk de buien weg laten drijven. De mensen hebben die langs komen houden de moed erin, ondanks dat de slikken meer op een zwembad lijken dan op iets anders...

(06:31) Hans, aan de Ouddorpse haven:

Het begint weer te regenen, de wind draait naar het noordwesten. R.R. Verwijs uit Zierikzee (#273) kwam langs, en vondt het weer nog best meevallen. De meeste mensen zijn wel langs de haven geweest, en Hans vertrekt richting de slikken.

(05:50) Hans bij de Ouddorpse haven:

Ook hier giet het van de regen en de bliksemflitsen zijn niet van de lucht. Ca. 50-60 lopers zijn al richting de slikken van Flakkee vertrokken, al is de route daar nog niet helemaal duidelijk. De massagetafels zijn nog niet in gebruik.

(05:45) Aad Jelier in de Preekhil polder:

Het is hier noodweer, voor H.J. van Vught (#208) uit Gouda is dit het eerste jaar dat hij van de regen mag genieten, en hij heeft er ook niet echt last van.

(05:21) Port Zelande, Wilbert:

Het begint hier weer een beetje te sprikkelen, wel niet erg, maar je wordt er wel nat van. Opvallend detail is dat veel lopers in kleine groepjes of alleen lopen - grote groepen lopers (zoals vorig jaar) kom je eigenlijk niet tegen. Hier zie je ook eigenlijk alleen de volgers van de lopers en niet (zoals in de vismijn) algemene supporters. Eigenlijk wel jammer, want de lopers hebben die support toch ook hard nodig.

(05:08) onze verslaggever Hans, bij de Ouddorpse haven:

De buien komen op, het wordt hoog water, en Hans verwacht dat de lopers het moeilijker gaan krijgen. De eerste mensen zijn al bij de haven aangekomen.

(04:47) Hans van Splunder:

De meeste lopers zijn nu van het strand af, de mensen zijn blij dat er weer een verzorgingspost aan komt.

(04:30) Aad Jelier, vanaf de Quasi beachclub:

Het is hier bijna droog, toch zijn sommige mensen er bijna aan toe om er mee te stoppen. Het bericht dat er binnen een paar kilometer een verzorgingspost is, geeft de mensen toch nog wat kracht.

(04:25) Onze reporter Wilbert bericht vanuit Port Zelande:

Circa 50 lopers zijn al binnen gekomen. Dit jaar zijn er gelukkig meer stoelen beschikbaar voor de lopers, en zit het publiek daar niet op. Ook de massagetafels vinden gretig aftrek. Dit jaar zijn er (ondanks de regen) nog betrekkelijk weinig blaren.

(04:06) Quasi beachclub, reporter Aad Jelier:

Stijve kuiten, dat wordt een probleem. De wind is gaan liggen, en de lopers komen nog behoorlijk fit van het strand af, andere jaren was dat wel eens minder. Ook dhr. Plooij (603) loopt er nog (gekleurd en wel) bij.

(03:25) Quasi beachclub: Aad Jelier

De bekende lichtjes komen er weer aan, het strand blijkt mee te vallen. Het waait hard, maar de lopers hebben de wind in de rug. Dhr. Westerheide komt (74 jaar) komt langs en heeft er nog steeds zin in.

(03:08) Nog net droog op Port Zelande

De lopers 285, de heer Posthuma en 507 zijn nog voor de regenbui binnen gekomen, daarna kwamen er alleen nog \'verzopen katten\' binnen, meldt onze verslaggever Wilbert. Het stortregent inmiddels...

(02:53) Uitvallers update

Lopers 477 (R. Veerkamp), 542 (R van der Velden) en 699 (W.H. van Vliet) zijn uitgevallen bij post 6.

Bij de reddingsbrigade

Loper 245 is al van het strand af gelopen, melden onze verslaggevers Hans en Aad, die bij de strandovergangen de gang van zaken verslaan.

Onze verslaggever Wilbert is inmiddels bij Port Zelande aangekomen, waar het momenteel nog heel erg rustig is.

(01:50) De laatste loodjes vanuit de visafslag

Wilbert zit nu tussen de mensen die hun blaren laten prikken door de mensen van het Rode Kruis, en even verder liggen er lopers die zich laten behandelen op de massagetafels.

Het spreekwoord zegt: "De laatste loodjes wegen het zwaarst", dat geldt ook voor deze mensen. De lopers die nu nog in de visafslag zijn en door het Rode Kruis verzorgt worden, die zullen tegen de klok gaan lopen.

(01:30) Leo's news-flash

Leo Troost heeft de post bij de Scheelhoek verlaten en is inmiddels bij de post bij de Kwade Hoek aangekomen. Leo heeft hier diverse lopers geinterviewd die de omloop voor de eerste keer lopen. Sommige van hen zagen best wel op tegen de komende uren op het strand.

