(20:00) De credits!

Radio Goeree Lokaal wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio 2012 mogelijk maakten waren:

Wim de Valk, Simon Voortman, Daniël Bom, Leo Troost, Kees Grinwis, Kees Hameeteman, Carola Rokven, Ron Schutte, Siem Schutte, Ron van Splunder, Hans van Splunder, Dirk Heerschap, Bianca van Splunder, Nelly van Splunder, Fred Götzenberger, Adrie van der linde, Jan van Kleef, John Heilingenburg, Leenard Rokven, Tim Hoek, en natuurlijk niet te vergeten Edwin van het Geloof en Roger Fletcher voor het maken van het jinglepakket Omloopnieuwsradio 2012

Verder wordt de medewerking van de lopers die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Elma Tanis, Miranda Grinwis-Driesse, Martha Westhoeve Krijger, Leen Stolk en Leon de Geus

Natuurlijk bedankt het bestuur van de stichting Radio West Goeree-Overflakkee en de programma-staf van Radio Goeree Lokaal de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 23e omloop van Goeree-Overflakkee.

(19:58) Datum 24e omloop

Wanneer wordt de 24e Omloop gehouden?
Antwoord: op 30 en 31 augustus 2013

(19:04) Leo vanaf de finish in de Plaat

Maria Soares 332 uit Brazilie is gefinished, en W van Sintmaartensdijk 154 uit Zierikzee is als laatste om 18:58 geeindigd.

(18:56) Leo vanaf de finish in de Plaat

De familie van Elma Tanis staat al op haar te wachten.

De mensen bij de finish kijken uit naar de laatste loper want het is weer wat drukker geworden.

De heer Orgers uit Goedereede en Jan het Mannteje uit Melissant zijn binnen. De laatste had vorig jaar al mee willen doen maar raakte door de voetbal geblesseerd en is nu dan toch gestart en is gefinished. Bij het haventje in Ouddorp wat regen gehad en vanmiddag ook nog.

Leo is op zoek naar wat Stellendamse lopers maar kan ze zo snel niet vinden, dus loopt hij naar beneden.

143 dhr de Mol uit Belgie vind het hier plezant, en dat brengt hem telkens weer hier.

385 en dhr Breukel 321 komen binnen. 2039 Peter Koppenaal uit Dirksland komt binnen, evenals van der Veer 1018, J Tanis 326 en C van de Water, 135.

(18:33) Loper belicht: Elma Tanis

Aan de Hooidijk, nog 2 km dus het moet wat lukken. Al moet ze kruipen!

Ze heeft al wel blaren laten prikken maar bekijkt haar voeten maar niet meer, want er zit nog wel wat. Ook wat spierpijn, maar dat gaat wel weer over.

Ze is nog niet de laatste, de mensen die achter haar lopen moeten nog wat hun best doen.

Vanaf het Sas tot aan de Kwade Hoek was het weer mooi en de ondergrond goed, dat was eigenlijk het mooiste stuk.

We hopen dat Leo haar binnenkort aan de finish ziet!

(18:23) Leo vanaf de finish in de Plaat

Het kostte even wat moeite om Leo te pakken te krijgen, maar goed, we gaan samen met hem het laatste uur in.

De nummers 233 Everdingen, den Heijer 264, Vorsteveld 201, Lodder 110, Hakkenberg 64, 481, Roetman 280, de Vogel 318 zijn binnen gekomen.

Jan van de Ent was gisteren afgevallen met blessures, maar moet morgenavond weer naar boord dus moet zijn verstand gebruiken. Verder wachten we op Elma die over een half uur aan kan komen.

In Ooltgensplaat valt het met de wind aardig mee.

(17:51) John bij Galathese haven

Net als Kees aan Jan gewend is, komt John aan de telefoon.

Er strompelen nog wat mensen binnen, ze zijn compleet versleten. De laatste lopers zijn gearriveerd en krijgen koffie, het zijn mensen die voor de eerste keer lopen. Gelukkig hebben ze wind mee, dat scheelt. Het gaat hierbij om de nummers 256, G Wielhouwer en H. Sebens, 303.

De wind breekt de tent zo ongeveer af, het waait goed hard daar, en de tent wordt door bijna iedereen vast gehouden.

(17:43) Loper belicht: Elma Tanis

Het gaat goed met haar, ze zit op een stoeltje in Galathese haven en gaat de afstand met een goed uur 'in orde maken'. Vanaf Oude-Tonge loopt ze met een aantal anderen, en gaat het weer beter. Het is daar ook winderig en ze vind het wel fijn dat het over een uurtje weer voorbij is.

Volgens Elma zijn er geen makkelijke of moeilijke omlopen: er is altijd iets wat niet goed is, en ze heeft nog geen perfecte omloop meegemaakt. Is het 's nachts aangenaam warm, dan is het overdag vaak te warm. Over ongeveer een half uur nemen we weer contact op.

(17:35) Leo vanaf de finish in de Plaat

De mensen stromen mondjesmaat voorbij de finish, zegt Leo. Pieter de Man heeft het nog nooit zo zwaar gehad als dit jaar.

190 komt binnen en heeft 'm voor de 10e keer uitgelopen. Veel wind en regen. Veel last van de populieren.

 

(17:27) Jan van Kleef bij de Galathese haven

Zit nu uit de wind, en het aggregraat is gelukkig bijna niet te horen.

Kees Bijsterbos is masseur en behandeld vooral kuiten en bovenbenen. Heupen gaan zeer doen als je aan de zijkant van de dijk loop, dus steeds aan de zelfde kant van de dijk. Afwisselend is beter.

Kees doet het nu 18 jaar met een team van 8 mensen. Gevraagd naar gekke verhalen: Iemand kreeg eens 30 bossen rozen van de moeders van de kinderen uit de klas omdat hij -ongetraind- de omloop uitliep. Of: 6 mensen uit Hoogvliet, waarvan 1 van 160 kilo, liepen ook eens over het strand, en de eerste hield de anderen uit de wind!

(17:15) Loper belicht: Miranda Driesse

Nog ongeveer 2.5 km, nog een half uurtje lopen, kwart voor zes binnen? Het is daar droog (hier in Ouddorp regent het), en soms komt het zonnetje door en dan is het ineens warm.

Onderweg had ze ook nog hagel gehad. Ze heeft behoorlijk wat blaren en heeft de laatste posten er maar niet meer naar gekeken! Spierpijn valt reuze mee, dat komt morgen waarschijnlijk wel.

(17:10) Leo vanaf de finish in de Plaat

Er komen veel lopers binnen, en dat is natuurlijk een goed zaak! Elke loop heeft zijn eigen medaille. Ook nu weer een loper die niet kan zeggen of dit niet alleen de eerste maar ook de laatste keer was, er komt iemand met champagne in de hand langs, ook mensen die niet voor de 30 km geoefend hadden en het toch (met tranen in de ogen) gehaald hebben!

Lief en leed in Ooltgensplaat dus!

(16:56) Jan van Kleef bij de Galathese haven

Jan heeft bij het pannekoekenhuis een grote groep van een nationale verzekering gezien, al is 'ie nu wat kleiner. Van de 11 mensen zijn er 3 uitgevallen. Niet alleen het mank lopen, maar 5 kilometer betekent ook een uur lopen door weer en wind.

50 kilometer van de 55 is toch een behoorlijke prestatie, en voor een eerste keer is het mooi geweest. Maar volgend jaar wordt het bedrijfsuitje waarschijnlijk bowlen!

(16:44) Loper belicht: Elma Tanis

Ook nu kreeg ze weer een bemoediging van de familie wat erg leuk gevonden wordt. Het is nu droog, maar bij de een na laatste post kreeg ze een hoos bui. Ze vond het wel zo fijn dat ze vannacht geen regen had, beter aan het einde van de dag. De wind is niet koud, dus heerlijk wandelweer, beter dit dan 25 graden! Nog een uurtje of 2!

Willem-Jan kan aardig bijblijven, de zoon van Elma geeft nu het tempo aan, en ze hoopt zeker binnen de tijd binnen te zijn. Na het bijwerken van de statistieken blijkt dat de schatting van Elma aardig klopt, want die geven 18:45 uur aan! Elma heeft sinds vanmorgen de bezemwagen niet meer gezien, dat is prettig. Elma heeft gelukkig geen last meer van 'de man met de hamer' en het gaat nu weer goed, ook weer na een bemoediging van haar moeder!

(16:37) Leo vanaf de finish in de Plaat

Het is er erg druk, en het waait verschikkelijk hard! De tent is al om gewaaid, en de insecten (de vlinders van daarnet, waarschijnlijk) ook!

Ook daar komen buien over, waar je wel flink nat van wordt!

 

(16:18) John bij Galathese haven

Wilhelm komt langs onze verslaggever, 5.4 km, 'effe doen'. Maar na een lekker bakkie thee moet dat wel gaan lukken. Andere mensen zijn wat minder spraakzaam, dus vandaar niet zo'n lang verslag.

Doordat de verslaggever vlak bij het water staat en er veel wind staat, is er veel kans op een douche!

Inmiddels zijn 111 mensen gefinished, 71 zijn uitgevallen, dat is 23%.

De Kennedymars: 5 gefinished, 24 van start, 8 uitgevallen.

55 km: 5 gefinished, 3 uitvallers.

30 km: 71 gefinished, 0 uitvallers

estafette 9 gefinished, 0 uitvallers

(15:59) Leo vanaf de finish in de Plaat

Het regent daar pijpestelen en Leo heeft dekking gezocht achter de Rode Kruis tent. Ze hebben daar niet overdreven veel te doen, evenals trouwens gisteravond de bedjes op de vismijn! Waarschijnlijk verzorgen de mensen hun voeten dit jaar beter dan andere jaren.

Hans Plas is sneller binnen dan vorig jaar., en liep dit jaar voor de 2e keer. Ook hij kan niet stoppen met meedoen aan de omloop. De nummers 301 en 176 zijn binnen. Miriam Mooij uit Loenen aan de Vecht heeft voor de 3e keer gelopen en is heel enthousiast.

