(19:55) De credits!

Radio Goeree Lokaal wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio mogelijk maakten waren:

Tim Hoek, Daniël Bom, Nelly van Splunder, Edwin van 't Geloof, Wim de Valk, Leon van Wageningen, Simon Voortman, Carla Heerschap, Bianca van Splunder, Kees Grinwis, Leo Troost, Siem Schutte, Dirk-Spahr v.d. Hoek, Ron van Splunder,Hans van Splunder, Jan v.d. Nieuwendijk, Cees Grinwis, Leander van Splunder, Kees den Eerzamen, Dirk Heerschap, Tony Huizer, Annefiet Duyvenvoorde en de medewerkers van TV-Goeree en natuurlijk niet te vergeten Roger Fletscher en Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclame spots en het OmloopNieuwsRadio 2007 jingle-pakket.

Verder wordt de medewerking van de lopers die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat: Barend Keijzer, Manita Maliepaard, Hans en Janneke Phylipsen, Jaap Hameete.

Natuurlijk bedankt het bestuur van de stichting Radio West Goeree-Overflakkee en de programma-staf van Radio Goeree Lokaal de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 18e omloop van Goeree-Overflakkee.

TV-Goeree omloopuitzending

Volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag (dus 30 en 31 augustus en 1 september) wordt op TV-Goeree om 20.00 en 22.00 uur de uitzending over de omloop uitgezonden.

Datum van de volgende omloop

De ene omloop is nog maar net afgerond of de volgende wordt al weer gepland, deze staat gepland voor 22 en 23 augustus 2008.

Tot ziens!

(19:25) De eindstreep

Begeleid door onze verslaggever Kees den Eerzamen en haar vriendin die helaas heeft moeten stoppen en diverse andere begeleiders wordt de laatste loopster over de finish geholpen, dat is Annet Top uit Bruinisse. Haar vriendin moest helaas opgeven, maar ze begeleid Annet Top om deze toch nog over de finish te helpen.

Tijdens de laatste meters wist ze hierbij toch nog dhr. Gert Engelen uit Almkerk te passeren waardoor ze toch net niet de laatste is.

De laatste loodjes

Nog zo'n zeven minuten voor dat de finish ook echt bereikt moet zijn en er druppelen nog steeds lopers binnen en allemaal geven ze aan dat het moeilijk geweest is.

Wat statistieken over de Goereese lopers

Het is al weer even geleden dat we een overzichtje gegeven hebben van de lopers uit de gemeente Goedereede die de finish gepasseerd zijn.

Dat zijn:
W.A den Hertog uit Ouddorp om 18:26, I.N. den Boer uit Goedereede om 18:10, Het Gorsira Zorgsaam Team 10 uit Goedereede om 16:51, Jm van de Graaf uit Stellendam, Barend Keijzer uit Stellendam om 18:55 en Hans Phylipsen uit Stellendam ook om 18:55.

(18:55) Belichte finish

Ook de deelnemers die regelmatig in de uitzending geweest is, Barend Keijzer en Hans Phylipsen zijn inmiddels aangekomen bij de finish.

Barend had ooit gezegt ik loop de omloop nooit weer en hij heeft dat toch gedaan, toch was hij niet van plan om het nog een keer te doen - maar niets is zeker.

Ook Hans Phylipsen heeft inmiddels de finishlijn bereikt, hij is nu al van plan om de omloop volgend jaar weer te lopen - dat in tegenstelling tot Barend die dat niet van plan is.

Zware, zware loodjes

Het spreekwoord zegt "De laatste loodjes, die wegen het zwaarst". Dat geldt voor veel lopers die nu nog bij de finishlijn aankomen, sommigen van hen strompelen letterlijk over de finishlijn.

De laatste loper

Onze verslaggever Kees den Eerzamen heeft inmiddels de laatste loopster bereikt, dat is Annet Top (nr. 335) die afkomstig is uit Bruinisse en die nog maar 16 jaar jong is.

Ze wordt begeleid door een medewerkster van het Rode Kruis, onze verslaggever en nog een aantal andere behulpzame lieden.

De laatste loodjes van Barend Keijzer

In ons onderdeel loper belicht kwam Barend Keijzer aan het woord, hij bevond zich toen op 1,5 kilometer afstand van de finish en is blij dat hij het binnen de tijd kan halen. Niets is vervelender dan 24 uur in touw zijn en dan niet of te laat de finish te bereiken. Als hij de finish bereikt heeft dan gaat hij zo vlug mogelijk naar huis om zich op te frissen en wat te slapen.

Morgen hoopt hij dan toch nog om tien uur in de kerk te kunnen zitten en de rest van de zondag doet hij rustig aan. De rest van volgende week kan hij dan nog genieten van -een welverdiende- vakantie.

De laatste post voor de finish

Onze verslaggever Kees den Eerzamen staat bij de post 'Galatheese Haven', deze post is inmiddels gesloten - de lopers die hier aankomen worden dus niet meer ingescand.

Er zijn nog ongeveer drie lopers die deze post nog moeten passeren, zij mogen nog wel doorlopen naar de finish, maar dat doen ze dan alleen voor hun eigen voldoening...

(18:15) Het laatste uurtje

Inmiddels zijn we aangekomen bij het laatste uurtje van de omloop, de lopers mogen nog tot 19.15 naar de finish onderweg zijn. Het aantal deelnemers dat nog onderweg is dat bedraagt nog ongeveer honderd wandelaars.

Er zijn veel mensen die de omloop meerdere keren lopen, maar er zijn ook mensen die deze omloop slechts één keer lopen en als een grote uitdaging zien - ze lopen deze dan een keer en gaan volgend jaar op zoek naar een andere uitdaging.

(17:56) Visuele update

Inmiddels hebben we ook foto's die gemaakt zijn in Oude-Tonge en Galatheese Haven binnengekregen en hebben we deze geplaatst op onze foto-pagina.

Voor Hans Phylipsen is Galathese Haven in zicht

Hans Phylipsen is weer aan het woord geweest in het onderdeel 'Loper belicht', tijdens dit gesprek liep hij Galathese Haven in.

Hij vond deze omloop erg zwaar, het is toch wel warm en alles doet zeer. Na een dag is hij echter wel hersteld van de omloop, hoewel hij morgen niet veel zal doen. Hij gaat dan lekker uitslapen en zal 's middags lekker in het zonnetje een dutje doen.

Als hij dan straks de finish bereikt dan gaat hij eerst lekker een koud glas drinken nuttigen en gaat daarna thuis lekker uitrusten na een inspannende dag.