De laatste loper die de Scheelhoek passeerde, voordat Leo deze post ging verlaten, was dhr. Bekkering in Steenbergen (nr. 531) - hij had het best wel moeilijk, maar bleef toch proberen om de visafslag te bereiken en de omloop uit te lopen.

(01:15) De nachtploeg door W. Moerkerk

Inmiddels is de zaterdag al weer meer dan 1 uur oud en bij de ingang van de visafslag is het ietsje minder druk aan het worden. Inmiddels is de helft van de lopers bij de visafslag aangekomen, zo schatte onze verslaggever. Volgens Wilbert draaien op dit moment zowel de massagetafel als de keuken overuren.

Veel lopers komen met een goed humeur deze post binnen, maar als je ze dan verteld dat er nog 80 kilometer volgen dan zie je nog wel eens sippe gezichten.

En het is inmiddels weer zaterdag geworden

Jan van den Nieuwendijk heeft inmiddels Goedereede-Havenhoofd als standplaats gekozen, hier zijn natuurlijk al de eerste lopers langs gekomen.

't Hoad is aangekleed met feestverlichting en vuurkorven om het dorp een vrolijk tintje te geven.

Leo Troos staat nog steeds bij de Sheelhoek en Wilbert Moerkerk is nog steeds aanwezig in de visafslag van Stellendam.

(23:55) De eerste vrouwelijke loper is bij de vismijn

De eerste dame is de visafslag binnen gekomen, het is mevr. A.J.A. de Wit uit Nuland. Volgens onze verlaggever was het applaus groter dan toen de snelle heren de vismijn binnen wandelden.

volgens onze verslaggever hebben we de kopgroep gehad en zal straks de grote meute de vismijn in wandelen. Toch zullen alle lopers, ook dit reeds binnen zijn, moeten wachten tot 8 minuten over 12 voor dat ze weer weg mogen.

(23:25) De eerste lopers zijn gearriveerd in de Vismijn

Inmiddels heeft Wilbert Moerkerk de eerste 10 lopers de visafslag in zien wandelen. De eerste deelnemer die de vismijn binnenliep was Piet Posthuma om 9 minuten over elf.

De eerste 5 lopers zijn:

De stand van zaken

Inmiddels zijn de eerste 3 posten gesloten en zijn er 4 uitvallers geregistreerd. 1 loper moest al bij post 2 opgeven en de andere 3 zijn op post 3 gestopt met de omloop.

Uitgevallen lopers:

(23:15) Nieuws van de lopers en verzorgers vanuit het Dirkslandse Sas

Volgens onze verslaggever, Jan van den Nieuwendijk, is het een mooi lint van lichtjes dat gaat van Sommelsdijk naar het Dirkslandse Sas (Drinkpost nr. 4). De lopers lopen in grote getale voorbij de verslaggever die op deze post voor ons verslag doet van de 15e omloop.

Jan interviewde bij deze post voor de verandering ook nog de verzorgers. Volgens hen is het niet drukken dan andere jaren en ze staan al weer 5 jaar op post 4. Deze post heeft overigens alleen water in de aanbieding...

(22:50) Wilbert in de vismijn

Onze verslaggever Wilbert Moerkerk staat voor ons klaar om de eerste lopers te begroeten in de koude vismijn, hij is voor ons op onderzoek gegaan wat er op het menu staat voor de deelnemers van de omloop. Wat is dat dan dit jaar?

(22:45) Dirkslandse Sas

De eerste vrouwelijke deelneemster AJA de Wit uit Nuland is gearriveerd op het Dirkslandse Sas, zij en alle andere deelnemers die deze post gepasseerd zijn hebben er dan 26.5 kilometer op zitten.

"Het weer zit mee, het is helder, het kan niet beter" en "Ik wil niet weten wat ik in de vismijn op het menu staat, dan blijft het spannend", dat waren de worden van Andre Admiraal tegen onze verslaggever

Verder viel het Jan van den Nieuwendijk op dat er dit jaar veel jeugdige lopers zijn. Niet alleen oude en taaie lopers maar ook de jongere garde doet dus mee met de 15e omloop.

(22:25) Het laatste verslag vanuit Middelharnis

Iedere wijziging in het parcours zal fans en critici kennen, binnen 5 minuten registreerde Leo Troost zowel negatieve als positieve reacties op de route door het centrum van Middelharnis en Sommelsdijk. Hierbij dient echter wel vermeld te worden dat er slechts 1 keer kritiek gegeven werd "Die draai is niks" en er vele positieve opmerkingen waren.

De meeste lopers waren in een goede stemming, mede vanwege de belangstelling, en de meeste deelnemers huppelden -volgens onze verslaggever- over D'n Diek. Verder waren er muziekbands die een leuk deuntje speelden.

De eerste uitvaller is geregistreerd!

De 15e omloop van Goeree-Overflakkee heeft inmiddels de eerste uitvaller. De organisatie kon in Stad aan het Haringvliet Dhr. Koote uit Middelharnis (nummer 290) registreren als uitvaller, blijkbaar was het parcours toch te moeilijk voor deze deelnemer. Vorig jaar werd de eerste uitloper pas bij de post De Kwade Hoek geregistreerd.