(15:36) Loper belicht: Miranda Driesse

Miranda is bijna bij Galathese-haven en klinkt heel erg opgewekt. Na de finish - oh, dat weet ze nog niet, ze zal heel gelukkig zijn als ze Ooltgensplaat haalt en had nog niet verder nagedacht. Het moeilijkste was het strand. Tijdens oefeningen heeft ze daar veel langere afstanden gelopen in kortere tijd, dus dat geeft aan hoe zwaar.

Ook Miranda geeft aan dat de sfeer onderling, bij de vrijwilligers, verkeersregelaars heel goed is, en daar krijg je zelf ook weer energie van. 1997, 2002, 2007, 2012, om de 5 jaar dus, heeft ze 'm gelopen, dus dat wordt dan weer in 2017! Het oefenen is vrij zwaar en het moet voor je gezin ook leuk blijven. Twee jaar geleden had ze wel de halve gelopen, en dat is ze een van de komende jaren ook van plan.

(15:23) Leo vanaf de finish in de Plaat

De zon gaat schijnen en ineens wordt het druk! Er wordt massaal gebeld, dus daar hoor je al aan dat er een loper aan komt. Na de finish blijven de mensen niet lang hangen en gaan al snel per auto naar huis toe. Er moet dus wat anders bedacht worden om het evenement interessant te houden.

Er komen veel lopers binnen, althans, zolang Leo buiten de uitzending is!

(15:18) Jan van Kleef in Oude-Tonge

Willem-Jan Kom, de voorzitter van de omloop geeft aan dat de lopers niet over de brug over de haven lopen, omdat ze in Oude Tonge leuke dingen oa. muziek organiseerden, ergens anders op het parcours wat kilometers afgehaald zijn, en die zijn bij Oude Tonge erbij gevoegd. De wandeltocht, zoals de omloop ook heet, is officieel ook bevoegd om de Kennedymars uit te voeren, inclusief de stempels. Publieke belangstelling in Oude Tonge is meer dan vorig jaar, en Tieleman ook, maar Jan vind niet dat het drukker is, al is het een verbetering om langs de haven en door de kernen te lopen. Wellicht worden evenementen samengevoegd, en/of de startlocatie veranderd, waarschijnlijk worden volgend jaar een aantal kernen doorwandeld.

(14:54) Loper belicht: Elma Tanis

Ze loopt richting Oude Tonge, al weet ze niet waar ze zich precies bevind. Het lijkt haar heerlijk om bij de finish te komen, na al dat lopen. Ze hoopt dat er in de Plaat nog een koud biertje of glas limonade is, daarna wat eten en vroeg naar bed. En dan maar hopen dat je dan kunt slapen, natuurlijk! Elma denkt ongeveer om 18:45 uur binnen te komen. Naast het strand vond ze de dijk bij het Dirklandse Sas heel zwaar, erger dan het strand! Erg hoog gras, stekels, met blote benen daarlangs lopen is niet fijn! Volgend jaar kan ze niet genoeg trainen voor de omloop, maar het jaar daarna moet het weer lukken!

(14:43) Leo vanaf de finish in de Plaat

Kan zich weer verstaanbaar maken, want de muziek staat weer zachter. Leo is naar de Rode Kruis stand gelopen en interviewt wat mensen die daar weer opgelapt worden. Gerda Stuwelaar liep voor de 6e keer, waarschijnlijk de zwaarste, waarbij het gisteren bijna te warm en te benauwd was, en vandaag prachtig weer. Haar man en zij hebben zich er doorheen gesleept, al vondt hij de laatste 13 km erg zwaar. Maar de beloning is weer een mooie medaille, evenals natuurlijk het gevoel dat je het toch weer gehaald hebt!

(14:36) Jan van Kleef bij Oude-Tonge

Theo Pollemans uit Oude Tonge denkt de omloop wel uit te lopen. Hij heeft wat mindere conditie en familie omstandigheden, dus heeft hij voor de 55 km gekozen.

Verklede stellen, een paar vlinders en boer Drikus en boerin Bertha komen de mensen aanmoedigen, en omdat ze zo groot zijn, kunnen ze de mensen al van ver aan zien komen en bemoedigen de lopers om vooral door te lopen, omdat ze er dan al bijna zijn.

 

(14:21) Leo vanaf de finish in de Plaat

Jan Drost uit Wergea loopt de 30 km en vind het appeltje-eitje.

De jeugdbrandweer is ook binnen, de burgemeester van Goedereede liep ook mee met de estafette en de teams kwamen gezamenlijk over de streep.

De kinderomloop is afgelopen, de kinderen zijn binnen.

(13:56) Jan van Kleef onderweg

Een loper onderweg loopt harder dan de auto! Kommy Klepper heet ze, en ze doet de 55 km omdat ze vorig jaar de 110 gelopen heeft. Ze is nog helemaal niet moe, dat straalt ze uit volgens Jan. Al loopt ze het liefst een hele omloop, de 55 is meer voor het plezier en de 110 km meer uitdaging.

(13:45) Loper belicht: Martha Westhoeve-Krijger

Ze loopt op de weg naar Ooltgensplaat, een 5 km voor de finish dus, nog een klein uurtje lopen, gelukkig niet meer in de wind. De omloop is altijd loodzwaar, al loopt ze nu lekker beschut achter een dijk. Gelukkig had ze op diverse plaatsen schone kleren aan kunnen doen dus de regen was niet zo erg, al doen de voeten nu wel wat zeer. Het strand hoort erbij al was het heel zwaar. Na de finish wachten de familie leden en het eten, dat kun je beter in de Plaat doen dan later. In de Plaat kijk je uit naar de finish! Ze is heel dankbaar dat ze de gezondheid heeft om deze tocht te kunnen volbrengen. En ze loopt weer vrolijk verder.

(13:33) John bij het tunneltje bij de N59

Jan van Kleef is momenteel niet beschikbaar, die is op pannekoeken jacht!

Leo van der Hoek uit Oostvoorne heeft liever windstil weer met 20 graden, maar vind het weer van dit weekend ook goed. De 10e keer, dus er wordt teruggekeken naar vroeger, toen het veel drukker was. Hopelijk is het volgend jaar weer een stuk drukker als de route door de plaatsen gaat lopen. Hij geniet nog steeds van de omgeving, en gaat genieten van de lekkere pannekoeken!

Een groepje wandelaars geeft de voeten even rust: Martin van der Linde met 11 collega's van een grote verzekeringsmaatschappij. Hij geeft de organisatie een compliment omdat alles goed georganiseerd is. En ook zijn groep is heel gezellig.

(13:29) Leo vanaf de finish in de Plaat

De 110 km lopers komen langzamerhand bij de finish aan en krijgen veel applaus, de estafette lopers krijgen ookl applaus, maar hun prestatie is wel wat minder dan als je 'm in je eentje loopt. Ook in de Plaat is het niet echt druk al zijn er ook mensen met een tas vol bloemen die nog aan de familie uitgerijkt moeten worden!

(13:18) Jan van Kleef bij het pannekoekenhuis

Nr. 350 is voorbij gekomen.

Iemand van de wandelstport vereniging Ridderkerk, Theo van 't Geloof, doet voor de 6e keer mee, en het bevalt goed. Deze keer vond hij het weer beter, alleen de publieke belangstelling is doods. Het blijkt dat dhr. van het Geloof's voorouders nog uit Ouddorp komen, en zo zie je maar wat er allemaal uit Ouddorp komt!

(12:59) Leo vanaf de finish

Leo geeft aan dat het nog wel druk is met belangstellenden voor de kinderloop, waar er nog diverse deelnemers zijn die nog binnen komen. Net zijn een aantal deelnemers van de kinderloop, met een omloopshirt, op de foto gezet op de tent en dit komt in een van de landelijke kranten.

Er komen nog steeds diverse deelnemers binnen, zowel aan de grote prestatieloop en ook kinderen die nog binnen moeten komen...

(12:46) Loper belicht: Leen Stolk

Leen was weer aan de beurt om in de uitzending te komen en hij deed dit onder redelijke weersomstandigheden, op dit moment loopt hij alleen maar straks zullen ze weer bij een post op elkaar wachten en dan met z'n drieën verder lopen.

Het is niet direct het juiste moment om de vraag te stellen, maar toch werd hij gesteld: "Volgend jaar weer?", hierop kwam het antwoord dat hier nu niet over gedacht wordt. Aan de andere kant is het dan wel de 20e keer, en dat kan dan toch een reden zijn om toch nog een keer mee te doen...

(12:33) Verslag vanaf v.d. Velde

John was nog steeds bij de post v.d. velde aanwezig, waar hij een kort gesprek met één van de verzorgers had. Deze man was onderdeel van het team blarenprikkers, de laatste jaren was hij ook verantwoordelijk om de 'bokken van de schapen te scheiden' zodat de lopers even alleen kunnen zijn. Sommige deelnemers hebben zoveel last van de blaren dat het wel eens lijkt dat ze een nieuwe dans uitgevonden hebben.

Deze verzorger deelde de wandelaars in 3 categorieën in, de lopers die voor 7 uur langs komen zijn de routine lopers en de deelnemers die tussen 7 en 10 binnen komen kunnen het ook goed aan maar zijn iets minder vaak routine en na 11 uur komen de mensen binnen die het tempo hebben moeten verlagen en mogelijk moeten denken om te stoppen...

Er waren dit jaar geen uitzonderlijke blaren of enge bloedblaren zoals een aantal jaar geleden soms wel het geval was. De verzorgers hebben wel mensen die nu toch wel nu spieren geweld aan doen, en dan hopen dat de fysiotherapeut wonderen kan doen. De fysiotherapeut kan de spieren dan wel wat oppakken maar soms is het beter om te stoppen, je moet niet alleen aan vandaag denken morgen is er ook weer een dag die je door moet kunnen komen.

De leukste anekdote van deze vrijwilliger was een loper die de zool vanonder zijn schoen gelopen had en hij vroeg of er tape beschikbaar was om dit wat vast te plakken, maar dat hadden de verzorgers niet beschikbaar "onze tape is alleen geschikt om blaren te plakken". Deze deelnemer moest dus familie inseinen en die was ook al onderweg met nieuwe schoenen...