Goereese deelnemers die de finishlijn gepasseerd zijn

Zoals Leo Troost reeds aangegeven hebben zijn er weer een aantal deelnemers uit de gemeente Goedereede aangekomen in Ooltgensplaat, hieronder een kort overzicht van deelnemers die sinds de vorige update de finish gepasseerd zijn:

402     v       L.J.M. Platter      Ouddorp     Gefinished om 15:41
2026    T       Tanis Rabobank 1    Ouddorp     Gefinished om 15:37
21      v       I Venneman          Ouddorp     Gefinished om 15:40
352     m       J Haameete          Goedereede  Gefinished om 15:45
2027    T       Leeuwen Rabobank 2  Stellendam  Gefinished om 15:37

(17:10) De finishlijn door Leo Troost

Leo Troost weet te melden dat steeds meer deelnemers de finishlijn passeren, de ene doet dit fris en fruitig en andere lopers strompelen binnen.

Bij de deelnemers die de finish passeren was ook Jaap Hameete, die regelmatig aan het woord geweest is in het onderdeel 'Loper belicht' - hij kwam zo rond 8 minuten voor 5 uur binnen.

Leo's finish-update

Zoals inmiddels wel bekend zal zijn bij de lezers van deze website is Leo Troost aanwezig bij de finish in Ooltgensplaat.

Hier is ook Ina Venneman aangekomen, zij had toen 10 keer de omloop volledig volbracht. Dit zal dan zeer waarschijnlijk wel de laatste keer zijn want ze stop er mee, ze heeft namelijk altijd last van blaren. Dat begint al op het strand en als ze dan verzorgt zijn dan krijgt ze daarna toch weer last van die blaren.

Ze vindt het daarom welletjes, ze heeft nu 10 keer gelopen en dat kan niet iedereen zeggen, dus is ze niet meer van plan om nog een keer mee te doen...

De laatste loodjes voor Jaap Hameete

In ons onderdeel 'Loper belicht' kwam Jaap Hameete aan het woord, hij bevond zich toen op ongeveer 2 kilometer vanaf de finish.

Hij had tijdens de omloop een loopmaatje opgedaan die uit Amersfoort kwam en hij loopt nog steeds met deze deelnemer - ze lopen dezelfde snelheid en het is toch wel fijn om een loopmaatje te hebben.

Hij vond het weer perfect, voor zowel het publiek als de deelnemers. Het weer is wel eens minder geweest, als het dan de hele dag regent tijden een omloop dan is het ook niet leuk meer, zo gaf Jaap aan.

Toen onze presentator vroeg wat hem bij de finish staat te wachten gaf hij aan dat hij dan zijn vrouw ontmoet die met bloemen op hem staat te wachten en daarna gaan ze gezellig samen naar huis.

Omloop-update

Inmiddels zijn er weer diverse deelnemers uit de gemeente Goedereede de finishlijn gepasseerd, het gaat hierbij om de volgende personen:

2050    T       Standhart Rotary 2      Ouddorp         Gefinished om 15:00
119     v       M Westhoeve-Krijger     Ouddorp         Gefinished om 15:16
206     m 	R.J. Starink            Stellendam      Gefinished om 14:59

(16:20) Omloopbepakking

Onze verslaggever Aad Jelier staat nog steeds op 14 kilometer vanaf de finish, hij zag daar een wel heel erg enthousiaste deelnemer, eentje die namelijk een zware bepakking van maar liefst 25 kilometer met zich meedroeg, dat doet hij overigens niet zomaar - hij doet dit voor het goede doel van de omloop 'Het Ronald McDonald-huis' te Rotterdam.

Het gaat hier om Robbert Bliek, die op deze manier ruim vijfduizend euro bij elkaar weet te lopen voor dit goede doel. Hij loopt overigens niet zijn eerste omloop, dit is namelijk zijn negende omloop - dit is echter wel de eerste keer dat hij een extra uitdaging aan gaat.

Toch vind hij het nog goed te doen, als je gewoon je kilometers uittelt en goed je rust pakt dan is het -ondanks de bepakking- nog goed te doen. Dhr. Bliek is overigens reserve-officier van de Mariniers en is dus toch wel een uitdaging gewend.

Voor meer informatie kunt u overigens ook nog kijken op de website van Robbert Bliek.

(16:09) Omloopstatistieken

Inmiddels zijn er ongeveer 120 lopers binnengekomen, hierbij gaat het om ruim 83 individuele lopers en 13 estafette-teams.

Het aantal uitvallers in inmiddels opgelopen tot 158 personen hetgeen 30% van het aantal deelnemers is.

Nog 14 kilometer?!

Op 14 kilometer vanaf de afstand is verslaggever Aad Jelier aanwezig, het zonnetje schijnt heerlijk en de verslaggever geniet dus van het weer.

Dat geldt ook voor de lopers, waarbij de meeste deelnemers aan deze omloop aangeven dat die laatste 14 kilometer nog wel te doen moet zijn. Voor veel van de mensen die hier voorbij komen is de omloop gewoon weer een uitdaging, dat is de hoofdreden dat ze meedoen - daarbij maakt het niet uit dat ze half Nederland door moeten reizen om met de omloop mee te mogen doen.

Omloper 'Barend Keijzer' belicht

Barend Keijzer is weer aan het woord geweest in het onderdeel 'Loper Belicht'. Tijdens het gesprek dat verslaggever Edwin v.h. Geloof met hem had gaf hij aan dat hij de kaai van Oude-Tonge reeds in zicht had.

Het gaat wel goed, maar het lopen is wel een klein beetje pijnlijk geworden. hij heeft ook al een massage gehad, maar hij heeft verder weinig verzorging nodig.

Voor veel mensen geldt dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat gold ook voor Barend, misschien komt dat ook wel omdat hij op dat moment alleen liep...

Goereese statistieken

Hieronder vind u de tijden waarop de lopers uit de gemeente Goedereede gefinished zijn volgens de laatste gegeven die aangerijkt zijn door de organisatie van de omloop.

516     m       G P van Dam         Stellendam      Gefinished om 13:41
2008    T       Boshoven
-               De Stenenstapelars  Stellendam      Gefinished om 13:36
387     m       R Kievit            Stellendam      Gefinished om 14:09

De finishlijn

Zoals reeds aangegeven is staat Leo Troost nog steeds bij de finishlijn, de meeste deelnemers die nu aankomen zijn nog vrolijk.

Inmiddels zijn er weer diverse deelnemers uit de gemeente Goedereede aangekomen, dat zijn onder andere: Dhr. Nuij uit Ouddorp, Gerbrand van Dam uit Stellendam, Robert Kieviet uit Stellendam en het estafette team 'Bosboven - De Stenenstapelaars' uit Stellendam.

Impressie vanaf de Hoek van Sint Jaepe door Hans Phylipsen

In ons item loper belicht hadden we Hans Phylipsen aan de lijn, hij liep toen bij de Hoek van Sint Jaepe. Tot op heden valt de omloop niet tegen en op dit moment gaat het beter dan vanmorgen, hij wordt nu dan ook gestimuleerd door vrienden en bekenden.

Hij heeft de indruk de de lopers die de Hoek van Sint Jaepe weten te bereken ook doorgaan tot dat de finish bereikt wordt. Hans denkt zelf dat hij de 20 kilometer die nog moet komen, voor hemzelf, geen probleem zal zijn - zo rond 19 uur binnen komen is vroeg zat voor Hans.

