Dit jaar zijn er in tegenstelling tot voorgaande jaren niet 2 "grote" goede doelen waar de lopers voor kunnen lopen, maar is er slechts één groot goed doel.

EIWIT ANALYSE KAN LEVENS REDDEN (Proteomics)

Sinds kort weten we hoe het DNA van de mens er uitziet en beginnen we te begrijpen hoe het werkt. Het DNA maakt eiwitten aan en deze eiwitten maken de mens. Deze eiwitten spelen een hoofdrol in alle biologische processen in ons lichaam, maar ook in bacteriën en virussen.

Helaas weten we nog lang niet genoeg over de manier waarop deze eiwitten met elkaar samenwerken, en daardoor ook nog niet genoeg over de oorzaken van ziekte.

Nu is er sinds kort een nieuwe manier om eiwitten te onderzoeken. Deze methode noemen we proteomics. Dit is een enorme vooruitgang om onderzoek te doen naar de oorzaak van een ernstige ziekte zoals kanker, AIDS, SARS en dergelijke. Tevens kunnen nu voor deze ziektes betere behandelingen gevonden worden. Voor diegene die erfelijke ziekten hebben kan er, voordat de ziekte zich gaat uiten, al een behandeling worden ingesteld. Dit alles zal veel leed verzachten en voorkomen.

Waarschijnlijk kunnen we met deze nieuwe technologie over enkele jaren met alleen één druppeltje bloed of urine zien hoe het met een kankerpatiënt staat, en dat is voor de patiënt een hele vooruitgang. Nu moet een patiënt een uitgebreid en belastend onderzoek ondergaan om dezelfde uitkomsten te krijgen als dadelijk metéén bloedprik.

Daniel den Hoed bestaat in 2004 negentig jaar. De kankeronderzoekers en dokters van het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum willen proteomics graag inzetten voor patiënten.

In de afgelopen jaren is er in het Erasmus MC, met voorrang, geïnvesteerd in proteomics. De volgende stap is absoluut nodig, de aanschaf van de krachtigste proteomics-apparatuur. Daarvoor wordt de hulp ingeroepen van ieder die kiest voor een gezonde toekomst.

De lopers van de omloop 2004 gaan voor deze toekomst. Wilt u meer weten over de proteomicsactie, kijkt u dan op www.erasmusmc.nl/proteomics