(12:15) Leo's finishverslag - kinderloop

Leo staat nog steeds in Ooltgensplaat waar het nu steeds drukker wordt, onder andere met een aantal deelnemers aan de kinderloop van 5 km al binnen komen, ook diverse kinderen die 15 kilometer afleggen zijn inmiddels al binnen. Leo is eigenlijk wel verbaast dat deze kinderen zo snel (kunnen) lopen...

(11:53) Loper special: Adwin Verhage

Jan van Kleef had een interview met Adwin Verhage, een loper die al voor de 23e keer meeloopt en dus ook bij alle omloopedities gestart is.

In het begin was men met zo'n 80 mensen aan de start en kwamen er 43 deelnemers binnen en was het niet zo professioneel georganiseerd als nu, zo moest met eten in een vrachtwagen. Toen had het ook wel z'n charme en nu is er dan mogelijk wel wat op te merken, maar er is tegenwoordig wel voor elk wat wils.

Qua organisatie zou er volgens Adwin wel een goed rustpunt bij Tieleman mogen zijn, daar had hij in elk geval wel behoefte aan. Nu was het eerste gewone rustpunt op 36km (bij de Vismijn), want in het natte gras gaan zitten was geen optie.

Dit jaar had hij ook last van blaren, vooral vanwege de regen, het ging dus gewoon wat minder soepel. Maar met nog zo'n 30 kilometer te gaan heeft Adwin nog voldoende tijd om de finish voor 19:00 uur te halen.

Op de vraag van Jan of hij ook de 25e omloop nog mee gaat doen geeft hij aan dat dit wel de bedoeling is, maar hij leeft nu wel met het jaar (hoewel hij gelukkig wel gezond is overigens).

(11:42) Loper belicht: Miranda Grinwis-Driesse

Miranda is inmiddels aangekomen bij 'van der Velde' in Herkingen, het gaat nog steeds goed en ze heeft lekker gegeten. Ze gaat gewoon door tot Ooltgensplaat, ze heeft er alle vertrouwen in. Herkingen is het punt waar eigenlijk door gaat of stopt en ze gaat door tot Ooltgensplaat.

"Naar verhouding voel ik me gewoon prima", dat was de mening van Miranda. Ze ziet ook dat het wat grijzer wordt en dat betekend dus regen, maar tot Herkingen hebben we (relatief) mooi weer gehad...

(11:38) Leo's zonnig finishverslag

Leo Troost staat inmiddels bij de finish, waar inmiddels zo'n 15 deelnemers aangekomen zijn. Ondanks de weerverwachting schijnt hier gelukkig nog steeds (of al weer) de zon.

Leo spreekt kort met diverse deelnemers die hier aankomen: "Idee was voor 12 uur binnen te komen en dat is gelukt" en "Voor de 5e keer gelopen; was weer zwaar, maar daar kom je een beetje voor".

Één van de eerste vrouwelijke deelnemers in Ooltgensplaat geeft aan "Het gaat heel goed, [want] de verzorging was prima." Zij geeft ook aan dat achter haar een deelnemer loopt die al 100 keer ruim 100 kilometer (dat is dus een totaal van meer dan 10 000 kilometer!) gelopen heeft, dat zou Jos van Gorp uit België zijn.

(11:21) Herkingen - van der Velde

Jan van Kleef is inmiddels in Herkingen aangekomen, waar op dat moment meer mensen van de organisatie dan wandelaars aanwezig zijn. Toch zijn er wel degelijk wandelaars aanwezig die ook verzorging nodig hebben.

De verzorging tot nu toe heeft het nog niet zo druk als voorgaande jaren, waarschijnlijk komt dit omdat er minder deelnemers zijn en diegene die overblijven zijn meer ervaren en die hebben geen verzorging nodig. De mensen die nu nog gaan komen zijn de probleemgevallen, dat komt bijvoorbeeld dan vanwege een ongetrainde start, nieuwe schoenen en dergelijke.

De mensen die verzorgt worden hebben vooral massage nodig of er moet blaren geprikt worden. Één van die deelnemers had last van de dijken, maar verder vond hij het fantastisch - hij loopt dit jaar voor de eerste keer en of hij volgend jaar ook weer mee doet dat is nog maar de vraag...

(10:33) Loper belicht: Elma Tanis

Elma is inmiddels aangekomen bij de Uitgang Slikken en ze klinkt nog wel positief, zelf zegt ze hier over: "Ik klink waarschijnlijk beter dan ik me voel". Toch gaat het nog wel goed, hoewel ze het allemaal niet meer zo leuk vindt. De glans is er nu dus wel een beetje af, dat komt omdat je nu echt wel moe wordt en bij elkaar maakt dat het toch iets minder leuk gaat worden.

Qua voorbereiding had Elma vrijdag een vrije dag genomen, maar goed de kinderen moeten wel naar school; van uitslapen was dus geen sprake. 's-Middags nog wel geslapen, maar als het dan 10:30 is dan ben ja al wel een poosje op.

Ze loopt een beetje in de achterste groep en ze ziet dus wel af en toe de bezemwagen achter haar, daar wordt ze dan weer niet gelukkig van. Presentator Daniël beurt haar dan maar weer op met de opmerking dat ze die wel voor kan blijven...

Omloopfoto's

Niet alleen medewerkers van RGL FM maken foto's onderweg, ook één van onze luisteraars heeft dat gedaan. Pierre Verbakel heeft ook een aantal foto's gemaakt, deze zijn genomen rond 20:00 uur op de dijk bij Den Bommel. Wandelaars en geïnteresseerden kunnen deze zien via het fotoalbum op de fotopagina van Pierre's site.

Ook op onze eigen fotopagina zijn er weer diverse foto's geplaatst van onder andere 'De vrijheid', 'Post Westhoeve' en van de omgeving slikken.

(10:17) Verslag vanaf de slikken

Één van onze verslaggevers is aangekomen bij de slikken waar diverse deelnemers voorbij komen, hierbij gaat het om individuele lopers en natuurlijk deelnemers aan een estafetteteam. Een van die estafettelopers was kort aan het woord en die gaf aan dat het goed ging, hoewel het strand wel lastig was. Het was dan ook haar eerste keer dat ze (op deze manier) aan de omloop deel nam...

(09:58) De finishlijn

Inmiddels is de eerste deelnemer de eindstreep gepasseerd en dit jaar hebben we een nieuwe nummer 1. De eerste  deelnemer die de eindstreep achter zich gelaten heeft is namelijk Eric Wolfert uit Dirksland, hij was vorig jaar nummer twee. Eric Wolfert lost hiermee Piet Posthuma af, met een finishtijd van 09:51 heeft Eric de omloop met een gemiddelde snelheid van 7.2km/uur gelopen, dat is redelijk snel als je bedenkt dat een normaal wandeltempo ruim 5km/uur is...

(09:50) Loper belicht: Leen Stolk

In het item loper belicht kwam Leen Stolk weer aan het woord, hij gaf aan dat uitstekend gegaan was en dat hij bijna bij Battenoord liep. Hij had hiervoor nog even gerust en toen kwamen diverse familieleden een spreekwoordelijk hart onder de riem steken, dat was erg gezellig.

Het is nog erg rustig, voor Leen loper er zo'n zeven of acht deelnemers (die Leen kan zien natuurlijk) en achter Leen lopen er ook een paar wandelaars, ze doen die onder een bewolkte lucht en verder staat er best veel wind.

(09:44) Loper belicht: Miranda Grinwis-Driesse

Inmiddels is het dag geworden is het weer de beurt aan Miranda om de luisteraar te laten weten hoe het met haar gaat. Ze loopt nu op 10km afstand van Herkingen en heeft wel last van blaren, deze zullen straks doorgeprikt gaan worden (ze krijgt straks van haar verzorger een tasje met de juiste spullen voor deze taak).

"Ik ga het halen", is het positieve motto dat Miranda heeft. Toch zal ze wel spierpijn hebben, maar die pijn ben je naar een aantal dagen vergeten. Ze overweegt om zich wel te laten verzorgen, maar misschien is er onvoldoende tijd voor denkt Miranda. Ze staat wel in dubio, maar Leo probeerde haar over te halen om zich te laten verzorgen...

(09:37) Uitgevallen lopers - deel 3

Er zijn 26 deelnemers als uitgevallen geregistreerd, het totaal komt nu op 50 uitgevallen deelnemers, het percentage uitvallers is inmiddels zo'n 18 procent.