Het laatste stuk gaat overigens wel sneller omdat dan de finish in zicht is, voorgaande stukken waren wel lastig maar de komende kilometers vormen geen probleem meer voor Hans.

Verslag vanuit Oude-Tonge

Onze verslaggever, Kees den Eerzamen, staat in een warm Oude-Tonge. De lopers hebben het daar toch wel zichtbaar moeilijk mee, ze moeten blijven drinken om de omloop vol te kunnen houden. Soms is dat echter wel moeilijk omdat het water soms te warm is op te kunnen drinken.

Dat het best lastig is dat vond ook een passerende deelneemster die dit jaar haar vijfde of zesde omloop liep. "Deze omloop is pittig", zo liet ze zich ontvallen, ze vond voorgaande omlopen wel moeilijk maar dit jaar was toch wel het moeilijkst.

Leo's finishverslag

Leo Troost is inmiddels aangekomen bij de finish alwaar al zo'n 40 deelnemers voorbij gekomen zijn, verder natuurlijk alle deelnemers aan de kinderloop.

Uit de gemeente Goedereede zijn nog niet erg veel deelnemers gefinished, op dit moment is alleen dhr. L. Hoek uit Ouddorp in Ooltgensplaat aaangekomen. Hij passeerde de eindstreep om vijf minuten over halfeen.

Terugblik door Manita Maliepaard

In ons onderdeel "Loper belicht" hebben we de afgelopen uren diverse keren Manita Maliepaard aan de lijn gehad, helaas heeft zij de omloop vroegtijdig moeten beëindigen - ze is om vijf uur bij 't Gorsje moeten stoppen.

Ze had toen namelijk last van haar rechter scheenbeen en kon toen niet meer goed wandelen vanwege de pijnscheuten die ze in haar knie kreeg. Misschien heeft ze deze blessure opgelopen vanwege de rare heuveltjes en heeft toen waarschijnlijk een misstap gemaakt.

Toch baalt ze er wel van dat ze op heeft moeten geven, maar soms is het beter om te stoppen omdat je je anders kapot loopt. Dat ze moest stoppen vond ze vooral jammer voor haar loopmaatje (Liane Gielbert), omdat ze samen getraind hebben en dan is het een dubbele teleurstelling als je moet stoppen terwijl je maatje door blijft lopen.

Manita kon overigens wel genieten van het publiek dat toch weer aanwezig was in Middelharnis en nabij de visafslag in Stellendam. Ze besloot haar terugblik met de woorden "omloop is echt zo leuk" en is vast van plan om volgend jaar toch weer mee te doen.

(13:46) Jaap's omloopimpressie

In ons onderdeel loper belicht kwam Jaap Hameete aan het woord, hij bevond zich toen bij Oude Tonge en was nog ongeveer 15 minuten van de volgende post verwijderd. Daarna moet hij nog ongeveer 18km lopen en hij denkt dat hij die om 17:15 wel volbracht zal hebben. Tijdens (en voor) het gesprek liep hij samen met een deelnemer die uit Amersfoort afkomstig was, die loopt deze omloop voor de eerste keer.

Op dit moment gaat het lopen uitstekend, Jaap heeft nog geen last van blaren, ook onderweg ging het over het algemeen goed. Ook de dijk bij de slikken was goed te doen, hoewel sommige andere deelnemers hier anders over denken. Het stuk over het strand bij Ouddorp, vanaf paal 10 tot de vuurtoren, was echter wel zwaar, de route daarna -naar de brouwersdam- was echter wel goed te doen.

Jaap loopt dit jaar zijn 10e omloop omdat hij het aantal deelnames vol wilde maken tot het mooie ronde getal 'tien'. De voorgaande 9 keer heeft hij met succes volbracht en het ziet er nu naar uit dat de 10e keer ook gaat lukken. Hij weet nog niet of hij ook een 11e keer mee gaat doen, voor volgend jaar heeft hij de avondvierdaagse op het programma staan - maar Jaap sluit niet uit dat hij daarna ook weer met de omloop mee gaat doen.

Ondanks het feit dat er minder publiek is komt Jaap toch nog veel bekenden tegen, misschien wel -als publiek- naar de omloop gelokt door het mooie weer. Jaap is zelf erg tevreden met deze weersomstandigheden en heeft verder alleen maar lof voor de organisatie van de omloop.

Omloopstatistiek

Inmiddels zijn er al weer redelijk wat deelnemers aangekomen bij de finish in Ooltgensplaat, hieronder bevinden zich ook de eerste twee vrouwelijke lopers. Om 12:15 passeerde mevrouw Raijmakers-Volaart uit Oss de eindstreep en om 12:26 liep Ilona Klinkendon uit Maassluis over de finish, dat is ook niet verwonderlijk want zij liep vooraan bij Middelharnis en Stellendam.

Hieronder vindt u een overzicht van de reeds gefinishte lopers:

560     M      Ties van den Berg        Nijmegen        Gefinished om 12:39
170     m       Rejm Cuijlits           Veldhoven       Gefinished om 11:55
95      m       W M van Heel            Eindhoven       Gefinished om 11:54
40      v       Ilona Klinkendon        Maassluis       Gefinished om 12:26
245     m       A P Klootwijk           Barendrecht     Gefinished om 12:27
233     m       I Quist                 Badhoevedorp    Gefinished om 12:29
507     m       H H T Raijmakers        Oss             Gefinished om 12:15
508     v       C C Raijmakers-Volaart  Oss             Gefinished om 12:15
252     m       A van de Vrie           Wieringerwerf 	Gefinished om 12:29
264     m       E A Westerhoff          Drune           Gefinished om 12:38

Helaas zijn er ook veel uitvallers bij deze omloop, de teller staat nu op 152 wat ongeveer 29% van het totaal is.

De meeste deelnemers aan de kinderloop zijn inmiddels ook aangekomen in Ooltgensplaat, ruim 300 kinderen hebben meegedaan met de kinderloop.

(13:05) Omloopstatistiekjes

Ieder jaar zijn er helaas weel deelnemers die vroegtijdig af moeten haken, op dit moment zijn er ongeveer 149 lopers die niet meer meedoen - dat is 28 procent van het totaal.

"Goereese Kinderfinish"

Ook diverse kinderen uit de gemeente Goedereede doen mee met de kinderloop, inmiddels zijn er al een aantal kinderen die de finish gepaseerd hebben. Hieronder vindt u een overzicht

3121    M       Jurjan Breen            Ouddorp         Gefinished om 12:43
3676    V       Annemijn Hoekman        Ouddorp         Gefinished om 12:21
3677    M       Piet Bernard            Goedereede      Gefinished om 12:24
3678    V       Jonneke Raijer          Goedereede      Gefinished om 12:21

Van Goeree-Overflakkee naar Zeewolde

Onze verslaggever Leo Troost had een kort gesprek met Jan Spelt uit Moordrecht, hij loopt deze omloop voor de negende keer. Hij had deze omloop alle voorgaande keren nog meegelopen.