(22:11) De avond valt en het wordt donkerer

Onze verslaggever Jan van den Nieuwendijk had als eerste een aantal leerlingen van de Bosseschool in de uitzending. Toen kwam de ware aard boven van onze verslaggever, namelijk Jan de kindervrind. De jongedames die in de uitzending waren, stonden op De Kaai om het onderwijzend personeel dat met de omloop mee doet aan te moedigen. Ze dachten dat deze om ongeveer half elf langs zouden komen. "Je wel niet met z'n allen zingen, maar niet met z'n allen praten", aldus onze verslaggever toen de meisjes te enthousiast werden.

Verder is het op De Kaai een stuk drukker geworden, er zijn steeds meer lopers en het weer werkt voortreffelijk mee.

(21:55) D'n Diek

Op D'n Diek staat veel publiek, die de lopers met veel enthousiasme aanmoedigen. De deelnemers worden met gejuich welkom geheten en natuurlijk klinkt er ook wel eens applaus als er weer wandelaars aankomen.

(21:45) "De Kaai" in Sommelsdijk

Onze verslaggever Jan van den Nieuwendijk staat voor ons op De Kaai in Sommelsdijk. Er zijn om vijf over half negen ongeveer 20 lopers gepasseerd. De eerste loper die hier langs onze verslaggever kwam was natuurlijk Mischa Mikx (nummer 69), hij passeerde De Kaai om 21:20. Op deze kaai mogen overigens toch auto\'s rijden, dit bevreemde onze verslaggever...

Er zijn een aantal lopers die lopen met een shirt waar de tekst "Ik loop met God" op staat. Dit maakte onze verslaggever nieuwsgierig, en dus ging hij op onderzoek uit. Het blijkt dat dit uitgaat van een stichting die reacties wil uitlokken en dan discussie over het Woord van God wil aangaan.

(21:25) De eerste lopers die door Middelharnis-Centrum gekomen zijn

Voor het eerst gaat de route dit jaar door het centrum van Middelharnis. Van 09:10 tot 09:30 zijn onder andere de volgende lopers door Middelharnis zelf gelopen.

De lopers vinden volgens onze verslaggever (Leo Troost) de gewijzigde route erg leuk. Niet over de dijk naar de volgende post (Dirkslandse Sas), maar door het centrum van "Menheerse".

(20:35) Het nieuws uit de mond van Jan van den Nieuwendijk

Onze verslaggever staat op dit moment aan het haventje van Stad aan het Haringvliet. Om kwart over acht zijn hier de eerste lopers voorbij gekomen, Mischa Mikx en de loper met nummer 648.

5 minuten later zijn Dhr. Gemert en Dhr. Malipaart deze post gepasseerd.

Inmiddels hebben er ongeveer 30 lopers de post in Achthuizen gepasseerd

(20:30) Wat statistieken

Vanwege onze technische problemen hebben we nog niet bericht over het aantal lopers dat van start gegaan is.

Dit jaar hebben 843 volwassen lopers zich ingeschreven, er zijn er uiteindelijk 803 aan de start verschenen, verder zullen er morgen ongeveer 250 de kinderloop gaan lopen.

De 803 gestarte lopers zijn onderverdeelt in 35 teams en 738 individuele lopers, die om 18.53 -dus 7 minuten te vroeg- van start gegaan zijn.

(20:10) Nieuws van de post "Den Bommel"

Volgens onze verslaggever is het een drukte van "jewelste" bij de haven van Den Bommel. De lopers gaan van deze post via de dijk naar de haven van Achthuizen.

Iedereen is nog lekker fris, het is daar nog lekker weer. Het zonnetje schijnt nog in Oost-flakkee. De lopers die kunnen in een lekker ritme lopen, het is niet te warm - dus kunnen ze lekker lopen.

De meeste lopers hebben meer getraind ten opzicht van het vorige jaar, juist in dit 3e lustrumjaar wil men allemaal natuurlijk wel de finish halen.

Alle lopers zijn gepakt en gezakt, natuurlijk ook met regenkleding. De weersverwachting is namelijk niet zo gunstig. Vannacht verwacht men regen, dus nemen alle lopers het zekere voor het onzekere.

(19:49) Kleine problemen met de site

Op dit moment hebben we bij RGL technische problemen met de internet verbinding. We hopen deze echter zo snel mogelijk weer onder controle te hebben.
Vanaf 8 uur gaan we de omloop echt live verslaan!

(19:10) De 15e omloop van Goeree-Overflakkee is weer van start!

Een paar minuten voor zeven heeft Lee Towers met het lied 'You never walk alone' gezongen en daarna de lopers weggeschoten. Er zijn nu 800 volwassen lopers van start gegaan in team-verband en individueel. Morgen gaan er 200 kinderen van start voor de kinderloop.