 Nr  Naam  Woonplaats  Tijd  Post
340 Vroegindeweij, A. (M) Den Bommel 25 Aug 03:53 Reddingsbrigade
124 vos, de, jem (V) Oudenbosch 25 Aug 03:53 Reddingsbrigade
44 Linden, van der, M.G.A (M) Dordrecht 25 Aug 04:19 Reddingsbrigade
79 freire tavares mendes, R. (M) OUDE -TONGE 25 Aug 04:19 Reddingsbrigade
45 Vlist, van der, E.E.Z. (V) Capelle aan den IJssel 25 Aug 04:19 Reddingsbrigade
94 Damme, van, M (M) Groningen 25 Aug 04:50 Reddingsbrigade
317 Mouthaan, B (M) Dirksland 25 Aug 04:50 Reddingsbrigade
189 Hollander, den, B (M) Naaldwijk 25 Aug 04:50 Reddingsbrigade
28 Lenten, van, C (V) Melissant 25 Aug 05:00 Reddingsbrigade
147 Vreeswijk, Kars (M) Dirksland 25 Aug 05:00 Reddingsbrigade
1005 Opijnen, van, MP (M) Gouda 25 Aug 05:20 Schuur westhoeve
119 Rossum, van, Cees (M) Sommelsdijk 25 Aug 05:35 Vrijheid
173 Smith, W (M) Best 25 Aug 06:15 Schuur westhoeve
86 Koelewijn, J. L. H. (M) BEST 25 Aug 06:15 Schuur westhoeve
320 Berkum, van, J.J. (M) Sommelsdijk 25 Aug 06:20 Schuur westhoeve
334 Ent, Van der, J. (M) Goedereede 25 Aug 06:40 Schuur westhoeve
1002 Bom, m (M) Middelharnis 25 Aug 06:45 Ouddorp Haven
1001 roosmalen, van, j (M) Middelharnis 25 Aug 06:45 Ouddorp Haven
113 Roggeveen, B (M) Dordrecht 25 Aug 07:00 Schuur westhoeve
111 Dam, Van, P.M (M) Ouderkerk aan den Ijssel 25 Aug 07:00 Schuur westhoeve
301 De Ridder, Olivier (M) Brugge 25 Aug 07:25 Schuur westhoeve
55 Doornbosch, J.K. (M) Hellevoetsluis 25 Aug 08:00 Ouddorp Haven
375 Vos, W (M) Bennekom 25 Aug 08:25 Ouddorp Haven
220 best, de, b (V) Hellevoetsluis 25 Aug 08:30 Ouddorp Haven
85 Verburgh, C (M) Rockanje 25 Aug 08:30 Ouddorp Haven
1016 Vink, L.J. (M) Werkendam 25 Aug 09:00 Uitgang Slikken

(09:19) Loper belicht: Elma Tanis

Ze kreeg via onze website een bemoediging van haar familie, wat ze erg waardeerde. Elma is inmiddels de Slikken voorbij. De bezemwagen kwam even in zicht, maar volgens de berekening op de stempelpost zou ze rond 18 uur binnen kunnen zijn. Al wordt ze toch wat zenuwachtig van die bezemwagen. De familie loopt de 55 km en komt in zicht, en dat is meer dan je van het publiek kunt zeggen, want dat is er niet. Ondanks regen vind ze dit weer toch lekkerder dan de warmte van onderlaatst.

(08:58) Dirk bij de uitgang van de Slikken

Het loopt lekker, de sfeer zit er goed in, het wordt drukker, er gebeuren geen gekke dingen, de mensen zijn tevreden.

(08:57) Alexander bij van der Velde in Herkingen

Wim Hebing uit Hoogvliet vond het strand lood- en loodzwaar, daarna kwamen de dijken, dus was hij er nog niet vanaf. Ondanks dat hij aangeeft dat dit de laatste keer zou zijn, lijkt het niet waarschijnlijk dat hij dat ook doet, want hij zei dat de eerste keer ook al, en dit is de 4e!

Peter Koek uit Oude-Tonge, loopt voor de 17e keer, heeft ze allemaal uitgelopen, en verwacht dat hij deze ook uitloopt. Hij gaat eerst uitrusten van de harde wind.

(08:53) Loperbelicht: Leen Stolk

Op de grasdijk voor Herkingen staat erg veel wind, wat de geluidskwaliteit niet ten goede komt. Maar Leen loopt goed, terwijl andere mensen af moesten haken. Het zonnetje schijnt daar weer, over zo'n 100 meter is de dijk weer ten einde en gaat hij betere tijden te gemoet!

(08:41) Dirk bij de uitgang van de Slikken

Er zijn 146 mensen gepasseerd, de probleempjes met inscannen zijn over, de mensen laten zich even verzorgen.
Iemand loopt een Roparun en loopt nu de omloop, vind het prima georganiseerd en vind het bere gezellig! Zijn loopmaatje was uitgevallen, een ander uit Belgie kwam er voor terug, en de laatste lootjes komen ook wel goed.
Sociale kontacten tijdens de omloop zijn heel goed, je hebt over deze grote afstanden steun aan elkaar.

(08:41) Alexander op de Korte Schenkeldijk

Martha kwam langs en snelle pas want ze hoopt op beter weer in Herkingen.

Peter uit Uithoorne vind de omloop een uitdaging.

Mat de Wit loopt voor de 12e keer de 110 km en hoopt hem uit te lopen.

 

(08:32) Loper belicht: Elma Tanis

Het regent bij Elma, maar verder gaat het prima! Met de wind in je rug heb je er niet veel last van. Ze loopt tussen de Ouddorpse haven en de ingang van de Slikken, en weerstaat de verlijding om richting Goereese toren te lopen! Ze heeft net haar zoon en haar zus gezien, dus kan ze het niet maken om nu uitvallen. Ze loopt met haar man, ze liepen eerst samen met Jan van der Ent maar die is uitgevallen.

(08:17) Dirk bij de uitgang van de Slikken

Het wordt langzamerhand wat drukker, de mensen zullen met dit tempo rond half vijf finishen. Nr. 206 de heer de Krom uit Etten-leur: het gaat lekker, alleen de onderrug, maar dat loopt hij er wel weer uit. Langs de Slikken loopt beter dan door de Slikken!

De omloop is net een soort van reunie, waardoor er weer leuke reacties ontstaan. Het is droog en de sfeer is gemoedelijk.

(08:13) Alexander op de Korte Schenkeldijk

Het begint langzamerhand wat drukker te worden. Uit het warme autootje richting de lopers is wat lastig voor onze verslaggever, maar toch. Arjan Struik, 278 loopt voor de 4e keer, en hoopt dit jaar de finish te halen. Hij heeft eerder mee gedaan, en verwacht dat dit de laatste keer is. Blaren op de teentjes maken het er ook niet makkelijker op.

Nummer 255 wil z'n naam niet noemen maar wij weten dat het hier gaat om J.C. Visser uit Rozenburg, heeft nog geen blaren en gaat het wel redden.

Nummer 180 wil helemaal niets zeggen, blijkbaar heeft dhr. Versteeg uit Papendrecht last van ochtendhumeur...

(07:51) Loper belicht: Martha Westhoeve-Krijger

Bij Martha is het droog, ze is voorbij de uitgang van de Slikken, richting Herkingen. Als ze eenmaal in Herkingen is, ziet ze het wel zitten! Gelukkig heeft ze geen last gehad op de grasdijk van Ouddorp naar de Slikken, waar iemand anders uitgleed op de schapenstront.

(07:43) Alexander op de Korte Schenkeldijk

Er zijn niet veel lopers, dus nu eens een verslag van een vrijwilliger die de lopers drinken en snoep geeft. Er zijn ongeveer 40 lopers langs geweest, dus de grote groep komt nog.

(07:38) Dirk bij de uitgang van de Slikken

Er wordt niet meer door de Slikken gelopen, maar over een gebaand paadje er langs. Het blijft wisselvallig, ook bij Dirk is het weer gaan regenen. Dat geeft altijd weer meer kans op blaren, met het risico van poeder erop moeten strooien.

(07:30) Loper belicht: Miranda Driesse

Ze heeft ondertussen wat tapejes op haar voeten laten plakken want ze zagen er bij de schuur van Westhoeve wat minder uit, maar het loopt nu weer lekker, en als alles goed gaat, loopt ze de omloop voor de 4e keer uit. Ze loopt nu weer in haar uppie, want de mensen voor haar lopen sneller, maar dat mogen ze doen - je loopt geen 45 km boven je eigen tempo!

(07:15) Dirk bij de Ouddorpse haven

Bart-Jan Top uit Bruinisse laat zijn voeten verzorgen en dat gaat goed komen!
Dirk gaat nu naar de uitgang van de Slikken.

(06:44) Dirk, na de Ouddorpse haven

Dirk loopt met Jeroen uit Bruinisse mee. Hij heeft na het strand zijn voeten laten verzorgen en het gaat nu weer goed! Kleine stukjes vooruit denken, verheugen op Herkingen en het kommetje soep daar. Compliment voor de organisatie en de verzorging!

(06:41) Alex bij de Slikken

61 mensen zijn inmiddels langs geweest, en 7 estafette teams.

(06:34) Loper belicht: Elma Tanis

Ze zit in de schuur bij Westhoeve. Alles gaat goed, lastig dus om vragen te stellen, Daan wordt er vrolijk van! Maar goed, wat gaat Elma doen als ze het haalt? Wel even mee doen met de polonaise, maar het zal toch ook een emotioneel moment zijn, verwacht ze.

(06:20) Alexander bij de ingang van de Slikken

Stolk, de welbekende nr. 91, een van 'onze' lopers: het gaat nog prima. Nog steeds geen blaren!
Jan Kranse, 33, vond het strand het zwaarst. Hij gaat na de finish zitten kijken naar de rest van de binnenkomers, maar als het regent gaat hij snel naar huis en naar bed.

(06:07) Dirk staat bij de Ouddorpse haven

Er zijn 107 lopers gescanned, doorgaans zijn de lopers prima gestemd, dus dat is gunstig. Hans Winkels uit Steenbergen begint al wel wat te voelen, maar het gaat goed met hem. Het strand viel tegen maar was korter, dat was positief. Hij gaat de finish wel halen, verwacht Dirk. Het is daar gezellig op de post!

(06:00) Loperbelicht: Leen Stolk

Het gaat goed, halverwege Ouddorp en de ingang van de Slikken, de post daar begint al in zicht te komen, evenals de dageraad. Nog geen last van pijn of blaren, al voelt hij zich alsof hij 60 of 70 km gelopen heeft, wat dan uiteraard ook nog klopt ook! Hij loopt op de dijk Ouddorp-havenhoofd richting Slikken, en ziet de Grevelingen, verlichte verkeerspleinen, de toren van Goedereede, gigantisch hoge stekels op de dijk, wat richting de Slikken wel over zal zijn.

(05:48) Alex bij Westhoeve

Om 7 uur start hier de 50 km.
Peter loopt de 110 km voor de tweede keer, het strand was het zwaarst. Hij heeft er nog steeds zin in en gaat voor Ooltgensplaat!
Jaco van de Wolf loopt de 110 km voor de eerste keer en gaat uiteraard voor Ooltgensplaat! Hij heeft er zin in en het gaat allemaal goed, heeft zich goed voorbereid, en dat is toch erg belangrijk! Ook hij vond het strand het zwaarst.
Alex voelt zich met al zijn draadjes soms een kerstboom, en ziet nu een man met kerstlichtjes lopen! Dat blijkt te zijn zodat andere mensen hem kunnen vinden, en ook hij gaat voor de finish.