Hij loopt meerdere lange tochten, zo loopt hij ook mee met de Zeewolde-Zeewolde toch die ook 110 kilometer lang is en wel gezien kan worden als de evenknie van deze omloop.

De omloop van Goeree-Overflakkee vindt hij overigens wel leuker dan die van Zeewolde omdat op ons eiland er wel publiek aanwezig is en dat mis je bij de Zeewolde tocht. De omloop van Goeree-Overflakkee is wel leuker omdat het publiek je toch weer opvrolijkt.

Battenoords berichtje

In Battenoord is inmiddels onze verslaggever Kees den Eerzamen aangekomen, helaas is het daar niet zo druk met publiek als voorgaande jaren - maar toen werd er ook een braderie gehouden, nu staat er enkel een standje met wat drinken.

Hij komt hier veel lopers tegen die hij eerder nabij Herkingen ontmoet had. Soms dacht hij van die lopers dat ze het niet gingen halen als ze daar de dijk op liepen, maar als je dan in Battenoord aankomt dan zie je ze toch weer lopen.

(12:35) Loper nabij Herkingen belicht

Ieder uur hebben we het item loper belicht, dit uur hadden we Barend Keijzer weer aan de lijn. Hij loopt op dit moment ongeveer een halve kilometer voor Herkingen en is vast van plan om de finish te gaan halen. Het is namelijk niet zo leuk als je half in de omloop er mee moet stoppen. Hoewel hij de vorige keer dat hij meedeed, dat was in 1991, zei dat hij de omloop niet meer zou lopen bleef het ieder jaar toch kriebelen. Uiteindelijk resulteerde dat dus toch in een tweede deelname, hoewel hij nog niet kon zeggen of er ook nog een 3e gaat komen - op dit moment denkt hij van niet, maar misschien dat hij daar volgend jaar toch weer anders over denkt.

Finishstatistiek om iets over twaalf uur

Inmiddels zijn er al een aantal deelnemers die de finish bereikt hebben, hieronder een kort overzicht:

390     m       Jan Asselberghs         Vremde België   Gefinished om 11:44
143     m       H J van Broekhoven      Dirksland       Gefinished om 11:17
234     m       Nico van Es             Maassluis       Gefinished om 11:07
188     m       P Posthuma              Oostsouburg     Gefinished om 10:46
3610    M       Richard van der Veer    Ooltgensplaat   Gefinished om 11:48
162     m       M van Welie             Rotterdam       Gefinished om 11:19
33      m       K L Willemstein         Ridderker       Gefinished om 11:50
529     m       Steven aa Wuyts         Geel            Gefinished om 11:44
275     m       A Zoon                  Dirksland       Gefinished om 11:24

Standplaats Sluishaven

Leo Troost is inmiddels aangekomen bij Sluishaven, het is hier erg druk. Het gaat dan niet om deelnemers aan de "grote omloop", maar om kinderen die meedoen met de kinderomloop.

Voor de 110km omloop geldt dat er deelnemers zijn die 'm even uitlopen en deelnemers die pas om zeven uur 's avonds aankomen in Ooltgensplaat. Voor de kinderloop geldt dat ook. Zo zijn er kinderen die 'm gemakkelijk vinden, maar er zijn ook deelnemertjes die de kinderloop toch wel zwaar vinden.

(11:49) Statistieken van de 18e omloop

Volgens de laatste gegeven die bij de centrale post binnengekomen zijn hebben vier deelnemers de finish gepasseerd.

Verder zijn er op dit moment ongeveer 132 uitvallers, dat is dus zo'n 25 procent van het totaal.

(11:23) Verslag vanaf post 18 (Hoek van St. Jaepe)

Leo Troost wist te melden dat er nu zo rond de 60 lopers deze post gepasseerd hebben, de deelnemers die deze post nu bereiken hebben allemaal de fnish nog in zicht.

Van de lopers die hier aankomen geldt ook dat ze er nog steeds zin in hebben, ze geven ook aan dat als ze deze post weten te bereiken dat ze dan ook de finish wel kunnen halen.

En dat is twee

Inmiddels is de tweede loper de finish bereikt, ruim zestien uur na de start liep Nico van Es uit Maassluis de eindstreep over - Om precies te zijn passeerde hij deze lijn om 11:07 uur.

Beelden van De Slikken

Inmiddels hebben we de foto-pagina bijgewerkt en zijn er beelden gemaakt van de lopers op De Slikken toegevoegd en verder zijn er een paar foto's van de publieksplaats (Van der Velde Watersport)in Herkingen gemaakt.

Omloopstatistiek

Het aantal uitgevallen lopers is toegenomen tot 124, dit is 23,6 procent van het totaal. Gemiddeld vallen er per omloop zo'n 35% uit, tot op heden is dit aantal dus nog niet bereikt.

IJsclub Herkingen

Onze verslaggever Kees den Eerzamen staat op dit moment bij de kantine van de ijsclub van Herkingen. Deze draait vandaag misschien wel beter dan dat ze 's-winters doet...

Van Start tot Finish

De eerste loper heeft de finishlijn reeds bereik en is er uiteraard ook overheen gegaan. Dit is Dhr. Posthuma uit Oostsouburg, hij passeerde de finish om 10:46 en heeft de omloop dus volbracht in 15 uur en 46 minuten...

Hoek van Sint Jaepe...

Onze verslaggever Leo Troost is inmiddels aangekomen bij post 18, 'De Hoek van Sint Jeape'.

Hier zijn inmiddels ruim 30 lopers voorbijgekomen, toch wist Leo een aantal deelnemers in de uitzending te krijgen.

De algemene mening van deze mensen was dat het strand op de kop van Goeree toch wel zwaar was en dat de route bij de slikken terecht omgeleid is - de slikken zelf zijn toch wel erg nat.

(10:42) Hans Phylipsen's impressie van de omloop tot nu toe

In het onderdeel loper belicht hadden we Hans Phylipsen aan het woord, hij liep toen alleen want zijn vrouw heeft helaas op moeten geven bij Port Zelande, daar kwam ze net te laat aan.

Hans loopt op dit moment bijna achterin, hij loopt nu alleen en ziet nog ongeveer 20 man achter hem en daarachter de bezemwagen.

Als hij echter de slikken weet te halen dan is hij wel van plan om de omloop uit te lopen, ook omdat er best veel mensen voor 'm in touw zijn en die wil hij niet teleurstellen.

Tot op heden heeft hij vooral problemen gehad toen hij richting het Sas moest gaan en ook nabij Ouddorp was het even lastig...

Verslagje nabij Herkingen

Onze verslaggever Kees den Eerzamen is inmiddels aangekomen bij Herkingen. Hier vallen veel gaten, maar dat is niet verwonderlijk want de deelnemers hebben hier zo'n 80km opzitten.

Kees hoorde dat bij Port Zelande veel mensen misselijk geworden waren, volgens sommigen komt dat door het eten anderen geven de weersomstandigheden de schuld.

(10:00) De kinderloop

Inmiddels is de kinderloop ook weer gestart, de afgelopen dagen is de organisatie overspoeld met nieuwe inschrijvingen en gezien het aantal bestelde medailles zitten ze momenteel helemaal vol. Er zijn dus 350 kinderen van start gegaan. Deze onverwachte toestroom is voor de organisatie een totale verrassing en ze vinden het erg jammer dat we de inschrijving hebben moeten stopzetten. Maar men is van mening dat elk kind op de finish een medaille verdient en de organisatie wil geen kinderen teleurstellen.

(09:55) Zomaar een statisch berichtje

Aan deze omloop doen zo'n 600 deelnemers mee, al dan niet in estafetteverband. Inmiddels zijn er zo'n 113 lopers uitgevallers en dat is ongeveer 21% van het totaal...

En toen werd er een andere loper belicht

Volgens het schema van het onderdeel loper belicht zou Manita Maliepaard aan het woord mogen komen, zij heeft helaas op moeten geven...

Als alternatief had onze presentator, Annefiet van Duivenvoorde, een geprek met Jan Vooijs uit Katwijk (ZH) - hij heeft nummer 29. Bij de vismijn had Annefiet ook al een kort gesprek met deze loper, vanaf de vismijn was het volgens Jan goed te doen totdat hij bij het strand aankwam.

Dat strand is toch wel anders dan hij zelf gewend is, er was namelijk haast geen hard strand te vinden en 't strand heeft 'm dus toch best wel wat energie gekost. Door een beetje langs de waterlijn te lopen heeft Jan toch wel een beetje een beloopbaar hard strand weten te volgen.

Ten tijde van het interview liep hij net de dijk langs de slikken af, deze was erg goed te belopen.

Desondanks had Jan toch wel last van vermoeidheid en pijnlijke voeten, maar dat hoort nu eenmaal bij een toch van deze omvang. Deze vermoeidheid komt misschien ook wel omdat hij niet speciaal getraind heeft voor de omloop, toch loopt hij wel frequent - hij loopt dan zo'n 30 kilometer. Zoals Jan zich nu voelt is het goed vol te houden, de weersomstandigheden valen mee.

Dhr. Vooijs loopt alleen, maar soms haakt hij aan bij andere lopers. Als ze dan eenzelfde tempo lopen dan loopt hij met deze deelnemers mee en maakt een praatje met ze.

Op de route is wel weinig publiek aanwezig, maar dat is ook niet verwonderlijk op 110 kilometer. Bij de diverse posten/publieksplaatrsen is vind hij wel enthousiast publiek...

"Je moet plezier in het lopen hebben, anders moet je het niet doen", zo sloot Jan het gesprek af - en daar kunnen we in de studio alleen maar mee instemmen.

Verslag vanaf Post 16

Bij de schenkeldijk in Herkingen staat nog steeds verslaggever Hans van Splunder, hij sprak hier een estafetteteam. De leden van dit team geven overigens aan dat ze zelf die 110km niet alleen kunnen lopen, en geven aan drie keer chapeau voor iedereen die dat wel doet.

Het stuk op het strand vonden de deelnemers van dit team toch wel lastig, maar daarnaa ging het echter weer als een trein...

(09:17) Verslag vanaf de schenkeldijk in Herkingen

De lopers komen mondjesmaat binnen bij de schenkeldijk in Herkingen, toch zijn er al ruim 170 mensen nabij de slikken gescand.

Hoewel sommige deelnemers de alternatieve route over de dijk bij de slikken minder fijn vinden, zijn er ook lopers die dit alternatief een stuk beter vinden. De slikken zelf zijn namelijk veel te net en een klein stukje om is dan de moeite waard.

Verder liet een loper zich hier het volgende ontvallen: "De kop is er af hoor", dat lijkt onze echter een understatement. Als je er al zo'n 70 kilometer hebt zitten dan is de kop er echt wel af hoor...

Daarheen en weer terug

Inmiddels hebben we de foto's die de verslaggevers gemaakt hebben bij Port Zelande ook binnengekregen, als de lopers daar aangekomen zijn dan hebben ze de omloop voor helft volbracht en dan moeten ze weer terug naar Ooltgensplaat.

(08:46) En dan richting de Slikken

Inmiddels is de helft van de deelnemers de ingang van de slikken gepasseerd, hier wijkt de route af van de originele planning. Zoals te lezen is bij de persberichten is de route bij de slikken enigszins gewijzigd. Dat betekend dat de lopers niet over de slikken mogen maar en langsheen over de dijk, toch zijn er diverse deelnemers die liever over de slikken zouden gaan - iets dat overigens echt niet mogelijk is vanwege het weer de afgelopen weken.

Een omloopupdate van Barend Keijzer

In ons item loper belicht had onze presentator/technicus een kort gesprek met deelnemer Barend Keijzer, zoals reeds aangegeven is dit de 2e omloop.

Op het interview moment had hij niet veel aanspraak en hij was dus erg blij met het belletje vanaf de studio. Overigens is het luisteren naar de uitzending van RGL's OmloopNieuwsRadio ook een welkome afleiding tijdens de tocht.

Het is volgens Barend toch wel te merken dat de omloop minder eilandelijk en dus meet landelijk/internationaal geworden is, want hij ziet toch wel minder publiek t.o.v. van de vorige deelname (die overigens al weer enige tijd geleden is want hij liep de vorige omloop in 1991)...

(08:09) Jan vd Nieuwendijk aan de uitgang van de slikken

'Omlopen' is verslavend. Dat ondervond ook Kees Goossens uit Gilze, die na de eerste omloop riep dat het de laatste zou zijn, en kijk nu, hij is aan de 5e omloop bezig...!

Statistiek update

Momenteel zijn er 93 mensen uitgevallen, oftewel 17,7% van de totale lopers!

(07:41) Loper belicht

Jaap Hameete is vertrokken uit de Ouddorpse haven, loopt nog steeds goed en zijn verwachtte binnenkomst tijd 17 uur.
Hij loopt niet in een ploegje zoals de bedoeling was, al loop je met de omloop natuurlijk nooit alleen.
Ook Jaap is van mening dat je tijdens de omloop (oude) bekenden tegenkomt, en dat is een van de leuke kanten aan de omloop.

(06:43) Statistiek update

Inmiddels zijn er 74 uitvallers, wat overeenkomt met 14,1%.

(06:40) Loper belicht

Hans Phylipsen loopt nu alleen, aangezien Janneke op het strand helaas op moest geven.

(06:14) Jan vd Nieuwendijk bij port Zelande

'Onze' loper Barend Keijzer is binnen.

(05:45) Statistiek update

Er zijn inmiddels 66 mensen uitgevallen, dat is 12,5%.