(05:37) Dirk staat bij de Ouddorpse haven

50 lopers gepasseerd, het Rode kruis heeft weinig te doen, dus dat gaat goed!
Familie van Melanie de Boed (die een spier ziekte heeft en in een rolstoel zit) loopt ook mee onder het motto Spieren voor Spieren, en kunnen zo iets voor de stichting terugdoen. En vanaf de Galathese haven gaat ook Melanie mee doen!

(05:28) Loper belicht: Martha Westhoeve-Krijger

Het lopen valt mee, 'we zijn over de helft'. Het wordt wel vermoeiend, het slaapgebrek en de wind zijn minder leuk, maar het is droog! Samen lopen zou fijner zijn en geeft meer afleiding, maar er wilde deze keer niemand meelopen, al loopt voor- en achter haar wel iemand. We hopen haar later weer te horen!

(05:20) Alex bij Westhoeve

Edwin van Balen, scanner bij Westhoeve, bericht tot nu toe 29 uitvallers, waarvan de meeste bij de Reddingsbrigade.
Mark van der Linde is bezig met de 110 km maar zakt een beetje door zijn hoeven. Hij twijfelt nog of hij de andere helft uit kan lopen. Hij heeft alleen blaren op zijn rechtse voet, wat Alex de opmerking ontlokt dat hij altijd nog verder kan gaan hinkelen.
Corne probeert de 110 km omloop uit te lopen.
Iemand anders vind het asfalt vanaf Herkingen altijd zo saai. 4 jaar geleden liep hij voor het laatst, deze keer vind hij het leuker.

(04:59) Dirk bij de Reddingsbrigade

Het wordt rustig. Maria uit Brazilie kwam langs en loopt de omloop op slippers of blote voeten en hoopt zo de omloop uit te lopen.

(04:51) Loper belicht Miranda Driesse

Ze loopt op het strand, het zand is erg los en het is zoeken naar harde plekken, bij de Vuurtoren heeft ze wat last van tegenwind. Ze is goed voorbereid en hoopt de omloop ook deze keer uit te lopen.

(04:45) Alex bij Westhoeve

Ook hier is de sfeer goed en komt hij mensen van de jeugdbrandweer tegen.
Dick Stoevelaar loopt de 110 km voor de zevende keer en hoopt ook deze uit te lopen. Hij heeft altijd het idee dat hij vanaf hier weer richting huis gaat en dat het zwaarste achter hem ligt.
Martijn doet ook de 110 km en loopt voor de eerste keer. Tot nu toe valt het hem mee, al vond ook hij het strand het zwaarste.
Jeroen de Boed loopt voor de 1e keer en zit zijn voeten in te smeren met Labello (dacht Alex), maar dat blijkt Compeed te zijn, tegen blaren, en dat werkt voor hem. Hij loopt estafette tot aan Herkingen, en loop vanaf Sluishaven weer tot aan het eind.

(04:35) Dirk bij de Reddingsbrigade

Dirk staat bij de Reddingsbrigade alwaar hij ook onze loperbelicht zag.
De sfeer is goed, alleen de mensen aan de kant van de weg ontbreken.
Nu alsnog een verslag van 'onze' Elma Tanis, waar het nog steeds goed mee gaat. Ook zij heeft geen blaren en het ziet er nog steeds goed uit.

(04:34) Alex bij de Vrijheid

Er hoort een grote lamp te branden, de 'post-lamp', maar net was 'ie even uit en toen vond Alex het eigenlijk wel romantisch.
Dhr. den Ouden komt langs en daar gaat het goed mee, zonder blaren, al was het strand wel zwaar. Andere mensen komen aan strompelen, dhr. Cor van der Meer loopt de 110 km voor de 12e keer en hoopt 'm ook deze keer uit te lopen. Hij vond de buien in Middelharnis het zwaarste, stortregens, zonder publiek! De rest is meer ervaring.
Hans Winkels zit op een bankje en hoopt deze keer, de 6e, uit te lopen. Los zand, dat was niet lekker lopen.
Jan Kroon loopt de 5e keer langs, en hoopt 'm ook deze keer uit te lopen.

(04:13) Uitgevallen lopers - deel 2

Inmiddels zijn er meer uitvallers, waarmee het totaal op 24 uitkomt.

 Nr  Naam  Woonplaats  Tijd  Post
30 Jong, de, JJ (V) Klaaswaal 25 Aug 01:00 Dirkslandse Sas
152 Houselt, van, J.C (M) Barendrecht 25 Aug 01:00 Vismijn Stellendam
103 Blokland, w.l.n (V) Hardinxveld-Giessendam 25 Aug 01:40 Scheelhoek hek 4
367 Nieuwenhuijsen, van, M (M) Nieuwe Tonge 25 Aug 02:00 Tieleman
327 Visser, de, Julian (M) Dirksland 25 Aug 02:39 Kwade Hoek
322 Noorthoek, M.C. (M) Sint-Philipsland 25 Aug 02:41 Vismijn Stellendam
12 Zande, van de, D. (V) Ouddorp 25 Aug 02:53 Vismijn Stellendam
130 Moerenhout, D.M.L. (V) Oude-Tonge 25 Aug 03:15 Vismijn Stellendam
276 Stroober, g (M) Nieuwe-Tonge 25 Aug 03:24 Reddingsbrigade
60 Geus, de, L (M) Melissant 25 Aug 03:40 Kwade Hoek
291 Kleinloog, p.w.j. (M) Sprang Capelle 25 Aug 03:50 Reddingsbrigade
1012 Roozemond, AJ (M)
Dirksland 25 Aug 03:50 Reddingsbrigade
124 Vos, de, jem (V) Oudenbosch 25 Aug 03:53 Reddingsbrigade
340 Vroegindeweij, A. (M) Den Bommel 25 Aug 03:53 Reddingsbrigade
125 Buren, van, pr (M) Oudenbosch 25 Aug 03:53 Reddingsbrigade

(03:58) Post 'Reddingsbrigade' door Dirk Heerschap

Dirk is nog steeds bij de reddingsbrigade, waar de sfeer nog steeds gemoedelijk is. Er zijn zo'n 240 deelnemers gepasseerd, maar hier zitten ook de deelnemers aan de Kennedymars (80km) bij die in Middelharnis gestart zijn.

Één van de deelnemers geeft aan dat er een burgeroorlog in z'n schoenen woedt, normaal geen last van blaren maar het zit toch niet lekker. Het zijn geen blaren, maar onderhuidse blauwe plekken - ondanks dat gaat hij door onder het motto "De dood of de gladiolen"...

(03:49) Alexander's verslag vanaf de Vrijheid

Alexander is aangekomen bij de post 'Vrijheid' waar hij diverse wandelaars tegenkomt, zoals Jan Jansen(?), die blij is dat hij van het strand af is 'het pittigste stuk van de omloop', zo noemde hij het strand. Dit is de 19e keer dat hij meeloopt en alle voorgaande edities heeft hij ook uitgelopen...

Verder komt hij ook Wilko Akershoek tegen die dit jaar voor de 2e keer in een estafetteteam meeloopt, net als vorig jaar is dat het team van de Jeugdbrandweer Ouddorp.

(03:22) Loper belicht: Leen Stolk

Leen loopt nu bij de vuurtoren, en het strand zit er dus bijna op. Maar: "die omloop begint pas echt op de helft, dan komt het er op aan dat je doorzettingsvermogen hebt, enz, enz.". Hij loopt de omloop voor de 19e keer, onze presentator geeft aan dat dit toch al een hele prestatie is, hierop antwoord Leen dat naast 'm iemand loopt die nu de 20e omloop aan het wandelen is.

Het zwaarste stuk dat Leen had was het strand, maar gelukkig heeft het geregend en op dit moment loopt hij bij de waterlijn en dat is wat harder en dat loopt dan ook gemakkelijker. Op de vraag van Daniël wat het mooiste stuk is, geeft Leen aan dat de mooiste stukken vooral 's nachts afgelegd worden, dus het stuk bij de Scheelhoek, de duinen en het strand. Verder zijn sommige stukken nu minder mooi dan vroeger, zo ging je eerst door de slikken en daarna over een pad en nu over een dijk/fietspad - iedere keer iets minder mooi volgens Leen.

Leen gaat er vanuit dat hij de eindstreep haalt, na 18 keer kun je eigenlijk niet anders verwachten, van blaren heeft Leen geen last (hij had wel bladeren gezien zo vertelde hij onze presentator). De verwachte aankomsttijd is tussen 2 en 3 uur vanmiddag...

(03:16) Dirk vanaf de post 'Reddingsbrigade'

Dirk had net kort gesproken met de dienstdoende huisarts en die had nog maar weinig werk gehad, dat is dus een goed teken. Inmiddels zijn er zo'n 135 lopers gepasseerd, dus moeten er nog ongeveer 250 langs gaan komen.

Peter van Oudenaren kwam rond 03:10 voorbij, hij loopt al weer zijn 17e omloop. Op de vraag van onze verslaggever hoe het gaat, was het antwoord dat deze omloop wel goed ging. Er was wel regen geweest, maar we mogen niet klagen en nu is het eigenlijk wel goed weer. Peter gaf verder aan dat'ie lekker op schema lag en dus ook op tijd in Ooltgensplaat aan verwacht te komen.

(02:55) Loper belicht: Martha Westhoeve-Krijger

Martha geeft aan dat het prima gaat, maar er is wel wat vermoeidheid "het moet allemaal nog, ik ben nog niet binnen". Ze loopt nu net op het strand en dat is een pittig gedeelte, "Het hoort er gewoon bij en het is dit jaar zelfs korter, want we gaan er bij de Vrijheid al af". Het is niet echt hard zand, ondanks dat het geregend heeft en ze geeft aan dat het dus vrij pittig is.

Ze kijkt uit naar de binnenkomst, als Daniël zijn klassieke vraag stelt op welk deel ze uit kijkt. Uiteraard heeft ze voor de omloop getraind, wandelen is gezond voor lichaam en geest - of dat ook voor deze 110 km geldt daar moet je een vraagteken bij zetten, zo gaf ze zelf aan.

(02:50) Post 'Reddingsbrigade'

Verslaggever Dirk Heerschap is inmiddels aangekomen bij de reddingsbrigade, waar de lopers het strand op lopen. Hier zijn al wel een paar deelnemers voorbijgekomen, waaronder ook dhr. Kroon die aangeeft dat het lekker gaat, "viel tegen met de regen maar nu gaat het wel en dus [met] goede moed het strand op." Verder denkt hij wel de eindstreep bij Ooltgensplaat te gaan halen...

(02:46) Post 'Westhoeve'

Hoewel een deel van de wandelaars nog bij de post 'Vismijn' is, of bij één van de hierop volgende posten, heeft 'Post 11 Westhoeve' zojuist de eerste loper ontvangen en is dus geopend. Morgenochtend om 07:00 uur zal hier ook de vijfenvijftig-kilometerloop van start gaan...

(02:36) Verslag vanaf de Kwade Hoek - deel 2

Het wordt steeds drukker met deelnemers bij de Kwade Hoek en dat wordt het ook steeds gezelliger, er komen hier al diverse groepen wandelaars voorbij en de kopgroep is hier allang gepasseerd.

"Het gaat prima" en "Als het niet gaat stop ik (...) [maar] nu gaat het redelijk" waren de opmerkingen van lopers die onze verslaggever kort te woordt stonden.

(02:31) Loper belicht: Miranda Grinwis-Driesse

"Het is hartstikke leuk, het gaat goed, wat wil je nog meer", dat waren de eerste woorden van Miranda toen ze aan het woord kwam. Inmiddels is ze aangekomen in Goedereede-Havenhoofd en daar is het nog droog, hoewel ze begrepen heeft dat in in de Kwade Hoek sprikkelt. Miranda heeft nog geen blaren, maar al wel uit voorzorg wat geplakt zodat het straks niet lastig wordt.

De reden dat Miranda niet ieder jaar de (volledige) omloop loopt heeft te maken met de mogelijkheid tot voorbereiden, als dit niet goed mogelijk is dat loopt ze een kortere afstand of gewoon niet.

Op dit moment vond ze het niet zwaar, maar de dijk naar 't Sas was een rotdijk, elke stap die je zet komt dan anders neer en dat is een belasting voor je voeten en je enkels. Maar daarna was het een betondijk, en dat is dan weer vlak en daarna weer de scheelhoek en iedere keer is het anders en als je het ene dat zat bent dan krijg je iets anders en dat is de kracht van de omloop. Haar zus dis estafetteloop doet is inmiddels gestopt en om 7 uur zal haar moeder starten bij 'Westhoeve', maar daar hoopt ze dan al één uur voorbij te zijn.

Het mooiste stuk was toen ze net uit Ooltgensplaat was, waar ze een stuk had waar ze nog niet eerder gelopen had - daar gaat ze dus na de omloop nog een keer naar terug...

(02:18) Verslag vanaf de Kwade Hoek

Inmiddels zijn er al weer diverse deelnemers aan deze omloop 'De Kwade Hoek' gepasseerd, hierbij zijn er diverse leeftijdscategorieën. Zo is er een deelnemer van 62 jaar die voor de eerste keer mee loopt, maar is er ook een deelnemer die voor de 6e keer meeloopt en de voorgaande 5 keren de omloop uitgelopen heeft.

Het totaal aantal uitvallers is nog steeds laag, maar is nu wel opgelopen tot 13 deelnemers.

(01:56) Loper belicht: Elma Tanis

Elma is inmiddels aangekomen bij de rotonde van het industrieterrein Stellendam-Haven en zal na tien minuutjes bij de vismijn zijn. Het gaat goed nu het droog is, maar de regen was minder. Toch valt het wel mee, de schoenen zijn droog, maar de sokken zijn nat en dus zal ze straks gaan verschonen - gelukkig zijn alle spullen of afroep beschikbaar.

Het stukje van Dirksland Sas tot de ingang Scheelhoek was het mooiste stuk, een lekker windje en lopen over beton en dat was gewoon heerlijk. Op de vraag waar ze naar uit keek was het antwoord "Naar mijn Bed", maar meer serieus was het antwoord naar het punt waar haar zus en haar zoon ook mee gaan lopen en daarna het punt rond de slikken.

Op dit moment loopt Elma samen met haar man (Willem-Jan) en een kennis en het is dan ook erg gezellig. Ze zit nu op 1/3 van de omloop en dus nog 2 van deze stukken en dan is de eindstreep bereikt zo dacht Elma erg positief hardop.

(01:35) Uitgevallen lopers

Helaas zijn er ook al een aantal uitvallers, hoewel het aantal nog wel erg laag is, hieronder een overzicht van de uitvallers, met de details waar men uitgevallen is:

 Nr  Naam  Woonplaats  Tijd  Post
140 vervloet, hans (M) Oude-tonge 24 Aug 22:30 Tieleman
80 Rutgers, Tjeerd (M) Halle 24 Aug 22:35 Tieleman
363 Brouwer, H (M) geen 24 Aug 23:15 Tieleman
365 Heintjes, W (M) Achthuizen 24 Aug 23:15 Tieleman
362 Meer, van der, H.A. (M) De Lier 24 Aug 23:15 Tieleman
364 Ree, van de, P (M) Oltgensplaat 24 Aug 23:15 Tieleman
319 Wielhouwer, C (M) Sommelsdijk 24 Aug 23:30 Tieleman
299 Vroegindeweij, J (V) Dirksland 25 Aug 00:20 Dirkslandse Sas
152 Houselt, van, J.C (M) Barendrecht 25 Aug 01:00 Vismijn Stellendam
30 Jong, de, JJ (V) Klaaswaal 25 Aug 01:00 Dirkslandse Sas
361 Mijs, J (M) Sommelsdijk 25 Aug 01:00 Vismijn Stellendam

(01:30) Burgemeester van Goedereede in de Vismijn

Fred is nog steeds in de vismijn aanwezig, alwaar ook mevrouw v.d. Velde aanwezig was, hij vroeg zich af of ze de wandelschoenen al klaar had staan - helaas was dat niet het geval.

Mevr. v.d. Velde is aanwezig om de jeugdbrandweer van Ouddorp te verwelkomen, die doen dit jaar namelijk ook weer mee (in estafetteverband), ook loopt er een collega mee van de gemeente Goedereede.

Overigens is dit niet de enige keer dat ze bij een post aanwezig zal zijn, morgenochtend moet ze namelijk om kwart voor zeven bij de post 'Westhoeve' aanwezig zijn om de lopers van de 55km-tocht weg te schieten, dit zal om 7 uur gaan gebeuren. Ze zal verder de laatste 5 kilometer lopen, samen met het team van de jeugdbrandweer Ouddorp...

(01:20) Vismijnnacht door Fred - deel 2

Fred komt hier diverse mensen van de Mèkerstee tegen, tot op heden gaat het goed maar men is wel aan rust toe. Er zijn wel deelnemers die last hebben van blaren of last van de achillespees. Ook heeft men last van blaren van oude blaren van de zevendorpentocht.

Overal wordt er gesmeerd en gemasseerd en de banken worden aardig bezet, bij het masseren is het redelijk druk maar bij het blaren prikken is het erg rustig - zeker als je bedenkt dat het toch wel regenachtig en koud geweest is.

(01:10) Leo's verslag vanaf uitgang Scheelhoek

Leo staat nog steeds bij de uitgang Scheelhoek alweer hij zowel toeschouwers als deelnemers tegenkomt, de leeftijden van de omloop variëren nogal want Leo komt deelneemsters van 62 en 69 tegen. Morgenochtend beginnen de kinderen met de kinderloop van 15 of 5 km...

(00:48) Uitgang Scheelhoek

Leo is nog steeds aanwezig bij de uitgang Scheelhoek in Stellendam, waar nu zo'n 50 personen gepasseerd zijn. Leo bevind zich in een gezellig gezelschap van toeschouwers...

Natuurlijk komen hier ook lopers voorbij, die dan ook kort even aangeven hoe het gaat "Het gaat nog steeds goed, lopen nog steeds goed" en "Mogen niet klagen, dit kaar niet veel getraind, maar het gaat nog steeds goed".

Ook sprak Leo kort met dhr. Hoek uit Bruinisse, die de omloop voor de tweede keer loopt, na een pauze van zo'n  15 jaar. Hij had niet goed getraind en loopt puur op wilskracht, maar hij geeft ook aan dat ze nog steeds bij de toppertjes zitten en dus hoopt hij ook gewoon binnen een redelijke tijd de omloop uit te lopen....

(00:41) Vismijnnacht door Fred

Fred komt weer eens de uitzending binnen, en hij geeft aan dat hij er niet aan moet denken om 110km te moeten lopen - daar heeft hij te veel blaren in Herkingen voor gezien bij eerdere edities van de omloop.

Hier spreekt hij ook kort met dhr. Kwak uit Spijkenisse die nu voor de 11e keer de omloop van Goeree-overflakkee loopt. Hij loopt overigens ook andere wandeltochten, zoals de vierdaagse van Nijmegen, omdat deze goed ging heeft hij zich dit jaar ook weer ingeschreven voor de omloop van 2012.

Op de vraag van Fred wat de verschillen zijn tussen de vierdaagse van Nijmegen is dat de vierdaagse 4x 50 kilometer is en de omloop 110km in één keer is...

(00:35) Loper belicht: Leon de Geus

Leon liep tijdens het gesprek met presentator Daniël Bom bij het gemaal van het Dirkslandse Sas. Hij loopt wel op z'n eigen schema, dit is nu de 5e keer dat hij de omloop loopt. Leon heeft overigens maar 1 keer de omloop uitgelopen, de 1e keer viel hij uit op 't strand, de 2e keer heeft hij 'm wel uitgelopen en de volgende keren was er ook een uitvaller met de naam 'Leon de Geus'.