(05:41) Loper belicht

Manita Maliepaard is gestopt.
Ze heeft nergens last van gehad, behalve de aanhechting van de pezen, wat voor een behoorlijke pijn in de schenen zorgt.
Ook zij heeft geen blaren gehad.

Jan vd Nieuwendijk bij 't Gorsje

Een van 'onze' lopers (Barend Keijzer) werd verrast met pannekoeken op het strand.
Verder vindt Jan het niet handig dat de stempelpost op de strandtent geplaatst is, aangezien de mensen dan vanuit het mulle zand het houten trapje op moeten.

(04:46) Statistiek update

Inmiddels zijn er 55 uitvallers, wat overeenkomt met 10,5%.

(04:41) Loper belicht

Barend Keijzer is al voorbij de vuurtoren, richting de Brouwersdam.
Het lopen is nog steeds prima te doen, hij vond het strand ook zwaar met al dat losse zand. Dat is wel afwisseling, maar Barend zat er niet echt op te wachten.
Hij heeft nog geen last van blaren.

(04:31) Jan vd Nieuwendijk bij het Gorsje

Ook daar komen gezellige mensen langs, waarvan sommige mensen het stuk strand voor de vuurtoren een ramp vonden, daarna was het best te doen.

(04:06) Jan vd Nieuwendijk bij de post van de reddingsbrigade

De zee is weer heel mooi vandaag.
Hans & Janneke Phylipsen zijn ook al langs gekomen.
EHBO: het valt erg mee, ondanks (!) het mooie weer.
Er zijn inmiddels bij benadering 370 mensen gepasseerd en 3 uitgevallen.

(03:41) Loper belicht

Jaap Hameete is inmiddels op het strand aangekomen, wat hij toch pittig vindt, zodat je het tempo aan moet passen.
Langs het water lopen is in principe het makkelijkst, alleen kun je dat niet overal doen, want voor je het weet loop je in een vallei en dus door het water. Alleen bij de vuurtoren kun je goed langs het water lopen.

Hij ziet op tegen: het strand en het stuk naar port Zelande, omdat je dan van het eiland afloopt. Dat is vervelend, maar het hoort wel bij de omloop. Toch ziet hij met vertrouwen uit naar het einde van dat stuk.

Statistiek tot zover

Inmiddels zijn er 43 mensen uitgevallen, en de statistiek leert dat dat 8,2% van het totale aantal is.

Jan vd Nieuwendijk bij de ingang van de Kwade hoek

Meldt drukte op de post en problemen met de elektriciteitsvoorziening (die later opgelost werden).

Loper belicht

Hans & Janneke Phylipsen zijn bij het Goereese havenhoofd / de stelling aangekomen, en vonden de macaroni niet lekker, maar dat kwam ook omdat hij niet veel trek had.
Aanmoedigingen van bekenden zijn altijd erg leuk, en geven energie om weer door te gaan. Ook op het havenhoofd, en dat is heel gezellig.
Het strand, stil en verlaten, komt eraan wel weer aan, maar daar is al op geoefend.
Het looptempo is natuurlijk lastig als je met z'n tweeen loopt, en de een is een halve meter langer dan de ander, maar daar kun je je op aanpassen.
Het gevoel van de avondwandeling (van eerder op de avond) is er nog steeds.

Loper belicht

Manita Maliepaard is net voorbij de vismijn. De macaroni werd niet zo gewaardeerd, maar dat lag meer aan het zware eten op het late tijdstip dan aan wat anders.
Ook schouders en rug werden gemasseerd, en dat was omdat ze wat te verkrampt gelopen had.

Oefening baart kunst, en de vele oefening was goed om gedaan te hebben, want blaren zijn er nog niet.
Het Sas en het stuk na de Stellendamse haven waren heel mooi, maar erg donker. Andere lopers geven gezelligheid, al moet je er af en toe wel op aan passen.
De verwachtingen over de omloop tot nu toe zijn aardig uitgekomen, ook al zou ze pas om 19 uur binnenkomen.

(01:15) Tafelgesprekjes

De meeste deelnemers zijn op dit moment nog aan het eten in de visafslag, dat gaf onze verslaggeefster de kans om korte interviews te houden.

Hoewel de omloop op Goeree-Overflakkee een fenomeen is, kennnen veel mensen de omloop nog niet. Voor sommige mensen was de "150km" lengte van de omloop ongeloofwaardig toen ze er van hoorden, maar toen na controle bleek dat de omloop zo'n 110 kilometer lang was kreeg een (toen nog potentiele) deelnemer er zin in - wat uiteindelijk resulteerde in dit gesprek met de deelnemer.

Via internet vinden diverse mensen de omloop en worden dus uiteindelijk een deelnemer van de omloop. Het gaat hier vaak toch nog om mensen die reeds aan wandeltochten doen, en die de omloop dan toch weer als een nieuwe uitdaging zien.

Hiernaast zijn er natuurlijk diverse deelnemers die de omloop al meerdere keren gelopen hebben en dit jaar de uitdaging weer aangaan om (ruim) op tijd aan te komen bij de finish in Ooltgensplaat...

De gevulde vismijn

Volgens onze verslaggever Annefiet Duivenvoorde is het grootste gedeeltje van de lopers reeds binnen. Ze genieten van de Macaroni of de vegetarische maaltijd die in de visafslag genuttigd kan worden.

Nabij de vismijn, dat ook nog een publieksplaats is, is het altijd erg druk. Om er voor te zorgen dat de lopers geen last hebben van de auto's van het publiek worden er verkeersregelaars ingezet. Zij moeten er voor zorgen dat de lopers geen last hebben van de vervoersmiddelen waarmee het publiek naar de visafslag komt.

(00:57) Impressie Uitgang Scheelhoek door Leo Troost

Leo gaf aan dat inmiddels een honderden deelnemers de uitgang van de Scheelhoek gepasseerd hebben. De meeste lopers zijn nog opgewekt en blij.

Hij had een kort gesprek met een echtpaar dat samen de omloop gelopen had, tot op heden vond men het mee vallen. Ze lopen echter veel, zo hebben ze de Heuvelland vierdaagse gelopen en natuurlijk de vierdaagse van Nijmegen - ze komen dus wel aan hun kilometers.

Via een collega kwamen ze aan de omloop van Goeree-Overflakkee die ze de eerste keert in estafetteverband gedaan hadden.

(00:47) Een loper in de Scheelhoek belicht

In ons onderdeel loper belicht hadden we om 0:40 Barend Keijzer aan de lijn, tot op heden vond hij de omloop goed te doen. Toch was de dijk wel lastig, deze is namelijk ongelijk en dat loopt niet gemakkelijk.

Eerder gaf hij aan dat het tempo hoog was, inmiddels is dat voor hemzelf wel een stuk beter geworden. Hij vindt het al goed als hij 'm uit kan lopen in de tijd die hij er zelf voor gezet heeft.