Tot op heden valt het nog wel mee, nu is het weer droog en ook de temperatuur is nog goed. Hij denkt bij Stellendam wel even te rusten en misschien blaren te laten behandelen, hij weet niet of hij blaren heeft maar zo voelde het wel.

Voor wat de voorbereiding heeft Leon diverse keren 30km gelopen, hij is begonnen met het lopen van 10km en heeft dit opgebouwd tot 30km - hopenlijk is dit genoeg voor het kunnen uitlopen van deze omloop, zodat de 5e deelname een succes wordt.

(00:26) Fred's verslag vanaf de Vismijn

Fred heeft met diverse deelnemers een kort gesprek, één van deze lopers is Ton Korteweg. Hij gaat hierbij o.a. in op de mogelijke aanpassing van het startpunt van Ooltgensplaat naar een ander dorp. Het zou niet fijn zijn als dit van het sfeervolle Ooltgensplaat naar het sfeerloze parkeerterrein bij Tieleman zou moeten gebeuren.

Het is de 10e keer dat hij de omloop gelopen heeft, en niet alle veranderingen zijn ten goed. Vroeger was het sfeervol bij de haven van Middelharnis en ook D'n Diek is niet wat het ooit geweest was. Het is wel goed dat Port Zélande eruit gehaald is, dat was ook een dood stuk.

Verder zou het goed zijn om door Oude-Tonge te gaan, door de dorpen gaan zou wel mooi zijn. Vroeger was er meer sfeer, en het jammer dat dit weg is.

Hoe laat Ton precies binnen komt weet hij niet, maar het zal later zijn dan gebruikelijk.

(23:55) Eerste lopers bij de Vismijn

Inmiddels zijn de eerste lopers zijn bij de vismijn aangekomen, als eerste was dat Piet Posthuma uit Oost-Souburg en als tweede was dat Eric Wolfert uit Dirksland. Zij hebben nog geen verzorging nodig, maar voor sommigen geldt dat niet.

De mensen die verzorgt moeten worden, die hebben dat nodig vanwege de regen of de hitte. Dit jaar zal het vooral de kou en de regen zijn, mensen die verzorgt worden krijgen dan verder het advies om een lange broek aan te trekken na de verzorging.

Fred heeft een kort gesprek met Piet Posthuma, die denkt dat dit de 18e keer is en die aangeeft dat hij na Middelharnis een stikje in de versnelling gegaan is en dus de rest achter zich gelaten heeft. In de nacht blijft Piet bij een groep lopen en waarschijnlijk zal hij bij Herkingen met een spurt naar de finishlijn lopen.

Eric Wolfert komt ook nog even aan het woord, en hij geeft aan dat het tot nu toe heel goed gaat. De regen moet echter niet doorzetten, droog is namelijk altijd beter, maar de benen voelen goed. Eric hoopt tot Herkingen ook in een groepje te lopen en probeert Piet in de gaten te houden - maar soms heeft Piet een versnelling die ook Eric niet bij kan benen. (Ondanks de voorbereiding o.a. de zevendorpentocht in Tholen en het oefenen met afstanden van 30-40 kilometer)

(23:46) Loper belicht: Leen Stolk

Het is de 19e keer dat Leen mee doet met de omloop, de eerste was erg zwaar en de volgende vielen eigenlijk wel relatief mee, maar het is nog steeds 110 km. Leen wandelt diverse lange tochten en de omloop is toch wel één van de zwaarste. Recent heeft hij de Mergellandroute gelopen, dat is 135 km heuvel op/heuvel af n 26 uur - toch is dat niet te vergelijken.

Het zware aan de omloop is de afwisseling (zoals strand, grasdijken en dergelijke), het is ook een uitdaging omdat je hier meer individueel loopt - bij andere tochten loop je toch meer in een groep. Leen loopt dit jaar samen met twee loopmaatjes, maar voor de rest niet in een groep.

Leen was 53 toen hij zei 'ik ga de omloop een keer doen en dat heb ik geweten', die omloop was heel zwaar.

Inmiddels is Leen bijna bij de ingang van de Scheelhoek en verwacht na een klein uurtje bij de Vismijn in Stellendam aan te komen.

 

(23:34) Vismijn Stellendam

Bij de Vismijn in Stellendam krijgen de deelnemers hun warme maaltijd, dit jaar is dat Bami, bereid door personeel van 'Ebbe en Vloed'. Ook kan men hier koffie, thee, melk en/of karnemelk drinken. Naast de normale bami is er ook vegetarische bami beschikbaar.

Hier is natuurlijk ook de verzorging van de EHBO, zodat de deelnemers hier verzorgt kunnen worden indien dat noodzakelijk mocht zijn...

(23:32) Leo in Sommelsdijk

Leo is weer eens meegelopen met de lopers en is nu in Sommelsdijk aangekomen, de wandelaars moeten hier langs de haven en dan via de polder naar het Dirkslandse Sas. De deelnemers gaan met moed en kracht de polder in, maar de meeste zijn hier nog fit en vrolijk ondanks de regen die men achter de rug heeft - gelukkig is het inmiddels droog geworden.

Volgens de organisatie zou nu ongeveer de helft gepasseerd, zo'n 3 kwartier komen er nog mensen aan.

Leo interviewde ook nog een wandelaar die voor het eerst meeliep en aangaf "Het is nog goed, tot op heden valt 't mee" - deze deelnemer had ook bijna niet getraind....

Foto's van de omloop

Inmiddels zijn de eerste foto's van de omloop ook weer in de studio aangekomen, op onze fotopagina zijn dan ook de foto's van de start, Den Bommel en uit Middelharnis terug te vinden.

(23:17) Diekverslag door Leo Troost

Inmiddels is het wat drukker geworden op D'n Diek, niet alleen met deelnemers maar natuurlijk zijn er ook flink wat toeschouwers. "Het is altijd sfeervol", "Het is hartstikke leuk, gezellig" aldus een toeschouwer die iedereen aanmoedigt. "Iedereen veel sterkte". Bij de wereldwinkel is er verder ook muziek, volgens één van de muzikanten is het "nat, mar wel heel gezellig".

Leo komt ook een tweetal studenten tegen, uit Utrecht en Ooltgensplaat, deze wisten/hoorden van de omloop en vonden dat een geweldigde uitdaging. Aanvankelijk was het 't idee om 80 kilometer te lopen, maar het is het eiland rond en ondanks dat 't "belachelijk" is zijn ze toch gestart met de 110 kilometer. Natuurlijk moeten ze deze ook uitlopen, maar dat valt nog te bezien natuurlijk...

(22:47) Loper belicht: Martha Westhoeve-Krijger

Martha loopt nu voor de 13e keer mee, maar volgens haar is elke keer weer een eerste keer en het is (en blijft) een ontzettend eind. Dit jaar was er weer regen en volgens haar zijn alle deelnemers min-of-meer nat geregend, vooral 'meer' en iedereen loopt dus wel met een regenjas of een poncho - hoewel het nu weer bijna droog is.

Martha kijkt iedere keer uit naar de omloop, maar het is toch echt geen kleinigheid. Om te oefenen voor de omloop gebruikt ze de vierdaagse als voorbereiding.

Op de vraag van Wim hoe het komt dat ze met deze wandeltocht mee is gaan doen geeft Martha aan dat ze bij het Rode Kruis zat en toen een aantal keer meegeholpen heeft bij de omloop als vrijwilliger. Ze dacht toen ik moet ook mee gaan doen "ik zou het ook een keer graag willen", het is dan 'of 1 keer of je wordt besmet met het virus".

Op de vraag hoe ze de omloop verder ziet, geeft Martha aan dat de omloop 'de omloop' is en ze moeten stoppen met het tornen aan de omloop. Eigenlijk zou het weer moeten zijn zoals de omloop was toen Martha 13 keer geleden voor het eerst mee deed met de omloop.

(22:34) Startpunt 'Kennedymars'

Fred doet een verslag van het startpunt van de Kennedymars, alwaar ook aardig wat 110km-lopers voorbijkomen, waaronder 1 deelnemer die nu voor de 10e keer mee doet maar ook al vaak gezegd heeft dat hij de omloop voor het laatst gelopen zou hedden. Deze deelnemer heeft zich overigens goed voorbereid met water en een wandelstok voor het strand en diverse andere attributen.

Fred ziet ook diverse Kennedymars-deelnemers aankomen die straks om 23:00 uur van start zullen gaan, er zijn zo'n 40 deelnemers aan deze 80km-loop en dat is niet slechts voor een eerste keer...

(22:23) Leo's industrieverslag

Er hier al aardig wat lopers voorbij gekomen, de laatste wandelaars komen nu in zicht. Leo schat dat er nog zo'n 25 deelnemers voorbij moeten komen en dan is iedereen dit punt gepasseerd. Volgens Leo valt het qua regen nog wel mee, hij heeft ergere edities meegemaakt (denk aan bliksem, onweer en harde regen die we gehad hebben bij vorige omloopedities).

Leo loopt nog even mee met deelneemster Nadine uit Oude-Tonge die voor de ereste keer loopt, ze vindt het jammer van de regen. Op de vraag of het mee of tegen valt antwoordt ze "het zit er tussen in". Ook volgens Nadine zitten er nog een aantal deelnemers achter haar (maar het zullen er niet erg veel meer zijn)...

(21:59) Beschouwing vanaf Middelharnis

Het is een gezellige boel in Middelharnis, nu is het niet 't weertype om te genieten va n de muziek - dat is wel jammer want anders hadden de lopers hier bij de post 'Tieleman' op een bank kunnen zitten om even uit te rusten, de meeste wandelaars lopen dus maar door vanwege het nattige weer. Volgens Fred is het vanaf hier door Middelharnis en dan richting de polder en dan natuurlijk de vismijn in Stellendam.