Hij loopt op dit moment alleen, maar hij vindt het beter om met iemand op te lopen want dat is gezelliger. Toch had hij nog geen bekenden gezien, maar er lopen ook niet veel mensen uit Stellendam mee.

De route over D'n Diek vond hij overigens erg leuk, daar was echt een beetje sfeer...

Barend heeft nog geen honger, ondanks dat de vismijn in zicht is, hij heeft namelijk onderweg af en toe wat gegeten. In de visafslag, die hij over een half uur denkt te bereiken, wacht hem een lekker bord met Macaroni.

Foto-verslag

Inmiddels hebben we de foto-pagina bijgewerkt met de foto's van de start en beelden uit Middelharnis.

De eerste lopers hebben de visafslag reeds verlaten

Dhr. Posthuma uit Oostsouburg was de eerste loper die de vismijn bereikt had, hij heeft de vismijn reeds achter zich gelaten. De eerste vrouwelijke loper die post 6 gepasseerd is dat is Ilona Klinkendon uit Maassluis.

Beiden hebben kunnen genieten van een heerlijke Macaroni die aan alle lopers aangeboden worden in de visafslag in Stellendam.

(23:55) Verslag vanaf de afslag

Bij de vismijn zijn al diverse deelnemers binnen, vanaf de uitgang slikken zijn er inmiddels op dit moment ruim 50 lopers gepasseerd die richting de visafslag gaan.

Bij de vismijn is natuurlijk ook het Rode Kruis aanwezig die hier mensen met blaren behandelt en verder mensen verzorgt als ze vergeten op tijd te eten of flauw vallen van vermoeidheid.

Het meeste werkt heeft men echter aan de blaren, om deze te behandelen heeft men als Rode Kruis vrijwilliger een speciale cursus gevolgd. Hierbij kan men goed behandelen zodat ze verder kunnen en de finish in zicht blijft. Zonder een adequate behandeling van de blaren kan man de omloop namelijk echt niet succesvol beëindigen.

Een impressie van deelnemer Jaap Hameete

Jaap Hameete was aan het woord in het onderdeel 'Loper Belicht', hij is bezig met zijn 10e omloop. Hij doet ieder jaar weer mee, want hij doet erg graag aan sport en verder is het natuurlijk een uitdaging om ieder jaar weer mee te doen.

Volgens Jaap zijn de omstandigheden van deze omloop weer perfect, zo zou het weer tijdens iedere omloop moeten zijn - er is nu weinig wind en een mooie temperatuur met goede vooruitzichten. Verder is het mooi helder weer, dus is het niet overdreven donker.

Jaap bevind zich op dit moment nabij het Dirkslandse Sas en is op weg richting de Scheelhoek, na 26 kilometer gaat het nog uitstekend.

Voor deze omloop heeft dhr. Hameete veel getraind, totaal ongeveer 400 kilometer. Hij vindt dit ook een vereiste, want om deze prestatie neer te zetten moet je jezelf ook goed voorbereiden.

De route over D'n Diek was erg leuk, maar de weg via Port Zelande is mentaaal toch wel een domper - hij zou liever via de tramremise gegaan zijn. Vorig jaar liep de route via de Oostdijk, dat 't dit jaar niet het geval is vind Jaap niet zo erg.

Het moeilijkste stuk voor hem zijn vooral de stranden, ook de dijken zijn moeilijk maar lang niet zo lastig als de route over het strand - voor de rest zijn er voor Jaap niet erg lastige stukken.

(23:16) Leo's verslagje vanaf post 'Uitgang Slikken'

Leo Troost is inmiddels aangekomen bij de uitgang van de slikken, hier zijn nog geen lopers aanwezig. De eerste lopers worden hier pas rond half elf cq kwart voor twaalf verwacht...

(22:55) Verslag vanaf het Dirkslandse Sas

Inmiddels is onze verslaggever aangekomen bij de post 'Dirkslandse Sas', hier zijn al een aantal deelnemers voorbij gekomen.

Hierbij gaat het om dhr. Wittekoek uit Oude-Tonge die dit jaar voor de 11e keer meeloopt, hij heeft alle eerdere keren al met succes volbracht. Dat geldt ook voor dhr. Hoek uit Ouddorp die dit jaar voor de 10e keer meedoet...

Een loper minder...

Inmiddels is de omloop één deelnemer armer, want in Middelharnis heeft de eerste uitvaller zich gemeld. Het gaat om loper nummer 555 en dat is de heer De Vree uit Den Haag.

Duo-deelname door Hans en Janneke Phylipsen

In ons onderdeel loper belicht hadden we Hans Phylipsen aan de lijn, hij loopt nu voor de negende keer mee en tot op heden valt het niet tegen - ze zijn waarschijnlijk een van de laatsten die de post Middelharnis-Havenhoofd gepasseerd hebben en ze zijn nu lekker rustig op weg naar het centrum van Middelharnis.

Het geheim achter een succesvolle omloop dat is, volgens Hans, een goede voorbereiding. Ze hebben samen 300 tot 400 kilometer geoefend, dat hebben ze gedaan in diverse kortere etappes. Ze hebben 2 tot 3 keer per week zo'n 10-15km gewandeld.

Het samen lopen gaat tot nu toe goed, hoewel Hans normaal wat harder loopt. Als je echter lang samen oefent dan is het niet moeilijk om je aan te passen.

Ze genieten op dit moment nog van de toch, het is net een avondwandeling. Maar het gaat pas echt beginnen als je op het strand van de kop van Goeree komt, als je dan door weet te gaan dan toon je echt karakter.

Het Sommelsdijkse poldermodel

Leo Troost is inmiddels aangekomen bij de uitgang van Sommelsdijk waar men de polder in gaat. Het is hier een drukte van jewelste, veel publiek aanwezig.

Als de deelnemers hier niet meer kunnen of willen dan krijgen ze veel ondersteuning van het publiek, hierdoor krijgen ze dan toch weer energie om toch weer door te gaan.

(22:07) Verslag vanaf 'muggennest' Middelharnis-Havenhoofd

Het stuk richting/van het havenhoofd van Middelharnis is een enorm donker stuk, maar de post zelf baadt in het licht - men heeft daardoor echter wel veel last van muggen...

De lopers komen hier echter wel in grote getale voorbij, er zijn zo'n 200 tot 300 lopers deze post gepasseerd. Deze post gaat overigens over een half uur sluiten, lopers die rond sluitingstijd voorbij komen kunnen de finish nog wel halen maar dan moeten ze echter wel hun best doen.

De lopers die nnu nog voorbij komen die hebben echter een voordeel t.o.v. de vroege vogels, dat is namelijk dat de brug over de sluis niet meer open gaat.

(21:53) Verslag vanaf D'n Diek

Dirk-Spahr v.d. Hoek is inmiddels aangekomen op D'n Diek in Middelharnis, hij staat nu bij het Diekhuus.

Het is er erg gezellig, er is veel enthousiast publiek aanwezig die de lopers met applaus verwelkomen - inmiddels zijn er zo'n 25 lopers voorbijgekomen.

Tussen het publiek zijn er diverse aanwezigen die in het verleden de omloop al eens gelopen hebben en nu belangstellend kijken naar de verrichtingen van de deelnemers aan deze omloop.

Brugfrustraties

Inmiddels zijn er al weer veel lopers aangekomen bij de post Middelharnis-Havenhoofd.

De lopers moeten bij deze post wel af en toe wachten omdat de brug over de sluis regelmatig open moet om boten door te laten. Dit is af en toe nogal frustrerend voor de lopers omdat ze dan uit hun ritme kunnen raken.

Manita Maliepaard belicht

Manita loopt dit jaar voor het eerst mee met de omloop, dat is niet iets dat ze vandaag even besloten heeft. Ze heeft namelijk begin dit jaar besloten om mee te doen, ze is vanaf begin april te trainen. Ze heeft stukken van 32,42 en 50 kilometer gelopen, en vond dat het dan maar goed moet zijn.

Die stukken van 50 kilometer gingen goed, ze heeft onder andere een geoefend door van Ooltgensplaat naar Ouddorp te lopen - en voor die laatste 55 kilometer, die niet geoefend zijn, moet dan de knop maar om, zo zei Manita.

Ze was, tijdens het interview, tussen Stad aan het Haringvliet en Middelharnis, "bij de marinesteiger" noemde Manita dat. Het stuk tussen Den Bommel en Stad vond ze zelf overigens het leukst omdat ze er zelf vandaan komt.

Ze wordt verder goed verzorgt, er rijden twee auto's met lekker eten mee. De verzorging wordt gedaan door haar vader, vriend en haar schoonouders. Die auto's zijn volgeladen met krachtvoer en water (zoals boterhammen met kaas, bananen en appels)...

Verslag vanaf Middelharnis

Onze verslaggeefster Annefiet van Duivenvoorde is inmiddels aangekomen in Middelharnis-Haavenhoofd.

Een aantal lopers hebben deze post reeds gepasseerd, de eerste loper (Dhr. Posthuma) was zelfs eerder bij deze post dan de bemanning van de controlepost zelf. De eerste vrouwelijke deelnemer die deze post passeerde was mevrouw Hameete uit Dirksland.

(20:48) Van Den Bommel naar Stad

Leo Troost heeft de post "Haven Den Bommel" inmiddels verlaten, hij is nu halverwege tussen Den Bommel en Stad aan het Haringvliet.

Hier is veel publiek aanwezig en het is dus erg gezellig, dat is ook niet verwonderlijk want het is hier veel drukker met het publiek dan in Den Bommel.

De diverse lopers die langs onze verslaggever liepen gaven allemaal aan dat het nog lekker gaat, dat moet ook wel want ze hebben nog ruim 100 kilometer voor de boeg.

Loper belicht: Barend Keijzer uit Stellendam

In ons item loper belicht had onze presentator een kort gesprek met Barend Keijzer uit Stellendam. In 1991 had Barend de omloop al eens eerder gelopen, maar na die omloop had hij het wel gehad. Hij moest toen langs een steen lopen die slechts zo'n 6 cm hoog was in plaats van eroverheen, want dat ging niet.

Ondanks die ervaring bleef het toch kriebelen, voor deze omloop heeft hij echter beter getraind dan de vorige keer. Zo heeft hij een keer een stuk van de kop van Goeree gelopen en hij heeft een keer 50 kilometer gewandeld. Hij loopt deze omloop overigens gewoon op wandelschoenen.

Hij liep ten tijden van het gesprek tussen Den Bommel en Stad aan het Haringvliet, waarbij de diverse lopers het tempo er goed in hebben. Voor Barend is dat tempo wel hoog en hij weet niet of hij dat tempo kan volhouden, maar hij heeft geen streeftijd voor de finish "we zien wel" is zijn credo.

Uitdaging van een nieuwe deelnemer

Onze verslaggever Dirk-Spahr v.d. Hoek had een kort gesprek met dhr. De Vries uit Haarlem, hij had al veel gehoord van de omloop van Goeree-Overflakkee en vindt het een uitdaging om binnen een dag het eiland in de rondte te lopen.

Hij is eigenlijk door zijn dochter aangezet om te gaan wandelen, bijvoorbeeld de vierdaagse. Zij heeft echter moeten stoppen met wandelen, dhr. De Vries is toen pas echt fanatiek gaan lopen.

Als onze verslaggever vraagt wat dhr. De Vries zich bij de omloop voorstelt, dan geeft hij aan dat hij denkt aan het lopen over de dijken, een stukje over het strand en door leuke dorpjes.

(20:17) Eerste lopers zijn inmiddels op weg richting Stad aan het Haringvliet

Om 19:57 is de eerste loper weer voorbij de post Haven Den Bommel gekomen, dat is dhr. Mikx, uit Rotterdam. De eerste vrouw is deze post ook al gepasseerd, dat is Ilona Klinkendon uit Maasluis.

Onze verslaggever, Leo Troost, had ook nog een kort gesprek met diverse toeschouwers die in het verleden met de omloop meegedaan hebben. De route is 10 keer volbracht door Arie Arensman, die overigens dit jaar niet meeloopt. Hij vindt dat de route niet door Middelharnis en via Port Zelande moet lopen. Dat vindt dhr. Veerman ook, hij heeft de omloop 6x meegelopen...

(19:45) Verslag vanaf een leeg Den Bommel

Leo Troost is inmiddels aangekomen in den Bommel, op dit moment zijn er geen lopers aangekomen.

Natuurlijk is de verzorging wel aanwezig, bij deze post is het namelijk mogelijk om water te drinken -niet onbelangrijk-. Een van de vrijwilligers, mevrouw Versteeg is al 17 jaar actief, dat betekend dat ze bijna alle omlopen meegemaakt heeft.

Bij het tunneltje van de N59 zijn er al diverse lopers gepasseerd en op weg naar Den bommel zo wist Dirk-Spahr v.d. Hoek te melden.

(19:00) De 18e omloop is weer van start

Na eerst alle deelnemers en hun familie, de aanmoedigers en alle vrijwilligers een hele goede avond gewenst te hebben heeft minister Gerda Verburg de lopers weggeschoten.

Ze geeft aan dat ze zelf ook wel een beetje sportief is, ze doet namelijk aan hardlopen. Maar het volbrengen van 110 kilometer in 24 uur dat is een ander verhaal, volgens minister Verburg kun je die alleen volbrengen als je er goed voor getraind hebt.

Na het aftellen zijn de lopers dan ook daadwerkelijk weggeschoten, hoewel het bij 'nul' nog wel even duurde voor dat de knal daadwerkelijk klonk.

Er zijn ongeveer vijfhonderdveertig individuele lopers gestart en verder zijn er zo'n zestig estafette deelnemers.