Fred komt hier een deelneemster uit Noord-Holland tegen en zij heeft 95km gereden om de 110km van de omloop de kunnen lopen en er is zelfs iemand die ruim 200km afgelegd heeft om de honderd-en-tien te kunnen lopen. Deze deelnemer komt uit Nijverdal en had een 'dodentocht' in België gelopen, daar hoorde hij van de omloop en vond het een uitdaging om na de dodentocht van 100km een afstand van 110km te lopen, hij doet dit voor het eerst en heeft zelf dus nog niet alle moeilijkheden gehad (in een eerdere omloop). Hem was overigens al wel verteld dat er een stuk strand en de slikken van Flakkee in het parcours zitten...

(21:43) Loper belicht: Miranda Grinwis-Driesse

Miranda hoopt dat ze te verstaan is nu er een harde wind is op de dijk tussen Stad en Middelharnis, het gaat goed maar ze heeft er geen 110 kilometer op zitten. Ze liep in het begin met haar zus, maar die is harder gaan lopen en dus loopt ze nu alleen, want op het eigen tempo lopen is de enige manier om de omloop geheel uit te lopen.

Miranda vindt het lopen van langere afstanden erg leuk, het is dan de uitdaging om ze uit te lopen en ze heeft ook de vierdaagse gelopen en ook dat is leuk. Het is nu de 4e keer dat ze de hele omloop loopt en de voorgaande 3 keren heeft ze de toch ook geheel volbracht.

Bij de post Tieleman waar er verzorging mogelijk is heeft ze echter geen verzorging nodig, wel zou we wat water of koffie willen drinken en hoopt ze bananen aan te treffen "Het is goed om te blijven eten".

Het regent nu niet volgens Miranda, maar er is wel een vochtige wind. "Ik kan het geen regen noemen", zo sluit ze het gesprek af.

(21:39) Post 'Keukencentrum' te Middelharnis

Fred is inmiddels aangekomen bij de eerste grote post, hier zijn dus ook de bekende 'blarenprikkers' aanwezig en hier wordt dan ook afgeplakt. Hij heeft hier een kort gesprek met Piet Jansen die de leiding heeft bij de Rode Kruis post, die al jaren betrokken is bij de omloop en het blijft nog steeds leuk. "Eerlijk gezegd is 't het leukst als we werk hebben", nu zijn de meeste lopers ervaren en zij weten dat ze de voeten droog moeten houden.

Soms is het als ze bij deze post komen dat de verzorging al denkt "ik weet het niet" en dan is het aan hen om de lopers er doorheen te helpen, dit is dan vooral mentaal en eventueel een Cup-a-Soup...

(21:21) Eerste lopers gearriveerd bij industrieterrein Middelharnis.

Leo is naar het industrieterrein van Middelharnis gelopen alwaar het ook redelijk gezellig is, er is aardig wat publiek - iets wat Leo niet verwacht had eigenlijk.

De eerste lopers die richting Keukencentrum Tieleman in Middelharnis gaan zijn inmiddels al weer gepasseerd, deze wandelaars hebben flink getraind zo had één deelnemer 800 tot 900 kilometer geoefend.

De eindstreep is nog niet in zicht, hoewel sommigen al roepen "We zijn er bijna", maar dhr. Wielhouwer zegt "Het duur nog wel even!"

(20:59) Stad's verslag door Fred

Fred is nog steeds in Stad a/h Haringvliet aanwezig alwaar de lopers en toeschouwers op diverse zaken getrakteerd worden, waaronder 'Stadse Kaas' - daar wordt je sterk van 'power en energie'. Stad is heel gastvrij, er zijn al 100 mensen gepasseerd die allemaal ook een snoepje (of stadse kaas) aangeboden gekregen hebben.

(20:56) Leo's dijkverslag

Leo staat inmiddels op de dijk tussen Stad a/h Haringvliet en Middelharnis waar inmiddels al aardig wat lopers voorbijgekomen en de eerste wandelaars zullen al wel bijna in Middelharnis zijn. Inmiddels is het overigen ook droog geworden.

Leo heeft diverse wandelaars voorbij zien komen die er een stevig tempo op na hielden en dus kon hij deze niet bijbenen, maar er waren ook wandelaars die een rustiger tempo lopen onder het motto ik "Probeer mijn eigen tempo te lopen".

(20:48) Fred's verslag vanaf Stad

Inmiddels is er ruim 40 man gepasseerd in Stad a/h Haringvliet. Ook hier regent het en veel ervaren lopers hebben een poncho aan, het is volgens de lopers prachtig wandelweer nu het begint af te koelen.

Volgens Daan Wittekoek is dit weer nog goed te doen, maar het moet niet gaan plensregenen...

(20:44) Loper belicht: Elma Tanis

Het is aan Elma Tanis om de spits af te bijten voor wat betreft lopers die in 'Loper belicht' aan het woord komen, iedereen uit het gezien loopt mee behalve de jongste want die is nog niet oud genoeg. Zo'n 15 jaar geleden heeft Elma ook een keer de omloop gelopen en dat jaar had ze ook de vierdaagse gelopen, op de vraag welke het zwaarste was kon ze toen geen antwoord geven.

Dit jaar heeft ze de vierdaagse gelopen en die gong goed en dus dacht ze, laat ik ook de omloop weer een keer doen. Ze loopt samen met haar man, Willem-Jan, en een kennis en het is erg gezellig (bij de vierdaagse was dit anders vanwege de verschillende afstanden die ze liepen).

Inmiddels is het een beetje nattig, maar het gaat nog steeds goed - het miezert maar voldoende om nat te worden, vanwege de warmte heeft ze een open regenjas aangedaan.

Elma is inmiddels tussen Den Bommel en Stad en heeft zo'n 8 à 9 kilometer achter haar...

(20:25) Onder moeders paraplu's in Den Bommel

Leo staat nog steeds in Den Bommel, alwaar het is beginnen te regenen. Volgens hem hebben de deelnemers van de omloop het idee "het zal toch niet" nu het is beginnen te regenen. Leo heeft een hoop bekenden gezien die niet op de (papieren) lijst staan, dat betekent dat er op het laatst toch nog aardig wat deelnemers bijgekomen zijn.

De eerste wandelaar die hier voorbijkwam was dhr. Freire Tavares Mendes uit Oude Tonge die om 20:02 de post in Den Bommel passeerde.

"Het gaat prima", aldus een deelnemer die volgens eigen zeggen 17 jaar geleden voor het laatst meegedaan heeft met deze wandeltocht. "Het gaat toch weer kriebelen" en dus heeft men zich dit jaar toch weer ingeschreven...

(20:19) Een impressie vanaf Stad aan het Haringvliet

Fred is inmiddels aangekomen in Stad a/h Haringvliet, waar de route nu voor de tweede keer door heen gaat. Vorig jaar hebben de inwoners groots uitgepakt en dit jaar worden de lopers verwelkomt met Stadse vlaggen en paraplu's. De wandelaars kunnen zich opmaken voor een fruitige ontvangst, voor hen zijn hier namelijk (verse) appels en komkommers beschikbaar.

Het blijft nog lang gezellig in Stad, "Totdat de luiken dicht gaan" zo merkt één van de toeschouwers op, inmiddels is het beginnen te regenen en dat "is jammer voor de lopers" - maar verder maakt Stad zich op voor de ontvangs van de lopers.

(19:56) Leo's startverslag vanaf Den Bommel

Leo Troost heeft de startstreep in Ooltgensplaat achter zich gelaten en is inmiddels aangekomen bij de Haven van Den Bommel, daar is het nog rustig. De lopers moeten nog aankomen en die worden pas na 8 uur verwacht, er zijn al wel veel supporters aanwezig.

Volgens de vrijwilliger op deze (drink)post loopt alles tot op heden op rolletjes, ook zijn er nog steeds voldoende vrijwilligers voor het organiseren van de omloop. De animo onder de vrijwilligers is dus nog steeds voldoende, "Je wordt besmet" volgens de vrijwilliger.

(19:39) Verslag vanaf 't schapentunneltje - deel 2

Fred staat nog steeds bij het schapentunneltje, waar het al een stuk drukker geworden is met lopers. Zo is hier Bram Maliepaard al voorbij gekomen, zoals gewoonlijk heeft hij ook nu weer nummer 1. Een andere 'klassieke' nummer 1 is Piet Posthuma uit Oost-Souburg die hier ook net gepasseerd is, Piet is de afgelopen omloopedities nogal vaak als eerste over de eindstreep gekomen. Eric Wolfert, de loper die vorig jaar als 2e de finish passeerde kwam ook net voorbij, op de vraag van Fred hoe het gaat is het antwoord "Het gaat uitstekend".

Applaus zorgt volgens Fred hier al voor een mentale opsteker - maar hier zullen de meeste wandelaars dat nog niet nodig hebben...

(19:32) Verslag vanaf 't schapentunneltje

Fred Gotzenberger staat bij het schapentunneltje op de route richting Den Bommel waar al een tiental mensen staan, deze staan rustig te kijken en Fred denkt dat deze misschien hier al mentale steun nodig is voor de wandelaars.

De lucht begint helaas wat minder helder te worden en onder de eerste grijze wolken komen hier ook inmiddels de eerste lopers aan, deze hebben de snelheid er goed in. Één van de lopers geeft het volgende commentaar: "Voor het donker thuis". Op de vraag van Fred of ze deze snelheid vol gaan houden tot Stellendam is het antwoord van deze wandelaars instemmend.

(19:00) De 23e omloop is van start

De wandelaars aan de 110-kilometerloop en de estafetteteams zijn weggeschoten door burgemeester Huub van der Meer van Oostflakkee.

Waarschijnlijk is dit de laatste keer dat het start vanaf de Voorstraat in Ooltgensplaat, de organisatie denkt er namelijk over om de komende edities van de Omloop op een andere manier vorm te geven.

Door de fusie van de gemeenten op Goeree-Overflakkee houdt de gemeente Oostflakkee op te bestaan op 1 januari 2013. Voor het college van burgemeester en wethouders van Oostflakkee was dit dus het moment om toch nog een keer aan de wandeltocht deel te nemen. Burgemeester Van der Meer gaf dus niet alleen het startschot, maar wandelt dit jaar ook mee samen met een van de wethouders van Oostflakkee. Dit is een voor zover wij weten de eerste keer dat een deelnemer aan de omloop het startschot geeft...